A győri egyetem területén egyelőre továbbra is nyitva vannak a vendéglátóhelyek

Papp László Tamás 2021-03-07 15:31:00
A helyszínen járva mi is ezt tapasztaltuk a hétvégén.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket rá, hogy a győri Széchenyi István egyetem területén több vendéglátóhely is nyitva van, forrásunk tapasztalata szerint most, a járvány idején is be lehet ülni oda egy ebédre, egy kávéra, a teraszon vagy akár a belső helységben is. Olvasónk szerint ilyen az Elixír Bár, illetve az úgynevezett konténerbár az Aranypart II-n.

Szombaton a helyszínen járva mi is azt tapasztaltuk, hogy a konténerbár teraszán ott ülnek a vendégek, s az Elixír előtti teraszon is ott vannak a székek és asztalok. Erről nézze meg fotóinkat:

Fotók: Papp László Tamás

 

A konténerbárnak január 17-én a Kisalföld is cikket szentelt, megkérdezve az egyetemet az akkor már nyitásra készülő helyről.

A Széchenyi István Egyetem a válaszában azt mondta: „az intézmény alapítása óta folyamatosan fejlődve, magas szinten, stabil működési háttérrel látja el oktatási és kutatási feladatait. Hagyományos szerepe mellett stratégiai célkitűzéseinek is megfelelően folytat olyan szolgáltatási, vállalkozási tevékenységeket, amelyek gazdaságilag hozzájárulnak a munkatársak és képzések fejlesztéséhez, valamint a színvonalas, hallgatóközpontú oktatáshoz.

Mint megtudtuk, ezen szolgáltatási portfólió szélesítésének következő eleme az Urban Family Zrt.-vel együttműködve egy úgynevezett speciality kávézó megnyitása a győri campus tőszomszédságában, az Aranypart II-n, amely a jelenlegi trendeknek leginkább megfelelő, többfajta pörkölésű kávébabból készített kávékülönlegességeket nyújt vendégeinek. Emellett természetesen más minőségi termékeket – például péksüteményeket, kekszeket, szendvicseket, teákat, üdítőket – is kínál majd” – írta a napilap.

Mi egyebek között arra kérdeztünk rá az egyetemnél:

- Milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy - szemben a többi étteremmel - nyitva lehessenek?

- Ezek a vendéglátóhelyek jelenleg bárki által látogathatóak, igénybe vehetőek?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk már róla, hogy intézmények, munkahelyek területén lévő vendéglátóhelyrek nyitva tartása valóban legális lehet. „A legális nyitva tartást az teszi lehetővé, hogy a sima éttermekkel szemben az üzemi étkezdék a rendelet szerint nyitva lehetnek” – írtuk január 31-én a Telexre hivatkozva. 

A vendéglátóhelyek zárva tartása nem mindenkire vonatkozik

Budapesten a Kacsa utcai menzára a néhány száz méterre található Külügyminisztériumból, és abból az irodaházból is járnak enni, ahol az étkezde is található - írja a Telex. Az épületben olyan cégeknek vannak irodái, mint a Diákhitel Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség, vagy a Nemzeti Filmiroda.

Hozzátéve: a cikkben szereplő fővárosi Kacsa utcai menza alkalmazottai egyébként maguk sem értik, mi a logika ebben a megkülönböztetésben. A gond nem a jogszabállyal, hanem annak betar(tat)ásával lehet, hisz egy üzemi étkezdében értelemszerűen csak az ott dolgozók ehetnének, viszont a cikkben szereplő budapesti étteremnél az idézett Telex-riport szerint nem csak az irodaházban vagy a Külügyminisztériumban dolgozók ehetnek az étteremben, hanem gyakorlatilag bárki, aki az utcáról esik be. Kérdés tehát, hogyan ellenőrzik ezeken a helyeken, hogy csak a tényleg ott dolgozók (vagy tanulók) vehessék azt igénybe?

A győri egyetemnek szerdán küldtük el a kérdéseinket, s azóta telefonon is kerestük őket. Választ ígértek arra is, hogy a jövő héten érvénybe lépő új korlátozás miként érinti a nyitva tartást. Ha megjön a válaszuk, közölni fogjuk. Értesülésünk szerint ezek a helyek is üzemi étkezdeként működhetnek, s hivatalosan csak egyetemi polgárok (az egyetem alkalmazottjai és hallgatói) vehetik igénybe.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.