Nem elég a munkaerőhiány és a többletmunka, az erkölcsi és anyagi megbecsülés teljes hiányát élik meg a szocális dolgozók

Bazsó Bálint 2021-01-28 14:01:00
Miközben súlyos munkaerőhiány sújtja a szociális ágazatot, a koronavírus-járvány további többletterhet ró a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szakemberekre.

Az átalakult környezetben megváltozott a család és gyermekjóléti szakemberek munkája is. Bár a koronavírus okozta helyzetben a szolgáltatók gyorsan és rugalmasan reagáltak a változásra, a pluszterhek jelentős nehézséget okoznak, tekintettel arra, hogy már a járvány előtt is csaknem 15 százalékos volt az ágazati munkerőhiány - írja többek között Busi Zoltán a Gyermekellátás vészhelyzetben címmel, a Szociálpolitikai Tükörben megjelent tanulmányában.

A Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete elnökségi tagja kiemelte:

A veszélyhelyzet kihirdetését követően a települési önkormányzatok humánerőforrás-kapacitásait átstrukturálták, ami jelentősen érintette a család- és gyermekjóléti szolgáltatóknál dolgozókat is. A köznevelési intézményekben a digitális munkarendet 1112,5 óvodai és iskolai szociális segítő támogatta. A szükséges informatikai eszközök beszerzése mellett a tananyag eljuttatásában is közreműködtek háztól házig technikával, továbbá segítettek a technikai készségek elsajátításában.

Mint írja: a jelzőrendszer működése jelentősen módosult, az iskolák, védőnők tekintetében csökkent a jelzések és a gyámhivatali megkeresések száma is, köszönhetően a veszélyhelyzet okozta változásoknak. 

Ugyanakkor hozzátette: a tavalyi év során a család- és gyermekjóléti központnak kiküldött és megválaszolt kérdőívekből kiderült: a válaszadók megítélése szerint a veszélyhelyzetet megelőző időszakhoz képest a rendőrségtől és az egészségügyi szolgáltatóktól érkező jelzések száma növekedett, kiemelten a gyermekbántalmazással, a családon belüli bántalmazással, valamint a felnőttek és családok veszélyeztetettségével összefüggésben. 

Kásler Miklós: nincs pénz a szociális dolgozók jutalmára, hiába álltak helyt a koronavírus alatt

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Facebook-oldalára feltöltött 6 perces videóban beszélt arról, hogy a magyar egészségügy helytállt a koronavírus időszakában, csakúgy, mint a nemzet egy forradalom idején. Szóba került az egészségügyben dolgozóknak tervezett bruttó 500 ezer forintos jutalom is, amit azonban a szociális szféra nem fog megkapni.

Gyakorlattá vált átirányítás

Mint írja: a veszélyhelyzet ideje alatt a fenntartók jelentős mértékben éltek a szakemberek átirányításának eszközével. A család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szakembereket bevonták többek között a 70 év feletti korosztály felkeresésébe, a szociális és a gyermekétkeztetés segítésébe, továbbá a házi segítségnyújtás vagy a szociális szakosított ellátások támogatásába. Sőt, emellett még csaknem 4000, házi karanténnal érintett személy részére is nyújtottak szociális segítséget. 

Munkerőhiány és pluszfeladatok

A kérdőívekből az is kiderült, hogy összesen csaknem 150 ezer ember részére, kis hiján egymillió alkalommal nyújtottak szolgáltatást a család- és gyermekjóléti szolgáltatók. 

Értékelése szerint a rendkívüli helyzetben a szolgáltatók gyorsan és rugalmasan reagáltak a kihívásokra, azonban

"a feladatok jelentős pluszterheket róttak az intézményekre, tekintettel arra, hogy már a veszélyhelyzetet megelőzően is magas 14,8%-os volt az országos munkaerőhiány."

Ráadásul a védőeszközöket a veszélyhelyzet kihirdetését követően saját intézményi forrás terhére próbálták beszerezni az intézmények, később a fenntartók is biztosítottak védőeszközöket. A pozitív képet árnyalja, hogy megkérdezettek 13–17%-a szerint az eszközellátottság akadozott, a rendelkezésre álló eszközökből kevesebb volt a szükségesnél. Utóbbi megállapítás főként a maszk- és gumikesztyű-ellátottságra vonatkozott.

Egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Eltérő indulati szintek

A nyitott kérdésekre adott válaszok között a válaszadók eltérő indulati szinten fogalmazták meg elkeseredésüket és elégedetlenségüket a tekintetben, hogy bár a veszélyhelyzet ideje alatt munkatársaik rendkívüli erőfeszítéseket tettek, példamutatóan álltak helyt, pluszmunkákat is vállalva sokan, gyakran más ágazatok helyett is dolgoztak, mégis az erkölcsi és anyagi megbecsülés teljes hiányát élték meg.

- írja az ágazati dolgozók hangulatáról a szakember, aki a kérdőíveket kitöltők néhány gondolatát is idézte:

„Kérem, hogy a szociális szférában dolgozók részére is a szükséges bérfejlesztéseket végezzék el, és biztosítsák számukra a megélhetéshez méltó fizetést.”

„A szociális szférában dolgozók megbecsülésének hiánya a vészhelyzet ideje alatt tovább fokozódott.”

„A szociális munkások helytálltak a vészhelyzetben, 10-12 órákat dolgoztunk, és egy egész települést láttunk el maszkkal, gyógyszerrel és élelmiszerrel. Senki nem figyelt fel ránk!”

Ungár Péter: Elindult az év végi jutalomosztás, a szociális dolgozóknak viszont továbbra sem jut semmi

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk: Csaknem félmillió forintos jutalmat kaptak a jegybank dolgozói. Újabb állami szerv döntött tehát egy egyszeri bérkiegészítésről, az év vége felé folyamatosan bővül az állami kedvezményezettek köre. A szociális dolgozókat azonban továbbra is levegőnek nézi a kormányzat, úgy, hogy már több fideszes városvezetés is döntött a bérkiegészítésről.

A válaszadók konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a munkáltató felé. Eszerint 

  • a munkatársak védelme érdekében szigorúbb intézkedéseket várnának el, hogy a lakosság (az ügyfelek) betartsák a maszkviselés és az egyéb óvintézkedések szabályait,
  • a gyermekek nevelését ellátó kollégák részére munkaidő-kedvezmény vagy pluszszabadság biztosítását javasolják veszélyhelyzet idejére, hogy a dolgozók a gyermekeik felügyeletét és tanulásuk támogatását meg tudják oldani,
  • a munkaerőhiány enyhítését célozva az egyszemélyes család- és gyermekjóléti szolgálatok „megerősítését” várják, minimum 2 fő biztosítását szolgálatonként,
  • egységesen szabályozzák a home officet és egyéb munkaszervezést,
  • a feladatok szintjét az ellátási területek szociális helyzetéhez igazítsák, hogy a társadalmi periférián élők leszakadása jobban kezelhető legyen.
  • a pluszfeladatokhoz rendeljenek pluszforrásokat (mind humánerőforrás, mind tárgyi eszközök terén), végül pedig:

„Javasoljuk a szociális szakemberek (legalább szóbeli) kormányzati elismerését.”

A teljes, részletes tanulmányt és a kutatás módszertanát itt tudja elolvasni.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.