Az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Fehér Buda 2021-06-02 11:37:17
Már ötven képviselő írta alá azt a beadványt, amelyet az ellenzéki pártok ma postára adtak.

Szerdán délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A tájékoztatót Keresztes kezdte, aki elmondta, 1000 milliárd közvagyont szervezett ki és politikai irányitás alá a kormány. Ezek kezelésére vagyonkezelő alapítványokot hoztak létre, amelyekbe a frakcióvezető szerint fideszes pártkatonákat ültettek. Azt is elintézték, hogy ezeket a kurátorokat ne lehessen visszahívni, a jövőben pedig ők dönthessenek az utódokról. Keresztes szerint a Fidesz meglopta az országot, a nemzetet, mindezt olyan módon, ami ellentétes az alaptörvénnyel. A frakcióvezető éppen ezért azt mondja, minden létező eszközt felhasználnak, hogy helyreállítsák az igazságot, az első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és azt kérik semmisítsék meg azt a törvényt, ami ezt a lopást lehetővé teszi. Az ellenzéki pártok beadványát már ötven ellenzéki képviselő alá is írta, a dokumentumot pedig ma délelőtt el is postázták az Alkotmánybíróság számára. 

Arató Gergely már azzal folytatta, hogy a közcélú alapítványokról szóló törvénnyel szintet lépett a kormány közvagyont lopó politikája. Arató szerint nemcsak apránként, hanem egészében vitték el az állami vagyon jelentős részét, egyetemek, kastélyok, szigetek, részvények kerültek ki a közvagyonból és kerültek át magánvagyonba. A frakcióvezető-helyettes szerint a Magyarországra érkező EU-s pénzeket közbeszerzés, nyilvánosság nélkül költhetik el, a közvagyon kiszervezéséről pedig azt mondja, ésszerűtlen és alkotmányellenes döntés született, ami fölött még a fideszes alkotmánybíróság sem hunyhat szemet. Arató viszont hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok nem az alkotmánybíróságban bíznak, hanem abban, hogy a magyar nép jövőre elzavarja a rendszert, és egy demokrata kormányt választ a helyére, ami meg fogja találni a lehetőséget arra, hogy visszaszerezze a vagyont a magyaroknak.

 

 

Szakács László arról nyilatkozott, hogy szerinte Orbán Viktor rossz vesztes, már most látszik, hogy a jövő évi választások előtt mindent, amit tud, maga alá seper. Az egyetemek modellváltása helyett fenntartóváltás történt, hiszen az állam helyett alapítványok fogják fenntartani ezeket az intézményeket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ezek az egyetemek versenyképesebbek lesznek, mint az állami kézben lévők. Szakács szerint nyilvánvalóan nem is ez volt a cél, hanem az, hogy rátegyék a vagyonra a kezüket. Ezzel együtt a kormány kiüresítette az autonómiát, a szenátusok jogköreit, az MSZP országgyűlési-képviselője szerint hűbérbirtokként kapták meg a vagyont a kurátorok. "Ez a múlt, ez a feudalizmus. Becsapták az egyetemek vezetőiket a kurátorok, hatalmas pénzeket ígértek, a vidéki egyetemek ennek ellenére egy fillért sem kaptak" - szögezte le Szakács.

A tájékoztató végén Tordai Bence ragadta meg a szót, aki elmondta, hogy sokszor hallja, hogy Orbán Viktor vereségre készül, ezért mélyállamot épít. Tordai szerint viszont ez nem mélyállam, hanem egy párhuzamos állam, ami kizárólag tőle függ, kizárólag azt az egy százalékot szolgálja, amelyet a kormány 2010 óta szolgál. Tordai szerint a fideszes képviselők egyszerre tolvajok, és egyszerre követnek olyan neoliberális politikát, ami az elmúlt 11 évvel szembe megy. A képviselő a tájékoztató végén leszögezte, hogy ennek a politikának nemet mondanak, éppen ezért szombaton délután 4 órára tüntetést szerveznek a Hősök terére, ahonnan majd a Kossuth térre vonulnak át, hogy a budapestiek megüzenjék Orbánnak: eddig és ne tovább.

Szólj hozzá!

Ha akarjuk, önként megoszthatjuk a rendőrség applikációjával a sebességünket

Amennyiben szabályszerűen közlekedünk, jutalompontokat is fogunk kapni.

Müller Cecília: eddig 58 esetben azonosították a delta variánst Magyarországon

Az országos tisztifőorvos szerint azonban a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás.

Pestisben halt meg egy tízéves kislány Colorado államban

Az amerikai állam hat járásában van jelen a betegség.

Több mint fél éve keres egy andrásfai férfit a rendőrség

2020 novembere óta körözik Bödei Istvánt.

Hosszú szünet után újból lesz Hacuka Szombathelyen

A vásár védettségi igazolvány és maszk nélkül látogatható.

A házigazda ellen javított a magyar férfi vízilabda-válogatott

Magabiztosan hozta a második meccsét Magyarország.

Novemberben a Győri Szimfónikus Zenekarral lép fel az Iron Maiden énekese és a Deep Purple basszerosa

A Deep Purple és a White Snake egykori orgonistájának műve, a Concerto For Group And Orchestra kerül műsorra.

Halott anyja miatt tört-zúzott a győri férfi

Mint a vádiratból kiderül: az ereszcsatorna nemcsak menekülő útvonal, de a rongálás eszköze is lehet.

Nevetséges a benzinár

A gatyánkat is a benzinkúton hagyjuk egy teletankért.

Breaking: Kokainkereskedelem miatt emeltek vádat Árpa Attila ellen

A színész-rendező egyelőre szabadlábon védekezik.

Vas Kata Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett hegyikerékpárban

A sportág történetének legjobb magyar eredménye ez.

Elhunyt egy koronavírusos beteg, 26 az új fertőzött

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A zöld küllő lesz 2022-ben az év madara

Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzák közelebb az érdeklődőkhöz.

Sporttörténelmi hetedik hely triatlonon, vízilabdás döntetlen - ez történt hétfőn az olimpián

Márton Anna sérülten behúzott negyedik helyezése volt ma a legjobb eredmény.

Ezer ember tüntetett a lehallgatási botrány miatt Budapesten, főleg fiatalok

A demonstrálók szerint nincs jól, hogy a kormány bárkinek a telefonját megfigyelheti.

van még itt cikk a témában:

Ungár Péter: valódi megbecsülést a rendvédelmi közalkalmazottaknak!

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint pont azok maradnak ki a fegyverpénzek kiosztásából, akik kiemelkedő segítséget nyújtottak a járványhelyzetben.