Épp összeomlik a távhőpiac a gázáremelkedés miatt

Pintér Bence 2021-11-29 08:29:00
Sok város távhőszolgáltatója november közepén azzal szembesült, hogy többet kellene fizetnie a gázért, mint amennyiért leszerződött rá tavasszal. Közben a háztartásokat csak a rezsicsökkentett hatósági áron láthatják el. Ezt is elveszi végül az állam az önkormányzatoktól?

Legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétől: vagy írják alá az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását, és fizessenek többet a gázért, vagy mondják fel a szerződésüket – írja a 444. Ez mind a fideszes, mind az ellenzéki vezetésű városokban kisebb pánikot okozott, az érintett önkormányzatoknak ugyanis vagy

  • valahonnan rengeteg pénzt kell nagyon gyorsan szerezniük földgázra, egy olyan év végén, amikor az állam a járványra hivatkozva elvette a bevételeik jelentős részét;
  • vagy belemennek egy háborúba a gázkereskedőjükkel, azt kockáztatva, hogy december végén vagy január elején lesznek napok, amikor nem tudják fűteni a lakótelepeiket;
  • vagy elengedik a távhőcégüket, és egy gyors államosítás után az MVM működteti őket tovább, ahogy az történt iskoláikkal, kórházaikkal és számos egyéb jószágukkal

– foglalja össze a 444 a problémát, ami legalább egytucat várost érint, köztük például Győrt is.

A probléma alapja az, hogy míg a piaci áron beszerzett gáz nagyot drágult, addig magát a távhőt továbbra is csak a rezsicsökkentett áron adhatja a lakosságnak a szolgáltató.

A különbséget az állam elvben kipótolja: a pótlás úgy történik, hogy az energiahivatal kijelöl egy tavaszi napot, megnézi, akkor mennyibe kerül a gáz, és azt mondja, ez a referencia. Ha a rezsicsökkentett ár annál alacsonyabb, akkor a kettő közti különbséget a távhőcégek megkapják a hivataltól. Emiatt a távhőcégek jellemzően a referencianap idején előre megveszik a következő évre való gázt – írja a lap.

A kérdés: ki nyelje be a veszteséget?

A gázár hatalmas drágulása miatt az eddig jól működő rendszer nagy problémát vet fel, ugyanis el kéne dönteni, hogy ki nyeli be a veszteséget.

A helyi távhőszolgáltatóknak vagy a – szerintük nem jogszerű – szerződésmódosítást elfogadva kéne jóval drágább árat fizetni úgy, hogy az áremelkedést nem háríthatják a lakosságra, vagy vitázni kezdhetnek a kereskedőkkel, de akkor veszélybe kerülhet a lakosság téli ellátása.

A kereskedők azt állítják, hogy ők nem kiszúrni akarnak a távhősökkel, pláne nem nyerészkedni rajtuk, hanem olyan mértékű árrobbanás van, amit a polgári törvénykönyv is elismer havaria helyzetnek. A 444 szerint azt állítják, ha akkora veszteség éri őket, amekkorára esély van, akkor lehet, hogy a tél második felére már egyáltalán nem tudnak gázt adni, mert csődbe mennek.

Ráadásul egyes távhőszolgáltatók is – mondhatni – nyerészkednek a helyzeten, mivel a tavaszi, olcsó áron vett gáz egy részét ősszel arra használták el ősszel, hogy a gázmotoros erőművekben áramot is termeljenek, aminek ugye szintén felment az ára, és a cégek által még olcsón vett gázból ők viszont olcsón tudták előállítani, nagy profitra szert téve.

A 444 információi szerint a települések nagyobb része hajlik a megegyezésre, és alá fogják írni az áremelkedés lehetőségét jelentő szerződésmódosítást. A távhőcégeket tömörítő Matászsz (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége) a 444 kérdésére azt írta, hogy állami segítségben bíznak az áremelkedésre tekintettel.

Egy biztos: attól mind a kereskedők, mind a távhőcégek tartanak, hogy az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kiüti az üzletből, és egy állami céghez, mondjuk az MVM-hez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is.

Vannak spekulációk, amelyek szerint a mostani lehetetlen helyzetet éppen emiatt nézi ölbe tett kézzel az állam.

Megkérdeztük a Győr-Szolt, hogy mennyiben érinti a győri távhőszolgáltatót ez a probléma, és lesz-e szüksége többletfinanszírozásra emiatt a városüzemeltető cégnek.

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.