Így kell spórolni egy vállalkozónak: közpénzből fizetik ki a magánpénzből beígért zanati kerékpárutat

Farkas Bazsi 2022-01-07 18:55:12
Hende Csaba pedig még büszke is rá, hogy a mi pénzüket költi el ahelyett, hogy párttársai az elmúlt 9 évben behajtották volna a vállalkozó vállalását.

2008-ban kötött megállapodást Szombathely a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-vel. Eszerint az önkormányzat belterületté vonja a város határában ekkor még szántóként használt területeket, a cég pedig cserébe megépíti az utakat, útcsatlakozásokat, valamint

kerékpárúttal köti össze a zanati városrészt a Pick-teleppel. 

Ahogy korábban már felelevenítettük a történetet, a 2008-as vásárlást követően 2011-ben tárgyalta ismét a szombathelyi közgyűlés az ügyet. Már a vásárláskor biztosítékot akart a testület, hogy a kerékpárút meg fog épülni. Ezért a területre jelzálogot jegyeztetett be, és a vállalkozással 50 millió forintos óvadékot is helyeztetett el egy bankszámlán.

A 2011-es újra tárgyaláskor aztán az önkormányzat – figyelembe véve, hogy gazdasági megtorpanás jelentkezett a világban és ezzel együtt a magyar gazdaságban is – a jelzálog bejegyzést ugyan hagyta, ám az óvadékot 25 millióra csökkentette.

2015-ben optimistán álltak a beruházás előtt, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester azt mondta, hogy 2016 decemberére teljes hosszában elkészül majd az út, de nem készült. A megvásárolt terület pedig lassan kezdett beépülni. 

A Decathlon, a Burger King és egy autómosó is létesült.

2018 júniusában ismét szóba került a beruházás a közgyűlésen. Ekkor már az önkormányzat is bepipulni látszott. A kerékpárút megépítésnek határidejét ugyan kitolta 2020 május 31-ig, ám a jelzálogot újra vissza jegyeztette, és úgy határozott, hogy 2022 május 31-ig fenn is tartja. Az óvadékkal ugyanígy tette, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a beruházó július 25-ig nem küldi vissza aláírva a szerződés módosítását, akkor a 25 millió forintos óvadékot lehívja az önkormányzat.

Az végül külön megemlítendő, hogy bár egy 2018-as közgyűlési határozat értelmében 2020. január 31-ig a vállalkozónak meg kellett volna építenie a kerékpárutat, 

ez a szerződés még csak aláírásra sem került.

2020 májusában Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Putz Attila (Éljen Szombathely!) a körzet önkormányzati képviselője egy sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy

perre mennek a HORWAT Investmenttel. 

A cég ugyanis 2008 óta nem hajtotta végre korábbi vállalását. 

Itt jelentették be azt is, hogy a város maga fogja 150 millió forintból megépíteni a kerékpárutat. Ennek a költségét pedig a perben próbálják meg behajtani a vállalkozón.

Egy vizsgálóbizottságot is felállított az testület, elnöke  Putz Attila volt. A grémium többszöri ülésezés után sem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy kinek a mulasztása miatt nem épült meg az út. Az üléseken elhangzott az is, hogy hallgassák meg Puskás Tivadar korábbi polgármestert, mivel mégis csak az ő mandátuma alatt nem történt leginkább semmi az úttal. Ezt végül elvetette a bizottság mondva, hogy a város díszpolgárát mégsem kellene egy bizottsági ülésre behívni.

Bár a bizottság döntésre nem jutott, mi azért hozzátesszük, hogy az elmúlt 5 évben Illés Károly (Fidesz-KDNP), korábbi alpolgármester volt a felelős a városi beruházásokért.

Közben új bejelentéshez érkeztünk. Mégpedig ahhoz, amit Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője tett:

A központi költségvetés terhére épült meg a zanati kerékpárút.

Erre 300 millió forintot kap adófizetői pénzből Szombathely. Hogy a 150 millióból, hogyan lett 300 millió, vagyis a korábban bejelentetthez képest miért nőtt duplájára a kerékpárút költsége, azt a szombathelyi jegyzőtől kérdeztük meg.

A jegyző válaszában azt írta, hogy a korábbi 150 millió forintos becsült összeg után készült csak el egy végül alá nem írt megállapodás tervezet, ebben már 300 millió forintos meghiúsulási kötbér szerepelt. 

A dolog tehát most úgy néz ki, hogy az adófizetők, vagyis a mi pénzükből építenek meg egy olyan utat, amit egy vállalkozónak kellett volna megépítenie. Miközben a belterületté vont szántókon már nem egy multi húzta fel szombathelyi egységét.

Sajnos az az áruházépítő, amelynek feladata lett volna a kivitelezés, nem teljesítette a vállalt kötelezettségét, és a per sem vezetett eredményre, ezért volt most kénytelen az állam a zsebébe nyúlni - ezt Hende Csaba nyilatkozta a minap.

Nemhogy nem vezetett volna eredményre, a per még csak el sem kezdődött. Ez derül ki abból a válaszból, amit a szombathelyi önkormányzat az Ugytudjuk kérdésére küldött el.

A Szombathelyi Törvényszék előtt polgári peres eljárás van folyamatban, mert Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata felperesként 2020. májusában keresetet nyújtott be a bírósághoz, és kérte annak megállapítását, hogy a korábban létrejött jelzálogszerződés alapján kielégítési joga megnyílt, és a bíróság kötelezze alpereseket a jelzálogjog érvényesítésének tűrésére - írta válaszában a városháza. 

A perfelvételi tárgyalásra jövő héten kerül sor. 

Szólj hozzá!

A 2009-es Forma-1-es világbajnok, Jenson Button is megszólalt Hamilton esetleges visszavonulása kapcsán

Jelenleg mindenkit az foglalkoztat az F1 környékén, hogy felhagy-e a versenyzéssel a hétszeres világbajnok, aki az utolsó versenyhétvége óta kerüli a nyilvánosságot.

Hosszabbított norvég kapusával a Győri Audi ETO KC

Silje Solberg 2024-ig biztosan marad Győrben.

Megszűnik a beoltatlan emberek zárlata Ausztriában

Szakértők már nem tartják észszerűnek a korlátozó intézkedéseket.

A FIFA elnöke a kétévenkénti vb-t ellenző európaiakat kritizálta

Gianni Infantino továbbra is ragaszkodik forradalmi tervéhez.

Kitiltottak a kormány hivatalos Facebook-oldaláról? Ne aggódj, Dúró Dórát is!

A Mi Hazánk elnökhelyettese egy oltásellenes kommenttel verte ki a balhét.

Völnert és Boldogot nem, Navracsicsot viszont indítja a Fidesz áprilisban

Megvan a 106 fideszes jelölt: nincsenek nagy meglepetések.

Pottyondi Edina: Ez már a harmadik kopaszságom, Dominika az én grazi klinikám

Megindokolta a youtuber, hogy miért borotválta le a haját egy videóban.

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.