Az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Fehér Buda 2021-06-02 11:37:17
Már ötven képviselő írta alá azt a beadványt, amelyet az ellenzéki pártok ma postára adtak.

Szerdán délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A tájékoztatót Keresztes kezdte, aki elmondta, 1000 milliárd közvagyont szervezett ki és politikai irányitás alá a kormány. Ezek kezelésére vagyonkezelő alapítványokot hoztak létre, amelyekbe a frakcióvezető szerint fideszes pártkatonákat ültettek. Azt is elintézték, hogy ezeket a kurátorokat ne lehessen visszahívni, a jövőben pedig ők dönthessenek az utódokról. Keresztes szerint a Fidesz meglopta az országot, a nemzetet, mindezt olyan módon, ami ellentétes az alaptörvénnyel. A frakcióvezető éppen ezért azt mondja, minden létező eszközt felhasználnak, hogy helyreállítsák az igazságot, az első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és azt kérik semmisítsék meg azt a törvényt, ami ezt a lopást lehetővé teszi. Az ellenzéki pártok beadványát már ötven ellenzéki képviselő alá is írta, a dokumentumot pedig ma délelőtt el is postázták az Alkotmánybíróság számára. 

Arató Gergely már azzal folytatta, hogy a közcélú alapítványokról szóló törvénnyel szintet lépett a kormány közvagyont lopó politikája. Arató szerint nemcsak apránként, hanem egészében vitték el az állami vagyon jelentős részét, egyetemek, kastélyok, szigetek, részvények kerültek ki a közvagyonból és kerültek át magánvagyonba. A frakcióvezető-helyettes szerint a Magyarországra érkező EU-s pénzeket közbeszerzés, nyilvánosság nélkül költhetik el, a közvagyon kiszervezéséről pedig azt mondja, ésszerűtlen és alkotmányellenes döntés született, ami fölött még a fideszes alkotmánybíróság sem hunyhat szemet. Arató viszont hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok nem az alkotmánybíróságban bíznak, hanem abban, hogy a magyar nép jövőre elzavarja a rendszert, és egy demokrata kormányt választ a helyére, ami meg fogja találni a lehetőséget arra, hogy visszaszerezze a vagyont a magyaroknak.

 

 

Szakács László arról nyilatkozott, hogy szerinte Orbán Viktor rossz vesztes, már most látszik, hogy a jövő évi választások előtt mindent, amit tud, maga alá seper. Az egyetemek modellváltása helyett fenntartóváltás történt, hiszen az állam helyett alapítványok fogják fenntartani ezeket az intézményeket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ezek az egyetemek versenyképesebbek lesznek, mint az állami kézben lévők. Szakács szerint nyilvánvalóan nem is ez volt a cél, hanem az, hogy rátegyék a vagyonra a kezüket. Ezzel együtt a kormány kiüresítette az autonómiát, a szenátusok jogköreit, az MSZP országgyűlési-képviselője szerint hűbérbirtokként kapták meg a vagyont a kurátorok. "Ez a múlt, ez a feudalizmus. Becsapták az egyetemek vezetőiket a kurátorok, hatalmas pénzeket ígértek, a vidéki egyetemek ennek ellenére egy fillért sem kaptak" - szögezte le Szakács.

A tájékoztató végén Tordai Bence ragadta meg a szót, aki elmondta, hogy sokszor hallja, hogy Orbán Viktor vereségre készül, ezért mélyállamot épít. Tordai szerint viszont ez nem mélyállam, hanem egy párhuzamos állam, ami kizárólag tőle függ, kizárólag azt az egy százalékot szolgálja, amelyet a kormány 2010 óta szolgál. Tordai szerint a fideszes képviselők egyszerre tolvajok, és egyszerre követnek olyan neoliberális politikát, ami az elmúlt 11 évvel szembe megy. A képviselő a tájékoztató végén leszögezte, hogy ennek a politikának nemet mondanak, éppen ezért szombaton délután 4 órára tüntetést szerveznek a Hősök terére, ahonnan majd a Kossuth térre vonulnak át, hogy a budapestiek megüzenjék Orbánnak: eddig és ne tovább.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.