Lassan teljesen megszokott lesz, hogy az eső eláztatja a szombathelyi MMIK elektromos vezetékeit

Farkas Bazsi 2020-05-05 06:18:00
Az épületet 9 éve államosították, azóta nem volt rajta komolyabb felújítás.

Nekem annak idején a L'art pour L'art társulat előadásai, a díszmadár, hüllő és vasút kiállítások, na meg az egyik öltöző mögött működő szép emlékű Szóköz Rádió stúdiója miatt volt sokáig a szívem csücske a szombathelyi MMIK. 
 
Az épületet 2011-ben az Orbán-kormány államosította. Azóta a Vagyonkezelő birtokában van, a fenntartó a szombathelyi önkormányzat, ami a feladatot az AGORÁNAK adta. Az épület kívülről csak a romlást mutatja. A lépcső töredezett, a kövek közül a gaz nő ki. A büfé régóta nem üzemel, az épületben látszólag alig vannak. Ám ez csak a látszat. 



 
Azt már Horváth Zoltán, az AGORA pár hónapja kinevezett igazgatója meséli nekünk, hogy a mostani veszélyhelyzet okozta leállás miatt ugyan most minden üres, ám pezseg az élet az MMIK-ban. 
 
Művészeti és civil szervezetek, a Szépítő Egyesület, a Civil Kerekasztal, a Nyugdíjas Szövetség, a Fogyasztóvédő Egyesület, a Lorigo és az Ungaresca táncosai, a Ferrum Színpad színészei és a bohócdoktorok is sorra adják egymás kezébe a kilincset Vannak napok, amikor akár százas nagyságrendben is megfordulnak az MMIK-ban, próbára jönnek vagy éppen az irodájukban intézik a mindennapi dolgaikat. A leállás előtt például volt olyan hét, amikor 4 napon is foglalt volt a színházterem. 
 
Mennyire tudják az épületet karbantartani?
 
Ugye ez egy érdekes dolog, mert az épület a Vagyonkezelő tulajdonában van. Ám mégis amit tudunk, azt megteszünk. Idén is kifestettük az épület belsejét, lecseréltük az aula függönyeit is. Ez azonban csak tüneti kezelés. Rossz az épület szigetelése, a tető beázik. Most már megszoktuk, hogy egy nagyobb eső után eláznak a villanyvezetékek a falban, ami miatt aztán rendszeresek a zárlatok és az áramszünetek. Legutóbb nagyjából 5 évvel ezelőtt volt felmérve az, hogy mennyibe kerülne a tető helyrehozatala. Akkor 30 millió forintot emésztett volna fel a munka, ki tudja ez most mennyi lenne. 
 
A lépcsőt pedig a termelői piac használata során megy tönkre, sajnos a felparkoló autók gyakran nekitolatnak. Az biztos, hogy 40 éve nem nyúltak hozzá az MMIK-hoz, időszerű lenne már. Az AGORA és az önkormányzat is kereste már a Vagyonkezelőt, hogy égető lenne a probléma megoldása. 



 
Ha az AGORA üzemelteti az MMIK-t, akkor erre külön is kap forrást?
 
Nem. Az MMIK fenntartására nem kapunk külön pénzt. Az épület 2011-es átvétele óta mindössze egyszer kaptunk rá külön keretet. Az épület fenntartása nekünk kiadásként jelenik meg a költségvetésünkben. 
 
Akkor nem mindegy, hogy hány előadásra tudják kiadni mondjuk a nagytermet vagy, hogy van e például bevétel a büfé kiadásából, ami ha jól tudom, most teljesen üresen áll.
 
Az MMIK büféje évekig üzemelt, most zárva van. Pont az elmúlt hetekben néztem végig, hogy mi a jogi helyzet a helységgel. Az egységet visszaadták az AGORA-nak. Közel vannak a kollégiumok, a buszpályaudvar, az egyetemen. A büfé bérlésére rövid időn belül ki kell írnia egy pályázatot az önkormányzatnak. 
 
Apropó büfé. A szintén az a kulturális központhoz tartozó AGORA Savaria Filmszínház büféjének éppen most lett új bérlője. Sokan politikai játszma áldozatának titulálják a régi bérlőt.
 
A kávézót egy nyílt pályázaton hirdették meg, ahol a legmagasabb bérleti díjat ajánló pályázó nyert. Én azt gondolom, hogy ennél transzparensebb versenyt nem hirdethetett volna az önkormányzat. A régi bérlő szerződése május 1-vel lejárt, az új bérlő már neki is állt az átalakításnak.
 
A kijárási korlátozás miatt mekkora veszteséggel számol az AGORA?
 
Én úgy számolok, hogy több tízmillió forint körül lesz a kiesésünk. A mozit a szigorításkor azonnal bezártuk, nem kerestük a jogi kiskapukat, mint más filmszínház az országban. A Sportházban pedig két saját szervezésű színházi előadást is el kellett hagyni azokban a napokban, ahogy kijött erről az utasítás. Hozzátenném, hogy egy napra 550 ezer forint + ÁFA a nagyterem bérleti díja, ez mutatja igazán, hogy milyen kiesésekkel kell számolnunk.



 
Az MMIK-ról beszéltünk, van még olyan, hivatalos szóval élve, telephelye az AGORA-nak, ahol kellene egy nagyobb tőkeinjekció felújításhoz?
 
A mozit mindig van, hova fejleszteni, hiszen a technika folyamatosan fejlődik. Jó lenne egy új hangrendszer, a digitális vetítők is kezdenek elöregedni. Arról nem is beszélve, hogy nincs mozgássérült felvonó a nagyteremhez. Eddig alternatív módon oldottuk meg a kereksszékesek moziztatását, vagyis a munkatársak szokták ölben felvinni a mozgássérülteket, de ezen változtatni kellene. 
 
Felsőcsatár? Úgy tudom a gyermeküdülő is az AGORÁ-hoz tartozik.
 
Így van. Hát az az épület sincs a legjobb állapotban. Rengeteg potenciát kínál egyébként az üdülő. Nem csak gyermeküdültetésre használnánk, hanem felnőttképzési központot, céges csapatépítő táborokat is lehetne szervezni. Aki volt már ott az tudja, hogy micsoda lehetőségeket kínál az az ingatlan. De hát az egy távlati terv, hogy ahhoz komolyabban hozzá tudjunk nyúlni. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.