A koronavírus miatt kezdett fellendülésbe a szombathelyi TDK

Farkas Bazsi 2021-05-18 15:15:44
Takács Balázs, a cég ügyvezető igazgatója az Ugytudjuk.hu-nak adott nagyinterjújában azt mondja, hogy még ha vannak is olyan dolgozók, akik nem értenek egyet a folyamatos teszteléssel, a gyorsteszt jelenleg a legjobb eszköz arra, hogy munkatársaikat a munkahelyen megvédjék a koronavírus fertőzéstől. 

Rutinosan végzik el rajtunk a koronavírus gyorstesztet a TDK szombathelyi gyáregységében. A mintavétel itt jó ideje már a mindennapok része. Negatív lesz, így mehetünk is tovább egyenesen a cég ügyvezető igazgatója, Takács Balázs irodájába. 

A cégvezetővel a koronavírus szombathelyi berobbanása óta egyeztettünk, hogy nagyinterjúban mondja el, milyen hatással volt a pandémia rájuk, a gyárra, a dolgozókra. A harmadik hullám lecsengése után összegzett.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Kezdjük máris egy ma reggeli sajtóhírrel: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálja, hogy a gyár dolgozóinak koronavírus tesztelése nem sért-e adatvédelmi szabályt.

A cég álláspontja határozott a témában: a dolgozók és családtagjaik egészségét meg kell óvnunk. Alkoholos állapotban nem engedhetünk be senkit a gyárba, mert egy esetleges balesettel veszélyeztetné a munkatársait. A koronavírussal ugyanez a helyzet. Ha valaki fertőzött, azt nem engedhetjük be a többi dolgozó közé, hiszen megfertőzheti őket, és rajtuk keresztül a családtagokat is. Ettől szeretnénk megóvni magunkat és a munkatársainkat.

9800 tesztet hajtottunk végre eddig, 82 kollégát szűrtünk ki, akik tünetmentesen jöttek dolgozni.

A brit mutáns megjelenésével abba az irányba mozdultunk el, hogy a tesztelés mennyiségét növeljük.

A teszteléssel  hangsúlyozottan a munkatársak egészségének megóvását kívánjuk biztosítani. Ennek során természetesen minden törvényt és előírást betartunk. Nekünk van egy jogi értelmezésünk, most a témában hatáskörrel rendelkező hatóság megvizsgálja, hogy helyesen jártunk-e el. A mi álláspontunk szerint igen.

2500 dolgozónk van; közülük kerestünk olyan munkatársakat, akiknek van egészségügyi végzettségük, találtunk is ilyen kollégákat. Őket a szombathelyi kórházban Nagy Lajos igazgató úr segítségével kiképezték a tesztek elvégzésére. 

Azért is furcsa nekem, hogy valaki névtelen bejelentést tett, mert a cég és a dolgozók között - amennyire én tudom - jó a párbeszéd.

Folyamatosan egyeztetünk az üzemi tanáccsal, de ahogy a társadalomban is megjelennek eltérő vélemények, úgy 2500 munkavállalónk is különbözőképpen vélekedik. Teszem hozzá, a többség, úgy 90%  a  miénkkel egyező  állásponton, azaz, a tesztelés mellett van. A teszt egyébként nem kötelező, hanem önkéntes. Lassan 20 éve van a cégben 13. havi bér, ami a betegség alapú távolléthez  kötött juttatás. A járványhelyzetben ezt most a tesztelésen való részvételhez kötöttük. Ezzel igyekeztünk ösztönözni a dolgozókat, hogy teszteltessenek, és segítsenek a szűrésben.

Abban van most egy kis félreértés, hogy sokan úgy tekintik, hogy a 13. havi bér a törvényes juttatásuk része. Ez  nem így van. Ez egy adható jutalom, amit mi a járványhelyzethez igazodva a teszteléshez kötöttünk.

Támadásnak veszi ezt a feljelentést?

Nem, egyáltalán nem veszem annak. Valaki kifejezte a véleményét, ez önmagában teljesen természetes. Nekem az esik rosszul, hogy nagyon sokféle csatornát tartunk fenn arra, hogy a dolgozóink elmondhassák a problémáikat. Minden hónapban van például egy ügyvezetői fogadónap, amikor közvetlenül fordulhatnak hozzám is a dolgozók. Az esik rosszul, hogy egy személyes beszélgetés helyett inkább hivatali vizsgálatot kezdeményezett az illető. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A hatóság majd eldönti, hogy szabályosan jártunk-e el, vagy sem. Ha tudunk tanulni, és ezáltal jobbak lenni, akkor azok leszünk.

Térjünk át a cég működésére. Az Opten adatai szerint 2019-ben 3 és fél milliárdos mínusszal zárt a cég. 2018-ban mínusz 82 millió volt a mérleg. A közelmúlt utolsó nyereséges éve 2017 volt, akkor 301 millió forintot produkáltak. Mi történt?

Közel 30 éve vagyunk jelen Szombathelyen. Voltak sikeres éveink és voltak nehéz éveink. Belekerültünk egy olyan piaci változásba, ahol bizonyos termékeinket a jövőbeli eredményesség érdekében fenn kell tartanunk, hiszen a vevőink elvárják, hogy ezekkel a termékcsaládokkal is kiszolgáljuk őket. Ugyanakkor egyes piacokon olyan áresés következett be, amelyeket hatékonyságnövelő és költségcsökkentő intézkedésekkel sem tudunk követni. Ezért társaságunknak fel kell vállalnia ezen ideiglenes veszteségek realizálását, amelyek az új termékek nyereségével még nem kompenzálhatók. A szombathelyi telephely a TDK csoport egyik legfontosabb és legnagyobb európai gyártó- és fejlesztő központja. A vállalat számít az általunk gyártott széles termékkörre. TDK csoport elkötelezett a szombathelyi telephely mellett. Ezeket a termékeket, termékvonalakat fenn kívánja tartani a tulajdonos.

Emellett új fejlesztési feladatokat is sikerült elnyernünk és a termelő kapacitásunkat is bővítjük. Látjuk, hogy éppen egy völgyön kelünk át, de bízom benne, hogy nemsokára ismét hegycsúcsok várnak ránk.

A 2020-as év kettős volt. 2019 végén már éreztük az első visszaeséseket, ez a 2020-as év második negyedévére hatott ki teljesen. Nálunk ez úgy csapódott le, hogy 25%-os visszaesés jelentkezett a megrendelésekben. Döntenünk kellett, hogy mit tegyünk. A gyakorlat az, hogy a vállalatvezetés megnézi, hogy hol tud a legtöbb pénzt spórolni, ez a...

Humánerőforrás.

Igen, többek között a humánerőforrás. Viszont ez esetben azt hozta a tulajdonosok, a vállalatvezetés és a munkavállalók, az üzemi tanács együtt gondolkodása, hogy aktív létszámleépítés nélkül tudtuk végigvinni a 2020-as évet. 

Részt vettünk a nagyvállalati munkahelymegtartó programban, ahol 50%-os munkaidő csökkentésben töltötték el a kollégák a június, július és augusztus hónapot, így minden munkahelyet meg tudtunk őrizni. Szeptember, október hónaptól visszajöttek a megrendelések: az autóipar, a hibrid autók és a fehéráruk, vagyis a tartós fogyasztási cikkek irányába kezdtünk el termelni. Jelenleg is bővülünk, a munkaerő igényünk növekedése folyamatos. 

A mögöttünk álló időszak megerősített minket abban, hogy előre kell tekinteni. Összeállítottunk egy nagyívű kutatás-fejlesztési és beruházási csomagot, amelynek megvalósítása fel is gyorsult. További beruházásokat sikerült elindítanunk. Így jelenleg az állami támogatásokkal együtt 5 milliárd 300 millió forintos fejlesztés zajlik a szombathelyi TDK-nál. 

Ennek nagy része, új gyártósorok, új termékek beindítását jelenti. 1 milliárd 200 millió forintból pedig kutatás-fejlesztési programot indítottunk. Ez azért is érdekes, mert itt olyan termékek fejlesztésével foglalkozunk, ahol nem egy esetben magyar szabadalmakat is sikerült bejegyeztetnünk. 

Maradjunk egy pillanatra még a humánerőforrásnál. Az Opten adataira tudtam támaszkodni, ami azt írja, hogy jelenleg 2278 fő van a gyárban, 2019 áprilisában, amikor legutóbb interjút adott az Ugytudjuk.hu-nak, 2406 fő dolgozott a cégnél, a mélypont 2020 szeptembere volt, akkor  2191 dolgozót foglalkoztattak. Az látszik, hogy némi mozgolódás volt, de komolyabb elbocsátás nem, még akkor sem, amikor 25%-kal kevesebb volt a megrendelés. Mit tettek? Átszervezték a munkaidőt?

A mai egész pontos dolgozói létszámunk 2470 fő. A csökkentett munkaidő rendszere Magyarországon nem volt szabályozott, de már korábban is lehetőség volt rá. Ezt a rendszert mi már 2009-ben, az előző válság során kidolgoztuk az üzemi tanáccsal. Most nagy segítség volt, hogy mindez az állami oldalról is szabályozott lett, illetve így támogatást is kaptunk. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a dolgozóink egy hónapból két hetet dolgoztak, kettőt pedig otthon voltak. A kiesett munkaidőre pedig mindössze 10%-kal csökkentett bért kaptak. Azért ez munkavállalói oldalról nem volt rossz, hiszen fele annyit dolgoztak és csak 10%-kal kerestek kevesebbet. Ez jellemezte a június, július, augusztust. Árbevétel szempontjából ez a három hónap sokkal nagyobb visszaesést hozott, mint 25%. 

Milyen lesz a számokat nézve a 2020-as év?

Közel leszünk a nullához. Sikerült a veszteségeinket nagyrészben ledolgozni. 

Nagyon sokaknak be kellett zárni a járvány idején. Nem lehetett beülni az éttermekbe, bezárt a fodrász, a műkörmös...

Nem volt óvoda, iskola.

Pláne. De a gyárak, azok termelhettek. 

Igen, ezt párhuzamba állították,  és jogos is volt. Éppen emiatt fontos, amiről korábban beszéltünk, azaz hogy olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek maximálisan szolgálták a biztonságunkat. Minden egyes munkaállomást átnéztünk olyan szempontból is, hogy hogyan tudjuk a távolságot növelni. Kötelezővé tettük a maszkviselést. Elengedtük a “melegváltást” a gépen. A váltópárokra bíztuk, hogy ezt hogyan oldják meg, ők döntötték el, hogyan követik egymást a munkaállomáson. Nem volt kötelező a munkaruhacsere, hiszen a legnehezebb az öltözőkben megtartani a távolságot. Így engedélyeztük azt, hogy a dolgozók munkaruhában érkezzenek, és abban távozzanak. Ezt a mai napig tartjuk. 

Belső fertőzés nem is volt.

Már az első hullámban komoly kontaktkutatást végeztünk és teszteltettünk. Ha valaki megfertőződött, akkor a kontaktkutatás során felbukkanó személyek esetében is teszteltettünk. Akkor még egy külső laborral végeztettük el a PCR tesztet, de ez a harmadik hullámban már lehetetlen lett volna a tesztek nagy száma miatt. Időközben közel 10 ezer tesztnél tartunk. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Nem is merült fel soha, hogy leálljon a gyár?

A TDK csoporton belül kevés olyan gyár volt, ahol a gyártást időlegesen korlátozni kellett, vagy azt teljesen le kellett állítani.. Szombathelyen sem volt erre szükség, mert nem alakultak ki belső fertőzések. Olyan előfordult, hogy egyes részlegeket leállítottunk, de a gyár egészét soha. 

Amikor az előbb soroltam, hogy az élet hány területén kényszerültek leállni, akkor beszúrta az óvodákat, iskolákat. Gondolom, személyes érintettség lévén.

Én is szívesen tanulnék a gyerekeimmel, de a feleségem ezt a feladatot magához ragadta. 

A hangsúlyból úgy éreztem, hogy nem volt egy könnyű időszak ez odahaza. 

Ez egy család életében sem volt könnyű. Van egy 10 éves kisfiam és egy 14 éves kis/nagylányom, aki most írta a felvételijét a gimnáziumba, szóval nem volt ez egy könnyű időszak. De hangsúlyozom, nem csak nálunk nem volt az. A vállalaton keresztül érintett 500-600 családnál sem volt ez egyszerű. 

A szellemi munkavállalóknál azonnal bevezettük a home office-t, és látjuk, hogy egyszerre és egy helyen ellátni a munkahelyi feladatokat, megfelelni az elvárásoknak, emellett édesanyának lenni, háztartást vezetni, ez nagyon sok munkatársunknál azért komoly kihívást jelentett. Próbáltunk azzal segíteni, hogy eszközöket, telefonokat vásároltunk az otthoni munkavégzéshez. Amit a kollégák kimagasló teljesítménnyel viszonoztak.

Nem szokott sokszor közszereplést vállalni, valamiért mégis fontosnak érezte, hogy szerepeljen a szombathelyi Fidesz oltást népszerűsítő kampányában. Miért?

Egészen egyszerű a dolog, mert ők hívtak. Ha más kér fel, akkor más mellé is ugyanúgy odaállok, és más mellett is elmondom azt, ami a vállalat szempontjából is fontos: hogy oltassuk be magunkat, mert akkor tudunk ennek a csendes tébolynak véget vetni. Ezt a kampányt ők készítették, így rajtuk keresztül szóltam. Most például az Önök médiáján keresztül mondom el ugyanazt: menjen el mindenki beoltatni magát!

Nem fél, hogy emiatt belekerül egy skatulyába?

Én abban a skatulyában már benne vagyok.

Térjünk vissza a vállalatra. 4 milliárd 100 millió forintból fejleszt a cég, ehhez pedig az állam adott 1 milliárd 800 milliót. Mire lesz ez elkötve?

Passzív elektronikai alkatrészeket gyártunk, többek között induktív alkatrészeket, EMV-szűrőket és kondenzátorokat. 

Amit az induktivitás gyártás területén megcélzunk a következő évtizedre - mert gyakorlatilag ez arra fog beérni - az új, automatizált gyártósorok felépítése. 
Amennyiben az első gyártósor megépül, és beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor további gyártósorok készülnek. Újabb automatizálások jöhetnek. Ettől várjuk a legnagyobb árbevétel növekedést.

A másik terület az alumínium elektrolit kondenzátor terület. Nagy piaci kihívásokkal állunk szemben. Ez az a termékvonal, ami az előbb Ön által  említett nagy veszteséget magával hozta. A felvevőpiac átalakult, ennek következtében hatalmas áresés következett be. Ezen a területen sikerült egy új megoldást kialakítania a fejlesztő kollégáinknak, ami sokkal jobb műszaki mutatókkal rendelkezik, viszont a gyártása kihívások elé állít minket. Ehhez készítünk automatizált gyártósort, és ehhez fogunk kapacitásokat felépíteni. Ez a termék elsősorban autóipari felhasználásra készül, de beépítik az 5G-s hálózatokba és szerverállomások energiaellátására is használják.

Automatizált sorok humánerőforrás nélkül?

Nem, azért ott még nem tartunk. Sok olyan munkavállalónk van, aki biztosan mozog már a digitális térben, de sokaknak még tanítás kell e területen. Azon vagyunk, hogy ezt előmozdítsuk.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Mennyi új munkahelyet jelent ez?

2200-2500 a dolgozói plafon, ezen nem fogunk tudni túllépni.

1,8 milliárd forintot adott a kormány egy magáncégnek. Mert a TDK bárhogyan is nézzük lecsupaszítva, egy magáncég. Miközben a szombathelyi önkormányzat a működéséhez közel ennyi pénzt kért a kormánytól.

A helyi iparűzési adó kérdése a vállalat és a szombathelyi önkormányzat között nagyon régi múltra tekint vissza. Már a bevezetés időszakától.

Mennyit fizet a cég?

220-240 millió euró az  árbevételünk, amelyet csökkentünk az anyagköltséggel, valamint kiemelten a K+F tevékenységek ráfordításaival, és az így kialakuló adóalap 2%-át fizetjük, vagyis közel 750-780 millió forintot évente. Azért azt is hadd tegyem hozzá, hogy adó-politikailag a helyi iparűzési adó egy olyan adónem, amelynek számítási módja magyarországi sajátosság. A vállalat megfizeti a nyeresége után a társasági adóját, illetve fenntartunk több mint 2000 munkahelyet, amelyen keresztül bért juttattunk és járulékot fizetünk, amivel aztán az állam gazdálkodik. Az államnak pedig van egy berendezkedése, amit a választók döntenek el.

A helyi iparűzési adó egy olyan adónem, amivel más országban nem találkozunk ebben a formában. Ez az adónem gyakorlatilag hozzáadott értékre vetített, nem pedig nyereségre. Eszerint minél nagyobb hozzáadott értéket állít elő egy vállalat, annál  többet fizet, ez egy kicsit furcsa.

Erre mondják azt, hogy akinek kevesebb van, az kevesebbet is tud adni, akinek meg több, az többet.

Igen, de az adót mindig nyereségre vetítjük, vagy bérjárulékok esetén a bértömegre, amit a vállalatunk be is fizet. Abban természetesen nem szeretne a cég semmiféle módon állást foglalni, hogy az önkormányzatok az állammal milyen megállapodást kötöttek. Mi azért vagyunk Szombathelyen, hogy termeljünk, és munkahelyeket biztosítsunk.

Az Önök cége azon felül, hogy termel és munkahelyeket ad a városnak, a társadalmi felelősségvállalás részének tekinti, hogy többek között támogassa a kultúrát, különböző rendezvényeket. Lehet, korai még erről beszélni, de van esetleg már olyan, amit idén mentorálnak?

Gyakorlatilag az utolsó kérdésére még nem tudok válaszolni. Azt látjuk, hogy elindult egy nyitás de, hogy meddig tud ez elmenni, még kérdéses.  

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A társadalmi felelősségvállalási program nálunk mindig erős. Az utóbbi időben elvittük abba az irányba, hogy olyan ügyek mellé állunk, amit a dolgozóink választanak. Jó kezdeményezés volt a kollégáink részéről, hogy a Markusovszky Kórház gyermek betegeit látogatták, egy kicsit felvidították őket, kézműves foglalkozásokat, kórházi programokat tartottak a gyerekeknek. De ezt is szüneteltetjük most a vírushelyzet ideje alatt. Remélem, hogy tudjuk majd folytatni. 

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kórházzal, a dolgozóknak kávéval, ásványvízzel, hűtővel, mikróval segítettünk. Decemberben egy tüdővizsgálatot segítő mobil berendezést is átadtunk az egyik COVID osztálynak. Ebben az időszakban itt tudtunk a legtöbbet tenni.

Most már nekem és a feleségemnek is megvan a plasztik kártyája, remélem, hogy hozzám hasonlóan sokak megkapták, így talán elkezdhet mozogni valami, ugyanakkor azt tapasztalom, hogy továbbra is nagy a távolságtartás. Ez nem fog varázsütésre megváltozni. Kérdés, hogy hogyan találunk vissza a rendezvényekhez, és ezek a rendezvények milyen szerepet töltenek be a jövőben.

Mi kellene ahhoz, hogy a 2021-es év pénzügyi sikerességet hozzon a szombathelyi TDK-nak?

Elsősorban az, hogy rendelkezzünk elegendő megrendeléssel. Kérdés azonban az, hogy mit  hoz majd a nyitás, lesz-e változás az egyébként is megváltozott piacon. Sok mindenben váltottunk, az emberek átálltak az internetes vásárlásra, fellendült a tartós fogyasztási cikkek piaca. 

Nem inkább az lesz a kérdés, hogy ki tudja ezt a legrugalmasabban lekövetni?

Igen, de mi mint termelő cég azt is látni véljük, hogy ez a mostani megrendelés-állomány egy picit túlfűtött. Ha a nyitást követően újra lehet utazni, vendéglőbe járni, szórakozni, akkor valószínű, hogy a tartós fogyasztási cikkek kereslete vissza fog esni.

A mi szempontunkból az lenne a jó, ha ez a megrendelés-állomány így menne végig 2021-en, erre van is reális esély. Én inkább a 2022-es időszaktól tartok. De sok optimista hangot hallok, amelyek szerint ez a gazdasági helyzet fennmarad. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.