Bolla vízivárosi „fekete tornya” kivételt kapott a változtatási tilalom alól Győrben

Pintér Bence 2021-03-04 14:18:56
A barkácsbolt után a korábban Borkai Zsolt „mesterének” nevezett Bolla Péter épületére is kivételt állapított meg a változtatási tilalom alól a polgármester: lapunknak el is mondta, hogy miért.

Tavaly májusban írtunk róla, hogy Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz) a város négy területén változtatási tilalmat rendelt el. A legnagyobb terület ezek között az Árkádtól egészen az Ipar-csatornáig húzódó szakasz volt, amely magába foglalja a Rába-gyár egykori telephelyét is – azt a részt, ahová a polgármester az új kulturális negyedet is megálmodta.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a változtatási tilalom alól kivételt kapott egy telek a terület déli részén, ahol egy barkácsáruházat építhetnek majd fel,

nemrég pedig kivételt kapott a változtatási tilalom alól a Bolla Péter cége, az Olla Group által épített társasház a Széchenyi híd vízivárosi oldalán. Az ábrán kékkel jelöltük:

Bolla Péter győri vállalkozó neve a Borkai-botrány idején lett országosan ismert, mikor a botrányt kirobbantó névtelen blogger őt is mint a Borkai körül kialakult „győri polip” tagját nevezte meg, sőt mi több, egyenesen őt nevezte meg Borkai mestereként, akitől „elsajátította azokat a módszereket, hogyan kell polgármesterként adott helyzetben úgy eljárnia, vagy döntenie, hogy a szűk környezetében lévők hozzáférjenek a közpénzhez”.

„Nem várható építési tevékenység”

A dokumentum indoklása szerint ez a terület már beépült, nem várható építési tevékenység. Az indoklás azért felemás, mert ugyanez igaz lehet több épületre a területen, amelyek azonban még mindig változtatási tilalom alatt állnak, például az Árkádra, vagy a Vízivárosban korábban felépült társasházakra.

Mivel tegnap épp az Olla Group logóját viselő torony mellett, a Tarcsay utcai piacon futottunk össze Dézsi Csaba Andrással, rákérdeztünk a dologra.

A polgármester elmondta, hogy a kivételre azért volt szükség, hogy a társasházban felépült lakások egy részét irodaként tudják hasznosítani, erre ugyanis a változtatási tilalom miatt nem lett volna hivatalosan lehetőség.

Dézsi Csaba András kifejtette: nem akarják a győri vállalkozásokat akadályozni abban, hogy sikeresek legyenek, szerinte sokkal jobb a városnak, ha a lakásként nem hasznosuló ingatlanok itt irodaként hasznosulnak, nem pedig üresen áll az épület.

Vannak azonban a környéken olyan projektek, ahol várható lett volna az építési tevékenység: a tavaly májusi változtatási tilalom egyik legnagyobb „áldozata” épp az Olla-toronnyal szemközi telekre, a vízpartra tervezett projekt, a Dunaville volt. Erre a telekre 13-15 emeletes, összességében 275 lakásnak helyt adó társasházakat építettek volna, a projekt azonban a polgármester lépése miatt leállt. Dézsi Csaba András egyébként külön utalt is erre a projektre mint ami szerinte nem volt jól átgondolva.

„Vannak olyan családi házas övezetek, ahol falatnyi területekre 600-800 lakásos lakótelepeket zsúfoltak be, és a belvárosban a Mosoni-Duna partjára terveztek 13-15 emeletes lakóházakat több száz lakással. Ezeknek sem a közlekedési kapcsolatai, sem pedig a parkolási megoldásai nincsenek átgondolva” – mondta a polgármester.

A telek azóta is parlagon hever, van rajta egy jó nagy törmelékdomb, de legalább itt is ki lehet sétálni az ezen az oldalon kissé elhanyagolt Duna-partra. Úgy tudjuk, hogy mind a Dunaville, mind a szintén változtatási tilalom alá vont szabadhegyi Royal-lakópark építői egyébként többször próbálták felvenni a kapcsolatot a városházával, hogy tárgyaljanak a helyzetről, eleddig sikertelenül.

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

van még itt cikk a témában: