A héten Győrben és a Szigetközben is zajlik a biológiai védekezés a szúnyogok ellen

Papp László Tamás 2021-06-02 07:00:12
Kérdés, milyen eredménnyel? Várjuk majd olvasóink visszajelzését is!

A héten egyebek közt a Szigetközben is biológiai módszerrel végeznek földi lárvagyérítést az MTI szerint.

Ugyanakkor a héten Győrben is rákapcsolnak a védekezésre. A Győr-Szol közleménye úgy szól:

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 31-étől, hétfőtől június 3-ig, csütörtökig (tartaléknap június 4., péntek) a Győr-Szol Zrt. megbízásából folytatódik a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben. A beavatkozás a város közigazgatási területén a szúnyoglárvák elsődleges tenyészhelyeit, az ártereket, folyópartokat, tavakat érinti - mondják.

Hozzátéve: a kezelések nagy része külterületen történik, de a lakott részeken is találkozhatunk a kijuttatást végző járművel, főképp a városi tavak körül, az iparcsatornánál, a gyirmóti és a bácsai városrészekben.

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe.

A vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre.

Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kifejlődésük előzhető meg, illetve utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A kezelés kisebb részben történhet a város lakott részein, de jellemzőbb a környező, külterületi vizes élőhelyeken – hangsúlyozzák.

A tavalyi évben olyan problémák adódtak a szigetközi védekezéssel, amelyek (mint akkori riportunkban, illetve a frissített, aktualizált összefoglalónkban leírtuk) Győrt is sújtották.

Szúnyoggyérítés Győrben és környékén - hogy zajlott tavaly, mi várható idén?

Az előkészületekről pedig több hír, közlemény is szól. Megkezdődik a szúnyoglárva-gyérítés Győrben! - jelentette be Facebook-oldalán Dézsi Csaba András győri polgármester. Hozzátéve: Amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 17-e hétfőtől május 20-a csütörtökig zajlik majd a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben!

Babos Attila, Dunaszeg polgármestere, Szigetköznek a Győr környéki érintett kistelepüléseit – Szőgye, Vének, Kisbajcs, Nagybajcs, Vámosszabadi - és számos más kistelepülést is tömörítő Szigetköz – Felső-Duna mente Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a múlt évben azt mondta: ezeken a településeken idén azért nem tudtak biológiai szúnyoggyérítést végezni, mert ennek előkészítése, a lárvák kikelési helyeit tartalmazó „szúnyogtérkép” összeállításra rendkívül hosszú, hároméves folyamat.

Mivel ez rendkívül költséges dolog, csak a múlt évben tudtunk nekikezdeni, az első évet a Fejlesztési Tanács finanszírozta. Idén is folyt ez a munka, s jövőre talán befejeződik, így a 2021-es évben már ezeken a településeken is lehet biológiai szúnyoggyérítés. De azt biztos, hogy ehhez a jövő évre vonatkozóan külső forrást kell szereznünk, konkrétan az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai és anyagi támogatását, mert a települések önerőből ezt nem tudják finanszírozni

- ismertette a helyzetet Babos Attila.

Zölden kéne gyéríteni őket...

Fotó: Pixabay

Győr azonban - hiába szenvedi el a többi „gyérítetlen” vagy kevésbé gyérített településről idezúduló szúnyogáradatot - nem adott pénzt a határain kívüli védekezésre. Az illetékesek szerint nem is adhatott. 

 „Anyagi segítséget nem nyújthatunk más településeknek. Győri közpénzt csak Győrben lehet felhasználni, máshol nem. Nekünk arra van megbízásunk a tulajdonos önkormányzattól, hogy Győr közigazgatási területén belül gyérítsünk. Az pedig nem a Győr-Szol Zrt. feladata, hogy más településeknek piaci alapon ilyen jellegű szolgáltatást nyújtson

– vázolta tavaly a helyzetet Ozsvárt Tamás, a Győr-Zsol kommunikációs csoportvezetője.

A polgármester úr kérése alapján pénzügyi segítséget nem, viszont szakmai segítséget tudunk nyújtani ezeknek a kistelepüléseknek, ha igénylik. De legyünk őszinték, ez elsősorban pénzkérdés. Ha a kistelepüléseknek lenne elég pénze, ők is megvennék ezt a szolgáltatást.” – tette hozzá.

Az a Győr-Szol illetékese szerint sem kérdés, hogy a Győr környékén tavaly elmaradt biológiai gyérítések a megyeszékhelyt is sújtották.

Biztosan kevesebbszer kellett volna gyéríteni kertvárosban, illetve a bácsai, likócsi térségben, ha nincsen kívülről érkező szúnyogártalom.  Ha levisszük kistelepülési szintre: egy faluban úgy 200 ezer forintba kerül egy gyérítés. Ez az egyszeri költség is sok egy kistelepülésnek. A gyérítésnek viszont akkor van értelme, ha azt a megfelelő időpontban végzik el. És biztos, hogy nem elég csak egyszer. Nem szabad kihagyni belőle részeket, ez egy olyan dolog, amin nem lehet spórolni”

– mondta 2020 szeptemberében a Győr-Szol részéről Pintér Szabolcs.

Hamarosan megtudjuk, illetve megkérdezzük, idén mennyire volt, illetve lesz elégséges a védekezés a Szigetközben.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”