Győrrel fizettetné meg a gáz durva drágulását a gázkereskedő

Pintér Bence 2021-12-06 17:15:00
Nem csak a most élő szerződést módosítaná a gázkereskedő cég, hanem az előző miatt is kompenzációt követel utólag. Ha viszont kereskedőt vált a Győr-Szol, akkor sokkal rosszabbul járhat a város.

Ünnepi hangulatban indult a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának rendkívüli ülése hétfőn a győri városházán, miután Borsi Róbert (Fidesz), a bizottság elnöke egy borítéknyi szaloncukrot osztott ki a jelenlévők között. Ezután elindult az ülés, amely egyetlen napirendi pontot tárgyalt: a Győr-Szollal kapcsolatban egy tulajdonosi döntést.

Mint arról korábban írtunk: a gázáremelkedés miatt a gázkereskedőcégek nyomás alá helyezték az önkormányzatokat, hogy módosítsák a szerződéseket, ez történik Győrben is.

Először Prédl Antal, a távhőszolgáltatást végző Győr-Szol vezérigazgatója szólalt fel, ismertetve a napirendi pont tartalmát. Elmondta: nyáron kötött szerződést a Győr-Szol egy gázkereskedővel, de az elmúlt időszakban elszabadultak az árak az energiapiacon. A gázkereskedő ezért egyeztetést kezdeményezett a Győr-Szollal, hogy az áremelkedésre megfelelő megoldást találjanak.

A Győr-Szol ragaszkodott ahhoz, hogy van szabályos szerződésük az egész szolgáltatási időszakra, de a kereskedő kijelentette, hogy sajnos ők a megnövekedett gázárak miatt ezt egyáltalán nem szeretnék tartani.

Ehelyett ők azt kezdeményezték, hogy a lejárt gázszolgáltatási időszakra visszamenőlegesen is fizessen a Győr-Szol kompenzációt, a mostani időszakra pedig csak a szerződésben vállalt mennyiség 100 százalékáig szeretné a megállapodott árakon fizetni, a többletet viszont már – eltérve az élő szerződéstől – napi piaci áron biztosítaná. Ha ez nem történik meg, akkor pedig megvizsgálja, hogyan állhat el a szerződéstől.

Épp összeomlik a távhőpiac a gázáremelkedés miatt

Legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétől: vagy írják alá az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását, és fizessenek többet a gázért, vagy mondják fel a szerződésüket - írja a 444.

Prédl elmondása szerint innentől kezdve ez már túllép a cég hatáskörén, ezért fordultak a tulajdonsohoz, és már így is lement egy kör tárgyalás, de a cég továbbra is csak az általuk hozott új feltételek alapján hajlandó tárgyalni. Ezután viszont az lett a megállapodás, hogy rendkívüli közgyűlés dönt a cég feltételeiről. Prédl kiemelte: a lejárt szerződéssel kapcsolatos kompenzáció kifizetését egyáltalán nem támogatják továbbra sem; a bizottságnak és a közgyűlésnek arról kell döntenie, hogyan – ha egyáltalán – járulnak hozzá a meglévő szerződés módosításához.

Kedden kettőkor közgyűlési döntés születik az ügyről, négykor fognak leülni tárgyalni a kereskedővel. Prédl Antal felhívta a figyelmet: nem tudni, hogy a kereskedő a következő hónapokban nem áll-e elő hasonló szerződésmódosítási igénnyel.

Ha a kereskedőcég kilépne a jelenlegi szerződésből, akkor hét nap alatt kell új kereskedőt találni, és velük már a mostani árakon tudnának szerződni, ami nem érné meg a városnak. A gázszolgáltatás ebben az esetben is folyamatos lenne. Ha új céggel kéne szerződni, akkor 5-6 milliárd forintos többletköltsége lenne, a szerződésmódosításnak pedig nagyjából félmilliárd forinttal többet kéne fizetni.

Ha új céggel kéne szerződni, akkor 5-6 milliárd forintos többletköltsége lenne, a szerződésmódosításnak pedig nagyjából félmilliárd forinttal többet kéne fizetni. A Győr-Szol távhőigazgatója, Milanovich László kifejetette: a számok azért bizonytalanok, mert nem tudni előre, hogy egy gázévben mennyi gázt fog használni a cég. A távhőhöz geotermikus energiát is használnak, de ebből először az Audi vételezhet.

Ez azért fontos, mert az éves szerződésben ezért plusz-mínusz harminc százalékos eltérésre van lehetőség. Így jöhet ki, hogy a szerződésben foglalt 100 százaléknál több gázt használnak el távhőre. De éppen azért így szerződnek, hogy a Győr-Szol ne legyen kitéve a gázár piaci változásainak. Az új szerződésben egyébként nem lenne ilyen lehetőség, havi bontásban vizsgálnák, és a piaci áron felüli felárat kell fizetni azért, ha túllép a fogyasztás a szerződésben vállalt 100 százalékon. A bizottság részéről Borsi Róbert bizottsági elnök tett fel egy sor kérdést, többek között kiderült, hogy Győrben 25 ezer távfűtött lakás van.

Balla Jenő független képviselő arról beszélt: biztos benne, hogy Győr ezt ki fogja, és ki tudja fizetni, de lesznek olyan önkormányzatok, amelyek nem. Emiatt azt gondolja, hogy központi megoldás lesz a problémára, ami így okafogyottá fog válni. Szerinte az lenne a jó megoldás, ha az önkormányzatok is hatósági áron vásárolhatnák a gázt. Felvetette azt a kérdést is, hogy miért akarunk most ötszörös áron gázt venni, ha tele vannak a gáztározók.

Kun András volt szocialista alpolgármester is szólásra emelkedett, először megkérdezte, hogy ez közbeszerzés volt-e, erre nemleges választ kapott. Ezután konkrét dátumok iránt érdeklődött az üggyel kapcsolatban, illetve aziránt is, hogy miért nem a szerződéskötéskor jelezte a cég, hogy nem lesznek jók az árak, hiszen a szerződött árak – ha jól látja – már akkor is irreálisak voltak. Emellett azt is megkérdezte, hogy át tud-e állni a távhőszolgáltatás tekintetében olajra a Győr-Szol, mert ő úgy emlékszik, hogy igen.

A bizottság végül úgy szavazott, hogy a Győr-Szol által hozott dokumentumot tárgyalja holnap a közgyűlés.

Szólj hozzá!

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.

Kiderült, mi lesz a győri úszóbérletekkel

Aki csak a teljes körű újranyitás után használná fel a bérletét, annak semmi teendője nincs.

Kocsis Gergő lett a Szombathelyi Fidelitas elnöke

Tisztújítást tartott a szervezet.

Tóth Miklós a Győri ETO új ügyvezetője

December 1-én, vagyis holnap áll munkába a korábban a Szombathelyi Haladás ügyvezetői feladatát ellátó szakember.

Januárban nem változik a menetrend, tárgyal a város és a Volán

Nincs megegyezés a Volánnal, idénre 1,5 milliárd forintot kérne pluszban a cég, a polgármester még az előző évit sem akarja kifizetni.