Pollreisz Balázs az Ugytudjuknak: Most nem tolnom kell a szekeret, hanem húznom

Papp László Tamás 2021-08-09 12:00:00
Az MSZP megyei elnöke, győri önkormányzati képviselője az 1-es körzetben indul az előválasztáson, ennek apropóján kérdeztük.

Sok más körzettel ellentétben Győrben még van tétje az ellenzéki előválasztásnak, hiszen több párt több jelöltje versenyez majd egymással a helyi előválasztók felhatalmazásáért. Ráadásul a győri 1-es körzet billegőnek számít. Az Ugytudjuk segíteni akarja a győri előválasztók döntését, ezért szeretnénk alaposan bemutatni a jelölteket: első körben egy interjúsorozattal. Elsőként Pollreisz Balázzsal beszélgettünk.

Miért lenne Ön jobb döntés, mint a többi előválasztáson induló ellenzéki? Mitől Ön legjobb jelölt ebben a választókerületben?

Én nem gondolkodom azon, hogy a többieknél jobb vagyok-e vagy sem. Nekem az előválasztás egy lépcsőfok. Egy eszköz ahhoz, hogy kiválasztódjon az, aki a fideszes helytartóval meg fog küzdeni. Én erre a csatára készülök. A NER-rezsim és az az apátia, amit a Fidesz rátol a választókra, hogy inkább undorodjanak a politikától: nekem ez az ellenfelem, nem is konkrétan a fideszes jelölt. Elsősorban nem vele van problémám, hanem ezzel a nemzetinek hazudott és együttműködésnek gúnyolt rendszerrel.

Fotó: Papp László Tamás

Az előválasztáson felvetődhet olyan kritika, hogy indult már országgyűlési és önkormányzati választáson, polgármester-jelölt is volt, de mindig veszített, az egyéni körzetében, Gyárvárosban sem tudott a fideszes jelölt ellen nyerni. Ha ilyen kritikát kap, arra mit mond?

Azt, hogy nézzék meg Churchillt, ő mennyi választást bukott el. Komolyra fordítva a szót, nekem megvan a tapasztalatom, hogy néz ki egy választási kampány, hogy kell megküzdeni a fideszesekkel. Azok az olvasók, akik követik a közgyűléseket, ahonnan Ugytudjuk is rendszeresen tudósít, láthatják, hogy a legaktívabb tagja vagyok az önkormányzatnak.

Ez a fajta tudásom megvan ahhoz, hogy beleálljak ebbe, ahogy a harci kedvem is. Visszatérve arra, hogy hogy nem nyertem meg a korábbi választást. Az Azonnalinál volt egy újságíró, aki az időközi polgármester választással kapcsolatban úgy fogalmazott: elbuktak, de már legalább elhitték, hogy győzhetnek. Talán ismerős a cikk.

Az, mert én írtam.

Ezek szerint nemcsak én gondolom úgy, hogy megvolt az a hitünk: tudunk változtatni. S nem vagyok benne biztos hogy az összes előválasztáson indulónak megvan ez a hite, hogy legyőzhető a Fidesz.

El tud képzelni olyan helyzetet, amiben visszalép?

Soha ne mondd hogy soha. De azt gondolom, hogy én a politikai karrierem során már nagyon sokszor léptem vissza és álltam a háttérbe. Úgy érzem, hogy most nem tolnom kell ezt a szekeret itt Győrben, hanem húznom.
 
A 106 körzetből hányban lesz ténylegesen előválasztás, ahol több vagy akár sok jelölt indul?

Győr 1-es körzetben biztosan lesz valódi előválasztás. Valódi jelöltekkel, akikre szavazósátrakban vagy online lehet szavazni. Egyébként mind a 106 körzetben lesz előválasztás, ugyanis a miniszterelnök-jelölti kampány, illetve az azon való szavazás 106 körzetben zajlik.
 
Hány olyan körzet lesz, ahol egyéni jelöltek szintjén a visszalépések miatt már eleve lejátszott a dolog?

Lesznek olyan helyek, mint például Hiller István körzete, hogy az egyik képviselőjelölt mögé beáll szinte az összes ellenzéki párt. De szerintem nagyon sok körzetben nem lesz ilyen. Azzal a választók kedvét vesszük el, ha szinte mindenütt előre megegyezünk. Olyan jelölteknél, akik amúgy is regnáló képviselők és az egyéni körzetüket megnyerték, elképzelhető, hogy nem lesz más jelölt.

De vannak olyan körzetek is, például Csepel és Soroksár, ahol pont az ott élő ellenzéki választók mondták azt, hogy hiába van itt jelenleg is ellenzéki képviselő a parlamentben, aki szintén indul az előválasztáson, de mégis kell egy vérfrissítés. Ezért Komjáthy Imre mögé nagyon sokan beálltak, helyben a választók is támogatják. De el tudok képzelni olyan körzeteket, ahol nem lesz bizonyos pártoknak jelöltje, ezért beállnak valaki mögé.

Mi lenne az, amivel kifejezetten a kormánypárti szavazókat próbálná megszólítani, mondjuk azoknak az elbizonytalanodott részét?

A kormánypárti szavazóknak annyit tudok mondani az előválasztással kapcsolatban: tessék megnézni, hogy kik indulnak, mert ők fognak majd képviselni 2022-től-ben titeket is, kedves fideszes választók, és ezek az emberek jó emberek, azt nézzétek meg, hogy mit tesznek, ne azt, amit róluk mondanak. Az országgyűlési választással kapcsolatban pedig a fideszes szavazóknak azt tudom mondani, hogy a Karácsony-kormány mind a tízmillió magyar kormánya lesz és 15 millió magyar érdekeit fogja képviselni.

Győrben a Jobbik-szavazók elég számottevő réteg. A 2019-es önkormányzati választás sok tekintetben azon múlott, hogy az ő politikusaik kihátráltak ebből. Őket mivel tudná meggyőzni, hogy Ön az alkalmas jelölt?

A Jobbik-szavazóknak egyetlenegy üzenetem van: én nem leszek olyan áruló, mint az ő 2019-es jelöltjeik. Én a győrieket fogom képviselni, azokat az embereket, akik ezt az embertelen rendszert, ami Magyarországon jelenleg működik, le akarják bontani. Nem pártalapon akarom ezt megközelíteni. Mikor az összes ellenzéki párt támogatásával polgármesterjelöltté választottak, megtanultam hogy a választók tőlem nem azt várják el, hogy egy pártot képviseljek.

Az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke vagyok, az országos elnökség tagja, baloldali ember, ezt rólam mindenki tudja. De azt is láthatják, hogy képviselőként mindenkit képviselek. A kulturális negyed egy fideszes ötletként hangzott el Dézsi Csaba Andrástól. Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor nem akar rá pénzt adni, és ezt nem nagyon cáfolta a közgyűlésen a polgármester sem. Én azt mondom, hogy ez egy jó ötlet, egy szerethető ötlet. Országgyűlési képviselőként tudom majd támogatni. Egy feltételt szabok hozzá: a színház régi épületének új funkciót kell találni, és nem szabad elbontani.

Fotó: Papp László Tamás

Simon Róbert Balázs képviselői munkáját hogyan tudná értékelni, milyen pontokon kritizálná őt? 

Kritizálni létező, megtörtént dolgokat lehet. Most, hogy közelegnek a választások, Győr fideszes képviselője is aktivizálta magát és tett néhány felszólalást a parlamentben. De év elejéig a ciklusban összességében azt hiszem, hogy négyszer szólalt fel. Abból három Soros Györgyről szólt, egy pedig egy multicégnek a képviseletéről. Ezt nagyon kritizálni sem lehet, mivel nem tett a győriekért semmit. 

Az Audiról szólt a parlamenti felszólalás?

Természetesen az Audiról, persze. Ez nem a győriek érdeke. Én örülök, hogy itt van az Audi, támogatom, mert Győr gazdaságának meghatározó szereplője. De az milyen, hogy munkahelymegtartó támogatást adunk az Audinak, amely utána lenyilatkozza, hogy köszönjük szépen, erre nekünk nincs szükségünk, így inkább odaadjuk a dolgozóknak. Míg egy csomó győri vállalkozó, akinek meg szüksége lett volna rá, nem kapott semmit.

A fideszes országgyűlési képviselőnk pedig azért lobbizott, hogy ezek a pénzek oda kerüljenek, ahol semmi szükség rájuk. Miközben a helyreállítási alapból Győrnek egy fillér sem jutott. Amikor polgármesterjelölt voltam, a fideszesek azzal kampányoltak mindenhol: hogyha Pollreisz lesz a polgármester, Győr egy fillért nem fog kapni. Fideszes lett a polgármester, de Győr ugyanúgy nem kap egy fillért sem. Akkor miért kéne rájuk szavazni? 

Ha már a polgármester szóba került, beszéljünk az egyre többször felmerülő Simon-Dézsi konfliktusról. Ellenzéki politikusként hogyan látja ezt? Mi lehet a két politikus közti alapvető törésvonal? 

Nem ismerem a Fidesz belső ügyeit, és megmondom őszintén: nem is nagyon érdekelnek. Hogy két ember között milyen a személyes kapcsolat, az rájuk tartozik. De az, hogy két ember rossz viszonyának kárát a győriek látják, az nagyon nem jó. Épp az Ugytudjuk kérdezte meg Dézsitől, miért lett ennyivel drágább a strandberuházás.

Mire azt a választ adja a polgármester, hogy kérdezzék Simon Róbert Balázst, mert ez az ő dolga. Én ezt megkérdezem a polgármestertől a közgyűlésen: hogy a búbánatba gondolja, hogy egy győri beruházást, amibe állami pénzek jönnek, de Győr a megrendelő, ezzel tudja le? Egész egyszerűen nem válaszolt, csak félrebeszélt. Tény, hogy országgyűlési képviselő és a polgármester, ha nem muszáj, nem nagyon mutatkozik együtt sehol. 

Ez egy csuka fogta róka helyzet? 

Kívülről ezt látom, de belülről is hallok olyan híreket, hogy ők nagyon nem szeretik egymást. Ez legyen az ő bajuk. De ez nem ok rá, hogy a győriek kárára rivalizáljanak. Ha én leszek az országgyűlési képviselő 2022-ben, akkor 2024-ig még Dézsi Csaba András lesz a polgármester Győrben. Nekem pedig együtt kell vele működnöm.

Aki figyeli a közgyűlési tudósításokat, látja, hogy adunk egymásnak Dézsivel rendesen. De attól a pillanattól kezdve, hogy megválasztanak, én a parlamentben és a Karácsony-kormánynál Győr érdekeit fogom képviselni, ott fogok lobbizni a győriekért. Az pedig teljesen természetes, hogy a város vezetésével együtt fogok működni. 

Ha lesz egy, a mostani ellenzéki pártokból álló kormány, illetve parlamenti többség, akkor országgyűlési képviselőként mi lenne az a három ügy, amit győri ügyként bevinne a parlamentbe, a kormány elé? 

Az első országos ügy, de Győrt mindenképpen érinti: az iskolák kerüljenek vissza önkormányzati fenntartásba. Győrben mind az általános iskolák, mind a szakképző intézmények, valamint a gimnáziumok közül is több olyan van, amelyek az országos minősítések szerint a legjobbak közé tartoznak. S akkor is oda tartoztak, amikor mind a szakmai felügyeletet, mind pedig a fenntartást az önkormányzat látta el. Mindenképpen lobbizni fogok ezért.

Az nem működik, hogy egy iskolafelújítás annyi, hogy megkérdezik, hány tanterem van, amit ki kellene festeni nyáron és annyi vödör festéket küldenek, hogy a többit meg oldja meg iskola, ahogy akarja. Az önkormányzat olyan gazdája volt régebben az iskoláknak és az oktatási intézményeknek, hogy megadott minden segítséget. Ugyanez a helyzet a szakmai irányítással is.

Akkor nem történhetett volna olyan eset, mint Győrszentivánon, a Váci Mihály Általános Iskola esetén, melyről az Ugytudjuk is beszámolt. Hogy az intézményvezető egyszer csak bejelentette az önkormányzat és a helyi önkormányzati képviselő tudta nélkül, hogy az egyház átvenné az iskolát. Ilyen nem történhet meg, hogy az önkormányzat  a tulajdonosa az iskola épületének, de erről nem tud semmit, a feje fölött döntenek.

Második: a vasútállomás felújítása. Győr az ország egyik leggazdagabb városa. Ha valaki vonattal jön ide, akár Bécsből, akár a világ más részéről, meglepődik, hogy hova érkezett meg. A vasútállomáson az egyetlen felújítás az elmúlt tizenvalahány évben annyi volt, hogy a várótermet megszüntették és kialakítottak belőle egy kormányablakot. A többi része maradt ugyanolyan romos állapotban.

A harmadik, amit én személy szerint az egyik legfontosabbnak tartok: valóban a győri polgárok érdekét képviselni a országgyűlésben. Nem a győri multicégeket. hanem az itt lakó polgárokat. Lehet mondani háromnál többet is?

Ha van, persze!

Ilyen a panelprogram újraindítása.  Mert ez gyakorlatilag megállt. A 2021-es győri költségvetésben van olyan sor, hogy a panelprogram 2009-ben odaítélt támogatása. A panelfelújítás egyharmadát állta az állam, egyharmadát az önkormányzat és egyharmadát a lakók. A pályázatot a lakóközösség írta meg, s amikor megnyerték, akkor az önkormányzat a ráeső egyharmadot felcímkézte a költségvetésben, neki ennyi pénzt erre kell költenie. A 2021-es költségvetésben is vannak még ilyen pénzek, amiket gyakorlatilag az állam nem fizetett ki 2009-es döntések alapján panelfelújításra. 

12 éve ott állnak ezek a pénzek? 

Igen, az önkormányzat azóta kötelezettséggel terhelt maradványösszegként 2009 óta görgeti folyamatosan a saját költségvetésében ezeket. 

De miért nem fizeti ki az állam, mi ennek az oka?

Nem tudni. A lakóknál és az önkormányzatnál megvan erre a pénz, harmadik szereplő az, aki miatt ez az egész áll, az pedig az állam. Céljaim között van ezeknek a pénzeknek a kifizetése az állam részéről, a már megszületett döntéseknél, valamint új programok kiírása. Aztán a győri távhőszolgáltatót fejlesztése. Még mindig vannak olyan városrészek ahová a távhőszolgáltatás nem tud eljutni.

Például Gyárváros, ahol nincsen távhővezeték. Az E.On erőművéből kijövő vezetékeket használja néhány társasház. De újat ezekre rákötni már nem lehet, hiszen az E.On ettől inkább megszabadulni szeretne. Hiába építenek Gyárvárosban egy új társasházat, a távhőre nem tudják rákötni. Ezért a távhőfejlesztés állami projekt kellene, hogy legyen.

És a problémák nem állnak meg a távhőnél. A hazug rezsicsökkentés eredménye volt az is, hogy a vízszolgáltatók nem tudtak fejlesztésre, újabb beruházásokra félretenni tartalékokat, hiszen a bevételeik kiestek. Ezeket sehol senki nem pótolta. A közmű-hozzájárulással, a közműadóval gyakorlatilag a szolgáltatókat sújtotta az állam. Tapasztalhatjuk, hogy Győrben is jó néhány helyen beszakadt utakat láttunk, mert a csatornák miatt úgy el vannak használva.

Fotó: Papp László Tamás

Az Ön által támogatott miniszterelnök-jelöltről miért gondolja azt, hogy ő a legalkalmasabb?

Miért tartom Karácsony Gergelyt az egyetlen alkalmas miniszterelnök jelöltnek arra, hogy legyőzze Orbán Viktort? Hogy az ellenzéki pártok össze tudtak fogni, annak a legfőbb oka az a fajta társadalmi nyomás volt, hogy a saját szavazóik mondták azt: csak akkor fogunk rátok szavazni, ha együttműködtök. Aki nem akar együttműködni, azt megbüntetjük. Ha van egy közös miniszterelnök-jelölt, legyen az bárki, a pártok szavazói rá fognak szavazni. Ez minden pártnál 90 százalék fölötti a mérések alapján.

De csak a biztos pártszavazók támogatása nem elég. Ha igazán kormányt akarunk váltani ahhoz a bizonytalan szavazókat kell meggyőznünk arról, hogy a közös miniszterelnök-jelöltre és a közös képviselőjelöltekre kell szavazni. Azokat az embereket akik 2010-ben az MSZP ellen szavaztak, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára nem fogja tudni erről meggyőzni. Jakab Péter kiváló aktora szerintem a mai magyar parlamentnek, mint ellenzéki szereplő, mert a nép hangját viszi be a parlamentbe. De a kormányzáshoz nem ez kell.

Ott egy országot kell irányítani, és nem jól megmondani, hogy mit csinálnak rosszul. Ezért Jakab Péter sem tudja szerintem legyőzni Orbán Viktort, mert a bizonytalan szavazó nem hiszi el neki, hogy tud kormányozni. Egy olyan integratív személyiségre van szükség miniszterelnök-jelöltként, aki össze tudja fogni az egész országot és tud egységet teremteni. Ezt pedig Budapesten már bizonyította Karácsony Gergely. Én ezért támogatom őt, mert szerintem ő az egyetlen az összes jelölt közül, aki valóban meg tudja szólítani azokat a bizonytalan szavazókat, akik nélkül nem tudunk nyerni. 

A győri 1-es választókerület mennyire nyerhető ellenzéki szemszögből? És mi az, ami nyerhetővé teszi vagy növeli a nyerési esélyt?

Én azt gondolom, hogy a Győr 1-es körzetben, amelyet Győr, illetve Kisbajcs, Nagybajcs és Vének alkot, olyan emberek élnek akik, relatíve az országos átlaghoz képest  talán jobb módban élnek. Nem mondom hogy jómódban, inkább csak jobban, mint az ország többi részén. Annak, hogy nem tudtam megnyerni a polgármester-választást, az egyik fő oka az volt, hogy a győriek azt látták: ha én leszek a polgármester, akkor a kétharmados fideszes többséggel  egy folyamatos konfrontáció és harc lesz a közgyűlésben.

És valljuk be őszintén: nagyjából ez is lett volna. A győriek ettől irtóznak, ők biztonságot, békét és nyugalmat szeretnének. De az elmúlt másfél évben sokat változott a helyzet. És ezt a győriek is pontosan látják. Könnyen lehet, hogy az Unió visszatartja a Magyarországnak járó pénzeket addig, amíg Orbán Viktor az embertelen, kirekesztő törvényeit nem módosítja. Ha a győriek nyugalmat szeretnének maguk körül, akkor Európával kapcsolatban is, hiszen Ausztriába járnak nagyon sokan dolgozni.

Ezek az emberek békét akarnak és Orbán Viktor politikája nem a béke irányába mutat. Ha a győriek a békét és nyugalmat szeretnének akkor Orbán Viktort egy européer kormányzatra kell lecserélni, egy olyan kormányfőre van szükség, aki Európa-barát és nem az oroszoknak és a kínaiaknak dobja oda koncként Magyarországot.

Az előválasztásnak lehet egy olyan csapdája, hogy valószínűleg az fogja megnyerni egy adott helyi közegben, aki ellenzékiként személyesen a legnépszerűbb vagy az ő pártjának a szimpatizánsai vannak a legtöbben. De aki az ellenzéki táboron belül a legnépszerűbb és az előválasztást megnyeri, biztos, hogy az lesz a legnépszerűbb az olyanok körében is, akik nem ellenzékiek, hanem bizonytalanok? Van erre vonatkozóan mérés, esélylatolgatás, hogy a kettő hogy fedi vagy nem fedi egymást? 

Ilyen típusú mérésekhez hasonló mérés van. Tény, hogy a bizonytalan szavazók a legfontosabbak a 2022-es választás szempontjából. Az előválasztáson alapvetően azok az ellenzéki érzelmű polgárok fognak szavazni, akiknek már nagyon elegük van a mostani rendszerből. A tudatos ellenzékiek fogják az előválasztást eldönteni. És valóban: attól, hogy a tudatos ellenzékiek között valaki nagyon népszerű, még nem biztos, hogy a bizonytalanok között is népszerű lesz.

A felmérések szerint a bizonytalanok jelentős része is kormányváltást akar. Ezek a bizonytalanok azt várják, hogy legyen egyvalaki, aki a Fidesz helytartóját el fogja zavarni. A bizonytalan választó azt az egy személyt várja, akinek elhiszi, hogy egy békésebb és fejlődőbb országot fog csinálni, azért fog dolgozni, nem egy elszigetelődő, a saját belterjes kis oligarcháit pénzelő családbarát kormányért, amelynél  név szerint ismerjük azokat a családokat, akiknek barátja ez a kormány.

Nem egy ilyen kormányt akar, hanem egy szabad, nyitott országot, ami békésen fejlődik és elfogad bárkit. Legyen az fideszes, ellenzéki akármilyen vallású, nemi identitású. A győriek valódi képviseletet várnának, és én a győriek valódi képviselője kívánok lenni.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.