A zombikkal harcoló Ocean’s Eleven

Farkas Bazsi 2021-05-27 11:11:00
Zombik, egy rakás pénz, Las Vegas meg Dave Bautista Zack Snyder legújabb agymenésében. És ez jó!

Pont egyik felemről a másikra fetrengtem otthon pünkösd hétfőn, amikor a Netflixen pörgettem az elérhető tartalmat. A Halottak Hadserege meg éppen annyira tűnt B kategóriás filmnek, hogy a néha eleredő, néha alábbhagyó eső mellé kiválasszam. 

A történet szerint egy elszabadult katonai kísérlet éppen Las Vegas-t teszi zombi várossá, és miközben egy csapat megmentő/zsoldos/katona/polgári önkéntes aprítja őket miszlikbe, helikopterek konténerekkel szépen körbekerítik a várost, ami egyébként már önmagában is egy zseniális ötlet. A több tíz méter magas bástyán aztán se ki, se be, se senyő. A zombik bent, az emberiség többi tagja pedig kint. 

Fotó: imdb.com

Így mondjuk az intró 5 perce után vége is lehet a filmnek, de Snydi, ez a kis kópé belevisz egy újabb csavart. Ugyan a zombivá lett prostik és casino dealerek közvetlen veszélyt nem jelentenek, ám a zombi kórokozót így is terjesztik és lökködik kifelé. (Apropó, továbbra se felejtsen el senki szorgosan kezet mosni.) Szóval az amerikai elnök úgy határoz, hogy a várost egy kis hatótávolságú atombombával kitakarítják, a zombik pedig így mehetnek is szépen a lecsóba.

Csakhogy. Ekkor tűnik fel egy japán üzletember Bly Tanaka (Mert persze Amerikában minden japánt Tanakának hívnak.), aki azzal keresi meg a pankrátorkodásból a filmezésre váltó Bautistát, hogy hát maradt neki egy széfje, némi pénzzel Lasiban, így jó lenne a pénzt kimenteni a bombázás elől. 

Amúgy jut eszembe. A Las Vegas-i széfek amúgy általában több tíz méterrel a föld felszín alatt vannak. Földrengés, jegesmedve támadás és láva biztosak. Szóval bár gyújtópontnak kiváló ötlet ez a pénzmentés, de lássuk be, hogy nem sok kárt tenne bennük egy bomba, még ha atom akkor sem. 

Most komolyan logikát keresek egy zombi filmben?

Az akció innen indul be. És tényleg megvan minden ebben a filmben, ami az első Ocean’s filmben megvolt. Csapatépítés, második motiváció a pénzen kívül, izgalom, meg szépfiú... igen, az is van.

Snyder pedig egy picit csavart még a zombik általános tulajdonságain és egyeseket értelemmel és stratégiával ruházott fel. Gyakorlatilag fogta a Trónok Harca másait, a bőrüket visszaszínezte és meg is van az új intelligens zombi prototípus. Komolyan! Még zombi lovak és zombi tigris is van. Tisztára Trónok. 

Fotó: imdb.com

Most persze nem azt állítom, hogy Snyder filmje van annyira jó, mint Clooneyé, mert éppen, hogy csak a nyomában kullog. Viszont az alapötlet jó. A kivitelezés... jó, bár néhány helyen kicsit lassú egy akciófilmhez képet. A kliséket nagyjából elkerüli a film. (Én például teljesen meg voltam győződve, hogy a helikopter pilótát meg fogják zabálni az élőholtak.) És még a kötelezőnek hitt szerelmi szál is tartogat némi meglepetést és csavart. 

Ami a film legnagyobb baja, az az, hogy egészen egyszerűen nem adja azt, amit egy zombifilmtől várnánk. K-e-v-é-s a h-e-n-t-e-l-é-s.

Ha az ember beül egy zombifilmre, akkor arra vágyik, hogy pusztító tömegjelentekben hulljon a férgese, vagy éppen extra szorult helyzetben thrilleri feszültséggel operálva rágjuk tövig a körmünket. 

Snyder mozija ugyan tartogat csavarokat és néhányszor ötletes megoldással küld valakit a másvilágra, vagy éppen a más e világról végső nyugovóra, mégsem tud olyan élményt nyújtani, ami miatt lilára markolnánk a fotel karfáját. 

Egy fél mondat indította be igazán a fantáziám egy időspirálról, amiben viszont bőven lett volna még muníció, mégsem lett kifejtve. Nagy összegben tenném rá a halott pénzt (höhö), hogy ha ennek a filmnek jön folytatása, akkor az bizony erre fog épülni.

Fotó: imdb.com

Addig pedig készüljetek fel egy diszkrét zombifilmre és vegyetek repjegyet Mexikóba.

Értékelés: 7/10.

Akinek ajánlom: Militarista fanoknak, akik imádják nézni a kigyúrt pasikat feszülős szerkóban, na és a Siegfried & Roy fehér tigriseinek rajongóinak is szinte kötelező az alkotás.

Akinek nem ajánlom: Zombi gyilokra vágyóknak. Nem azt mondom, hogy nincs benne, na de egy Big Mac fanatikust sem lehet kielégíteni egy Happy Meal menüvel. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.