Dézsi: Pollreisz úr, tudja ön, mennyibe kerül egy gombóc fagyi?

Pintér Bence 2021-12-21 14:01:00
Az utolsó közgyűlést tartották idén Győrben: Dézsi polgármester kétszer is ismertette a hónapokig titkolt, most visszavont parkolási rendelet kapcsán matematikapéldáját a belvárosi parkolóbűnözőkről. 7,5 milliárddal kérnek többet a gázért, mint tavaly; új szakvélemény készül a Tatai úti lakópark ügyében.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Legközelebb arról írunk majd, hogy mi történt Győrben 2021-ben!

Utolsó rendes ülésére gyűlt össze kedden a győri közgyűlés.

Az ülés elején a testület visszavonta a májusi, hónapokig titkolt parkolási rendeletet, illetve megint eltolta a még tavaly elfogadott építményadó-emelést – mindkettőt azért, mert a járványügyi vészhelyzet miatt jövőre sem emelhet adót és díjakat a város, bár a parkolás esetében egyébként ok a városháza által Simon Róbert Balázs fideszes országgyűlési képviselő javaslatára elvégzett közvélemény-kutatás is, ahogy erre Dézsi Csaba András polgármester szóban hivatkozott is.

2023 januárjától viszont 2000 Ft/m2 lesz az építményadó az üzleti célra használt ingatlanokra, amennyiben a mindenkori kormány nem terjeszti ki az adóemelési tilalmat.

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő szólalt fel a parkolás témájában, kiemelve, hogy – ahogy arról mi is beszámoltunk – a közvélemény-kutatásban direkt kérdés nem vonatkozott az áremelésre. Ezért ő is végeztetett egy közvélemény-kutatást a Publicusszal, ahol azt a kérdést tették fel, hogy támogatják-e a győriek azt, hogy hatszorosára (3900-ról 24 ezerre) emelkedjen a kedvezményes parkolóbérlet ára.

Az derült ki, hogy az emberek 80 százaléka nem támogatja ezt. Borsi Róbert fideszes képviselő válaszolt Pollreisznek, elmondta: hogy ha elolvassuk az előterjesztést, abban elhangzik, hogy a visszavonás lehetőséget ad, hogy átgondolják a koncepciót.

A szocialista képviselő erre azzal felelt, hogy ez egy dolgot jelent: amikor májusban a polgármester egyszemélyben döntött a parkolásról, akkor nem kérte ki a győriek véleményét. Dézsi polgármester megköszönte és elkérte Pollreisz közvélemény-kutatásának eredményét, de később ezt visszavonta.

Majd ismét elkezdte fejtegetni az immár szokásos matematikapéldát azzal kapcsolatban, hogy a belvárosi lakosoknak luxus, hogy ilyen olcsón parkolhatnak, ezzel bevételektől esik el a város. Ezt kétszer is elmondta. Azt is elmondta: a belvárosban kétszer annyi bérlet volt kiadva, amennyi hely egyáltalán van a belvárosban. (De azt nem részletezte, hogy itt nem csak lakossági bérleteket adnak, de vállalkozók is vásárolhatnak bérleteket.)

Pollreisz Balázs szerint a jelen rendszerben minden győri egyenlő mércével kell mérni, persze más a helyzet, ha a bérletek tekintetében is különböző körzeteket hoz létre a város, de annak nincs értelme, hogy a belvárosi, polgármester szerint igazságtalan helyzet miatt mindenkinek emeljék a lakossági bérlet árát.

Radnóti Ákos alpolgármester ezután a közvélemény-kutatások kapcsán országos politikáról kezdett beszélni, majd arról beszélt, hogy vannak bizony olyan utcák, ahol a lakók kérték, hogy fizetős legyen az utca. Arról is beszélt, hogy nem csak belvárosról van szó, ahogy szerinte Pollreisz Balázs sugalmazza – miközben valójában Dézsi polgármester az, aki a parkolás kapcsán csak a belvárosról tud beszélni minden egyes alkalommal.

Erre reagálva a polgármester felhívta a pódiumra a Győr-Szol képviselőjét, hogy arról kérdezze, hogy nem belvárosi lakosok mennyiért tudnak bérletet váltanak ki a belvárosban. (Talán azt akarta demonstrálni ezzel, hogy nem csak a belvárosról tud beszélni a témában? Nem értjük.)

Balla Jenő függetle képviselő arról beszélt: a fő probléma, hogy nincsen parkolóhely a városban. Szerinte nagy probléma az is, hogy vannak olyan kisnyugdíjasok, akik nem tudnák kifizetni a drágább bérletárakat.

Glázer Tímea (DK) azt kérte, hogy a következő közgyűlés előtt kapják meg a képviselők a városházi közvélemény-kutatás eredményét. Ezután emlékeztetett, hogy persze bevételi forrás a parkolás, de szerinte talán nem kéne ennyire garasoskodni, ha Simon Róbert Balázs és Kara Ákos képviselők elérték volna, hogy ne vegyen el ennyi pénzt a kormány az önkormányzattól.

Borsi Róbert azt mondta erre, hogy nem volt olyan javaslat, hogy konkrétan Győrtől vegyen el pénzt a kormány; viszont felsorolta, hogy milyen sok eredményt értek el a szóban forgó képviselők.

Dézsi polgármester szokás szerint a vita során többször támadta Pollreisz Balázst azzal, hogy szerinte nem dolgozik. Egy jellemző kérdés ebből a körből:

„Tudja maga, hogy mennyibe kerül egy fitnessbérlet? Tudja maga, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi?”

Aztán kiderült, hogy a polgármester egyébként ez utóbbit nem tudja pontosan, de szerinte pár gombóc fagyi áráról vitatkoznak a lakossági bérletek árának emelése kapcsán. A közgyűlés során többször is azt sugallta a polgármester – minden alap nélkül –, hogy Pollreisz Balázs képviselő ingyenes parkolást akar bevezetni.

Közgyűlés | ÉLŐ | 2021.12.21. 10:00

(null)

Új vezére lett a GYHG-nak, hosszabbították a Rába Quelle szerződését

A közgyűlés megszavazta azt is, hogy a Ménfőcsanaki-Gyirmóti Művelődési Központ beolvadjon a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térbe. Az is kiderült, hogy a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. vezetője további öt évre Endrődi Péter volt GyőrPlusz-vezér, Dézsi polgármester kabinetfőnöke lesz, és bruttó 750 ezer forintot fog keresni ebben a pozícióban. A győri kukás cég, a GYHG élére megválasztották Nagy Csabát, akit a Győr-Szoltól igazoltak a pozícióra. Díjazása bruttó havi 800 ezer forint lesz.

Pollreisz Balázs (MSZP) jó munkát kívánt a nehéz helyzethez Nagy Csabának, és azt kívánta, hogy elődeivel ellentétben legalább egy évig tudja vezetni a céget. Dézsi polgármester ezután felkérte a Győr-Szolban korábban a kommunikációs és a városüzemeltetési részleget vezető Nagyot, hogy mutatkozzon be.

Egy GYHG-val kapcsolatos beszámolóról is szavaztak a képviselők, ennek kapcsán Pollreisz Balázs szólalt fel, kiemelve az anyagból, hogy az országos hulladékszállítás alulfinanszírozott, és a GYHG nem tud versenyképes béreket biztosítani emiatt. A képviselő elmondta: azért szólalt fel, hogy a jegyzőkönyvben is szerepeljen ez, ne csak a tájékoztató sokadik oldalán.

Szabó Jenő, a nagytérségi hulladéktársulás elnöke is felszólalt, ismertette a társulás főbb intézkedéseit és a GYHG tartozásának helyzetét a társulás felé. Beszélt például az új szállítószalagokról, amelyet a tavaly GYHG körül is felbukkanó Alföldy Alexander cége, az Ads-Procon telepített, de a mai napig nem működik.

Sik Sándor képviselő (Fidesz) elmondta, hogy heroikus munka folyik a GYHG-nál, és szerinte elindultak egy olyan úton, hogy ne veszteséget veszteségre halmozzanak. Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, hogy sokan költöznek egyébként Győrbe más országrészekből, akik nincsenek hozzászokva az itteni hulladékkezelési rendszerhez.

A közgyűlés döntött arról is, hogy meghosszabbítsák a Rába Quellével kötött szerződést a termálfürdő bérléséről,

mivel az elmúlt és a következő pár évben a vízi élménypark fejlesztése miatt zárva tart a termálfürdő is. A Rába Quellével kötött, titkolni próbált szerződésről, illetve annak érdekes alkalmazásáról tavaly ősszel számoltunk be. (Ennek az a lényege, hogy a Rába Quelle a gyakorlatban visszakapta a bérleti díjat a várostól ilyen-olyan jogcímen.) Most ezt a szerződést toldják meg.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Pollreisz Balázs – ahogy a bizottsági ülésen korábban Kun András – javasolta, hogy legyen ismét ingyenes nyugdíjasbérlet a fürdőben, amit ki lehetne terjeszteni a fogyatékkal élőkre és nagycsaládosokra is; és ezt a nemrég elhunyt Bári Olgáról nevezzék el, akinek a korábban kezdeményezte, hogy a város vásároljon ilyen bérleteket.

Dézsi polgármester válaszul elmondta, hogy Pollreisz tájékozatlan, és felolvasta, hogy 2003-ban az MSZP mit mondott a fürdővel kapcsolatos kedvezményekről, és Kun András (MSZP) akkor a jegyzőkönyv szerint azt javasolta, hogy ne kerüljön be a szerződésbe, hogy 15 százalékos kedvezményt kapjon minden győri polgár.

Kun egyébként azzal indokolta, hogy ez ne kerüljön ilyen pontosan a szerződésbe, mert lehet, hogy a vállalkozó nagyobb kedvezményt ad. Pollreisz Balázs kiemelte, hogy Kun András az idézett részletben azt mondta: reméli, hogy húsz év múlva is állíthatja, hogy kiérdemelte a bizalmat a cég, és a volt alpolgármester a bizottsági ülésen fel is vállalta, hogy ez sajnos nem így történt.

A kérdésre érdemben válaszolva elmondta: tárgyalnak a működtetővel, és úgy áll a helyzet, hogy nyári időszakban minden győrinek 40 százalékos kedvezmény jár majd a jegy árából, ezen az időszakon kívül pedig 20 százalékos.

Balla Jenő szerint a fürdő szempontjából is jobb lenne, ha feléledne a piaci verseny, szerinte tehát nem kéne kitolni újabb évekkel a szerződést; és azt is javasolta, hogy ne az alapjegyárból, hanem az összes különféle jegyárból járjon kedvezmény – ez azért fontos, hogy mondjuk a családi jegyre is járjon a kedvezmény.

Szeles Szabolcs alpolgármester kifejtette: önhibáján kívül nem tudja üzemeltetni a fürdőt az üzemeltető, ezért kell hosszabbítani. Bár a közgyűlés során a polgármester többször sérelmezte, hogy szerinte az ellenzéki képviselők politikai kampányt folytatnak, mind Szeles, mind Borsi többször felemlegette, hogy milyen fejlesztéseket járt ki a két mostani fideszes képviselő.

A Radó-szigeti Spartacus csónakházról is esett szó, amelynek kapcsán a mai napig nem derült ki, hogy az eredetileg felújítási tervekkel együtt vásárolt ingatlan terveinek újratervezése miért került 67,5 millió forintba, miközben a hasonlóan műemléki védettségű cég a Bezerédj-kastély terveit 10 millió forintért készítette el.

Ezt a kérdést a közgyűlésen most Pollreisz Balázs vetette fel, hozzátéve, hogy a terveket készítő cég Kónyban egy romos épületben van bejegyezve, és azt firtatva, hogy mégis mi történt az elmúlt másfél évben ebben az ügyben, ha nem tudták a határozatban leírni, hogy pontosan mi a fene lesz a csónakházból. Kiemelte: támogatja a beruházást egyébként.

Dézsi polgármester kioktató hangvételű válasza szerint Pollreisz tájékozatlan, és kifejezetten bántja, hogy a győrieknek valami jót csinálnak, hogy megmentenek egy műemléképületet. Elmondta: mostanra készültek el a tervek, a mostani döntés pedig azért kell, hogy az áfát vissza tudják igényelni. Pollreisz képviselő válaszában elismételte, hogy ő támogatja a beruházást.

A Tata úti lakópark kapcsán kiderült, hogy egy újabb szakvélemény készül, mivel az előző csak azt vette figyelembe, hogy a város fejlesztési céljainak melyik terület felel meg a legjobban, azt nem, hogy egyébként a terület milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik lakhatási célra, jelesül hogy közel fekszik a péri repülőtérhez, a szeméttelephez, illetve magasfeszültségű vezeték is húzodik a területen. Pollreisz Balázs megköszönte a polgármesternek, hogy új szakvéleményt készítenek.

Az ülés végén Bárány István érdeklődött arról, hogy hogy áll a gázszolgáltatás kérdése, miután a kereskedő egyoldalúan felmondta a szerződést.

Kiderült: a friss pályázat sikertelen volt, mivel a tavalyihoz képest 7,5 milliárd forinttal drágábban tudott volna gázt vásárolni Győr, ezt pedig a Győr-Szol nem fogadta el.

Új pályázatot írnak ki, de továbbra is lehetőség, hogy az államtól vásároljon gázt a távfűtséhez a város. A polgármester azt ígérte: az biztos, hogy lesz fűtés.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Legközelebb arról írunk majd, hogy mi történt Győrben 2021-ben!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.