Lassan teljesen megszokott lesz, hogy az eső eláztatja a szombathelyi MMIK elektromos vezetékeit

Farkas Bazsi 2020-05-05 06:18:00
Az épületet 9 éve államosították, azóta nem volt rajta komolyabb felújítás.

Nekem annak idején a L'art pour L'art társulat előadásai, a díszmadár, hüllő és vasút kiállítások, na meg az egyik öltöző mögött működő szép emlékű Szóköz Rádió stúdiója miatt volt sokáig a szívem csücske a szombathelyi MMIK. 
 
Az épületet 2011-ben az Orbán-kormány államosította. Azóta a Vagyonkezelő birtokában van, a fenntartó a szombathelyi önkormányzat, ami a feladatot az AGORÁNAK adta. Az épület kívülről csak a romlást mutatja. A lépcső töredezett, a kövek közül a gaz nő ki. A büfé régóta nem üzemel, az épületben látszólag alig vannak. Ám ez csak a látszat. 



 
Azt már Horváth Zoltán, az AGORA pár hónapja kinevezett igazgatója meséli nekünk, hogy a mostani veszélyhelyzet okozta leállás miatt ugyan most minden üres, ám pezseg az élet az MMIK-ban. 
 
Művészeti és civil szervezetek, a Szépítő Egyesület, a Civil Kerekasztal, a Nyugdíjas Szövetség, a Fogyasztóvédő Egyesület, a Lorigo és az Ungaresca táncosai, a Ferrum Színpad színészei és a bohócdoktorok is sorra adják egymás kezébe a kilincset Vannak napok, amikor akár százas nagyságrendben is megfordulnak az MMIK-ban, próbára jönnek vagy éppen az irodájukban intézik a mindennapi dolgaikat. A leállás előtt például volt olyan hét, amikor 4 napon is foglalt volt a színházterem. 
 
Mennyire tudják az épületet karbantartani?
 
Ugye ez egy érdekes dolog, mert az épület a Vagyonkezelő tulajdonában van. Ám mégis amit tudunk, azt megteszünk. Idén is kifestettük az épület belsejét, lecseréltük az aula függönyeit is. Ez azonban csak tüneti kezelés. Rossz az épület szigetelése, a tető beázik. Most már megszoktuk, hogy egy nagyobb eső után eláznak a villanyvezetékek a falban, ami miatt aztán rendszeresek a zárlatok és az áramszünetek. Legutóbb nagyjából 5 évvel ezelőtt volt felmérve az, hogy mennyibe kerülne a tető helyrehozatala. Akkor 30 millió forintot emésztett volna fel a munka, ki tudja ez most mennyi lenne. 
 
A lépcsőt pedig a termelői piac használata során megy tönkre, sajnos a felparkoló autók gyakran nekitolatnak. Az biztos, hogy 40 éve nem nyúltak hozzá az MMIK-hoz, időszerű lenne már. Az AGORA és az önkormányzat is kereste már a Vagyonkezelőt, hogy égető lenne a probléma megoldása. 



 
Ha az AGORA üzemelteti az MMIK-t, akkor erre külön is kap forrást?
 
Nem. Az MMIK fenntartására nem kapunk külön pénzt. Az épület 2011-es átvétele óta mindössze egyszer kaptunk rá külön keretet. Az épület fenntartása nekünk kiadásként jelenik meg a költségvetésünkben. 
 
Akkor nem mindegy, hogy hány előadásra tudják kiadni mondjuk a nagytermet vagy, hogy van e például bevétel a büfé kiadásából, ami ha jól tudom, most teljesen üresen áll.
 
Az MMIK büféje évekig üzemelt, most zárva van. Pont az elmúlt hetekben néztem végig, hogy mi a jogi helyzet a helységgel. Az egységet visszaadták az AGORA-nak. Közel vannak a kollégiumok, a buszpályaudvar, az egyetemen. A büfé bérlésére rövid időn belül ki kell írnia egy pályázatot az önkormányzatnak. 
 
Apropó büfé. A szintén az a kulturális központhoz tartozó AGORA Savaria Filmszínház büféjének éppen most lett új bérlője. Sokan politikai játszma áldozatának titulálják a régi bérlőt.
 
A kávézót egy nyílt pályázaton hirdették meg, ahol a legmagasabb bérleti díjat ajánló pályázó nyert. Én azt gondolom, hogy ennél transzparensebb versenyt nem hirdethetett volna az önkormányzat. A régi bérlő szerződése május 1-vel lejárt, az új bérlő már neki is állt az átalakításnak.
 
A kijárási korlátozás miatt mekkora veszteséggel számol az AGORA?
 
Én úgy számolok, hogy több tízmillió forint körül lesz a kiesésünk. A mozit a szigorításkor azonnal bezártuk, nem kerestük a jogi kiskapukat, mint más filmszínház az országban. A Sportházban pedig két saját szervezésű színházi előadást is el kellett hagyni azokban a napokban, ahogy kijött erről az utasítás. Hozzátenném, hogy egy napra 550 ezer forint + ÁFA a nagyterem bérleti díja, ez mutatja igazán, hogy milyen kiesésekkel kell számolnunk.



 
Az MMIK-ról beszéltünk, van még olyan, hivatalos szóval élve, telephelye az AGORA-nak, ahol kellene egy nagyobb tőkeinjekció felújításhoz?
 
A mozit mindig van, hova fejleszteni, hiszen a technika folyamatosan fejlődik. Jó lenne egy új hangrendszer, a digitális vetítők is kezdenek elöregedni. Arról nem is beszélve, hogy nincs mozgássérült felvonó a nagyteremhez. Eddig alternatív módon oldottuk meg a kereksszékesek moziztatását, vagyis a munkatársak szokták ölben felvinni a mozgássérülteket, de ezen változtatni kellene. 
 
Felsőcsatár? Úgy tudom a gyermeküdülő is az AGORÁ-hoz tartozik.
 
Így van. Hát az az épület sincs a legjobb állapotban. Rengeteg potenciát kínál egyébként az üdülő. Nem csak gyermeküdültetésre használnánk, hanem felnőttképzési központot, céges csapatépítő táborokat is lehetne szervezni. Aki volt már ott az tudja, hogy micsoda lehetőségeket kínál az az ingatlan. De hát az egy távlati terv, hogy ahhoz komolyabban hozzá tudjunk nyúlni. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.