Döntött a győri közgyűlés: az élő gázszerződés módosításáról tárgyalhat a Győr-Szol

Pintér Bence 2021-12-07 17:18:00
A kereskedő a várossal fizettetné meg az elszálló gázárakat, de a képviselők többsége szerint ez a megoldás a kisebbik rossz.

Mint arról tegnap a vonatkozó rendkívüli bizottsági ülés nyomán beszámoltunk: Győrrel, egészen pontosan a Győr-Szollal fizettetné meg a gáz durva drágulását a várossal szerződött gázkereskedő cég, a Global NRG Zrt – erről kellett ma döntést hoznia a rendkívüli közgyűlésnek.

A cég ráadásul nemcsak a most élő szerződést módosítaná, hanem az előző miatt is kompenzációt követel utólag. Az is kiderült hétfőn hogy ha kereskedőt vált a Győr-Szol, akkor sokkal rosszabbul járhat a város, hiszen akkor a mostani piaci árakon lehetne csak szerződni.

Győrrel fizettetné meg a gáz durva drágulását a gázkereskedő

Ünnepi hangulatban indult a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának rendkívüli ülése hétfőn a győri városházán, miután Borsi Róbert (Fidesz), a bizottság elnöke egy borítéknyi szaloncukrot osztott ki a jelenlévők között. Ezután elindult az ülés, amely egyetlen napirendi pontot tárgyalt: a Győr-Szollal kapcsolatban egy tulajdonosi döntést.

A cég visszamenőleg kicsit több, mint 400 millió forintot követel, a mostani módosítás pedig a mostani számítások szerint plusz 500-600 milliójába kerülne a városnak. Amennyiben teljesen új szerződést kéne kötni, az viszont 5-6 milliárd forint pluszköltséget jelentene.

A Győr-Szol négy opciót vázolt fel, ezeket a Győri Új Szó ismertette kedden délelőtt:

  • Az elsőnél az önkormányzat nem engedi sem a lejárt, sem a mostani szerződés módosítását.  
  • A másodiknál elfogadja a kereskedő mindkét feltételét.  
  • A harmadiknál nem engedi visszamenőlegesen a szerződésmódosítást, de hozzájárul ahhoz, hogy a mintegy 400 millió forintos kereskedői igényt a 2021/2022-es szerződésben kompenzálják.  
  • A negyedik pontnál pedig nem engedélyezi a már lejárt, 2020/2021-es szerződés módosítását, de hajlandó tárgyalni a jelenleg érvényesről. Például a többletfelhasználás piaci áron való kifizetéséről, emellett az úgynevezett volatilitási pódíjról (ez a szerződéses és az osztrák tőzsdei ár eltérése), illetve a kiegyensúlyozotlansági pótdíjról. Ez utóbbi akkor fizetendő, ha az előző napi nominálás és a tényleges fogyasztás közötti különbség 12 százaléknál nagyobb mértékben tér el.

A hétfői bizottsági ülés után úgy tűnt, erre van a legnagyobb hajlandóság, és

végül négy tartózkodó képviselő mellett a negyedik opció mellett tette le a garast a rendkívüli közgyűlés többsége is.

 Az előtte folytatott vitában Pollreisz Balázs (MSZP) módosító javaslattal élt az Új Szó tudósítása szerint: azt szerette volna, hogy a közgyűlés kérje fel a polgármestert, illetve a győri parlamenti képviselőket, hogy tárgyaljanak a kormánnyal a rögzített árak bevezetéséről.

Dézsi Csaba András polgármester erre azt reagálta, hogy már rég tárgyal a kormány képviselőivel. Erről eddig nem beszélt a polgármester. Vele ellentétben Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nyilvánosan is bejelentette, hogy azt kérte a kormánytól, hogy az önkormányzatok is a rezsicsökkentett áron jussanak hozzá a gázhoz és az áramhoz.

Az energiapiacon meredek emelkedésnek indultak az árak, emiatt kerültek a gázkereskedők, és így áttételesen a velük korábban a még alacsonyabb árakon szerződő az önkormányzatok és az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatók nehéz helyzetbe.

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?