Dézsi: Pollreisz úr, tudja ön, mennyibe kerül egy gombóc fagyi?

Pintér Bence 2021-12-21 14:01:00
Az utolsó közgyűlést tartották idén Győrben: Dézsi polgármester kétszer is ismertette a hónapokig titkolt, most visszavont parkolási rendelet kapcsán matematikapéldáját a belvárosi parkolóbűnözőkről. 7,5 milliárddal kérnek többet a gázért, mint tavaly; új szakvélemény készül a Tatai úti lakópark ügyében.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Legközelebb arról írunk majd, hogy mi történt Győrben 2021-ben!

Utolsó rendes ülésére gyűlt össze kedden a győri közgyűlés.

Az ülés elején a testület visszavonta a májusi, hónapokig titkolt parkolási rendeletet, illetve megint eltolta a még tavaly elfogadott építményadó-emelést – mindkettőt azért, mert a járványügyi vészhelyzet miatt jövőre sem emelhet adót és díjakat a város, bár a parkolás esetében egyébként ok a városháza által Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő javaslatára elvégzett közvélemény-kutatás is, ahogy erre Dézsi Csaba András polgármester szóban hivatkozott is.

2023 januárjától viszont 2000 Ft/m2 lesz az építményadó az üzleti célra használt ingatlanokra, amennyiben a mindenkori kormány nem terjeszti ki az adóemelési tilalmat.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő szólalt fel a parkolás témájában, kiemelve, hogy – ahogy arról mi is beszámoltunk – a közvélemény-kutatásban direkt kérdés nem vonatkozott az áremelésre. Ezért ő is végeztetett egy közvélemény-kutatást a Publicusszal, ahol azt a kérdést tették fel, hogy támogatják-e a győriek azt, hogy hatszorosára (3900-ról 24 ezerre) emelkedjen a kedvezményes parkolóbérlet ára.

Az derült ki, hogy az emberek 80 százaléka nem támogatja ezt. Borsi Róbert fideszes képviselő válaszolt Pollreisznek, elmondta: hogy ha elolvassuk az előterjesztést, abban elhangzik, hogy a visszavonás lehetőséget ad, hogy átgondolják a koncepciót.

A szocialista képviselő erre azzal felelt, hogy ez egy dolgot jelent: amikor májusban a polgármester egyszemélyben döntött a parkolásról, akkor nem kérte ki a győriek véleményét. Dézsi polgármester megköszönte és elkérte Pollreisz közvélemény-kutatásának eredményét, de később ezt visszavonta.

Majd ismét elkezdte fejtegetni az immár szokásos matematikapéldát azzal kapcsolatban, hogy a belvárosi lakosoknak luxus, hogy ilyen olcsón parkolhatnak, ezzel bevételektől esik el a város. Ezt kétszer is elmondta. Azt is elmondta: a belvárosban kétszer annyi bérlet volt kiadva, amennyi hely egyáltalán van a belvárosban. (De azt nem részletezte, hogy itt nem csak lakossági bérleteket adnak, de vállalkozók is vásárolhatnak bérleteket.)

Pollreisz Balázs szerint a jelen rendszerben minden győri egyenlő mércével kell mérni, persze más a helyzet, ha a bérletek tekintetében is különböző körzeteket hoz létre a város, de annak nincs értelme, hogy a belvárosi, polgármester szerint igazságtalan helyzet miatt mindenkinek emeljék a lakossági bérlet árát.

Radnóti Ákos alpolgármester ezután a közvélemény-kutatások kapcsán országos politikáról kezdett beszélni, majd arról beszélt, hogy vannak bizony olyan utcák, ahol a lakók kérték, hogy fizetős legyen az utca. Arról is beszélt, hogy nem csak belvárosról van szó, ahogy szerinte Pollreisz Balázs sugalmazza – miközben valójában Dézsi polgármester az, aki a parkolás kapcsán csak a belvárosról tud beszélni minden egyes alkalommal.

Erre reagálva a polgármester felhívta a pódiumra a Győr-Szol képviselőjét, hogy arról kérdezze, hogy nem belvárosi lakosok mennyiért tudnak bérletet váltanak ki a belvárosban. (Talán azt akarta demonstrálni ezzel, hogy nem csak a belvárosról tud beszélni a témában? Nem értjük.)

Balla Jenő függetle képviselő arról beszélt: a fő probléma, hogy nincsen parkolóhely a városban. Szerinte nagy probléma az is, hogy vannak olyan kisnyugdíjasok, akik nem tudnák kifizetni a drágább bérletárakat.

Glázer Tímea (DK) azt kérte, hogy a következő közgyűlés előtt kapják meg a képviselők a városházi közvélemény-kutatás eredményét. Ezután emlékeztetett, hogy persze bevételi forrás a parkolás, de szerinte talán nem kéne ennyire garasoskodni, ha Simon Róbert Balázs és Kara Ákos képviselők elérték volna, hogy ne vegyen el ennyi pénzt a kormány az önkormányzattól.

Borsi Róbert azt mondta erre, hogy nem volt olyan javaslat, hogy konkrétan Győrtől vegyen el pénzt a kormány; viszont felsorolta, hogy milyen sok eredményt értek el a szóban forgó képviselők.

Dézsi polgármester szokás szerint a vita során többször támadta Pollreisz Balázst azzal, hogy szerinte nem dolgozik. Egy jellemző kérdés ebből a körből:

„Tudja maga, hogy mennyibe kerül egy fitnessbérlet? Tudja maga, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi?”

Aztán kiderült, hogy a polgármester egyébként ez utóbbit nem tudja pontosan, de szerinte pár gombóc fagyi áráról vitatkoznak a lakossági bérletek árának emelése kapcsán. A közgyűlés során többször is azt sugallta a polgármester – minden alap nélkül –, hogy Pollreisz Balázs képviselő ingyenes parkolást akar bevezetni.

Közgyűlés | ÉLŐ | 2021.12.21. 10:00

(null)

Új vezére lett a GYHG-nak, hosszabbították a Rába Quelle szerződését

A közgyűlés megszavazta azt is, hogy a Ménfőcsanaki-Gyirmóti Művelődési Központ beolvadjon a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térbe. Az is kiderült, hogy a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. vezetője további öt évre Endrődi Péter volt GyőrPlusz-vezér, Dézsi polgármester kabinetfőnöke lesz, és bruttó 750 ezer forintot fog keresni ebben a pozícióban. A győri kukás cég, a GYHG élére megválasztották Nagy Csabát, akit a Győr-Szoltól igazoltak a pozícióra. Díjazása bruttó havi 800 ezer forint lesz.

Pollreisz Balázs (MSZP) jó munkát kívánt a nehéz helyzethez Nagy Csabának, és azt kívánta, hogy elődeivel ellentétben legalább egy évig tudja vezetni a céget. Dézsi polgármester ezután felkérte a Győr-Szolban korábban a kommunikációs és a városüzemeltetési részleget vezető Nagyot, hogy mutatkozzon be.

Egy GYHG-val kapcsolatos beszámolóról is szavaztak a képviselők, ennek kapcsán Pollreisz Balázs szólalt fel, kiemelve az anyagból, hogy az országos hulladékszállítás alulfinanszírozott, és a GYHG nem tud versenyképes béreket biztosítani emiatt. A képviselő elmondta: azért szólalt fel, hogy a jegyzőkönyvben is szerepeljen ez, ne csak a tájékoztató sokadik oldalán.

Szabó Jenő, a nagytérségi hulladéktársulás elnöke is felszólalt, ismertette a társulás főbb intézkedéseit és a GYHG tartozásának helyzetét a társulás felé. Beszélt például az új szállítószalagokról, amelyet a tavaly GYHG körül is felbukkanó Alföldy Alexander cége, az Ads-Procon telepített, de a mai napig nem működik.

Sik Sándor képviselő (Fidesz) elmondta, hogy heroikus munka folyik a GYHG-nál, és szerinte elindultak egy olyan úton, hogy ne veszteséget veszteségre halmozzanak. Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, hogy sokan költöznek egyébként Győrbe más országrészekből, akik nincsenek hozzászokva az itteni hulladékkezelési rendszerhez.

A közgyűlés döntött arról is, hogy meghosszabbítsák a Rába Quellével kötött szerződést a termálfürdő bérléséről,

mivel az elmúlt és a következő pár évben a vízi élménypark fejlesztése miatt zárva tart a termálfürdő is. A Rába Quellével kötött, titkolni próbált szerződésről, illetve annak érdekes alkalmazásáról tavaly ősszel számoltunk be. (Ennek az a lényege, hogy a Rába Quelle a gyakorlatban visszakapta a bérleti díjat a várostól ilyen-olyan jogcímen.) Most ezt a szerződést toldják meg.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Pollreisz Balázs – ahogy a bizottsági ülésen korábban Kun András – javasolta, hogy legyen ismét ingyenes nyugdíjasbérlet a fürdőben, amit ki lehetne terjeszteni a fogyatékkal élőkre és nagycsaládosokra is; és ezt a nemrég elhunyt Bári Olgáról nevezzék el, akinek a korábban kezdeményezte, hogy a város vásároljon ilyen bérleteket.

Dézsi polgármester válaszul elmondta, hogy Pollreisz tájékozatlan, és felolvasta, hogy 2003-ban az MSZP mit mondott a fürdővel kapcsolatos kedvezményekről, és Kun András (MSZP) akkor a jegyzőkönyv szerint azt javasolta, hogy ne kerüljön be a szerződésbe, hogy 15 százalékos kedvezményt kapjon minden győri polgár.

Kun egyébként azzal indokolta, hogy ez ne kerüljön ilyen pontosan a szerződésbe, mert lehet, hogy a vállalkozó nagyobb kedvezményt ad. Pollreisz Balázs kiemelte, hogy Kun András az idézett részletben azt mondta: reméli, hogy húsz év múlva is állíthatja, hogy kiérdemelte a bizalmat a cég, és a volt alpolgármester a bizottsági ülésen fel is vállalta, hogy ez sajnos nem így történt.

A kérdésre érdemben válaszolva elmondta: tárgyalnak a működtetővel, és úgy áll a helyzet, hogy nyári időszakban minden győrinek 40 százalékos kedvezmény jár majd a jegy árából, ezen az időszakon kívül pedig 20 százalékos.

Balla Jenő szerint a fürdő szempontjából is jobb lenne, ha feléledne a piaci verseny, szerinte tehát nem kéne kitolni újabb évekkel a szerződést; és azt is javasolta, hogy ne az alapjegyárból, hanem az összes különféle jegyárból járjon kedvezmény – ez azért fontos, hogy mondjuk a családi jegyre is járjon a kedvezmény.

Szeles Szabolcs alpolgármester kifejtette: önhibáján kívül nem tudja üzemeltetni a fürdőt az üzemeltető, ezért kell hosszabbítani. Bár a közgyűlés során a polgármester többször sérelmezte, hogy szerinte az ellenzéki képviselők politikai kampányt folytatnak, mind Szeles, mind Borsi többször felemlegette, hogy milyen fejlesztéseket járt ki a két mostani fideszes képviselő.

A Radó-szigeti Spartacus csónakházról is esett szó, amelynek kapcsán a mai napig nem derült ki, hogy az eredetileg felújítási tervekkel együtt vásárolt ingatlan terveinek újratervezése miért került 67,5 millió forintba, miközben a hasonlóan műemléki védettségű cég a Bezerédj-kastély terveit 10 millió forintért készítette el.

Ezt a kérdést a közgyűlésen most Pollreisz Balázs vetette fel, hozzátéve, hogy a terveket készítő cég Kónyban egy romos épületben van bejegyezve, és azt firtatva, hogy mégis mi történt az elmúlt másfél évben ebben az ügyben, ha nem tudták a határozatban leírni, hogy pontosan mi a fene lesz a csónakházból. Kiemelte: támogatja a beruházást egyébként.

Dézsi polgármester kioktató hangvételű válasza szerint Pollreisz tájékozatlan, és kifejezetten bántja, hogy a győrieknek valami jót csinálnak, hogy megmentenek egy műemléképületet. Elmondta: mostanra készültek el a tervek, a mostani döntés pedig azért kell, hogy az áfát vissza tudják igényelni. Pollreisz képviselő válaszában elismételte, hogy ő támogatja a beruházást.

A Tata úti lakópark kapcsán kiderült, hogy egy újabb szakvélemény készül, mivel az előző csak azt vette figyelembe, hogy a város fejlesztési céljainak melyik terület felel meg a legjobban, azt nem, hogy egyébként a terület milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik lakhatási célra, jelesül hogy közel fekszik a péri repülőtérhez, a szeméttelephez, illetve magasfeszültségű vezeték is húzodik a területen. Pollreisz Balázs megköszönte a polgármesternek, hogy új szakvéleményt készítenek.

Az ülés végén Bárány István érdeklődött arról, hogy hogy áll a gázszolgáltatás kérdése, miután a kereskedő egyoldalúan felmondta a szerződést.

Kiderült: a friss pályázat sikertelen volt, mivel a tavalyihoz képest 7,5 milliárd forinttal drágábban tudott volna gázt vásárolni Győr, ezt pedig a Győr-Szol nem fogadta el.

Új pályázatot írnak ki, de továbbra is lehetőség, hogy az államtól vásároljon gázt a távfűtséhez a város. A polgármester azt ígérte: az biztos, hogy lesz fűtés.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Legközelebb arról írunk majd, hogy mi történt Győrben 2021-ben!

Szólj hozzá!

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.