Egy 86 éves bácsi egész havi nyugdíját csalta ki egy férfi Körmenden

Nagy Donát 2021-03-11 17:11:08
Azt mondta, a postás hamis pénzt hozott ki, ő pedig rendőr, aki majd jól leellenőrzi.

A Szombathelyi Törvényszék, mint másodfokú bíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott nyilvános ülésén helybenhagyta a Körmendi Járásbíróság bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletét - írja a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztálya.

A Körmendi Járásbíróság 2020. november 2-án kihirdetett ítéletével a többszörösen büntetett előéletű, más ügyben letartóztatásban lévő vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá kötelezte, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül fizessen meg a sértett részére 120.000 forint kártérítést.

Fotó: Pixabay

A tényállás szerint a vádlott 2018. június 25-én délelőtt megjelent egy körmendi lakótömbnél, és a kaputelefonon becsengetett a sértetthez. A lakásban egyedül lakó, 86 éves sértett a lakótömb bejárati ajtaját kinyitotta, így a vádlott -aki a kaputelefonba nem szólt bele- a lépcsőházba be tudott menni. A terhelt ezután felment a sértett lakásához, aki ajtót nyitott neki. A vádlott a sértettnek ekkor -valótlanul- azt állította, hogy ő a rendőrségtől jött azért, mert a sértettnek hamis pénzzel fizettek, emiatt ellenőriznie kell a sértett pénzét. A terhelt közben azért, hogy ezen állításait a sértettel jobban elhitesse, elővett a zsebéből egy -pontosan meg nem határozható tartalmú- papírt rajta fényképpel, s azt a sértettnek bemutatta, ezzel azt a látszatot keltve, hogy az egy igazolvány. A vádlott a sértettnek a hamis pénz eredetét firtató kérdéseire azt válaszolta, hogy lehetséges, hogy a postás hozta ki a hamis pénzt neki, s arra kérte a sértettet, hogy mutassa meg azt a postai szelvényt, amellyel a postás átadta a részére nyugdíját. A sértett -a terhelt kérésére- a konyhába ment a terhelttel együtt és ott megmutatta neki a konyha asztalán lévő szelvényt, mivel közvetlenül a terhelt érkezését megelőzően vitte ki a postás a sértett részére a 2018. június hónapra járó 127.015 forint nyugdíját. 

A vádlott a postai szelvényt megnézte, majd azután arra kérte az időskorú sértettet, hogy mutassa meg neki a pénzt is, mert ellenőriznie kell, hogy az nem hamis-e. A sértett erre a konyhából a szobába ment, s a szekrényből kivette a pénztárcáját, amelyben a nyugdíj összege volt. Közben a vádlott követte a sértettet és mögötte állt. A sértett a szobából a konyhába visszamenve kivett a pénztárcájából 120.000 forintot és megmutatta a terheltnek az egyes címleteket, majd összehajtotta azokat és a pénzösszeget a konyha asztalára letette. Eközben a sértettet telefonján hívta a lánya, akinek elmondta, hogy éppen itt egy férfi a rendőrségtől, mert hamis pénzzel fizettek neki. A vádlott ekkor átvette a telefont a sértettől, és annyit mondott a telefonba, hogy „nincs gond, nem hamis a pénz”, majd a konyha asztalán lévő 120.000 Ft forint pénzösszeget hirtelen felkapta és a lakásból kiszaladt. A vádlott által a cselekményével a sértettnek okozott 120.000 forint kár nem térült meg. 

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokú bíróság végzésének indokolása szerint a vagyon elleni erőszakos bűncselekményt 86. életévét betöltött sértett sérelmére elkövető, többszörösen, hasonló bűncselekmények miatt is büntetett előéletű vádlottal szemben kiszabott, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés az enyhítő körülmények -beismerés, időmúlás- figyelembevételével, nemében és tartamában is tettarányos büntetés, ezért annak enyhítésére a speciális prevencióra figyelemmel lehetőség nem volt.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.