Elhallgatás és propaganda: így számol be az előválasztásról a fideszes sajtó

Bazsó Bálint 2021-08-24 11:51:00
Már amikor beszámol. Alármerültünk a kormányzati médiagépezet bugyraiba, hogy megnézzük, hogyan kezeli a Fidesz az ellenzéki előválasztást.

Augusztus 22-én befejeződött az ellenzéki előválasztás egy fontos szakasza: az utolsó nyilvántartásba vételi kérelem hiánypótlási határideje is lejárt, így kialakult a jelöltek végleges listája. Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. Ezzel eldőlt, hogy a legtöbb választókerületben legalább kettő, de 50-ben három vagy több jelölt mérkőzik meg azért, hogy kihívója lehessen a kormánypárti jelöltnek.

A tét tehát nem kicsi: a jelenlegi ellenzéki pártok és így a következő Országgyűlés összetétele dől el ezekben a hetekben, vagyis belpolitikai szempontból jelenleg nincs fontosabb esemény ma hazánkban.

Természetes hát, hogy az állami sajtón kívül a hazai lapok, portálok is rendszeresen foglalkoznak az előválasztással, hol elemzéssel, hol a jelöltek bemutatásával, ahogy tettük azt mi is több alkalommal is.

Tudj meg mindent az előválasztásról!

Az előválasztás egy olyan intézmény, amivel a korábbi kétfordulós választási rendszert próbálják meg az ellenzéki pártok visszaállítani. A rendszerváltástól 2011-ig kétfordulós választási rendszer volt Magyarországon, ami azt jelentette, hogy az első forduló után a jelöltek visszaléphettek egymás javára, így a rájuk adott szavazatokat összesítették, az egyes választókerületekben.

Elhallgatás és tendenciózus hazudozás

Nyilván álnaív gondolat lenne úgyevezett sajtószakmai szabályokat és magatartást elvárni a kormányzati, sokszor sajtónak nevezett médiaipari hadtestekről, mégis tettünk egy próbát és megnéztük, hogyan számol be az állam országos és helyi médiája az előválasztási küzdelemről.

Ez azért is fontos, mert az állami sajtót rendkívül szoros központi irányítás alatt tartják (azért, hogy elkerüljenek egy újabb G-nap okozta fiaskót), vagyis abból, ami a kormányzati propagandatermékekben megjelenik, az minden esetben a Fidesz központi utasítását jelenti.

Egyszerű a dolgunk a "helyi" médiával (már ha tekinthetjük a Vaol.hu-t és a Kisalfold.hu-t médiának és helyinek, lévén központilag irányítják azokat).

Íme pár szalagcím a Vaol.hu-ról (a Kisalfold.hu-n is ugyanezzel a címmel töltötte fel az ismeretlen admin a terméket):

 

A dögunalmas és még propagandának is gyengécske anyagok az online és print változatban is megjelennek, ennek fényében nem véletlen, hogy tovább folytatódik a szebb napokat látott Vas Népe és Kisalföld elképesztő mélyrepülése.

Alig 25 ezer olvasó fogja kezébe naponta a Vas Népét

Kijött a negyedéves jelentés a Magyar Terjesztés Ellenőrző Szövetség, vagyis a MATESZ oldalán. A friss adatok szerint a Kisalföldet 34 ezer 679-en vásárolják naponta, míg a Vas Népét 25 ezer 373-an. 2021 első negyedévében a Kisalföld 35 ezer 8, a Vas Népe pedig 25 ezer 639 olvasót tudhatott magáénak.

Hasonló a helyzet Fidesz országos sajtójában, ahol a teljes elhallgatástól, a tendenciózus propagandaanyagok gyártásáig terjed a skála.

Az Origo.hu-n az előbbi taktikát alkalmazzák: az elmúlt egy hónapban összesen négy anyagot hoztak az előválasztással kapcsolatban, de magáról az előválasztás folyamatáról, alakulásáról semmit. Ugyanezt teszik a magukat valamiért közmédiának csúfoló tartalomgyártó osztályon, a hirado.hu oldalán is, ami persze csak azok számára lehet meglepő, akik az elmúlt tíz évben valamiért sikeresen kerülték el, hogy a televíziós piac ezen szegmensét.

A "szerkesztői" elveikről mindent elárul egy tavalyi értekezletről kiszivárgott és a 444.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel, amin a közmédia egyik beszélő feje azt mondta, hogy 

„ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.”

Nyilván nem mentek, hiszen az ott ülők számára is világos, hogy miből élnek. 

A Vaolhoz és a Kisalföldhöz hasonló a helyzet a Magyar Nemzet és 888.hu online kiadásával, a központi szerkesztőség miatt nagy az átfedés a vidéki lapokban megjelent anyagokkal. 

Érdekes színfoltot jelent viszont a Mandiner, amely rendszeresen és láthatóan szívesen foglalkozik az előválasztással (ez persze viszonylagos, lévén részben másodközlő oldal), persze tárgyilagos, tényközlő cikkeket senki nem várjon itt sem, viszont cserébe látszik az úgynevezett újságírói igyekezet és munka.

Nem vitték vitték túlzásba a melót a Pesti Srácoknál sem (augusztusban mindössze három cikket szültek meg), holott a portálnál éppenséggel lenne is rá újságírói kapacitás.

Cserébe viszont ilyen csodálatos képeket gyártanak a jobb sorsra érdemes olvasóiknak:

Nem erőltették túl a melót a Magyar Hírlapnál sem, a parányira zsugorodó lapnál augusztusban mindössze kétszer sikerült foglalkozni az előválasztással, akkor is minek.

Hasonló a helyzet a kormányzat bulvársajtó-részlegénél is, a Ripostnál és a Borsnál is, itt a tőlük megszokott minőségben legyártott anyagok annyiban lógnak ki, hogy még a propagandamédiához képest is színvonaltalan firkálmányok csupán.

Általánosságban tehát a kormányzati média a Fidesz narrativáját magáévá téve részben elhallgatja, részben a központi kormányzat szűrőjén keresztül számol be az ellenzéki előválasztásról, azt általában "baloldali előválasztásnak" vagy "Gyurcsány-show-nak" címkézve.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.