Láthatatlan csata a színfalak mögött: lassan fegyverkeznek fel a csapatok a szombathelyi kultúrharchoz

Farkas Bazsi 2021-04-21 15:12:00
Az egyik oldalon a kivéreztetett önkormányzat alig száz millió forintból működő intézménye, a másik oldalon egy több, mint félmilliárddal kitömött állami művelődési központ, ahol a Savaria mozi büféjének korábbi bérlője már fel is bukkant, mint főmunkatárs.

2019-ben nyert a Fidesszel szemben szerveződött ellenzék Szombathelyen. Nem kicsit. A polgármesteri szék mellett a 14 egyén körzetben 9-et elvitt az ellenzéki összefogás (ebből egy esetben az általa támogatott független jelölt), de további 3 listás helyet szereztek a Fidesszel szemben induló erők (két hely jutott az Éljen Szombathely! Egyesületnek, egy a Pro Savariának). A 21 tagú közgyűlésben, így a Fidesz összesen csupán 8 szavazattal rendelkezik.

Ehhez képest, vagy épp ezért Szombathelyen a NER a kezdeti sokk után ocsúdva elkezdte építeni a kulturális pozícióit. Országosan látszik, hogy a kormánynak fontossá vált a gazdasági hátország leuralása után a kulturális letarolás is, hiszen ettől hosszútávú hasznot remél: az egyetemek birtokbavétele (köztük a legemlékezetesebb SZFE), a tehetséggondozó fideszes kollégiumok felfuttatása, az országos sajtó kisajátítása, a kulturális terület (és ezzel jelentős ingatlan és egyéb vagyon) NER-hez kötődő alapítványokhoz való kiszervezése mind-mind ebbe az irányba mutat. És ezt nem a középen (esetleg jobb középen) álló értelmiségiek megnyerésével teszik: a kultúrharc áldozatává lettek olyan fideszes kulcsemberek és műhelyek is, akik nem 100%-osan pártpropagandára fűzték fel szakmai tevékenységüket.

Újonnan létrehozott kulturális, művészeti intézmény, amely hamarosan épületet is kap, induló káderkeltető ifjúsági kollégium, Hende Csabának hűségesküt tett peremkerületi kulturális egyesület, valamint pozíciójukat megtartó feketeöves neristák (ilyen is akad bőven). Ez a kép bontakozik ki Szombathelyen, ha kicsit alaposabban áttekintjük a folyamatokat. A következő időszakban cikksorozatban mutatjuk be, hogy kíván teret hasítani a Fidesz egy olyan városban, ahol a helyi lakosság láthatóan nem neki szán már bizalmat.

Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ

Február 4-én jelentették be, hogy Szombathely visszaadja az MMIK üzemeltetését az államnak. Az épület eddig öszvér megoldással működött, az ugyanis az állam tulajdona volt, az üzemeltetést azonban a városi kulturális intézmény, az AGORA látta el.

Az épület finoman fogalmazva is ramaty állapotban volt. Erről korábban mi is írtunk. És itt kénytelen vagyok megjegyezni, hogy az elmúlt 9 évben, amikor egyforma színezetű volt az ország és a város vezetése sem történt az MMIK-val semmi. Pedig az AGORA akkori igazgatója leplezetlenül a Fidesz embere volt.

Most, hogy a város ellenzéki vezetést választott magának, pedig egyenesen elképzelhetetlenné vált, hogy az állam pénzt adjon a felújításra. 

A taktika pontosan ugyanaz volt, mint a Haladás Sportkomplexum esetében.

Ott a választásokat megelőző évben remekül működött az a modell, hogy az állami támogatást megkapta az azt bérlő Haladás VSE, ami a pénzt tovább utalta az üzemeltető cégnek. 

Ahogy a városvezetés nem fideszes lett, ezt azonnal megszüntették és az állam saját fenntartásba vette.

Az MMIK-nál maradt a sorminta. Az üzemeltetéshez, a felújításhoz az önkormányzati cég nem kaphatott állami támogatást, hiszen akkor az a helyi városvezetés “sikere” lenne, ha az épület megújul, és élettel teli lesz. 

Így azonban egyszerre telt 600 millió forint a felújításra és megint 20 + 170 millió forint a benne rendezendő programokra. 

A Fidesz évekkel ezelőtt hirdette meg a kultúrharcot, aminek Szombathely a következő, nem vérrel, hanem könnyűzenével és kortárs kiállításokkal, előadásokkal áztatott csatatere.

A recept pofon egyszerű:

A kivéreztetett önkormányzatnak nem lesz pénze a kultúra finanszírozására. Amennyiben a kormánytól nem kap a város kompenzációt, úgy idén nem a pandémia miatt, hanem a pénztelenség miatt nem lesz például Savaria Karnevál sem. De például az AGORA sem fog tudni programokat szervezni. A több telephelyet (MSH, Savaria Mozi, KRESZ-park, felsőcsatári gyermeküdülő, Víztorony) fenntartó intézmény az idei költségvetésből alig több, mint 80 millió forintot kapott. 

Csak ismétlésképpen, az állami MMIK-nak ehhez képest csak működésre 190 millió forint jut. És akkor még nem is említettük a többi, működést segítő szintén állami céget (pl.: Nemzeti Kulturális Alap), ahová szinte biztosan eredményesen fog tudni pályázni. 

Sikertörténet vs. kudarc történet. Koncertekkel teli aula vs. szükséges feladatok ellátása. Kiapadhatatlan pénzforrás vs. kiüresített önkormányzati kassza.

A kenyeret és cirkuszt elv még ma is érvényesül. Ha a polgár szórakoztatva van, akkor biztosan nem harapja meg azt a kezet, ami a gőzkiengedős péntek, vagy szombat estéket rendre szállítja neki.

Az MMIK-ban pedig már fel is bukkantak azok az arcok, akik a helyi Fidesz holdurvarához tartoznak. 

Az intézmény működtetésére létrehozták a Magyar Művészeti Innovációs Központot, amelynek négy tulajdonosa van, amelyek mind kivétel nélkül Fidesz közeliek, vagy egy az egyben az állam tulajdona: a Baross Imre Alapítvány, a Magyar Teátrum Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. 

A Nemzeti Művelődési Intézet nemrég hirdette meg foglalkoztatási programját, amelynek keretében közel 2000 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség közösségi színtereken és közművelődési intézményekben - áll az NMI honlapján.

Információink szerint ebben a programban alkalmazzák többek között az a volt MMIK-ás dolgozót is, aki a 2019-es önkormányzati választási kampányban az AGORA akkori igazgatójával, Parais Istvánnal járt kopogtatni a Fidesznek.

Úgy tudjuk, hogy szintén ebben a programban kapott állást Hetényi Norbert is, aki korábban “üveggyöngyért” bérelte a fideszes városvezetés alatt a Savaria Mozi büféjét. Forrásunk szerint Hetényi lesz az, aki a ház könnyűzenei koncertjeit szervezi majd és az MMIK büféjét is üzemeltetheti. Logikus választásnak tűnik, hiszen korábban ugyanezt a profilt vitte a Savaria Moziban. Nem mellékesen az AGORA akkori igazgatója, a fentebb is említett Parais asszisztálásával. Ami azt eredményezte, hogy az önkormányzati cégből eltűntek a könnyűzenei koncertek, ezeket Hetényi rendezte meg, így pedig az ezzel járó haszon is a városi cég kasszája helyett a vállalkozónál landolt.

Kerestük Hetényit, hogy valóban az MMIK rendezvényszervezője lett-e, ám ő ezt bátor módon letagadta. 

Írtunk az MMIK-nak is a témában, ám választ egyelőre nem kaptunk.

A korábbi bejelentések szerint ősztől már élettel lesz teli az MMIK, meglátjuk milyen pezsgő élet lesz ez. Ahogy felvezetőnkben is írtam, nem ez az egyetlen színtere a szombathelyen lassan kibontakozó kultúrharcnak, így a témát hamarosan egy újabb “csatatérrel” folytatjuk. 

Szólj hozzá!

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

Minden-mindegy alapon motorozott egy fiatal férfi Szombathelyen

Egyedül az ittasság nem merült fel, de ezenkívül kimaxolta a Mad-max élményt.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.

Fidesz Márki-Zaynak: Mondjon le!

Szerintük a közeledő kampány alatt úgysem lenne ideje Hódmezővásárhelyre.

Mészáros Lőrinc exfelesége most Joshi Bharattal jár

Beatrixot 36 év házasság után cserélte le Andreára Magyarország leggazdagabb embere.

A Fidesz reakciója Márki-Zay vasárnapi győzelmére: Gyurcsány, Brüsszel, Soros, migráns!

Valószínűleg folytatódik a megszokott gyűlölködés a kormánypropagandában.

Nemény András is gratulált Márki-Zay Péternek

A szombathelyi polgármester szerint Dobrev Klára és a DK is kellett az előválasztás sikeréhez.

Napsütéses, időnként felhős idő lesz

Délután 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

van még itt cikk a témában:

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.