Szombathely visszaadja az MMIK üzemeltetését az államnak

Nagy Donát 2021-02-04 13:21:00
A magyar közművelődés zászlóshajóját hoznák itt létre, 600 millió forintból.

Kedden kora délután, a szombathelyi városházán tartott sajtótájékoztatón részletezték a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) újrahasznosításának tervét.

Az tájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő, Fekete Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Nemény András polgármester és Kiss Gábor Boldizsár a szombathelyi intézményegység leendő vezetője vett részt.

 

A legutóbbi sajtótájékoztató is történelmi volt, de ez szintén az

- kezdte Nemény András, aki a Haladás-stadion állami kézbe adására utalt. Szerinte az MMIK, azaz a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ fontos ügye Szombathelynek, és mindenki szeretné, ha "jó megoldás születne rá". Egy évvel korábban találkoztak először Feketével, mivel a város sok ponton együtt dolgozik a kormánnyal, és ezekről beszélni kell. 

Úgy álltunk akkor fel az asztaltól, hogy ebben, a közös munkában a városnak van partnere

- jelentette ki a polgármester.

Először 2020 május 5-én derült ki, hogy az állam 600 millió forintot elkülönít az MMIK felújítására. A pontot a május 28-i közgyűlési döntés tette fel az i-re. 

Az épület egyébként 2012-ig megyei tulajdon volt, utána lett a Nemzeti Vagyonkezelőé, azaz az államé a kezelési jog, az üzemeltető azonban a város lett. Hogy még tovább bonyolítsuk, a város az Agorával kötött szerződést a használatról, de ezen kívül még külön bérlők, egyesületek is jelen voltak.

A város korábban szerette volna megszerezni az államtól az épületet 0 forintért, de ebbe nem mentek bele. Akkor az volt a terv, hogy az épületet megszüntetik, és a terület egy teljesen más funkciót kap.

Most ehelyett egy másik modell lesz.

Először is Szombathely visszaadja az üzemeltetést az államnak, ezzel együtt 19,6 millió forintot spórol évente - erre minden bizonnyal szüksége is lesz a városnak a kormányzati megszorítások miatt.

Fotók: Szabó János

Az épület jövőbeni kinézetének víziója, nem konkrét látványterv

 

Az új állami cég (2020. december 16-án jegyezték be), a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK),  egy merőben új szemléletű, közösségi kulturális modellt szeretne meghonosítani.

Legyünk büszkék a kultúrára

- mondta Fekete Péter, majd egy Ludas Matyi bábot ragadva elmondta, hogy a népszerű bábszíndarab is Szombathelyen lett bemutatva 1994-ben. Tudják, hogy nagyon rossz állapotban van az épület, de azt is elmondta, hogy Szombathely nem egyedül áll ilyen rosszul a kulturális helyszínekkel.

 

Fekete szerint a régebben létrehozott épületek anno ellátták megfelelően a funkciójukat, de az állaguk szépen lassan lerobbant. A régi modell, ami alapján működtek, mára megszűnt, okafogyottá vált.

A bérlők kezdték el igénybe venni a közművelődési épületeket, akiknek már más a felfogása. Egy csökkentett bérleti díjat kellett csak fizetniük, de ebből fenntartani már nem lehetetett az épületeket.

- jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette, hogy a jövőben jobban oda kell figyelni egymásra a közteherviselés terén.

Ez egy kísérlet lesz, hogy egy térbe összeverbuvált közösséget lehet-e munkára serkenteni.

- mondta Fekete.

Tisztázta, hogy most kettős dologról van szó, mert egyrészt egy épület felújításáról is beszélnek, másrészt egy új közösség felépítéséről is. Most gondolnak majd a jövőbeni hasznosításra is, mert szeretnék, ha példaértékű lenne a projekt.

Egy önrendelkező és önfenntartó művészeti központot tervezünk létrehozni, ahol az egyes alkotók közösen osztoznának a működtetésben

- ezt már Kiss Gábor Boldizsár mondta, aki a szombathelyi intézményt fogja vezetni. Terveik szerint sokkal jobb helye lesz itt a táncosoknak, de a bábszínháznak is. Új tartalommal, magyar művészettel szeretnék megtölteni az épületet, méghozzá innovatívan.

Ha minden jól megy, ősszel már előadásokat is tarthatnak itt a résztvevők.

Hende Csaba azt mondta, ő vidám beszédet tervezett, de az MMIK-ról látott felvételek elkeserítik.

 

Reményeink szerint néhány év alatt a magyar közművelődés zászlóshajója lehet az épület

- mondta lelkesen az országgyűlési képviselő, aki szerint a most még omladozó épületből Magyarország büszkesége lesz. Azt szeretnék, ha az ide betévedőknek egy otthonérzete lenne az új MMIK-ban. Hende szerint a kormány innentől felelősséget vállal Szombathely kultúrájának egy jelentős részéért.

Mindig jó, ha mindig minden virág virágzik a réten, mert akkor szép a rét.

- fejezte be beszédét a képviselő.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”