A mi pénzükből építenék meg azt a zanati kerékpárutat, amit egy vállalkozónak magántőkéből már 13 évvel ezelőtt meg kellett volna csinálnia?

Farkas Bazsi 2021-07-14 18:52:43
A korábban 150 millió forintra taksált kivitelezésre most 300 millió forint érkezik.

Nem rövid a máig meg nem épült zanati kerékpárút története. Történt ugyanis, hogy egy vállalkozó, a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft. területet vásárolt Szombathely határában. A zanati városrészt 1969-ben csatolták Szombathelyhez. A kerékpáros közlekedés azóta nincsen megoldva a régi falu és a város többi rész között. 

A 2008-as szántó vásárlás jó üzletnek tűnhetett, hiszen a városba főképp innen, a 86-os, mára már a megépült M86-os út felől érkezik a forgalom. Sejthető lehetett, hogy nyugati mintára előbb-utóbb Szombathelyen is bevásárlóközpontok fognak épülni a város határában.

Csakhogy az akkor még külterületi területeket csakis úgy lehetett beépíteni, ha azt az önkormányzat belterületté vonja. Az akkori városvezetés ajánlott egy egyezséget.

Belterületté vonják a szántókat, a cég cserébe megépíti az utakat, útcsatlakozásokat, valamint a kerékpárúttal köti össze a zanati városrészt a Pick-teleppel. 

A 2008-as vásárlást követően 2011-ben tárgyalta ismét a szombathelyi közgyűlés az ügyet. Már a vásárláskor biztosítékot akart a testület, hogy a kerékpárút meg fog épülni. Ezért a területre jelzálogot jegyeztetett be, és a vállalkozással 50 millió forintos óvadékot is helyeztetett el egy bankszámlán. A 2011-es újra tárgyaláskor aztán az önkormányzat – figyelembe véve, hogy gazdasági megtorpanás jelentkezett a világban és ezzel együtt a magyar gazdaságban is – a jelzálog bejegyzést ugyan hagyta, ám az óvadékot 25 millióra csökkentette.

2015-ben optimistán álltak a beruházás előtt, Puskás Tivadar polgármester akkor azt mondta, hogy 2016 decemberére teljes hosszában elkészül majd az út, de nem készült. A megvásárolt terület pedig lassan kezdett beépülni. A Decatlon, a Burger King és egy autómosó is létesült.

2018 júniusában ismét szóba került a beruházás a közgyűlésen. Ekkor már az önkormányzat is bepipulni látszott. A kerékpárút megépítésnek határidejét ugyan kitolta 2020 május 31-ig, ám a jelzálogot újra vissza jegyeztette, és 2022 május 31-ig fenn is tartja. Az óvadékkal ugyanígy tette, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a beruházó július 25-ig nem küldi vissza aláírva a szerződés módosítását, akkor a 25 millió forintos óvadékot lehívja az önkormányzat.

2018 decemberében végül le is hívták ezt a pénzt. Az út azonban ezután sem épült meg. 

Egy 2018-as közgyűlési határozat értelmében 2020. január 31-ig a vállalkozónak meg kellett volna építenie a kerékpárutat, ez a szerződés még csak aláírásra sem került.

2020 májusában tartott sajtótájékoztatót a Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester és Putz Attila (Éljen Szombathely!) a terület képviselője. Akkor azt mondták, hogy az utat Szombathely maga építi meg, erre 150 millió forint kell, a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-vel pedig perre mennek, így utólag fizettetik ki vele a beruházás költségét. 

Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely parlamenti képviselője a múlt héten jelentette be, hogy a város címkézett pénzt kap a központi költségvetésből, többek között a zanati kerékpárutat is megtolják 300 millió forinttal. 

Mivel a kormányzati forrás vissza nem térítendő olvasatunkban a most közpénzen akarják kifizetni azt, amit egy vállalkozónak már a saját pénzén 13 év meg kellett volna építenie. 

Tovább azt sem nagyon értettük, hogy hogyan lett a tavaly még 150 millió forintos kivitelezési költség a duplája, vagyis 300 millió forint. Bővebb tájékoztatásért a szombathelyi jegyzőhöz, Károlyi Ákoshoz fordultunk.

A jegyző válaszában azt írta, hogy a korábbi 150 millió forintos becsült összeg után készült csak el egy végül alá nem írt megállapodás tervezet, ebben már 300 millió forintos meghiúsulási kötbér szerepelt. 

Az elkészült engedélyes tervek alapján a műszaki tartalom lényegi elemei az alábbiak szerint foglalhatók össze:
- szintbeni vasúti átvezetés a 86. sz. főúttól külön, új vasúti atjáró letesítésével,
- egyoldali, kétirányú, 1200 m hosszú, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút,
- teljes hosszban közvilágítás kiépítése,
- Bogáca ér felett műtárgy építése
- a Bálványkő utcában kerékpáros nyom kijelölése, fásítás.

Rákérdeztünk a per állására is. A jegyzői válaszból kiderül, hogy a Szombathelyi Törvényszék előtt polgári peres eljárás van folyamatban. A per arra irányul, hogy immár a bíróság kötelezze az alperest, a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-t a jelzálog kifizetésére. A perfelvétei tárgyalást első körben elnapolták, a bíróság további bizonyítékok becsatolását kérte az önkormányzattól.

A zanati kerékpárút meg nem épülését vizsgáló bizottság, a tervek szerint augusztus 3-án ül össze ismét.

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.