Jenei Ferenc az Ugytudjuknak: A jobbikosok szívesebben támogatnának engem, mint a DK jelöltjét

Papp László Tamás 2021-06-22 11:08:00
Interjúnk az LMP előválasztási képviselőjelöltjével a győri 1-es választókerületben.

Győrben is kezd felpörögni az előválasztási kampány. A DK jelöltje, Jancsó Zita után az LMP színeiben induló Jenei Ferenc is utcafórumos rendezvényt tartott, ezután beszélgettünk vele. Szóba került a választókerületében megköttetett DK-Jobbik-alku, valamint az: hogy lehet egy kis pártnak is erős jelöltje, s szerinte miért tud jobban szót érteni Dézsi Csaba Andrással, mint a többi helyi ellenzéki politikus. S miért nem volna nagy veszteség Simon Róbert Balázs kiesése még a fideszes szavazóknak sem? Interjú!

Hogyan hat az esélyeire az előválasztáson, hogy a Jobbik nem önt, hanem a DK-s jelölet, Jancsó Zitát támogatja az 1-es választókerületben, ahol Ön is indul? Hisz a korábban nekünk adott interjúban azt mondta: Győrben a jobbikos szavazók lehetnek a mérleg nyelve.

Szerintem a Jobbik Győr szempontjából rossz döntést hozott. Mert itt a jobboldali, konzervatív ellenzéki szavazók egy igen jelentős része nem hajlandó baloldalról érkező jelöltre szavazni. A korábbi önkormányzati választásokon is kiderült, hogy a jobboldali szavazók, akik már nem akartak a Fideszre voksolni, a baloldali polgármester-jelöltre sem szavaztak, hanem inkább el se mentek a választásra. Vagy a jobboldali álcivilekre szavaztak. Attól tartok, hogy Győrben ez lesz a 2022-es parlamenti választáson is, hogy a jobbra húzó bizonytalanok vagy nem mennek el szavazni, vagy mégis inkább a Fideszre szavaznak, ha az ellenzéki összefogás jelöltjét az MSZP vagy a DK adja.

Jenei Ferenc

Fotó: Papp László Tamás

Én az előválasztáson szavazók bölcsességében bízom. Hogy ők meg fogják érteni: nem mindig a legnépszerűbb vagy legismertebb jelölt a legalkalmasabb jelölt. Hanem konszenzusos jelölt kell, akiben a bal-, és jobboldali szavazók egyaránt megbíznak annyira, hogy rá szavazzanak. Középen álló, mindkét irányba elfogadott jelölt: szerintem ilyen Karácsony Gergely is, aki egyébként egy viszonylag gyenge, egyszázalékos párt elnöke, és mégis megnyert egy polgármester-választást, aztán a főpolgármester-választást, és jó esélye van, hogy megnyerje az előválasztást, s miniszterelnök-jelöltként is győzzön.

Tekinthetjük egy gesztusnak a Jobbik részéről ön felé, hogy az országgyűlési képviselőjük, Magyar Zoltán megjelent az ön fórumán, a fotósok előtt fogtak kezet, miközben a Jobbik ebben a körzetben nem önt támogatja? A Jobbik helyben szívesebben döntött volna ön mellett, ha nincs a paktum a DK-val?

Az nem titok, hogy a helyi LMP és a Jobbik között jó a kapcsolat, s nekem személyesen is az a tapasztalatom, hogy a jobbikosok szívesebben támogatnának engem, mint a DK jelöltjét.

A Jobbik országgyűlési képviselője is részt vett az LMP-s Jenei Ferenc győri utcafórumán

Utcafórummal egybekötött sajtótájékoztatóval folytatta előválasztási kampányát Győr főutcáján Jenei Ferenc, az LMP jelöltje az 1-es országyűlési választókerületben. Aki Jenei Ferencet támogatja, az a zöld poltitikát támogatja. Illetve olyan jelöltet, aki a többség érdekeit fogja képviselni a NER-kisebbséggel szemben - mondta az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté a Baross utcán tartott sajtótájékoztatón.

A DK-Jobbik paktum egy központi döntés, amit a helyi szervezeteknek le kell nyelniük akkor is, ha nem tetszik?

Persze, ez országos szintű alku. A Jobbiknak fontos volt, hogy más, számukra fontos körzetben a DK visszalépjen. S nyilván cserébe adniuk kellett valamit. És például Győrt áldozták be. Annak ellenére, hogy nagy létszámú, csaknem százfős aktivistacsapatuk van, itt Győrben egyik kerületben sem indítanak jelöltet.

Mik azok a programpontok, amik kifejezetten önhöz kötődnek, amiket képviselőként mindenképpen bevinne a parlamentbe?

A zöld ügyeket a városban én képviselem. Ilyenek zöldterületek megvédése, a légszennyezettség-mérés, a vizek óvása. Ezen kívül persze a ügyek nagyrészt természetesen ugyanazok, bárki legyen is a képviselő. Az a kérdés, milyen markánsan képviseli ezeket a közös jelöltként megválasztott politikus? Mennyire tudja érvényesíteni a város érdekeit egy jövőbeni hatpárti kormánykoalíción belül? Egy ennyire vegyes összetételű kormánytöbbségnél rendkívül bonyolult és nehéz lesz az érdekérvényesítés. A határozott fellépés nyilván szükséges lesz. A választókerület jelenlegi képviselője, a fideszes Simon Róbert Balázs arról híres, hogy az érdekérvényesítő képessége nulla, vagyis nála bárki jobb lesz. Jelenleg nem ő hozza a városba a fejlesztéseket, a pénzeket, hanem Szíjjártó Péter és Dézsi Csaba András.

Mi lehet az oka ennek?

Ő soha nem volt erős pozícióban a Fideszen belül. Korábban Borkai volt a győri ügyekben érdekérvényesítő pozícióban, most pedig Szijjártó és Dézsi.

Fotók: Papp László Tamás

 

Tehát Simon kiesése még a fideszes szavazóknak se lenne nagy veszteség?

Erről van szó. Másfelől pedig, bár én nem vagyok önkormányzati képviselő, többet beszélek a polgármesterrel és a fideszes közgyűlési többséggel, mint a városházán mandátummal rendelkező ellenzéki politikusok. Másfél-két havonta személyesen is találkozom Dézsi Csaba Andrással, zöld ügyekben tudunk egymással érdemben egyeztetni. Jobb a viszonyom a városvezetéssel, mint a többi ellenzéki politikusnak. És ha lesz egy új kormány, akkor Dézsinek, a győri városvezetésnek az lesz az érdeke, hogy olyan ember legyen az országgyűlési képviselő, aki hidat képez az önkormányzat és a kormány között. Szerintem én erre a szerepre alkalmasabb lennék, mint Pollreisz Balázs vagy Jancsó Zita.                  

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.