Kim Dzsong-un kemény tisztogatásba kezdett, valószínűleg berobbant a járvány Észak-Koreában

Fehér Buda 2021-06-30 17:06:00
Nagy lehet a baj, ám az állami média mélyen hallgat.

Kim Dzsong-un több vezető pozícióban lévő tisztviselőt is menesztett, ami miatt az elemzők arra következtetnek, hogy Észak-Koreába betört a koronavírus-járvány. Az országból eddig egyébként egyetlen fertőzöttet sem jelentettek, ám ez nem azt jelenti, hogy nincs is jelen a vírus. Dzsong-un a menesztések okáról azt mondta, hogy a most kirúgott tisztviselők több olyan hibát is vétettek, ami miatt veszélybe került a nép biztonsága.

Észak-Korea már a járvány kezdetekor lezárta a Kínával és Oroszországgal szomszédos határait, és egy az egyben leállította a nemzetközi utazást, míg a belföldi utazástis leszűkítették. Hivatalosan eddig 30 ezer embert teszteltek a vírusra az országban, de eddig egyetlen fertőzöttet sem találtak. Dzsong-un állításait a szakemberek kellő szkepticizmussal fogadták, az országban valószínűleg azért akarják eltitkolni a járvány tényét, mert a helyi egészségügy nem tudna megbírkózni a betegek megnövekedett számával.

Néhány héttel ezelőtt az ország vezetője arra szólította vel a tisztviselőit, hogy készüljenek arra, hogy még tovább kitolják majd a járványügyi intézkedéseket, mivel Dzsong-un egyelőre nem is tervezi, hogy feloldják azokat. Az ország egyébként gazdasági szempontból közel áll a csődhöz, Észak-Koreát nemrég természeti csapások érték, és Dzsong-un nukleáris programja miatt több ország is szankciókat léptetett életbe az országgal szemben.

Fotó: MTI/AP/KCNA/Korea News Service

Ahn Chan-il, egy észak-koreai disszidáns, aki jelenleg Dél-Koreában vizsgálja az északi szomszédban történő eseményeket, azt mondja, hogy a vezető poríciókban lévők leváltása felér egy beismerő vallomással. Chan-il szerint azonban nagyobb lehet a gond, mint gondolnánk, az elemző szerint Észak-Koreának nemzetközi segélyekre lenne szüksége, írja a Guardian.

A kemény vírusvédelmi szabályok miatt az ország 73 éves történelmének egyik legnagyobb gazdasági válsága zajlik éppen, habár ebből nem sokat mutatnak a külföldiek felé. Belsős forrásokból azonban tudni lehet, hogy az országban élelmiszerhiány dúl, de nehéz gyógyszerekhez jutni, miközben egyre több ember veszíti el az állását, vagy válik földönfutóvá.

Dzsong-un jelenlegi lépései azt mutatják, hogy a vezető másokra akarja hárítani a felelősséget, ami jó ürügy lehet arra is, hogy arra kérjék az észak-koreaiakat, hogy tartsanak ki a további szigorú intézkedések közben. Néhány elemző szerint viszont az is elképzelhető, hogy a jelenlegi lépések már arra készítik elő az országot, hogy hivatalosan is nemzetközi segélyért folyamodjanak, amelynek részeként koronavírus elleni vakcinákat is kérhetnének a világ országaitól.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.