Az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Fehér Buda 2021-06-02 11:37:17
Már ötven képviselő írta alá azt a beadványt, amelyet az ellenzéki pártok ma postára adtak.

Szerdán délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A tájékoztatót Keresztes kezdte, aki elmondta, 1000 milliárd közvagyont szervezett ki és politikai irányitás alá a kormány. Ezek kezelésére vagyonkezelő alapítványokot hoztak létre, amelyekbe a frakcióvezető szerint fideszes pártkatonákat ültettek. Azt is elintézték, hogy ezeket a kurátorokat ne lehessen visszahívni, a jövőben pedig ők dönthessenek az utódokról. Keresztes szerint a Fidesz meglopta az országot, a nemzetet, mindezt olyan módon, ami ellentétes az alaptörvénnyel. A frakcióvezető éppen ezért azt mondja, minden létező eszközt felhasználnak, hogy helyreállítsák az igazságot, az első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és azt kérik semmisítsék meg azt a törvényt, ami ezt a lopást lehetővé teszi. Az ellenzéki pártok beadványát már ötven ellenzéki képviselő alá is írta, a dokumentumot pedig ma délelőtt el is postázták az Alkotmánybíróság számára. 

Arató Gergely már azzal folytatta, hogy a közcélú alapítványokról szóló törvénnyel szintet lépett a kormány közvagyont lopó politikája. Arató szerint nemcsak apránként, hanem egészében vitték el az állami vagyon jelentős részét, egyetemek, kastélyok, szigetek, részvények kerültek ki a közvagyonból és kerültek át magánvagyonba. A frakcióvezető-helyettes szerint a Magyarországra érkező EU-s pénzeket közbeszerzés, nyilvánosság nélkül költhetik el, a közvagyon kiszervezéséről pedig azt mondja, ésszerűtlen és alkotmányellenes döntés született, ami fölött még a fideszes alkotmánybíróság sem hunyhat szemet. Arató viszont hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok nem az alkotmánybíróságban bíznak, hanem abban, hogy a magyar nép jövőre elzavarja a rendszert, és egy demokrata kormányt választ a helyére, ami meg fogja találni a lehetőséget arra, hogy visszaszerezze a vagyont a magyaroknak.

 

 

Szakács László arról nyilatkozott, hogy szerinte Orbán Viktor rossz vesztes, már most látszik, hogy a jövő évi választások előtt mindent, amit tud, maga alá seper. Az egyetemek modellváltása helyett fenntartóváltás történt, hiszen az állam helyett alapítványok fogják fenntartani ezeket az intézményeket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ezek az egyetemek versenyképesebbek lesznek, mint az állami kézben lévők. Szakács szerint nyilvánvalóan nem is ez volt a cél, hanem az, hogy rátegyék a vagyonra a kezüket. Ezzel együtt a kormány kiüresítette az autonómiát, a szenátusok jogköreit, az MSZP országgyűlési-képviselője szerint hűbérbirtokként kapták meg a vagyont a kurátorok. "Ez a múlt, ez a feudalizmus. Becsapták az egyetemek vezetőiket a kurátorok, hatalmas pénzeket ígértek, a vidéki egyetemek ennek ellenére egy fillért sem kaptak" - szögezte le Szakács.

A tájékoztató végén Tordai Bence ragadta meg a szót, aki elmondta, hogy sokszor hallja, hogy Orbán Viktor vereségre készül, ezért mélyállamot épít. Tordai szerint viszont ez nem mélyállam, hanem egy párhuzamos állam, ami kizárólag tőle függ, kizárólag azt az egy százalékot szolgálja, amelyet a kormány 2010 óta szolgál. Tordai szerint a fideszes képviselők egyszerre tolvajok, és egyszerre követnek olyan neoliberális politikát, ami az elmúlt 11 évvel szembe megy. A képviselő a tájékoztató végén leszögezte, hogy ennek a politikának nemet mondanak, éppen ezért szombaton délután 4 órára tüntetést szerveznek a Hősök terére, ahonnan majd a Kossuth térre vonulnak át, hogy a budapestiek megüzenjék Orbánnak: eddig és ne tovább.

Szólj hozzá!

Így változik a helyközi buszmenetrend december 15-től

Mutatjuk a nyugat-dunántúli változásokat!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

Feltámasztják a Power Rangers-t

A Zordok újra összekapcsolódnak.

742 ezren kaptak oltást az akcióhéten

Eddig pénteken oltakoztak a legtöbben.

Merkely Béla: a nyugodt karácsony azon múlik, hányan veszik fel a harmadik oltást

A jövőre vonatkozóan azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus.

Évtizedekkel korábban megindult a Jeges-tenger felmelegedése, mint azt eddig hittük

Már a 20. század elején melegebb víz érkezett északra az Atlanti-óceánból.

Akár még havazhat is a hét utolsó napján

Szeles, borús időt hozott advent első vasárnapja.

PCR-teszt és karantén vár az Angliába utazókra

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak az Egyesült Királyságban.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Telitalálatos szelvény nem akadt.

A fehérváriak megverték a Gyirmótot

Fehérváron vendégeskedett a gyirmóti csapat a labdarúgó NB I 14. fordulójában.

van még itt cikk a témában:

Ungár: a kormány adókedvezményekkel tömi a környezetszennyező cégeket

Az ügyészség pedig megszüntette a súlyosan egészségkárosító szennyvizét kiengedő Mészáros Lőrinc-cég elleni eljárást.

Orosz Bernadett belépett az LMP-be

Jövőben már nem mint civil, hanem mint politikus fog kiállni az áldozatokért.

DK: Kövér László kérjen bocsánatot!

Nem jelentünk nemzetbiztonsági kockázatot – írja a párt közleménye.