Így megy egy nálunk: múlt héten döntöttek, ma vitáztak, jövő héten pedig elfogadják a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Bazsó Bálint 2021-09-21 13:05:00
A kormány múlt héten bejelentette a veszélyhelyzet meghosszabbítását, az Országgyűlés ma vitázott róla, várhatóan a jövő héten pedig a kormánytöbbség szépen meg is szavazza az utasítást.

Bár érdemi védelmi intézkedés még nincs, a veszélyhelyzetet jogilag mégis fenntartja a kormány. A Kormányzati Tájékoztatási Központ már múlt hét kedden bejelentette az erről szóló kormánydöntést, vagyis ismerve a kormánypártok működését csak az időpont volt a kérdéses a rendeleti kormányzás meghosszabbításáról szóló döntésnek. 

Mivel formailag ezt az Országgyűléssel is el kell fogadtatni, ezért előbb vitázniuk kellett a képviselőknek a javaslatról.

Úgy tudjuk, hogy az Házbizottság csütörtöki ülésen dől el, hogy a jövő héten hétfőn vagy kedden fogadja el a kormánytöbbség az országgyűlés jogainak átmeneti - és ismételt - korlátozását. 

Eldöntötték: karácsonykor is veszélyhelyzet lesz

A kormány kezdeményezi a járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását az Országgyűlésnél - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kedden az MTI-t. A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022.

Kormány: csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint "elengedhetetlen a veszélyhelyzet meghosszabbítása, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni".

Az államtitkár ezt az új vírusvariánsok "korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel történő terjedésével" igyekezett magyarázni, szerinte ugyani a negyedik hullám küszöbén elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kormány ezért azt javasolja, hogy a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát 2022. január 1-jéig hosszabbítsák meg, de ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

MSZP: veszélyhelyzet = bunkósbot

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka kijelentette: nemhogy a hosszabbítást nem támogatják, de "legyen végre vége ma a rendeleti kormányzásnak". Azt szerinte ugyanis "bunkósbotként" használta a kormány.

Kifogásolta, hogy a kormányzat már harmadszorra tolja ki a veszélyhelyzet határidejét. Mennyire határozott és előrelátó a kormány? - tette fel a kérdést ennek kapcsán.

Bírálta, hogy bár folyamatosan rendeleti kormányzás volt az elmúlt három járványhullám alatt, mégis több mint harmincezer ember vesztette életét a koronavírus miatt. Ez a hatékony rendeleti kormányzás? - firtatta.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szerinte a hosszabbításra csupán azért van szükség, mert Orbán Viktor miniszterelnök nem akarja átadni a teljhatalmat. A kabinet arra használta az eddigi felhatalmazást, hogy pénzt adjon olyan célokra, amelyeknek semmi köze nem volt a pandémiához - vélekedett, hozzátéve: eközben előírták, hogy a települések vezetése semmit se tehessen a kormányzati elvonások ellen, vagyis büntették azokat, akik nem a Fideszre szavaztak.

LMP: indokolatlan a hosszabbítás

Az LMP vezérszónoka, Schmuck Erzsébet szerint a kormányoldal a jövő januári végdátum után is hosszabbít majd a különleges jogrend határidején, hogy a választások előtt rendeletekkel nyúlhasson bele a folyamatokba.

A kormány szerinte egyedül fogja eldönteni, lehet-e majd választási gyűléseket tartani.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kijelentette azt is: a felhatalmazás többszöri meghosszabbítása megalázó az Országgyűlésre nézve, a parlamentáris demokrácia alapjait kezdi ki.

Emlékeztetett: az Országgyűlés az eddigi három hullám alatt is végig ülésezett. A hosszabbítást járványvédelmi szempontból is indokolatlannak ítélte.

Jobbik: Orbán veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot

Lukács László szerint "Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe" kormányozza az országot, és megrészegedett a hatalomtól, amit a rendeleti kormányzás adott számára.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Azt firtatta: ha a kormány szerint az oltás működik és Magyarország is működik, akkor a normális jogrend miért nem működik. Ha a kormány szerint nyáron az élet visszatért rendes kerékvágásba, akkor a törvényhozás miért nem térhet vissza, miért kérnek most plusz felhatalmazás? - tette fel a kérdést.

Közölte: a Jobbik biztosan nem szavazza meg ezt a törvényjavaslatot.

DK: ha tömegrendezvényeket igen, időközit miért nem?

Arató Gergely (DK) szerint a törvényjavaslattal a kormány további hónapokat kér arra, hogy minden érdemi kontroll nélkül hozhassa meg döntések sokaságát. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, és úgy vélte: jelenleg semmilyen járványügyi indoka nincsen a veszélyhelyzet meghosszabbításának.

Azt kérdezte:

mi a logika abban, hogy egyes nagy rendezvényeket korlátozás nélkül lehet tartani, mások esetében fontos az oltási igazolvány, míg az időközi önkormányzati választásokat nem lehet megtartani, mert azok súlyos veszélyt jelentenek a közegészségügyre.

Szerinte valójában arról van szó, hogy a kormány "beleszeretett" abba a lehetőségbe, hogy a parlamenti kontroll sem kell a döntésekhez.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kormányt azzal vádolta, hogy "össze-vissza kommunikál", egyszer azt mondja, hogy jön a negyedik hullám, majd közli, hogy az oltás működik és Magyarország működik. Azt kérte a kabinettől, hogy fejezze be a "jogi ámokfutást", és térjen vissza a normális parlamentáris működéshez, illetve kommunikáljon egyértelműen arról, hogy mire számítsanak az emberek a járvány negyedik hullámában.

Fidesz: életveszélyes az oltások elleni kampány

Bányai Gábor (Fidesz) - aki több hónapig maga is lélegeztetőgépen volt a koronavírus-fertőzés miatt és többször újra kellett éleszteni -  életveszélyesnek nevezte az oltások elleni kampányolást. Szerinte nemzeti minimumra lenne szükség, hogy ne bizonytalanítsanak el senkit sem, aki fél bármelyik védőoltásról.

Kiemelte: a negyedik hullám nem lesz egyszerű, mert van még két-három millió felnőtt magyar, akik nem kaptak vakcinát, vagy csak egy oltást adtak be nekik. Bár az oltás nem véd meg a fertőzéstől, de a súlyos állapottól igen - hívta fel a figyelmet.

A ház működésére rálátó forrásunk szerint a Házbizottság csütörtöki ülésén dől el, hogy a kormánytöbbség jövő héten mikor szavazza meg a veszélyeshelyzet újbóli meghosszabbítását. 

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.