Lassan teljesen megszokott lesz, hogy az eső eláztatja a szombathelyi MMIK elektromos vezetékeit

Farkas Bazsi 2020-05-05 06:18:00
Az épületet 9 éve államosították, azóta nem volt rajta komolyabb felújítás.

Nekem annak idején a L'art pour L'art társulat előadásai, a díszmadár, hüllő és vasút kiállítások, na meg az egyik öltöző mögött működő szép emlékű Szóköz Rádió stúdiója miatt volt sokáig a szívem csücske a szombathelyi MMIK. 
 
Az épületet 2011-ben az Orbán-kormány államosította. Azóta a Vagyonkezelő birtokában van, a fenntartó a szombathelyi önkormányzat, ami a feladatot az AGORÁNAK adta. Az épület kívülről csak a romlást mutatja. A lépcső töredezett, a kövek közül a gaz nő ki. A büfé régóta nem üzemel, az épületben látszólag alig vannak. Ám ez csak a látszat.  
Azt már Horváth Zoltán, az AGORA pár hónapja kinevezett igazgatója meséli nekünk, hogy a mostani veszélyhelyzet okozta leállás miatt ugyan most minden üres, ám pezseg az élet az MMIK-ban. 
 
Művészeti és civil szervezetek, a Szépítő Egyesület, a Civil Kerekasztal, a Nyugdíjas Szövetség, a Fogyasztóvédő Egyesület, a Lorigo és az Ungaresca táncosai, a Ferrum Színpad színészei és a bohócdoktorok is sorra adják egymás kezébe a kilincset Vannak napok, amikor akár százas nagyságrendben is megfordulnak az MMIK-ban, próbára jönnek vagy éppen az irodájukban intézik a mindennapi dolgaikat. A leállás előtt például volt olyan hét, amikor 4 napon is foglalt volt a színházterem. 
 
Mennyire tudják az épületet karbantartani?
 
Ugye ez egy érdekes dolog, mert az épület a Vagyonkezelő tulajdonában van. Ám mégis amit tudunk, azt megteszünk. Idén is kifestettük az épület belsejét, lecseréltük az aula függönyeit is. Ez azonban csak tüneti kezelés. Rossz az épület szigetelése, a tető beázik. Most már megszoktuk, hogy egy nagyobb eső után eláznak a villanyvezetékek a falban, ami miatt aztán rendszeresek a zárlatok és az áramszünetek. Legutóbb nagyjából 5 évvel ezelőtt volt felmérve az, hogy mennyibe kerülne a tető helyrehozatala. Akkor 30 millió forintot emésztett volna fel a munka, ki tudja ez most mennyi lenne. 
 
A lépcsőt pedig a termelői piac használata során megy tönkre, sajnos a felparkoló autók gyakran nekitolatnak. Az biztos, hogy 40 éve nem nyúltak hozzá az MMIK-hoz, időszerű lenne már. Az AGORA és az önkormányzat is kereste már a Vagyonkezelőt, hogy égető lenne a probléma megoldása.  
Ha az AGORA üzemelteti az MMIK-t, akkor erre külön is kap forrást?
 
Nem. Az MMIK fenntartására nem kapunk külön pénzt. Az épület 2011-es átvétele óta mindössze egyszer kaptunk rá külön keretet. Az épület fenntartása nekünk kiadásként jelenik meg a költségvetésünkben. 
 
Akkor nem mindegy, hogy hány előadásra tudják kiadni mondjuk a nagytermet vagy, hogy van e például bevétel a büfé kiadásából, ami ha jól tudom, most teljesen üresen áll.
 
Az MMIK büféje évekig üzemelt, most zárva van. Pont az elmúlt hetekben néztem végig, hogy mi a jogi helyzet a helységgel. Az egységet visszaadták az AGORA-nak. Közel vannak a kollégiumok, a buszpályaudvar, az egyetemen. A büfé bérlésére rövid időn belül ki kell írnia egy pályázatot az önkormányzatnak. 
 
Apropó büfé. A szintén az a kulturális központhoz tartozó AGORA Savaria Filmszínház büféjének éppen most lett új bérlője. Sokan politikai játszma áldozatának titulálják a régi bérlőt.
 
A kávézót egy nyílt pályázaton hirdették meg, ahol a legmagasabb bérleti díjat ajánló pályázó nyert. Én azt gondolom, hogy ennél transzparensebb versenyt nem hirdethetett volna az önkormányzat. A régi bérlő szerződése május 1-vel lejárt, az új bérlő már neki is állt az átalakításnak.
 
A kijárási korlátozás miatt mekkora veszteséggel számol az AGORA?
 
Én úgy számolok, hogy több tízmillió forint körül lesz a kiesésünk. A mozit a szigorításkor azonnal bezártuk, nem kerestük a jogi kiskapukat, mint más filmszínház az országban. A Sportházban pedig két saját szervezésű színházi előadást is el kellett hagyni azokban a napokban, ahogy kijött erről az utasítás. Hozzátenném, hogy egy napra 550 ezer forint + ÁFA a nagyterem bérleti díja, ez mutatja igazán, hogy milyen kiesésekkel kell számolnunk. 
Az MMIK-ról beszéltünk, van még olyan, hivatalos szóval élve, telephelye az AGORA-nak, ahol kellene egy nagyobb tőkeinjekció felújításhoz?
 
A mozit mindig van, hova fejleszteni, hiszen a technika folyamatosan fejlődik. Jó lenne egy új hangrendszer, a digitális vetítők is kezdenek elöregedni. Arról nem is beszélve, hogy nincs mozgássérült felvonó a nagyteremhez. Eddig alternatív módon oldottuk meg a kereksszékesek moziztatását, vagyis a munkatársak szokták ölben felvinni a mozgássérülteket, de ezen változtatni kellene. 
 
Felsőcsatár? Úgy tudom a gyermeküdülő is az AGORÁ-hoz tartozik.
 
Így van. Hát az az épület sincs a legjobb állapotban. Rengeteg potenciát kínál egyébként az üdülő. Nem csak gyermeküdültetésre használnánk, hanem felnőttképzési központot, céges csapatépítő táborokat is lehetne szervezni. Aki volt már ott az tudja, hogy micsoda lehetőségeket kínál az az ingatlan. De hát az egy távlati terv, hogy ahhoz komolyabban hozzá tudjunk nyúlni. 

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.