Fotó: Farkas Bazsi

A szombathelyi Agora igazgatója a saját intézményével ment szembe akkor, amikor a Savaria mozi privatizálását javasolta

Farkas Bazsi
2019. június 17. hétfő, 15:22
Nemény András azt mondta 15%-os béremelést kapnak az ügyeletben dolgozó szombathelyi orvosok.

Ahogy arról már többször beszámoltunk elég furcsa módon alakult az elmúlt 5 évben a Savaria mozi kávézójának és a hozzá tartozó büfének az értékesítése. 

 

Röviden: A helyiség bérleti jogát 2004-ben pályázaton nyerte el a Café 5 Kft. Bár a bérleti szerződés 2014-ben lejárt, később pályáztatás nélkül kétszer egy évre, majd legutóbb 3 évre kapta meg az üzletet a cég. A Savaria mozi az utóbbi években durván nyereséges, 2018-ben több, mint 80 ezer jegyet adtak el a filmekre. 

 

Az AGORA számításai szerint a mozilátogatók 40%-a vásárol mozis rágcsákat, ami számításaink szerint 48 - 50 millió forint bevételt generált a cégnek, és akkor még nem számítottuk a kávézó büfén kívüli forgalmát, és a hétvégi bulik alkalmával bezsebelt bevételt. Arról szintén írtunk már korábban, hogy a büfét üzemeltető cég alkalmanként 30 ezer forintot fizetett a hivatalosan 299 fő befogadására alkalmas auláért. Miközben a moziban a kocertek miatt film előadások maradtak el, ezzel 100-200 ezer forintos kiesést okoztak a filmszínháznak. 

 

A büfé bérleti joga idén decemberben lejár, a közgyűlésnek tehát ki kell írnia az új pályázatot.

 

Egy a holnapi közgyűlésre készült előterjesztésben az olvasható, hogy az AGORA  -  amelynek tagintézménye a mozi - vezetője azt javasolja, a közgyűlésnek, hogy meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy ne csak a kávézót, de a mozit is egy külsős cég üzemeltesse

 

A múlt héten egy sajtótájékoztatón kérdeztük meg az AGORA vezetőjét, Parais Istvánt, hogy mi indokolja, hogy az éves szinten 80-85 millió forint bevételt termelő Savaria mozit privatizálják. Akkor nekünk azt mondta az igazgató, hogy ezt csak, mint lehetőséget fogalmazta meg. Hogy egyáltalán a lehetőség miért merült fel, arra már nem jött egyértelmű válasz.

 

Ma Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót a témában. Nemény azt mondta, hogy Gazdasági Bizottsági ülésen jött elő a mozi ügye, ahol a bizottság kérdezte meg Paraist, hogy miért javasolja a mozi egészének bérbeadását. Parais erre azt mondta az egyik önkormányzati osztályvezető bízta meg vele. Az osztályvezető azonban azt mondta ilyen nem történt, erre az igazgató azzal folytatta, hogy a polgármester kérte fel.

 

Nemény rámutatott, hogy az AGORA igazgatója a saját intézményével ment szembe akkor, amikor a Savaria mozi privatizálását javasolta, hiszen az AGORA egyik fő bevételi forrása a Savaria mozi.

 

A baloldali politikus azzal nyugtatott mindenkit, hogy nem fogják megszavazni, hogy a mozit egy külsős vállalkozó szerezze meg, ők a város és nem vállalkozók érdekei mentén hozzák a döntéseket a közgyűlésben. 


Orvosi ügyelet

 

Nemény a tájékoztatóján kitért az elmúlt hét történésére, ami az orvosi ügyeletet érintette. A politikus emlékeztetett, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 32 millió forint pluszt kért a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésére. Ezt akkor szavazték volna meg, ha az OMSZ megindokolja, hogy ez a pénz, miért kell. Ezt eddig nem tették meg. Nemény azt mondta, hogy szerintük az OMSZ nem a megfelelő támogatást nyújtja az orvosoknak, így holnap az új többség meg fog szavazni ez szinte azonnali, július 1-én életbe lépő fizetésemelést azoknak az orvosoknak, akik az ügyeleti rendszerben részt vesznek.

 

A doktorok ezentúl 15%-kal több fizetést kapnak majd az ügyeleti rendelésért cserébe.


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás