A szombathelyi Agora igazgatója a saját intézményével ment szembe akkor, amikor a Savaria mozi privatizálását javasolta

Farkas Bazsi 2019-06-17 15:22:00
Nemény András azt mondta 15%-os béremelést kapnak az ügyeletben dolgozó szombathelyi orvosok.

Ahogy arról már többször beszámoltunk elég furcsa módon alakult az elmúlt 5 évben a Savaria mozi kávézójának és a hozzá tartozó büfének az értékesítése. 

Röviden: A helyiség bérleti jogát 2004-ben pályázaton nyerte el a Café 5 Kft. Bár a bérleti szerződés 2014-ben lejárt, később pályáztatás nélkül kétszer egy évre, majd legutóbb 3 évre kapta meg az üzletet a cég. A Savaria mozi az utóbbi években durván nyereséges, 2018-ben több, mint 80 ezer jegyet adtak el a filmekre. 

Az AGORA számításai szerint a mozilátogatók 40%-a vásárol mozis rágcsákat, ami számításaink szerint 48 - 50 millió forint bevételt generált a cégnek, és akkor még nem számítottuk a kávézó büfén kívüli forgalmát, és a hétvégi bulik alkalmával bezsebelt bevételt. Arról szintén írtunk már korábban, hogy a büfét üzemeltető cég alkalmanként 30 ezer forintot fizetett a hivatalosan 299 fő befogadására alkalmas auláért. Miközben a moziban a kocertek miatt film előadások maradtak el, ezzel 100-200 ezer forintos kiesést okoztak a filmszínháznak. 

A büfé bérleti joga idén decemberben lejár, a közgyűlésnek tehát ki kell írnia az új pályázatot.

Egy a holnapi közgyűlésre készült előterjesztésben az olvasható, hogy az AGORA  -  amelynek tagintézménye a mozi - vezetője azt javasolja, a közgyűlésnek, hogy meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy ne csak a kávézót, de a mozit is egy külsős cég üzemeltesse

A múlt héten egy sajtótájékoztatón kérdeztük meg az AGORA vezetőjét, Parais Istvánt, hogy mi indokolja, hogy az éves szinten 80-85 millió forint bevételt termelő Savaria mozit privatizálják. Akkor nekünk azt mondta az igazgató, hogy ezt csak, mint lehetőséget fogalmazta meg. Hogy egyáltalán a lehetőség miért merült fel, arra már nem jött egyértelmű válasz.

Ma Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót a témában. Nemény azt mondta, hogy Gazdasági Bizottsági ülésen jött elő a mozi ügye, ahol a bizottság kérdezte meg Paraist, hogy miért javasolja a mozi egészének bérbeadását. Parais erre azt mondta az egyik önkormányzati osztályvezető bízta meg vele. Az osztályvezető azonban azt mondta ilyen nem történt, erre az igazgató azzal folytatta, hogy a polgármester kérte fel.

Nemény rámutatott, hogy az AGORA igazgatója a saját intézményével ment szembe akkor, amikor a Savaria mozi privatizálását javasolta, hiszen az AGORA egyik fő bevételi forrása a Savaria mozi.

A baloldali politikus azzal nyugtatott mindenkit, hogy nem fogják megszavazni, hogy a mozit egy külsős vállalkozó szerezze meg, ők a város és nem vállalkozók érdekei mentén hozzák a döntéseket a közgyűlésben. 


Orvosi ügyelet

Nemény a tájékoztatóján kitért az elmúlt hét történésére, ami az orvosi ügyeletet érintette. A politikus emlékeztetett, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 32 millió forint pluszt kért a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésére. Ezt akkor szavazték volna meg, ha az OMSZ megindokolja, hogy ez a pénz, miért kell. Ezt eddig nem tették meg. Nemény azt mondta, hogy szerintük az OMSZ nem a megfelelő támogatást nyújtja az orvosoknak, így holnap az új többség meg fog szavazni ez szinte azonnali, július 1-én életbe lépő fizetésemelést azoknak az orvosoknak, akik az ügyeleti rendszerben részt vesznek.

A doktorok ezentúl 15%-kal több fizetést kapnak majd az ügyeleti rendelésért cserébe.


 

Szólj hozzá!

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

A kormány propagandája szerint egy postafiókban is lehet lakni

Szombathelyen próbálkoztak be ezzel az állítással Hadházy Ákos kitelepülésénél. A független sajtó munkatársainak lejáratása lehet a HírTV célja.

Villanyoszlopnak hajtott egy autó Csornán

A jármű ezt követően árokba csapódott.

Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések

Lassan megérkeznek a vadonatúj tankjaink is.

van még itt cikk a témában: