Sanyikám, mi értelme könyveket írni manapság a politikáról?

Pintér Bence 2021-11-10 16:08:34
Itt az ideális karácsonyi ajándék: az év egyik legjobb politikai témájú könyvében Ésik Sándor tulajdonképpen minden olyan közhelyes vélekedést ízekre szed, ami az ünnepi asztalnál fel szokott merülni a valamiért politizálni vágyó rokonoktól.

A mindenkori politikusok célja – a világnak ezen a részén legalábbis – általában leginkább az, hogy lehetőleg minden bonyolult kérdést érzelmi töltettel lássanak el (félelem, gyűlölet, szorongás), amire aztán szintén erős érzelmet kiváltó, egyszerű választ adjanak, amivel könnyen tud azonosulni a választópolgár.

A világ legyen egyszerű és biztonságos, könnyen lehessen azonosítani az ellenségeket, akiket aztán lehet utálni és akikre mindent rá lehet fogni.

A gyerekmese-szintre lebutított propagandában nem csak a nüanszok vesznek el, de nagyjából minden, aminek köze van az igazsághoz. A kontextus felvázolása, a tények belátása, az értelmes vita nem célja a politikusnak, hiszen akkor az egész trükk világos lenne.

Itt lépne be a képbe a sajtó, aminek feladata lenne, hogy bemutassa a világ dolgait – és benne az egyszeri politikust – úgy, ahogyan az van, hogy tényeket tárjon fel, összefüggésekre mutasson rá, vélemények ütköztetésével formálja a közgondolkodást dolgokról. Ilyen sajtó manapság – és főleg itthon – már inkább csak nyomokban van, és ha van is, elveszik a közösségi média zajában.

De éppen itt, a Facebookon működik Magyarország egyik legjobb véleményportálja, a Diétás Magyar Múzsa, ami felmutatja a fent sorolt erényeket, és ahol a magyar és külföldi közélet eseményeinek taglalásán túl a gyomorgörcs oldására remek szösszeneteket olvashatunk számos témáról a szumótól a gasztronómián át nem is tudom, mondjuk a vonatokig.

Az egésznek a közepén pedig ott van Ésik Sándor, aki foglalkozása szerint ügyvéd, a gyakorlatban pedig az ország egyik legjobb és legélvezetesebben író publicistája – és akit végre megkínáltak egy könyvszerződéssel.

Minden is politika

Röviden: Ésik Sándor Librinél megjelent könyve arra vállalkozik, hogy a magyar társadalom legégetőbb, gyakran kifejezetten bonyolult, vagy annak tűnő problémái kapcsán fogalmazzon meg közérthető állításokat.

A Múzsa vezérfőszerkesztője összeszedi, hogy kinek mi lenne a szerepe egy egészséges társadalomban, rámutat arra, hogy mi miért nem működik ideálisan Magyarországon, és a legtöbb esetben javaslatot is tesz arra, hogy hogyan lehetne az adott kérdést megoldani. A válasz minden esetben távol áll attól, amit politikusoktól hallani szoktunk, hiszen mindegyik lassú, költséges, és nem egy esetben fájdalmas folyamatot kíván(na).

A könyv már a címével oktat: Sanyikám, én nem politizálok – Az baj, mert akkor más fog helyetted. Ez a cím a magyar társadalom egy óriási alapproblémájára mutat rá, miszerint a „politikára” – ami alatt legtöbben pártpolitikát értenek – mindenki legyint. Ezzel párhuzamosan alapvető közös ügyeink megvitatására is gyakran az a reakció, hogy most ugyan már, minek pattogni, meg állandóan piszkálódni, keresni a kákán a csomót.

Kedvenc példám – meg is énekeltem –, hogy tavaly ősszel Győrben nem csak a szeszgyár közvetlen környékén, de az egész városban érezni lehetett a gyártás melléktermékeinek jellegzetes bűzét. Amikor erről cikkezni kezdtünk, rengeteg olyan reakciót kaptunk, hogy „ez mindig is így volt, bezzeg a mi időnkben még senki sem zavart ez az egész”. Ehhez képest hamar kiderült, hogy bizony a szeszgyárban valami turpisság volt, amit Dézsi Csaba András polgármester viszonylag hamar el is rendezett. Idén nincs szeszgyárszag az egész városban, megérte tehát a kákán keresni a csomót, és nem beletörődni abba a boomerkedésbe, hogy „mi is ezt szagoltuk évekig”.

Való igaz: valójában minden politika. Valójában közös ügyeinkben kérdéseket feltenni nem fölösleges pattogás, hanem a legelemibb feltétele a demokrácia működésének.

Lehet erre legyinteni, vagy csak a négy-ötévenkénti választásra korlátozni a politikai aktivitásunkat, vagy még arra se. Csak akkor életbe lép a cím második fele, miszerint ha te nem foglalkozol vele, majd foglalkozik vele valaki más – általában valaki olyan, akit valami hülye politikus marhaságokkal indoktrinált, vagy még rosszabb: valaki, aki szimplán csak lopni akar.

Ideális karácsonyi ajándék az idegesítő nagybácsinak

Ahogy Tamás Gáspár Miklós év elején megjelent (és azóta számos alkalommal újranyomott) könyve – egyéb erényei mellett – történelmi-elméleti értelemben végzett el nagyon fontos fogalmi tisztázásokat, úgy Ésik – mondjuk jóval könnyedebb vonalon – ugyanezt teszi napjaink hétköznapi politikai témáival kapcsolatban.

Az általánosabb témák (pl. civilek, korrupció, migráció, klímaváltozás) mellett Ésik szerencsére nem fél őszintén belemenni olyan kényesebb témákba, minthogy létezik-e „cigánybűnözés”, és könnyedén rámutat arra, hogy miért nagyon hátrányos a teljes társadalomnak, ha ilyen keretben gondolunk arra a bűnözésre, amit a nyomor vált ki. De emellett szóba kerül a Pride, Trianon, vagy a drog és a prostitúció kérdése, csak hogy néhány témát említsünk.

A könyv éppen ezért remek segédeszköze a hamar közhelyessé váló politikai beszélgetéseknek, amelyeket leginkább irodai munkatársainkkal, szomszédunkkal, lakásunkba tévedő jószándékú szerelőkkel vagy rosszabb esetben a tizenhárom fogásos ünnepi menü fölött családunkkal kell lefolytatnunk.

Ilyenkor általában csak úgy röpködnek az olyan vélt igazságok, minthogy a buzik legfeljebb négy fal között legyenek, vagy hogy attól lesz kevesebb a bűnözés, hogy szigorú büntetéseket osztogatnak, és hogy a börtönben még keservesebb életfeltételeket állítanak elő.

Ésik Sándor olyat csinál ezekben a témákban, ami a magyar politikában ritka: hátsó szándék nélkül mutat rá alapvető összefüggésekre,

amelyek mentén egy sor mentális közhelyet lebonthat magában az, aki nyitott erre.

Olvasnál valami jót? Könyves Kálmán segít az Azonnali.hun, ahol ez a cikk is először megjelent.

Kép: Libri

Szólj hozzá!

A burgenlandi Felsőőrön létrejön a Népcsoportok Székháza

A város korábbi kollégiumát újítják fel és alakítják át.

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.