Jöhetnek a korlátozások: előírhatják a munkavégzéshez az oltást, kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben

Bazsó Bálint 2021-10-28 11:00:00
Kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedés járművein és teljes látogatási tilalom lesz a kórházakban.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, a munkaadók javaslatára a cégeknek és vállalkozásoknak joguk lesz előírni a védőoltást, ha ezt szükségesnek látják. 

Ezt az állam, mint munkaadó is érvényesíteni fogja, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról - tette hozzá. Ugyanakkor - bár az állami intézményekben kötelező lesz a védőoltást - ha az Alkotmánybíróság szerint mégis alaptörvény-ellenes a kötelezővé tétel, az ellen az állam nem tehet semmit. 

"Őszintén bízunk abban, hogy a döntéseik az európai normáknak megfelelőek"

- tette hozzá egy újságírói kérdésre.

Szintént újságírói kérdésre azt mondta: a munkáltatók két oltást tehetnek kötelezővé a koronavírus elleni vakcinából, ugyanakkor orvosi papírral igazolható, ha valaki egészségügyi okok miatt nem kaphat oltást.

A többi esetben azonban a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldheti azokat, akik ennek ellenére sem oltják be magukat, egy év elteltével pedig a munkaviszonyukat is meg lehet szüntetni.

Ingyenes antigén-gyorstesztet és regisztráció nélküli oltást követel az ellenzék

A védőoltás sajnos nem akadályozza meg a járvány terjedését, de megakadályozza a betegség súlyossá válását. A kormány semmilyen hatékony intézkedést nem tesz a járvány terjedésének csökkentésére - írák az ellenzéki pártok a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben. Követeljük, hogy a járvány megfékezésének érdekében az alábbi intézkedéseket haladéktalanul hozzák meg: 1./ A kombinált védekezést lehetővé téve, az önkormányzatok és minden intézmény kapjon jogosultságot a kötelező maszkhasználat előírására.

Emellett november 1-jétől a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, az egészségügyi intézményekben pedig látogatási tilalmat rendeltek el. Hozzátette: az intézményekben az intézményvezetők dönthetnek a tilalomról.

Gulyás hansúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen olttassák be magukat.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kérdésre válaszolva közölte: nem fogják az országot még egyszer lezárni. 

Újságírói kérdésre azt mondta: mivel fővállalkozó és alvállalkozó esetén mindkét esetben munkáltatóról van szó, ezért a fővállalkozó nem kötelezheti az alvállalkozót a védőoltás beadására. Home office esetében, ha egy dolgozó, aki nem akarja beoltatni magát, de el tudja látni a munkáját otthon is, akkor a munkáltató dönthet úgy, hogy maradhat a dolgozó. 

Szintén kérdésre hozzátette: ha egy munkahely szeretné a dolgozóit egyszerre beoltatni, akkor abban partnerek lesznek a kormányhivatalok. 

Most fog hanyatt vágódni: erősödik a migrációs nyomás

A koronavírus-járvány elleni intézkedések után egy régi slágerhez kanyarodtunk vissza. Mint mondta:

"Egész Európában ismét nagy a migrációs nyomás és várhatóan a jövőben tovább fog erősödni"

Hozzátette: jó lenne, ha az Európai Bizottság a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna, mert "ha nem akarjuk, hogy a járvány és a gazdaság újraindításának idején destabilizálódjon Európa, hatékony határvédelemre és ehhez megfelelő európai hozzájárulásra van szükség".

A kormány levélben fordul a bizottsághoz, hogy legalább részben térítse meg az EU a kerítésépítés árát - közölte.

"Magyarország, szemben a Brüsszelben megszokott intoleranciával, mindig a tolerancia álláspontján volt"

- mondta Gulyás, aki hozzátette: az Európai Bizottság nem szólhat Magyarország migrációs politikájába.

Látta és tetszett neki az Elkxrtuk, vizsgálják a benzinárat

"Láttam, és jó filmnek tartom" - mondta az Elkxrtuk kapcsán a miniszter.

Közölte azt is: vizsgálják, hogy a gazdaságnak és háztartásoknak milyen terhet jelent a rekordot döntő benzinár, ugyanakkor emlékeztetett: a jövedéki adó mértékét a kormány 2010 óta nem emelte, sőt, csökkentette is. Úgy vélte, ez eddig csak szerény mértékben csökkentette az üzemeanyagárakat. 

A kormány már vizsgálja az üzemanyagárak befagyasztásának a lehetőségét

Nem zárta ki az üzemanyagárbefagyasztás lehetőségét Orbán Viktor a parlamentben a jobbikos Dudás Róbert kérdésére, írja a Népszava. Orbán észszerűnek nevezte az "ellenzéki felvetést", és elmondta, hogy az EU egy hónapra engedélyez ilyen lépéseket. A kormányfő viszont kiemelte, hogy ha a befagyasztás alatt tovább drágulnak az árak, akkor a feloldáskor hirtelen ugorhatnak hatalmasat a tarifák, tehát nagyon nehéz lenne visszajönni a befagyasztásból.

Gulyás ugyanakkor nem hozta szóba Orbán Viktor szerdai, parlamenti kijelentését, amiben azt mondta: nem zárja ki a benzinár befagyasztásának lehetőségét. Erről bővebben itt olvashat:

A kormány már vizsgálja az üzemanyagárak befagyasztásának a lehetőségét

Nem zárta ki az üzemanyagárbefagyasztás lehetőségét Orbán Viktor a parlamentben a jobbikos Dudás Róbert kérdésére, írja a Népszava. Orbán észszerűnek nevezte az "ellenzéki felvetést", és elmondta, hogy az EU egy hónapra engedélyez ilyen lépéseket. A kormányfő viszont kiemelte, hogy ha a befagyasztás alatt tovább drágulnak az árak, akkor a feloldáskor hirtelen ugorhatnak hatalmasat a tarifák, tehát nagyon nehéz lenne visszajönni a befagyasztásból.

Tudta? Márki-Zay Péter is migrációpárti és a baloldal része

Az állami Magyar Nemzet kőkemény kérdése szerint Márki-Zay Péter migrációpárti kijelentéseket tet az elmúlt időszakban (nem tett, de mindegy - a szerk). A miniszter erre közölte: Márki-Zay a baloldal része és feltétlen híve a migrációnak, "hiszen ez minden kijelentéséből látszik".

Gulyás szerint Márki-Zay Pétert "még a sajátjai is kinevették", amikor nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amiket szerinte a Fidesz adott át a DK-nak. Szerinte ezek az adatok a sajtóban is megtalálhatóak.

A szintén állami HírTV kérdésére, miszerint Márki-Zay Péter ellenzéket váltott, azt mondta: Csatlakozott ahhoz az ellenzékhez, amely 2002 és 2010 között kormányzott". 

Szólj hozzá!

Pfizer-vezér: valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

Rengeteg álhírt terjesztenek a vállalatról és a vezetőjéről, aminek a vírusban elhunytak és családtagjaik isszák meg a levét.

A Fidesz szerint minden sarkon a nemváltásról győzködik a gyerekeket

A kormánypárt közleménye egy valamit bizonyít: nincs olyan párhuzamos valóság, amit ne vetítenének a híveik elé.

Visszatérhet Batman egyik főgonoszaként Danny DeVito?

A színész szívesen játszaná ismét Pingvin karakterét.

Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

Sopronba érkezik a Muse és a The Killers.

Több, mint 100 ezer magyarnak van bejelentett osztrák állása

Meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában.

Szabó Krisztián lett az év magyar autóversenyzője

A Ralikrossz-világbajnokságon történelmi dobogós helyezéseket szerző Szabó Krisztiánt 2021-ben először választotta az Autósport és Formula Magazin az év legjobb magyar versenyzőjének.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.

Esős napra virradtunk

Délután 4-5 fok lehetséges.

Pozitív lett Schatzl Nadine gyorstesztje

A Győri Audi ETO kézilabdását klubtársa, Fodor Csenge fogja valószínűleg helyettesíteni a spanyolországi világbajnokságon.

Egy éjszakára beköltözhet valaki Kevin házába

Felkerült az Airbnb-re a Reszkessetek, betörők! c. karácsonyi kultfilm forgatási helyszínéül szolgáló ház.

Donald Trumpnak pozitív koronavírus tesztje volt pár nappal azelőtt, hogy Joe Bidennel vitázott

Az akkor 74 éves elnök betegen állhatott színpadra a 78 éves ellenfelével.

Görögországban havonta 100 euróra büntetik azokat a 60 év felettieket, akik nem veszik fel a vakcinát

Az országban az egekbe szökött a halálozások száma, főként az idősek kerülnek kórházba.

van még itt cikk a témában:

Pfizer-vezér: valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

Rengeteg álhírt terjesztenek a vállalatról és a vezetőjéről, aminek a vírusban elhunytak és családtagjaik isszák meg a levét.