12 év fegyházra ítélték a szombathelyi gázpisztolyos trafikrablót

Nagy Donát 2021-05-06 14:58:00
Az utolsó szó jogán az elkövető azt mondta, senkit sem akart bántalmazni.

A trafikrablóként elhíresült vádlott mai tárgyalásra online körülmények között került sor Szombathelyen, a vele kivetítőn keresztül kommunikált a bíróság.

Az eljáró bíró nyomatékosította, hogy pusztán a pénztáros ösztönös reakciói, és a viselt szemüvege miatt nem történt életveszélyes sérülés.

A trafikban rögzített felvételek lejátszását követően a vádlott azt mondta, számára nem egyértelműek a képsorok, mert azok "zavarosak".

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 Az orvosszakértő szerint az eladó jobb arcfele lövés általi első- és másodfokú sérülést szenvedett, de a háta, a mellkasa, a térde és az ujjai is sérültek. Maradandó, fogyatékossággal járó sérülést a klasszikus értelemben nem szenvedett el a trafikos, de az arcán a hegek élete végéig meg fognak maradni.

A szakértő szerint a fegyver alkalmas halálos sérülések okozására, erre példák is rendelkezésre állnak.

A fegyverszakértő azt mondta, a második lövés - amit a földön fekvő trafikosra adott le a rabló - közvetlen közelről érkezett, "a fejre rászorított csőtorkolattal". Ez akár 4-6 centiméter mély sebet is okozhatott volna.

A mai tárgyalás alatt egyébként ezt firtatták sokáig a felek, azaz hogy valóban elsült-e a gázpisztoly a második alkalommal. Ez a büntethetőség szempontjából fontos részlet, mert nem mindegy, hogy csak fegyveresen elkövetett rablás, vagy életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt is felelnie kell-e a vádlottnak. A vádlott a fegyveresen elkövetett rablását nem vitatta, a védőügyvédje szerint viszont a sértettet bántalmazni nem kívánta.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Az ügyész szerint a korábban a rablóra kirótt halálbüntetés, majd az ezt követő börtönbüntetés nem segítte őt abban, hogy ne kövessen el újabb bűncselekményt, ezért fegyházbüntetés kiszabását kérte.

A védelem szerint az elkövető rendkívül nehéz körülmények között élt, valamint súlyos fokú személyiségzavarban is szenved, aminek figyelembevételére kérte a bíróságot.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, hogy megtörve érzi magát. Szerinte a korábban elkövetett büncselekmények kihatnak jelenlegi személyiségére, és emiatt nincsen könnyű élete. A társadalomba való felzárkózásban igyekezett, emberként próbált élni és viselkedni. A rá legutoljára kirótt büntetését azért nem kezdte meg, mert tartott attól, hogy a büntetésvégrehajtásban dolgozók törvénytelenül fognak vele bánni. Az általa elkövetett, most tárgyalt trafikrablást megbánta, és nem akarta bántani az eladót.

A Szombathelyi Törvényszék 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és 1 rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki a vádlottat bűnösnek, ezért őt, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 12 év fegyházra és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A törvényszék azonban megállapította, hogy a kiszabott 12 év szabadságvesztés nem hajtható végre, mert a vádlott jelenleg más ügyben életfogytig tartó szabadságvesztést tölt. A törvényszék az életfogytig tartó szabadságvesztésnél a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 12 évre elhalasztotta.

Előzmények

A fegyveres rablás még 2018-ban történt Szombathelyen, a Zanati úti Penny melletti trafikban. Az elkövető fegyverrel követelt pénzt, a trafikban dolgozó nőre pedig többször is rálőtt a gázpisztollyal, aki meg is sérült a támadásban.

Fegyveres rablás Szombathelyen

Információnk szerint fegyveres rablás történt Szombathelyen, kedden este a Zanati úton, a Penny melletti trafikban. Az elkövető fegyverrel követelt pénzt, a trafikban dolgozó nőre pedig többször is rálőtt a gázpisztollyal. Az eladó meg is sérült. Hogy sikerült-e a rablás, nem tudjuk.

Az esetet a nyomozás alatt rekonstruálták a hatóságok.

Eszerint a későbbi vádlott november 20-án 21:30 óra körül kerékpárját egy közeli autómosónál hagyva elindult a szombathelyi trafikhoz. A hetekkel korábban vásárolt, nála lévő maszkot felvette, és miután bement az üzletbe, a kabátja zsebéből elővett egy gáz- és riasztófegyvert, amit az ott eladóként dolgozó sértett arcára szegezett és tőle a napi bevétel átadását követelte. Az eladónő közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa. A vádlott ennek ellenére 21 cm-ről arcon lőtte a szemüveget viselő nőt, és ismét követelte a pénzt. A sértett, akinek csípett, könnyezett mindkettő szeme, elindult a pénztárgéphez, a vádlott pedig követte őt, miközben sürgette, többször megütötte a hátát, nyakát és arcát, valamint folyamatosan szidalmazta őt.

Amikor az eladónő már majdnem beért a pult mögé, a vádlott jobb lapocka tájékon megütötte, amitől a sértett elveszítette az egyensúlyát, és beesett a pult mögé. Ezt követően a vádlott a sértett fölé hajolt, hátulról a sértett fejének irányába lőtt, és felszólította, hogy álljon fel, menjen a pénzért a kasszához, miközben megrúgta. A folyamatosan könnyező sértett felállt, odament a pénztárgéphez, és elkezdte a vádlottnak átadni a bankjegyeket, aki azokat egy fehér színű nejlontáskába tette. A vádlott elindult a boltból, de a sértett mobilját is magával akarta vinni. Ekkor az eladónő megkérte a vádlottat, hogy ne vigye el a telefonját.

Miután a sértett megígérte, hogy nem értesíti a rendőrséget, a vádlott visszadobta a pultra a telefont, majd a helyszínről elmenekült, és kerékpárral visszatért a belváros közeli lakóhelyére. A vádlott összesen 185.655 forintot vitt el. A sértett által elszenvedett sérülések 8 napon túl gyógyulnak, de tekintettel a sérülések anatómiai helyére, a sérüléseket okozó eszközre, az elszenvedett sérüléseknél súlyosabb, akár életveszélyes sérülés keletkezésének közvetlen, reális lehetősége fennállt.

A támadás napján a rendőrség elzárkózott a sajtó elől, másnap viszont a média segítségével igyekeztek információt szerezni a lakosságtól.

A rablás után egy héttel vették őrizetbe a gyanúsítottat Szombathelyen a TEK segítségével.

Kiderült, hogy a vádlott többszörösen büntetett előéletű, sőt, a Kaposvári Katonai Bíróság még 1989-ben aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt halálbüntetésre is ítélte.

Pár hónappal később a halálbüntetés kegyelemből életfogytig tartó szabadságvesztésre került átváltoztatásra, amelyből a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja 20 évben került meghatározásra.

A vádlottnak egy újabb elítélése miatt 2018. október végén kellett volna a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe bevonulnia, de ennek nem tett eleget, először egy sátorban, majd egy albérletben bujkált.

Tíz év börtön várhat a szombathelyi gázpisztolyos trafikrablóra

A Vas Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat az ellen a többszörös visszaeső férfi ellen, aki gázpisztollyal kényszerítette a napi bevétel átadására az egyik szombathelyi dohánybolt eladóját 2018 novemberében.

A Vas Megyei Főügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, arra az esetre pedig, ha a vádlott beismeri a váddal egyezően a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról 10 év fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

A tárgyalássorozat 2021. január 20-án kezdődött, ahol a vádlott beismerte tettét.

Közben újabb részleteket is megtudhattunk a rablásról.

Az eladó a trafikban közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa, de ő ennek ellenére 21 cm távolságból arcon lőtte az általa korábban vásárolt gáz- és riasztófegyverrel a szemüveget viselő sértettet, és ismét felszólította őt a pénz átadására. A szakértő elmondása szerint az, hogy az eladó szeme az egyik lövés következtében nem károsodott, annak köszönhető, hogy a nő szemüveget viselt. 

A sértett, akinek csípett és könnyezett mindkét szeme, elindult a pénztárgéphez, a vádlott pedig sürgetve és szidalmazva követte őt, többször megütötte a sértett hátát, nyakát és arcát. Amikor a sértett már majdnem beért a pult mögé, a vádlott jobb lapocka tájékon megütötte, amitől a sértett elveszítette az egyensúlyát, és beesett a pult mögé. Ezt követően a vádlott a sértett fölé hajolt, hátulról a sértett fejének irányába lőtt, és felszólította a sértettet, hogy álljon fel, menjen a pénzért a kasszához, miközben megrúgta őt.

A tárgyalássorozat márciusban folytatódott, amelyen a bíró ismertette a sértett nyomozati vallomásait, valamint az egyesített igazságügyi pszichológus-pszichiáter szakértői véleményt.

Szólj hozzá!

Egymással szembe ment két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

Oltás után, antitest nélkül: ingyenes vizsgálatot ajánlott fel a Semmelweis Egyetem rektora

Merkely Béla szerint a védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni.

LMP: Szélenergia nélkül nem állítható meg a klímaváltozás

A párt a nemzetközi szélnap alkalmából ismételten felszólítja a kormányt, hogy oldja fel a szélenergiát ellehetetlenítő szabályokat.

van még itt cikk a témában:

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Ismét felbukkannak a biciklis rendőrök Szombathelyen

Rendszeres rendőri ellenőrzések várhatók a 84-es főúton.