Így kell spórolni egy vállalkozónak: közpénzből fizetik ki a magánpénzből beígért zanati kerékpárutat

Farkas Bazsi 2022-01-07 18:55:12
Hende Csaba pedig még büszke is rá, hogy a mi pénzüket költi el ahelyett, hogy párttársai az elmúlt 9 évben behajtották volna a vállalkozó vállalását.

2008-ban kötött megállapodást Szombathely a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-vel. Eszerint az önkormányzat belterületté vonja a város határában ekkor még szántóként használt területeket, a cég pedig cserébe megépíti az utakat, útcsatlakozásokat, valamint

kerékpárúttal köti össze a zanati városrészt a Pick-teleppel. 

Ahogy korábban már felelevenítettük a történetet, a 2008-as vásárlást követően 2011-ben tárgyalta ismét a szombathelyi közgyűlés az ügyet. Már a vásárláskor biztosítékot akart a testület, hogy a kerékpárút meg fog épülni. Ezért a területre jelzálogot jegyeztetett be, és a vállalkozással 50 millió forintos óvadékot is helyeztetett el egy bankszámlán.

A 2011-es újra tárgyaláskor aztán az önkormányzat – figyelembe véve, hogy gazdasági megtorpanás jelentkezett a világban és ezzel együtt a magyar gazdaságban is – a jelzálog bejegyzést ugyan hagyta, ám az óvadékot 25 millióra csökkentette.

2015-ben optimistán álltak a beruházás előtt, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester azt mondta, hogy 2016 decemberére teljes hosszában elkészül majd az út, de nem készült. A megvásárolt terület pedig lassan kezdett beépülni. 

A Decathlon, a Burger King és egy autómosó is létesült.

2018 júniusában ismét szóba került a beruházás a közgyűlésen. Ekkor már az önkormányzat is bepipulni látszott. A kerékpárút megépítésnek határidejét ugyan kitolta 2020 május 31-ig, ám a jelzálogot újra vissza jegyeztette, és úgy határozott, hogy 2022 május 31-ig fenn is tartja. Az óvadékkal ugyanígy tette, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a beruházó július 25-ig nem küldi vissza aláírva a szerződés módosítását, akkor a 25 millió forintos óvadékot lehívja az önkormányzat.

Az végül külön megemlítendő, hogy bár egy 2018-as közgyűlési határozat értelmében 2020. január 31-ig a vállalkozónak meg kellett volna építenie a kerékpárutat, 

ez a szerződés még csak aláírásra sem került.

2020 májusában Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Putz Attila (Éljen Szombathely!) a körzet önkormányzati képviselője egy sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy

perre mennek a HORWAT Investmenttel. 

A cég ugyanis 2008 óta nem hajtotta végre korábbi vállalását. 

Itt jelentették be azt is, hogy a város maga fogja 150 millió forintból megépíteni a kerékpárutat. Ennek a költségét pedig a perben próbálják meg behajtani a vállalkozón.

Egy vizsgálóbizottságot is felállított az testület, elnöke  Putz Attila volt. A grémium többszöri ülésezés után sem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy kinek a mulasztása miatt nem épült meg az út. Az üléseken elhangzott az is, hogy hallgassák meg Puskás Tivadar korábbi polgármestert, mivel mégis csak az ő mandátuma alatt nem történt leginkább semmi az úttal. Ezt végül elvetette a bizottság mondva, hogy a város díszpolgárát mégsem kellene egy bizottsági ülésre behívni.

Bár a bizottság döntésre nem jutott, mi azért hozzátesszük, hogy az elmúlt 5 évben Illés Károly (Fidesz-KDNP), korábbi alpolgármester volt a felelős a városi beruházásokért.

Közben új bejelentéshez érkeztünk. Mégpedig ahhoz, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője tett:

A központi költségvetés terhére épült meg a zanati kerékpárút.

Erre 300 millió forintot kap adófizetői pénzből Szombathely. Hogy a 150 millióból, hogyan lett 300 millió, vagyis a korábban bejelentetthez képest miért nőtt duplájára a kerékpárút költsége, azt a szombathelyi jegyzőtől kérdeztük meg.

A jegyző válaszában azt írta, hogy a korábbi 150 millió forintos becsült összeg után készült csak el egy végül alá nem írt megállapodás tervezet, ebben már 300 millió forintos meghiúsulási kötbér szerepelt. 

A dolog tehát most úgy néz ki, hogy az adófizetők, vagyis a mi pénzükből építenek meg egy olyan utat, amit egy vállalkozónak kellett volna megépítenie. Miközben a belterületté vont szántókon már nem egy multi húzta fel szombathelyi egységét.

Sajnos az az áruházépítő, amelynek feladata lett volna a kivitelezés, nem teljesítette a vállalt kötelezettségét, és a per sem vezetett eredményre, ezért volt most kénytelen az állam a zsebébe nyúlni - ezt Hende Csaba nyilatkozta a minap.

Nemhogy nem vezetett volna eredményre, a per még csak el sem kezdődött. Ez derül ki abból a válaszból, amit a szombathelyi önkormányzat az Ugytudjuk kérdésére küldött el.

A Szombathelyi Törvényszék előtt polgári peres eljárás van folyamatban, mert Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata felperesként 2020. májusában keresetet nyújtott be a bírósághoz, és kérte annak megállapítását, hogy a korábban létrejött jelzálogszerződés alapján kielégítési joga megnyílt, és a bíróság kötelezze alpereseket a jelzálogjog érvényesítésének tűrésére - írta válaszában a városháza. 

A perfelvételi tárgyalásra jövő héten kerül sor. 

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.