Épp összeomlik a távhőpiac a gázáremelkedés miatt

Pintér Bence 2021-11-29 08:29:00
Sok város távhőszolgáltatója november közepén azzal szembesült, hogy többet kellene fizetnie a gázért, mint amennyiért leszerződött rá tavasszal. Közben a háztartásokat csak a rezsicsökkentett hatósági áron láthatják el. Ezt is elveszi végül az állam az önkormányzatoktól?

Legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétől: vagy írják alá az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását, és fizessenek többet a gázért, vagy mondják fel a szerződésüket – írja a 444. Ez mind a fideszes, mind az ellenzéki vezetésű városokban kisebb pánikot okozott, az érintett önkormányzatoknak ugyanis vagy

  • valahonnan rengeteg pénzt kell nagyon gyorsan szerezniük földgázra, egy olyan év végén, amikor az állam a járványra hivatkozva elvette a bevételeik jelentős részét;
  • vagy belemennek egy háborúba a gázkereskedőjükkel, azt kockáztatva, hogy december végén vagy január elején lesznek napok, amikor nem tudják fűteni a lakótelepeiket;
  • vagy elengedik a távhőcégüket, és egy gyors államosítás után az MVM működteti őket tovább, ahogy az történt iskoláikkal, kórházaikkal és számos egyéb jószágukkal

– foglalja össze a 444 a problémát, ami legalább egytucat várost érint, köztük például Győrt is.

A probléma alapja az, hogy míg a piaci áron beszerzett gáz nagyot drágult, addig magát a távhőt továbbra is csak a rezsicsökkentett áron adhatja a lakosságnak a szolgáltató.

A különbséget az állam elvben kipótolja: a pótlás úgy történik, hogy az energiahivatal kijelöl egy tavaszi napot, megnézi, akkor mennyibe kerül a gáz, és azt mondja, ez a referencia. Ha a rezsicsökkentett ár annál alacsonyabb, akkor a kettő közti különbséget a távhőcégek megkapják a hivataltól. Emiatt a távhőcégek jellemzően a referencianap idején előre megveszik a következő évre való gázt – írja a lap.

A kérdés: ki nyelje be a veszteséget?

A gázár hatalmas drágulása miatt az eddig jól működő rendszer nagy problémát vet fel, ugyanis el kéne dönteni, hogy ki nyeli be a veszteséget.

A helyi távhőszolgáltatóknak vagy a – szerintük nem jogszerű – szerződésmódosítást elfogadva kéne jóval drágább árat fizetni úgy, hogy az áremelkedést nem háríthatják a lakosságra, vagy vitázni kezdhetnek a kereskedőkkel, de akkor veszélybe kerülhet a lakosság téli ellátása.

A kereskedők azt állítják, hogy ők nem kiszúrni akarnak a távhősökkel, pláne nem nyerészkedni rajtuk, hanem olyan mértékű árrobbanás van, amit a polgári törvénykönyv is elismer havaria helyzetnek. A 444 szerint azt állítják, ha akkora veszteség éri őket, amekkorára esély van, akkor lehet, hogy a tél második felére már egyáltalán nem tudnak gázt adni, mert csődbe mennek.

Ráadásul egyes távhőszolgáltatók is – mondhatni – nyerészkednek a helyzeten, mivel a tavaszi, olcsó áron vett gáz egy részét ősszel arra használták el ősszel, hogy a gázmotoros erőművekben áramot is termeljenek, aminek ugye szintén felment az ára, és a cégek által még olcsón vett gázból ők viszont olcsón tudták előállítani, nagy profitra szert téve.

A 444 információi szerint a települések nagyobb része hajlik a megegyezésre, és alá fogják írni az áremelkedés lehetőségét jelentő szerződésmódosítást. A távhőcégeket tömörítő Matászsz (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége) a 444 kérdésére azt írta, hogy állami segítségben bíznak az áremelkedésre tekintettel.

Egy biztos: attól mind a kereskedők, mind a távhőcégek tartanak, hogy az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kiüti az üzletből, és egy állami céghez, mondjuk az MVM-hez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is.

Vannak spekulációk, amelyek szerint a mostani lehetetlen helyzetet éppen emiatt nézi ölbe tett kézzel az állam.

Megkérdeztük a Győr-Szolt, hogy mennyiben érinti a győri távhőszolgáltatót ez a probléma, és lesz-e szüksége többletfinanszírozásra emiatt a városüzemeltető cégnek.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.