Döntött a győri közgyűlés: az élő gázszerződés módosításáról tárgyalhat a Győr-Szol

Pintér Bence 2021-12-07 17:18:00
A kereskedő a várossal fizettetné meg az elszálló gázárakat, de a képviselők többsége szerint ez a megoldás a kisebbik rossz.

Mint arról tegnap a vonatkozó rendkívüli bizottsági ülés nyomán beszámoltunk: Győrrel, egészen pontosan a Győr-Szollal fizettetné meg a gáz durva drágulását a várossal szerződött gázkereskedő cég, a Global NRG Zrt – erről kellett ma döntést hoznia a rendkívüli közgyűlésnek.

A cég ráadásul nemcsak a most élő szerződést módosítaná, hanem az előző miatt is kompenzációt követel utólag. Az is kiderült hétfőn hogy ha kereskedőt vált a Győr-Szol, akkor sokkal rosszabbul járhat a város, hiszen akkor a mostani piaci árakon lehetne csak szerződni.

Győrrel fizettetné meg a gáz durva drágulását a gázkereskedő

Ünnepi hangulatban indult a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának rendkívüli ülése hétfőn a győri városházán, miután Borsi Róbert (Fidesz), a bizottság elnöke egy borítéknyi szaloncukrot osztott ki a jelenlévők között. Ezután elindult az ülés, amely egyetlen napirendi pontot tárgyalt: a Győr-Szollal kapcsolatban egy tulajdonosi döntést.

A cég visszamenőleg kicsit több, mint 400 millió forintot követel, a mostani módosítás pedig a mostani számítások szerint plusz 500-600 milliójába kerülne a városnak. Amennyiben teljesen új szerződést kéne kötni, az viszont 5-6 milliárd forint pluszköltséget jelentene.

A Győr-Szol négy opciót vázolt fel, ezeket a Győri Új Szó ismertette kedden délelőtt:

  • Az elsőnél az önkormányzat nem engedi sem a lejárt, sem a mostani szerződés módosítását.  
  • A másodiknál elfogadja a kereskedő mindkét feltételét.  
  • A harmadiknál nem engedi visszamenőlegesen a szerződésmódosítást, de hozzájárul ahhoz, hogy a mintegy 400 millió forintos kereskedői igényt a 2021/2022-es szerződésben kompenzálják.  
  • A negyedik pontnál pedig nem engedélyezi a már lejárt, 2020/2021-es szerződés módosítását, de hajlandó tárgyalni a jelenleg érvényesről. Például a többletfelhasználás piaci áron való kifizetéséről, emellett az úgynevezett volatilitási pódíjról (ez a szerződéses és az osztrák tőzsdei ár eltérése), illetve a kiegyensúlyozotlansági pótdíjról. Ez utóbbi akkor fizetendő, ha az előző napi nominálás és a tényleges fogyasztás közötti különbség 12 százaléknál nagyobb mértékben tér el.

A hétfői bizottsági ülés után úgy tűnt, erre van a legnagyobb hajlandóság, és

végül négy tartózkodó képviselő mellett a negyedik opció mellett tette le a garast a rendkívüli közgyűlés többsége is.

 Az előtte folytatott vitában Pollreisz Balázs (MSZP) módosító javaslattal élt az Új Szó tudósítása szerint: azt szerette volna, hogy a közgyűlés kérje fel a polgármestert, illetve a győri parlamenti képviselőket, hogy tárgyaljanak a kormánnyal a rögzített árak bevezetéséről.

Dézsi Csaba András polgármester erre azt reagálta, hogy már rég tárgyal a kormány képviselőivel. Erről eddig nem beszélt a polgármester. Vele ellentétben Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nyilvánosan is bejelentette, hogy azt kérte a kormánytól, hogy az önkormányzatok is a rezsicsökkentett áron jussanak hozzá a gázhoz és az áramhoz.

Az energiapiacon meredek emelkedésnek indultak az árak, emiatt kerültek a gázkereskedők, és így áttételesen a velük korábban a még alacsonyabb árakon szerződő az önkormányzatok és az önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatók nehéz helyzetbe.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.