A szombathelyi Agora igazgatója a saját intézményével ment szembe akkor, amikor a Savaria mozi privatizálását javasolta

Farkas Bazsi 2019-06-17 15:22:00
Nemény András azt mondta 15%-os béremelést kapnak az ügyeletben dolgozó szombathelyi orvosok.

Ahogy arról már többször beszámoltunk elég furcsa módon alakult az elmúlt 5 évben a Savaria mozi kávézójának és a hozzá tartozó büfének az értékesítése. 

Röviden: A helyiség bérleti jogát 2004-ben pályázaton nyerte el a Café 5 Kft. Bár a bérleti szerződés 2014-ben lejárt, később pályáztatás nélkül kétszer egy évre, majd legutóbb 3 évre kapta meg az üzletet a cég. A Savaria mozi az utóbbi években durván nyereséges, 2018-ben több, mint 80 ezer jegyet adtak el a filmekre. 

Az AGORA számításai szerint a mozilátogatók 40%-a vásárol mozis rágcsákat, ami számításaink szerint 48 - 50 millió forint bevételt generált a cégnek, és akkor még nem számítottuk a kávézó büfén kívüli forgalmát, és a hétvégi bulik alkalmával bezsebelt bevételt. Arról szintén írtunk már korábban, hogy a büfét üzemeltető cég alkalmanként 30 ezer forintot fizetett a hivatalosan 299 fő befogadására alkalmas auláért. Miközben a moziban a kocertek miatt film előadások maradtak el, ezzel 100-200 ezer forintos kiesést okoztak a filmszínháznak. 

A büfé bérleti joga idén decemberben lejár, a közgyűlésnek tehát ki kell írnia az új pályázatot.

Egy a holnapi közgyűlésre készült előterjesztésben az olvasható, hogy az AGORA  -  amelynek tagintézménye a mozi - vezetője azt javasolja, a közgyűlésnek, hogy meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy ne csak a kávézót, de a mozit is egy külsős cég üzemeltesse

A múlt héten egy sajtótájékoztatón kérdeztük meg az AGORA vezetőjét, Parais Istvánt, hogy mi indokolja, hogy az éves szinten 80-85 millió forint bevételt termelő Savaria mozit privatizálják. Akkor nekünk azt mondta az igazgató, hogy ezt csak, mint lehetőséget fogalmazta meg. Hogy egyáltalán a lehetőség miért merült fel, arra már nem jött egyértelmű válasz.

Ma Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót a témában. Nemény azt mondta, hogy Gazdasági Bizottsági ülésen jött elő a mozi ügye, ahol a bizottság kérdezte meg Paraist, hogy miért javasolja a mozi egészének bérbeadását. Parais erre azt mondta az egyik önkormányzati osztályvezető bízta meg vele. Az osztályvezető azonban azt mondta ilyen nem történt, erre az igazgató azzal folytatta, hogy a polgármester kérte fel.

Nemény rámutatott, hogy az AGORA igazgatója a saját intézményével ment szembe akkor, amikor a Savaria mozi privatizálását javasolta, hiszen az AGORA egyik fő bevételi forrása a Savaria mozi.

A baloldali politikus azzal nyugtatott mindenkit, hogy nem fogják megszavazni, hogy a mozit egy külsős vállalkozó szerezze meg, ők a város és nem vállalkozók érdekei mentén hozzák a döntéseket a közgyűlésben. 


Orvosi ügyelet

Nemény a tájékoztatóján kitért az elmúlt hét történésére, ami az orvosi ügyeletet érintette. A politikus emlékeztetett, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 32 millió forint pluszt kért a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésére. Ezt akkor szavazték volna meg, ha az OMSZ megindokolja, hogy ez a pénz, miért kell. Ezt eddig nem tették meg. Nemény azt mondta, hogy szerintük az OMSZ nem a megfelelő támogatást nyújtja az orvosoknak, így holnap az új többség meg fog szavazni ez szinte azonnali, július 1-én életbe lépő fizetésemelést azoknak az orvosoknak, akik az ügyeleti rendszerben részt vesznek.

A doktorok ezentúl 15%-kal több fizetést kapnak majd az ügyeleti rendelésért cserébe.


 

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

van még itt cikk a témában:

Nyögvenyelősen indul az ellenzéki előválasztás, lehalt a rendszer

Már a pénteki teszt során összeomlott az ellenzéki előválasztás informatikai rendszere, mégis elkezdődött a szavazás szombat reggel, de a rendszer ismét leállt. Egyelőre a rendszer újraindulására várnak.

Sokat kellett várnia egy táppénzes papírra, ezért beütötte a rendelő ablakát egy férfi Szombathelyen

Az egész világ ellenem van, de majd én megmutatom - gondolhatta a dühös férfi.