Elemző az Ugytudjuknak: kockázatot is rejt Orbán számára a népszavazás

Bazsó Bálint 2021-07-21 17:50:00
Kovács János politológus szerint egy érvényes és eredményes népszavazás komoly belpolitikai siker is lehet a kormánynak, ám jelentős kockázatot is rejt magában.

A 2010-es kormányváltás óta az országos népszavazás intézménye leginkább a kormányzati cselekvés legitimálását, tematizációs céljait szolgálja, ahogy azt a most bejelentett gyermekvédelmi népszavazás, vagy a 2016-os kvótareferendum példája is mutatja - mondta lapunk érdeklődésére Kovács János politológus.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Hozzátette: a kormány most népszavazással megerősítve igyekszik demonstrálni az EU felé, hogy az éles politikai viták ellenére is bírja a magyar választók támogatását.

Persze, ennek a lépésnek megvan a kockázata: a 2016-os népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, még ha a résztvevők 98 százaléka egy irányban is szavazott.

Amíg a 2010 előtti időszakban az országos népszavazás, mint a közvetlen demokrácia eszköze hatékony fegyver lehetett a regnáló kormánykoalícióval szemben - emlékeztetett a 2008-as "szociális népszavazásra" - addig ma a kormányoldal számára a népakarat ilyen módon történő kinyilvánítása az európai politika plénumán jelent olyan politikai fegyvert, amivel mind a "szuverenitásharc", mind a "kulturális identitás megőrzése", mind pedig az ország - tehát nem csak a kormány - "büntetésének narratívája" megerősíthető.

Orbán Viktor: Brüsszel a nemváltó műtéteket akarja reklámozni a gyermekeinknek

Orbán Viktor szerdán délelőtt egy sejtető üzenetet posztolt ki a Facebook-oldalára. A maradék nem-kormányközeli szerkesztőségek meg is próbálták kitalálni, mivel kapcsolatban lesz a nagy bejelentés.

Az elemző szerint egy ervényes és eredményes népszavazás  egyrészt komoly belpolitikai sikerként kommunikálható,  így megerősítheti a kormánypártok szavazóit, bevonzhatja a bizonytalanok egy részét is, másrészt általa mutathatja azt a kormány, hogy az "Európai Unió növeli a demokratikus deficitet, amikor Magyarországra olyan szabályozást akar oktrojálni, amelyet a magyar választók nem fogadnak el".

Kiemelte: a legfőbb kockázat azonban nem a szavazattöbbség elnyerésében, hanem a mozgósítási képességben, tehát a részvételi hajlandóságban keresendő.

Szólj hozzá!

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában

A térségben működő halászati üzemek ürítik a tavakba a szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

Hamilton indulhat az élről a Hungaroringen

Bottas és Verstappen követi a hétszeres világbajnokot.

Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

Aláírták az LMP Zöld Garancia Programját

A párt által támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy "igazi, a jövőt építő zöld kormányzás" kövesse a 2022-es kormányváltást.

2037-ig biztosan lesz a Hungaroringen Forma-1-es futam

Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Elhunyt Horváth Zoltán, az Egis Körmend egyik törzsszurkolója

Sokan ismerték és szerették szurkolói körökben.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék.

Golomán György: Szakmai döntést hoztam

Több magyar csapat is kereste a Falco új igazolását.

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmes 100 méter pillangón

Egy hajszállal maradt le a győztes Caeleb Dresseltől.

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

A patkány, a parlagfű és a vadnyúl mind-mind drága mulatság Európának

A nem őshonos fajok sokba kerültek a gazdaságnak az elmúlt hatvan évben.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.

van még itt cikk a témában:

Ausztriában a szimpla buzizás helyett inkább tudományos alapokra helyezik a gyermekek felvilágosítását és az LMBTQ-kérdést

Orbán Viktor szerint nyugaton már az óvodákat járják az LMBTQ aktivistái, akik nemváltó műtétekre akarják rávenni a gyermekeket. Kiugrottunk hát Bécsbe, hogy megnézzük, kell-e rettegnünk, és valóban olyan rossz-e helyzet, mint azt a magyar kormány mondja. Interjúnk Mag. Johannes Wahala pszichoterapeutával, aki nem csupán az Osztrák Szexuáltudományi Társaság elnöke, hanem az általa létrehozott Courage Tanácsadó Központ vezetője.