Jancsó Zita az Ugytudjuknak: Az ellenzéki összefogás olyan, mint a házasság

Papp László Tamás Pintér Bence 2021-08-11 07:00:12
A DK jelöltje a Jobbik támogatásával indul a győri 1-es választókerületben. Előválasztási interjúsorozatunk részeként kérdeztük meg őt.

Sok más körzettel ellentétben Győrben még van tétje az ellenzéki előválasztásnak, hiszen több párt több jelöltje versenyez majd egymással a helyi előválasztók felhatalmazásáért. Ráadásul a győri 1-es körzet billegőnek számít. Az Ugytudjuk segíteni akarja a győri előválasztók döntését, ezért szeretnénk alaposan bemutatni a jelölteket: első körben egy interjúsorozattal. Korábban Pollreisz Balázst kérdeztük, most pedig a DK Jobbik által is támogatott jelöltjével, Jancsó Zitával beszélgettünk.

A kérdés, amit minden előválasztáson induló jelöltnek felteszünk: miért gondolja hogy jobb jelölt lenne, mint a többiek?

Szerintem elég empatikus vagyok, aki képes meghallgatni mások problémáit, van bennem szociális érzékenység. Olyan életszakaszban vagyok, hogy a gyerekeim már nagyobbak, nem igénylik azt, hogy mindennap foglalkozzak velük. A vállalkozás is megy, rutinosan tudom csinálni. Érzek ahhoz most ambíciót, hogy tegyek a városért. És azt gondolom, hogy szót tudok érteni sokféle emberrel, akár olyannal is, akivel ne mindenben egyezik a véleményünk.

El tudja képzelni azt, hogy az előválasztási folyamatban visszalép valakinek a javára, előállhat ilyen helyzet?

Azt hiszem, azon már rég túl vagyunk, hogy ez egyáltalán szóba kerülhetne. DK nem akar engem visszaléptetni az előválasztáson, indulni fogok és végig fogom csinálni.

Fotó: Jancsó Zita

Az 1-es körzetben indul az MSZP-s Pollreisz Balázs,  aki rutinos, valamint jól ismert politikus, önkormányzati képviselő. Az, hogy Ön ismeretlenebb nála, politikai értelemben az előny vagy hátrány?

Én ezt előnynek érzem, mivel nagyon eldurvult a politika. Bár én magamat baloldalinak vallom, de szerintem egy kicsit idejétmúlt a megfogalmazás, hogy bal-,  meg jobboldali. A józan ész az, ami nagyon fontos dolog minden oldalon. Egyébként indultam már önkormányzati választáson, illetve a családom a nevét ismerik sokan Győrben, tehát nem vagyok teljesen ismeretlen. Tény, hogy a Pollreisz Balázs ismertebb nálam, de nem feltétlenül jó értelemben.

Milyen szempontból?

A legutóbbi közgyűlésen eléggé nekiment a Dézsi Csaba Andrásnak, aki persze szintén kemény stílusban reagált erre. De hogy fognak ők így együttműködni, mint parlamenti képviselő és polgármester?

Tehát ön szerint Pollreisz kevésbé tudna képviselőként együttműködni a polgármesterrel?

Hát nem nagyon tud együttműködni vele, sőt: szereti magát pont úgy meghatározni, mint aki a legnagyobb ellensége a polgármesternek.

Ön miben tudna jól, illetve nála jobban együttműködni a polgármesterrel? Mik azok a területek, ahol úgy ítéli meg, Dézsi Csaba András tevékenysége jó irányba mutat?

Másfél éve polgármester. Én azt látom, hogy mindenbe belekap, túl sok mindennel foglalkozik. Nem látom még az irányt, hogy merre akar igazából menni. Egyetlen olyan nagyívű fejlesztést hallottam tőle,  ami szerintem egy nagyváros polgármesterhez méltó feladat: a kulturális negyed tervét. Sokat szerepel, de azt, hogy kitisztítottunk egy csatornanyílást meg kijavítottuk az ereszcsatornát, nem neki kéne bejelentenie, nem ez egy városvezető dolga. De a győri kórház vagy az egyetem fejlesztésében együtt tudnék vele működni.

Simon Róbert Balázs képviselői munkáját hogy értékelné?

Ha most kimegyünk az utcára és megkérdezzük, ki a kerület országgyűlési képviselője, tíz emberből kilenc nem fogja tudni megmondani. Ez nem feltétlenül csak az ő hibája, de ha olyan nagy és fontos dolgokat tett volna, akkor lehet, hogy azért többen emlékeznének a nevére.

Ha már a polgármesterről, illetve az országgyűlési képviselővel való együttműködéséről beszélünk: érezhetően van egy ellentét a Fideszen belül Simon Róbert Balázs képviselő és Dézsi Csaba András között.

Ezt a köztük lévő belviszályt gyakorlatilag nyílt titokként kezelik, mindenki tudja, hogy ők nem szeretik egymást. Ez sem tesz jót Győrnek, hogy egy ilyen személyes kakaskodás van két politikus között. Nem tudom, pontosan miről szól ez a történet, de ezeket mind félre kellene tenni a város érdekében. Pont ezért mondtam, hogy én talán jobban együtt tudnék működni a polgármesterrel, mint a jelenlegi kormánypárti honatya vagy akár az ellenzéki kihívóim.

Ebben a körzetben a DK és a Jobbik között született egy megállapodás. Kérdés egyébként, hogy a jobbikos szavazók mennyire szívesen szavaznak egy DK-ás jelöltre? Amikor Jenei Ferenc helyi LMP-elnökkel készítettünk interjút, ő azt mondta: úgy érzi, hogy a jobbikosok szívesebben szavaznának egy LMP-s jelöltre. Biztos hogy ez a DK-Jobbik-paktum a szavazók szintjén is átjön?

Mert például a 2019-es győri önkormányzati választáson a Jobbik benne volt az összefogásban, de aztán az akkori politikusaik kiléptek belőle. A jobbikos szavazók pedig inkább a volt jobbikos Kovács László által vezetett Civilek Győrért egyesületre szavaztak, és nem az ellenzéki összefogást támogatták. Amiből látszik, hogy a jobbikos szavazók itt Győrben valamennyire azért külön mozognak az ellenzéki tömegtől.

Nem tudok minden egyes választónak a fejével gondolkodni. De úgy vélem, hogy az ellenzéki összefogás elsősorban a jelenlegi rendszer ellen van. Ha az a kérdés, hogyan tudjuk leváltani az Orbán-kormányt, akkor mindenkinek, akinek ez fontos, be kell állni a sorba, és együttműködni a másikkal.

Fordított esetben Ön jó szívvel leszavazna egy jobbikosra?

Nyilván nem vagyunk egy platformon a Jobbikkal abban például, hogy ők megszavazták a homofób javaslatokkal eltorzított pedofiltörvényt, mi pedig nem. De az ellenzéki összefogás olyan, mint amikor az ember megházasodik, és lakva ismeri meg a másikat, illetve a házastárssal együtt jön az anyós, a sógor, meg az após is. Ha együtt akarunk maradni, akkor kompromisszumokat kell kötni. Én bízom benne, hogy ez működni fog.

Van most egy változtatási tilalom Győrben, ami az egész városra kiterjedt, s az építési vállalkozókat eléggé szíven ütötte. Ön vállalkozóként hogy látja ezt?

Azt gondolom, hogy nyilván nem jó dolog, ha teljes változtatási tilalom van. Egy olyan koncepciót kell megfogalmazni az önkormányzatnak, amely mentén lehet a fejlesztéseket úgy végrehajtani, hogy attól még a város élhető maradjon. Nem tudom, hogy miért hozta Dézsi Csaba András ezt az intézkedést.

Elmondása szerint azért, hogy a város nagyobb kontrollt szerezzen a Győrben épülő beruházások fölött, amelyek közül az elmúlt évtizedben szerinte sok felelőtlenül valósult meg.

Ezt megközelíthetjük abból az irányból is, hogy a CSOK és az 5 százalékos ÁFA milyen irányba vitte el a lakásárakat. Jelenleg 10 milliós CSOK-kal nem biztos, hogy valaki egy olyan lakást meg tud venni, ami még három-négy évvel ezelőtt is simán kitelt volna belőle. A 27-ről 5-ra csökkentett ÁFA különbözetét pedig zsebre tették az építési vállalkozók. Ha ez volt a célja a polgármesternek, hogy ezen változtasson, akkor rendben van, de ez csak átmeneti megoldás. Mert ez a tilalom hosszú távon nem fenntartható, egyszer csak meg kell újra engedni, hogy épüljenek házak.

Olyan városépítési szempontok játszanak szerepet a tilalomban, hogy nagyon sok helyen nem vették számításba: az épület mellé parkolót is kéne építeni. Erre mi lenne a javaslata?

Ez valós probléma. A mi programunkban is szerepel, hogy mit lehet kezdeni  azzal, hogy egyre több az autó. Egyrészt támogatni kéne a másfajta, környezetbarátabb közlekedést. A bicikliutak, illetve a bérelhető biciklik hálózatának fejlesztésével. Látjuk, hogy a Balaton-parton  ez nagyszerűen működik. Emellett viszont kétségtelenül több parkolóhely kellene szerintem is. Lehetőleg ott, ahová el akarjunk jutni. Ha valaki az Árkádba megy, ott szeretne parkolni a közelben, nem két utcával arrébb.

Ha országgyűlési képviselőnek választják, akkor mi lenne az a három legfontosabb helyi ügy, amit bevinne a parlamentbe?

Az egyik az iskolák ügye. Mindenképpen én azt szeretném, hogy visszakerüljenek önkormányzati hatáskörbe. Nekem két iskoláskorú gyerekem van, és én látom a jelenlegi fejetlenséget. Tehát, hogy az iskolaigazgató igazából nem iskolaigazgató, lefokozták intézményvezetővé, és gyakorlatilag semmire nincsen ráhatása. Nem vehet fel, nem rúghat ki senkit.

Például a mi iskolánkban tavaly volt egy olyan eset, hogy egy tanárnő csúnyán, egészen közönségesen beszélt a gyerekekkel az egyik hetedikes osztályban és hónapokig tartottak  vizsgálatok, miután botrány lett az ügyből. Kikerült az iskola hatásköréből, a KLIK vizsgálta Budapestről.

Annyira féltik a kormánypártok a gyerekeket mindenféle, az övéktől eltérő neveléstől, illetve pont azt hangsúlyozzák: a szülők döntsék el, hogy nevelik a gyereket. Akkor viszont hadd döntsünk már mi, helyiek arról, hogy milyen tanárok, hogyan oktassák a gyerekeinket. Még egy a villanykörtét is  kérvényezni kell, hogy adjon újat a KLIK, mert a régi kiégett. Ez rettenetesen nevetséges dolog.

Az önkormányzati fenntartásba visszavett iskolák konkrétan miben nyújtanának többet a diákoknak?

Szeretnénk, ha az internet az ingyen járna az iskoláskorú gyerekeknek. Azt gondolnánk, hogy Győr egy gazdag nagyváros, de mindegyik gyerekemnek volt olyan osztálytársa, aki nem tudott részt venni a járvány alatti online órákon, mert nem volt számítógép, nem volt otthon internet-hozzáférés. Szerintem fontos, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő.

Fotó: Jancsó Zita

Az iskolák mellett mi még a „dobogós ügy” a programjában?

Beszéltünk az előbb a lakásárakról. Az a célunk hogy bérlakáshoz azok jussanak, akik igazán rászorulnak. A tanár-, és orvoshiányt úgy is lehetne enyhíteni, hogy a területen dolgozni akaró rászorultak átmeneti jelleggel lakást kapnak, ameddig össze nem tudják gyűjteni az önrészt egy saját lakás vásárlásához.

S mi lenne a harmadik ügy?

A helyi egészségügy fejlesztése, a várólisták rövidítése. Afelől nincsen kétségem, hogyha mondjuk valaki életveszélyes sérülésekkel kerül kórházba, azt biztosan ellátják. De szerintem csak ebben a városban is ezrek, sőt tízezrek élnek mondjuk életüket megnehezítő, megkeserítő fájdalommal. Mondjuk egy csípő-, vagy térdproblémával, ami nem halálos betegség, így ráteszik a várólistára, s másfél-két év, amíg sorra kerül. Talán az Önök családjában is van idősebb rokon, akinek van ilyen. Szóval szerintem ez ügyben is lenne mit tenni.

Az 1-es körzet nyerhetőbbnek tűnik, mondjuk ha a 2-es győri választókerülettel hasonlítjuk össze. Mi lenne az a plusz hozzáadott érték, amit Ön visz bele azért, hogy ez még inkább nyerhető legyen? Ez inkább jobbra húzó körzet.

Bár az előző választáson, ha az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok összeadódtak volna, akkor Simon Róbert Balázs veszít. De a győzelemhez mozgósítani kell a jobbikos szavazókat is mindenképpen. És ingadozó, nem feltétlenül elkötelezett fideszes, de inkább jobboldali érzelmű szavazók is vannak itt. Őket mivel lehetne megszólítani?

A bizonytalan szavazókat mivel tudnám megnyerni? Talán azzal, hogy új arc vagyok, nincs lejáratva a nevem különféle politikai ügyekben. Nő vagyok a sok férfi jelölt után, szerintem ez is egy pozitív szempont lehet. És hát vállalkozóként, édesanyaként is szimpatikus lehetek sok embernek, akik ismernek.

Miniszterelnök-jelölti előválasztás is lesz. Mi az, amiben Dobrev Klára jobb a többi miniszterelnök-jelöltnél? Ugye ez egy elég érdekes, illetve heterogén verseny. Mindenki mellett lehet érvelni. A DK jelöltje, Dobrev Klára mellett milyen érvek szólnak?

Egy magasan képzett, több nyelven beszélő, több egyetemet végzett emberről beszélünk. Aki az Európai Parlamentben bizonyította, hogy a nemzetközi színtéren is tárgyalóképes.

Dobrev Klára a miniszterelnök-jelölt, de látjuk azt, hogy Gyurcsány Ferenc is turnézik az országban, tehát nyilván ő a kampány másik arca. Viszont Gyurcsány sokak szemében egy tehertétele a DK-s kampánynak. Mit gondol erről?

Igen, én is találkoztam ilyen véleménnyel. Amikor kiáltunk a Vásárcsarnok elé kampányolni, volt, aki azt mondta, hogy én szimpatikus vagyok, de ők Gyurcsány miatt nem szavaznak ránk. Megértem, illetve tudomásul veszem, ha valakinek ez az álláspontja. De ez egy olyan dolog, amivel nem lehet mit kezdeni. Mi meg nyilván Orbán Viktor miatt nem szavazunk a Fideszre.

Mindenkinek megvannak ezek, hogy ki rokonszenves vagy ki ellenszenves. Aki a DK-ra akar szavazni, az tudja, hogy ezt a pártot Gyurcsány Ferenc alapította. Tehát nélküle nincs Demokratikus Koalíció. Így  erre a kérdésre felesleges több időt szánni.

Mit szól ahhoz hogy nagyon sok körzetben elmarad az előválasztás, mert gyakorlatilag egy vagy nagyon kevés jelölt marad? Vagyis már előre lejátsszák, vagy előre megegyeznek, hogy ki lép vissza.

Az egész előválasztás teljesen új dolog. Mert ilyen még országos szinten soha nem volt, csak egyszer Budapesten. Beszéltem emberekkel, s nagyon sokan azt gondolják: ez ugyanolyan, mint a parlamenti meg az önkormányzati választás, hogy iskolákban, óvodákban mindenütt lesznek szavazókörök, és ő csak átsétál az utca túloldalára szavazni. Ez nem így fog történni. Sátrak lesznek jóval kevesebb helyen, illetve online voksolás. Szóval erre fel kell készíteni az ellenzéki választókat.  

Az pedig, hogy a pártok vezetői és a jelöltek egyeztetnek egymás között az esetleges visszalépések lehetőségéről, szerintem egy természetes dolog. Minden párt készít felméréseket, amiből látják, melyik jelölt az erős, ki az akit érdemes egyáltalán elindítani. Az emberek pedig el fogják dönteni a szimpatikus-e nekik az, akit a pártok jelölnek.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.