Változtatási tilalmat rendelt el Győr teljes területére a polgármester

Pintér Bence 2021-05-07 12:34:00
A korábbi évek szerinte felelőtlen lakóparképítései után szeretné kézbe venni a szabályozást a polgármester. A rendelet egyelőre valamiért nem elérhető.

Pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester, hogy

a helyi építési szabályzat készítésének időszakára, legfeljebb három évig változtatási tilalmat rendelt el Győr város teljes területére. A rendelet a polgármester szerint mától hatályos, de ismeretlen okból még nem jelent meg a szövege a honlapon. A városháza közlése szerint ez majd csak hétfőn várható.

A rendelet alól kivételt képeznek például a már most épülő beruházások, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások, illetve az állami és önkormányzati beruházások. A rendelet pénteken hatályba is lépett.

A cél a polgármester szerint az, hogy a város nagyobb kontrollt szerezzen a városban épülő beruházások fölött, amelyek közül az elmúlt évtizedben szerinte sok felelőtlenül valósult meg a városban. Építési engedélyt a kormányhivatal ad ki, de a változtatási tilalom elrendelése után most mindenképpen tárgyalóasztalhoz kell ülnie a beruházóknak a várossal, mielőtt a kormányhivatal dönt egy ügyben. 

Dézsi Csaba András szerint ez nem azt jelenti, hogy nem lehet építeni Győr városában, de azokat az építőket látják szívesen, akik felelős beruházásokban gondolkodnak. 

Dézsi polgármester szerint számos olyan dolgot kérnek számon a lakók a városon, amit a beruházónak alapból meg kellett volna építenie, legyen szó hangtompító falakról, parkolóhelyekről, vagy nem egy esetben járdákról.

Ez a megoldás választ adhat arra a problémára is, hogy a polgármester korábban jelezte: minden egyes lakás mellé két parkolóhelyet építtetne a beruházókkal, ezt azonban egy magasabb rendű jogszabály közben ellehetetlenítette. Mivel a változtatási tilalom elrendelése után minden egyes ügyben külön tárgyal a város, lehetőség lesz arra, hogy ezt a polgármesteri akaratot érvényesítsék az új beruházásokkal kapcsolatban.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.