Szombathely visszaadja az MMIK üzemeltetését az államnak

Nagy Donát 2021-02-04 13:21:00
A magyar közművelődés zászlóshajóját hoznák itt létre, 600 millió forintból.

Kedden kora délután, a szombathelyi városházán tartott sajtótájékoztatón részletezték a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) újrahasznosításának tervét.

Az tájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő, Fekete Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Nemény András polgármester és Kiss Gábor Boldizsár a szombathelyi intézményegység leendő vezetője vett részt.

 

A legutóbbi sajtótájékoztató is történelmi volt, de ez szintén az

- kezdte Nemény András, aki a Haladás-stadion állami kézbe adására utalt. Szerinte az MMIK, azaz a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ fontos ügye Szombathelynek, és mindenki szeretné, ha "jó megoldás születne rá". Egy évvel korábban találkoztak először Feketével, mivel a város sok ponton együtt dolgozik a kormánnyal, és ezekről beszélni kell. 

Úgy álltunk akkor fel az asztaltól, hogy ebben, a közös munkában a városnak van partnere

- jelentette ki a polgármester.

Először 2020 május 5-én derült ki, hogy az állam 600 millió forintot elkülönít az MMIK felújítására. A pontot a május 28-i közgyűlési döntés tette fel az i-re. 

Az épület egyébként 2012-ig megyei tulajdon volt, utána lett a Nemzeti Vagyonkezelőé, azaz az államé a kezelési jog, az üzemeltető azonban a város lett. Hogy még tovább bonyolítsuk, a város az Agorával kötött szerződést a használatról, de ezen kívül még külön bérlők, egyesületek is jelen voltak.

A város korábban szerette volna megszerezni az államtól az épületet 0 forintért, de ebbe nem mentek bele. Akkor az volt a terv, hogy az épületet megszüntetik, és a terület egy teljesen más funkciót kap.

Most ehelyett egy másik modell lesz.

Először is Szombathely visszaadja az üzemeltetést az államnak, ezzel együtt 19,6 millió forintot spórol évente - erre minden bizonnyal szüksége is lesz a városnak a kormányzati megszorítások miatt.

Fotók: Szabó János

Az épület jövőbeni kinézetének víziója, nem konkrét látványterv

 

Az új állami cég (2020. december 16-án jegyezték be), a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK),  egy merőben új szemléletű, közösségi kulturális modellt szeretne meghonosítani.

Legyünk büszkék a kultúrára

- mondta Fekete Péter, majd egy Ludas Matyi bábot ragadva elmondta, hogy a népszerű bábszíndarab is Szombathelyen lett bemutatva 1994-ben. Tudják, hogy nagyon rossz állapotban van az épület, de azt is elmondta, hogy Szombathely nem egyedül áll ilyen rosszul a kulturális helyszínekkel.

 

Fekete szerint a régebben létrehozott épületek anno ellátták megfelelően a funkciójukat, de az állaguk szépen lassan lerobbant. A régi modell, ami alapján működtek, mára megszűnt, okafogyottá vált.

A bérlők kezdték el igénybe venni a közművelődési épületeket, akiknek már más a felfogása. Egy csökkentett bérleti díjat kellett csak fizetniük, de ebből fenntartani már nem lehetetett az épületeket.

- jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette, hogy a jövőben jobban oda kell figyelni egymásra a közteherviselés terén.

Ez egy kísérlet lesz, hogy egy térbe összeverbuvált közösséget lehet-e munkára serkenteni.

- mondta Fekete.

Tisztázta, hogy most kettős dologról van szó, mert egyrészt egy épület felújításáról is beszélnek, másrészt egy új közösség felépítéséről is. Most gondolnak majd a jövőbeni hasznosításra is, mert szeretnék, ha példaértékű lenne a projekt.

Egy önrendelkező és önfenntartó művészeti központot tervezünk létrehozni, ahol az egyes alkotók közösen osztoznának a működtetésben

- ezt már Kiss Gábor Boldizsár mondta, aki a szombathelyi intézményt fogja vezetni. Terveik szerint sokkal jobb helye lesz itt a táncosoknak, de a bábszínháznak is. Új tartalommal, magyar művészettel szeretnék megtölteni az épületet, méghozzá innovatívan.

Ha minden jól megy, ősszel már előadásokat is tarthatnak itt a résztvevők.

Hende Csaba azt mondta, ő vidám beszédet tervezett, de az MMIK-ról látott felvételek elkeserítik.

 

Reményeink szerint néhány év alatt a magyar közművelődés zászlóshajója lehet az épület

- mondta lelkesen az országgyűlési képviselő, aki szerint a most még omladozó épületből Magyarország büszkesége lesz. Azt szeretnék, ha az ide betévedőknek egy otthonérzete lenne az új MMIK-ban. Hende szerint a kormány innentől felelősséget vállal Szombathely kultúrájának egy jelentős részéért.

Mindig jó, ha mindig minden virág virágzik a réten, mert akkor szép a rét.

- fejezte be beszédét a képviselő.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.