Döntött a győri közgyűlés: az élő gázszerződés módosításáról tárgyalhat a Győr-Szol

Pintér Bence 2021-12-07 17:18:00
A kereskedő a várossal fizettetné meg az elszálló gázárakat, de a képviselők többsége szerint ez a megoldás a kisebbik rossz.

Mint arról tegnap a vonatkozó rendkívüli bizottsági ülés nyomán beszámoltunk: Győrrel, egészen pontosan a Győr-Szollal fizettetné meg a gáz durva drágulását a várossal szerződött gázkereskedő cég, a Global NRG Zrt – erről kellett ma döntést hoznia a rendkívüli közgyűlésnek.

A cég ráadásul nemcsak a most élő szerződést módosítaná, hanem az előző miatt is kompenzációt követel utólag. Az is kiderült hétfőn hogy ha kereskedőt vált a Győr-Szol, akkor sokkal rosszabbul járhat a város, hiszen akkor a mostani piaci árakon lehetne csak szerződni.

Győrrel fizettetné meg a gáz durva drágulását a gázkereskedő

Ünnepi hangulatban indult a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának rendkívüli ülése hétfőn a győri városházán, miután Borsi Róbert (Fidesz), a bizottság elnöke egy borítéknyi szaloncukrot osztott ki a jelenlévők között. Ezután elindult az ülés, amely egyetlen napirendi pontot tárgyalt: a Győr-Szollal kapcsolatban egy tulajdonosi döntést.

A cég visszamenőleg kicsit több, mint 400 millió forintot követel, a mostani módosítás pedig a mostani számítások szerint plusz 500-600 milliójába kerülne a városnak. Amennyiben teljesen új szerződést kéne kötni, az viszont 5-6 milliárd forint pluszköltséget jelentene.

A Győr-Szol négy opciót vázolt fel, ezeket a Győri Új Szó ismertette kedden délelőtt:

  • Az elsőnél az önkormányzat nem engedi sem a lejárt, sem a mostani szerződés módosítását.  
  • A másodiknál elfogadja a kereskedő mindkét feltételét.  
  • A harmadiknál nem engedi visszamenőlegesen a szerződésmódosítást, de hozzájárul ahhoz, hogy a mintegy 400 millió forintos kereskedői igényt a 2021/2022-es szerződésben kompenzálják.  
  • A negyedik pontnál pedig nem engedélyezi a már lejárt, 2020/2021-es szerződés módosítását, de hajlandó tárgyalni a jelenleg érvényesről. Például a többletfelhasználás piaci áron való kifizetéséről, emellett az úgynevezett volatilitási pódíjról (ez a szerződéses és az osztrák tőzsdei ár eltérése), illetve a kiegyensúlyozotlansági pótdíjról. Ez utóbbi akkor fizetendő, ha az előző napi nominálás és a tényleges fogyasztás közötti különbség 12 százaléknál nagyobb mértékben tér el.

A hétfői bizottsági ülés után úgy tűnt, erre van a legnagyobb hajlandóság, és

végül négy tartózkodó képviselő mellett a negyedik opció mellett tette le a garast a rendkívüli közgyűlés többsége is.

 Az előtte folytatott vitában Pollreisz Balázs (MSZP) módosító javaslattal élt az Új Szó tudósítása szerint: azt szerette volna, hogy a közgyűlés kérje fel a polgármestert, illetve a győri parlamenti képviselőket, hogy tárgyaljanak a kormánnyal a rögzített árak bevezetéséről.

Dézsi Csaba András polgármester erre azt reagálta, hogy már rég tárgyal a kormány képviselőivel. Erről eddig nem beszélt a polgármester. Vele ellentétben Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nyilvánosan is bejelentette, hogy azt kérte a kormánytól, hogy az önkormányzatok is a rezsicsökkentett áron jussanak hozzá a gázhoz és az áramhoz.

Az energiapiacon meredek emelkedésnek indultak az árak, emiatt kerültek a gázkereskedők, és így áttételesen a velük korábban a még alacsonyabb árakon szerződő az önkormányzatok és az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatók nehéz helyzetbe.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.