A mi pénzükből építenék meg azt a zanati kerékpárutat, amit egy vállalkozónak magántőkéből már 13 évvel ezelőtt meg kellett volna csinálnia?

Farkas Bazsi 2021-07-14 18:52:43
A korábban 150 millió forintra taksált kivitelezésre most 300 millió forint érkezik.

Nem rövid a máig meg nem épült zanati kerékpárút története. Történt ugyanis, hogy egy vállalkozó, a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft. területet vásárolt Szombathely határában. A zanati városrészt 1969-ben csatolták Szombathelyhez. A kerékpáros közlekedés azóta nincsen megoldva a régi falu és a város többi rész között. 

A 2008-as szántó vásárlás jó üzletnek tűnhetett, hiszen a városba főképp innen, a 86-os, mára már a megépült M86-os út felől érkezik a forgalom. Sejthető lehetett, hogy nyugati mintára előbb-utóbb Szombathelyen is bevásárlóközpontok fognak épülni a város határában.

Csakhogy az akkor még külterületi területeket csakis úgy lehetett beépíteni, ha azt az önkormányzat belterületté vonja. Az akkori városvezetés ajánlott egy egyezséget.

Belterületté vonják a szántókat, a cég cserébe megépíti az utakat, útcsatlakozásokat, valamint a kerékpárúttal köti össze a zanati városrészt a Pick-teleppel. 

A 2008-as vásárlást követően 2011-ben tárgyalta ismét a szombathelyi közgyűlés az ügyet. Már a vásárláskor biztosítékot akart a testület, hogy a kerékpárút meg fog épülni. Ezért a területre jelzálogot jegyeztetett be, és a vállalkozással 50 millió forintos óvadékot is helyeztetett el egy bankszámlán. A 2011-es újra tárgyaláskor aztán az önkormányzat – figyelembe véve, hogy gazdasági megtorpanás jelentkezett a világban és ezzel együtt a magyar gazdaságban is – a jelzálog bejegyzést ugyan hagyta, ám az óvadékot 25 millióra csökkentette.

2015-ben optimistán álltak a beruházás előtt, Puskás Tivadar polgármester akkor azt mondta, hogy 2016 decemberére teljes hosszában elkészül majd az út, de nem készült. A megvásárolt terület pedig lassan kezdett beépülni. A Decatlon, a Burger King és egy autómosó is létesült.

2018 júniusában ismét szóba került a beruházás a közgyűlésen. Ekkor már az önkormányzat is bepipulni látszott. A kerékpárút megépítésnek határidejét ugyan kitolta 2020 május 31-ig, ám a jelzálogot újra vissza jegyeztette, és 2022 május 31-ig fenn is tartja. Az óvadékkal ugyanígy tette, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a beruházó július 25-ig nem küldi vissza aláírva a szerződés módosítását, akkor a 25 millió forintos óvadékot lehívja az önkormányzat.

2018 decemberében végül le is hívták ezt a pénzt. Az út azonban ezután sem épült meg. 

Egy 2018-as közgyűlési határozat értelmében 2020. január 31-ig a vállalkozónak meg kellett volna építenie a kerékpárutat, ez a szerződés még csak aláírásra sem került.

2020 májusában tartott sajtótájékoztatót a Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Putz Attila (Éljen Szombathely!) a terület képviselője. Akkor azt mondták, hogy az utat Szombathely maga építi meg, erre 150 millió forint kell, a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-vel pedig perre mennek, így utólag fizettetik ki vele a beruházás költségét. 

Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely parlamenti képviselője a múlt héten jelentette be, hogy a város címkézett pénzt kap a központi költségvetésből, többek között a zanati kerékpárutat is megtolják 300 millió forinttal. 

Mivel a kormányzati forrás vissza nem térítendő olvasatunkban a most közpénzen akarják kifizetni azt, amit egy vállalkozónak már a saját pénzén 13 év meg kellett volna építenie. 

Tovább azt sem nagyon értettük, hogy hogyan lett a tavaly még 150 millió forintos kivitelezési költség a duplája, vagyis 300 millió forint. Bővebb tájékoztatásért a szombathelyi jegyzőhöz, Károlyi Ákoshoz fordultunk.

A jegyző válaszában azt írta, hogy a korábbi 150 millió forintos becsült összeg után készült csak el egy végül alá nem írt megállapodás tervezet, ebben már 300 millió forintos meghiúsulási kötbér szerepelt. 

Az elkészült engedélyes tervek alapján a műszaki tartalom lényegi elemei az alábbiak szerint foglalhatók össze:
- szintbeni vasúti átvezetés a 86. sz. főúttól külön, új vasúti atjáró letesítésével,
- egyoldali, kétirányú, 1200 m hosszú, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút,
- teljes hosszban közvilágítás kiépítése,
- Bogáca ér felett műtárgy építése
- a Bálványkő utcában kerékpáros nyom kijelölése, fásítás.

Rákérdeztünk a per állására is. A jegyzői válaszból kiderül, hogy a Szombathelyi Törvényszék előtt polgári peres eljárás van folyamatban. A per arra irányul, hogy immár a bíróság kötelezze az alperest, a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-t a jelzálog kifizetésére. A perfelvétei tárgyalást első körben elnapolták, a bíróság további bizonyítékok becsatolását kérte az önkormányzattól.

A zanati kerékpárút meg nem épülését vizsgáló bizottság, a tervek szerint augusztus 3-án ül össze ismét.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.