Az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok a közvagyon alapítványokba szervezése miatt

Fehér Buda 2021-06-02 11:37:17
Már ötven képviselő írta alá azt a beadványt, amelyet az ellenzéki pártok ma postára adtak.

Szerdán délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja és Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

A tájékoztatót Keresztes kezdte, aki elmondta, 1000 milliárd közvagyont szervezett ki és politikai irányitás alá a kormány. Ezek kezelésére vagyonkezelő alapítványokot hoztak létre, amelyekbe a frakcióvezető szerint fideszes pártkatonákat ültettek. Azt is elintézték, hogy ezeket a kurátorokat ne lehessen visszahívni, a jövőben pedig ők dönthessenek az utódokról. Keresztes szerint a Fidesz meglopta az országot, a nemzetet, mindezt olyan módon, ami ellentétes az alaptörvénnyel. A frakcióvezető éppen ezért azt mondja, minden létező eszközt felhasználnak, hogy helyreállítsák az igazságot, az első körben az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és azt kérik semmisítsék meg azt a törvényt, ami ezt a lopást lehetővé teszi. Az ellenzéki pártok beadványát már ötven ellenzéki képviselő alá is írta, a dokumentumot pedig ma délelőtt el is postázták az Alkotmánybíróság számára. 

Arató Gergely már azzal folytatta, hogy a közcélú alapítványokról szóló törvénnyel szintet lépett a kormány közvagyont lopó politikája. Arató szerint nemcsak apránként, hanem egészében vitték el az állami vagyon jelentős részét, egyetemek, kastélyok, szigetek, részvények kerültek ki a közvagyonból és kerültek át magánvagyonba. A frakcióvezető-helyettes szerint a Magyarországra érkező EU-s pénzeket közbeszerzés, nyilvánosság nélkül költhetik el, a közvagyon kiszervezéséről pedig azt mondja, ésszerűtlen és alkotmányellenes döntés született, ami fölött még a fideszes alkotmánybíróság sem hunyhat szemet. Arató viszont hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok nem az alkotmánybíróságban bíznak, hanem abban, hogy a magyar nép jövőre elzavarja a rendszert, és egy demokrata kormányt választ a helyére, ami meg fogja találni a lehetőséget arra, hogy visszaszerezze a vagyont a magyaroknak.

 

 

Szakács László arról nyilatkozott, hogy szerinte Orbán Viktor rossz vesztes, már most látszik, hogy a jövő évi választások előtt mindent, amit tud, maga alá seper. Az egyetemek modellváltása helyett fenntartóváltás történt, hiszen az állam helyett alapítványok fogják fenntartani ezeket az intézményeket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ezek az egyetemek versenyképesebbek lesznek, mint az állami kézben lévők. Szakács szerint nyilvánvalóan nem is ez volt a cél, hanem az, hogy rátegyék a vagyonra a kezüket. Ezzel együtt a kormány kiüresítette az autonómiát, a szenátusok jogköreit, az MSZP országgyűlési-képviselője szerint hűbérbirtokként kapták meg a vagyont a kurátorok. "Ez a múlt, ez a feudalizmus. Becsapták az egyetemek vezetőiket a kurátorok, hatalmas pénzeket ígértek, a vidéki egyetemek ennek ellenére egy fillért sem kaptak" - szögezte le Szakács.

A tájékoztató végén Tordai Bence ragadta meg a szót, aki elmondta, hogy sokszor hallja, hogy Orbán Viktor vereségre készül, ezért mélyállamot épít. Tordai szerint viszont ez nem mélyállam, hanem egy párhuzamos állam, ami kizárólag tőle függ, kizárólag azt az egy százalékot szolgálja, amelyet a kormány 2010 óta szolgál. Tordai szerint a fideszes képviselők egyszerre tolvajok, és egyszerre követnek olyan neoliberális politikát, ami az elmúlt 11 évvel szembe megy. A képviselő a tájékoztató végén leszögezte, hogy ennek a politikának nemet mondanak, éppen ezért szombaton délután 4 órára tüntetést szerveznek a Hősök terére, ahonnan majd a Kossuth térre vonulnak át, hogy a budapestiek megüzenjék Orbánnak: eddig és ne tovább.

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.