Épp összeomlik a távhőpiac a gázáremelkedés miatt

Pintér Bence 2021-11-29 08:29:00
Sok város távhőszolgáltatója november közepén azzal szembesült, hogy többet kellene fizetnie a gázért, mint amennyiért leszerződött rá tavasszal. Közben a háztartásokat csak a rezsicsökkentett hatósági áron láthatják el. Ezt is elveszi végül az állam az önkormányzatoktól?

Legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétől: vagy írják alá az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását, és fizessenek többet a gázért, vagy mondják fel a szerződésüket – írja a 444. Ez mind a fideszes, mind az ellenzéki vezetésű városokban kisebb pánikot okozott, az érintett önkormányzatoknak ugyanis vagy

  • valahonnan rengeteg pénzt kell nagyon gyorsan szerezniük földgázra, egy olyan év végén, amikor az állam a járványra hivatkozva elvette a bevételeik jelentős részét;
  • vagy belemennek egy háborúba a gázkereskedőjükkel, azt kockáztatva, hogy december végén vagy január elején lesznek napok, amikor nem tudják fűteni a lakótelepeiket;
  • vagy elengedik a távhőcégüket, és egy gyors államosítás után az MVM működteti őket tovább, ahogy az történt iskoláikkal, kórházaikkal és számos egyéb jószágukkal

– foglalja össze a 444 a problémát, ami legalább egytucat várost érint, köztük például Győrt is.

A probléma alapja az, hogy míg a piaci áron beszerzett gáz nagyot drágult, addig magát a távhőt továbbra is csak a rezsicsökkentett áron adhatja a lakosságnak a szolgáltató.

A különbséget az állam elvben kipótolja: a pótlás úgy történik, hogy az energiahivatal kijelöl egy tavaszi napot, megnézi, akkor mennyibe kerül a gáz, és azt mondja, ez a referencia. Ha a rezsicsökkentett ár annál alacsonyabb, akkor a kettő közti különbséget a távhőcégek megkapják a hivataltól. Emiatt a távhőcégek jellemzően a referencianap idején előre megveszik a következő évre való gázt – írja a lap.

A kérdés: ki nyelje be a veszteséget?

A gázár hatalmas drágulása miatt az eddig jól működő rendszer nagy problémát vet fel, ugyanis el kéne dönteni, hogy ki nyeli be a veszteséget.

A helyi távhőszolgáltatóknak vagy a – szerintük nem jogszerű – szerződésmódosítást elfogadva kéne jóval drágább árat fizetni úgy, hogy az áremelkedést nem háríthatják a lakosságra, vagy vitázni kezdhetnek a kereskedőkkel, de akkor veszélybe kerülhet a lakosság téli ellátása.

A kereskedők azt állítják, hogy ők nem kiszúrni akarnak a távhősökkel, pláne nem nyerészkedni rajtuk, hanem olyan mértékű árrobbanás van, amit a polgári törvénykönyv is elismer havaria helyzetnek. A 444 szerint azt állítják, ha akkora veszteség éri őket, amekkorára esély van, akkor lehet, hogy a tél második felére már egyáltalán nem tudnak gázt adni, mert csődbe mennek.

Ráadásul egyes távhőszolgáltatók is – mondhatni – nyerészkednek a helyzeten, mivel a tavaszi, olcsó áron vett gáz egy részét ősszel arra használták el ősszel, hogy a gázmotoros erőművekben áramot is termeljenek, aminek ugye szintén felment az ára, és a cégek által még olcsón vett gázból ők viszont olcsón tudták előállítani, nagy profitra szert téve.

A 444 információi szerint a települések nagyobb része hajlik a megegyezésre, és alá fogják írni az áremelkedés lehetőségét jelentő szerződésmódosítást. A távhőcégeket tömörítő Matászsz (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége) a 444 kérdésére azt írta, hogy állami segítségben bíznak az áremelkedésre tekintettel.

Egy biztos: attól mind a kereskedők, mind a távhőcégek tartanak, hogy az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kiüti az üzletből, és egy állami céghez, mondjuk az MVM-hez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is.

Vannak spekulációk, amelyek szerint a mostani lehetetlen helyzetet éppen emiatt nézi ölbe tett kézzel az állam.

Megkérdeztük a Győr-Szolt, hogy mennyiben érinti a győri távhőszolgáltatót ez a probléma, és lesz-e szüksége többletfinanszírozásra emiatt a városüzemeltető cégnek.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.