Így nyírja ki a kormány a kedvenc kocsmáinkat

Nagy Donát 2021-01-21 14:17:00
Mindenkinek volt a vírushelyzet előtt kedvenc kocsmája vagy kávézója, de a pandémia után sok hely már nem fog tudni kinyitni. A vírusra hivatkozva hónapok óta bevétel nélkül tengődnek a vendéglátósok, az államtól segítséget alig, információt egyáltalán nem kapnak. De mi lesz a lassan lejáró italokkal? Interjú egy névtelenséget kérő szombathelyi vállalkozóval.

Mióta vagytok zárva?

November 11. óta azt hiszem. Hát, amikor kellett, bezártunk.

Az utolsó estén több vendég volt a szokásosnál? Bejöttek az emberek egy utolsó koccintásra?

Igen. Ugyanúgy, ahogy a tavaszi lezárás előtt. Nagyon sokan, kollégák, de visszatérő vendégek is jöttek, hogy igyanak egy utolsót. Azóta is többen hívnak telefonon, hogy mi lesz, mikor nyitunk ki, mi lesz velünk, és hogy tartsunk ki.

Ti honnan tájékozódtok arról, mikor nyithattok ki, van valamilyen közvetlen csatornátok a szükséges információk megszerzésére?

A fix az a Magyar Közlöny, ezenkívül csak a sajtóhírek, pletykák, amikre mi nem tudunk alapozni. Voltak itt már olyan hírek, hogy majd januárban meg februárban nyithatunk, pünkösdi nyitás, nyár végi nyitás. Légből kapott hírek vannak. Jelenleg csak az a biztos, hogy zárva vagyunk.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A zárvatartás alatt milyen lehetőségeitek vannak, mit tudtok az üzlettel csinálni?

Mi melegétellel nem foglalkozunk. Esetleg egy kávézó megpróbálkozhat azzal, ha egy forgalmas utcán van, hogy az utcára kávét és teát árul, de úgy hallottuk, az sem egy jó biznisz, nem éri meg. Talán a helyiség bérleti díját ha kitermeli, de az alkalmazott fizetését már nem.

Te mit csináltál az alkalmazottakkal, el kellett küldeni őket?

Az alkalmazottjaim megmaradtak, ők szeretnének itt dolgozni. Mondták, hogy ők kibekkelik, megpróbálják kibírni ezt az időszakot, vagy alkalmi munkákat elvállalnak. Amit az állam ad, az 50%-os bértámogatás, ez az, ami segít, de ezen felül semmi.

Ezt hogyan kell elképzelni, hogyan utal az állam?

Meg kell előlegeznem. A bérüket nekem kell odaadnom a dolgozóknak, és majd nekem fogja az állam odaadni a felét. Most január végéhez közeledünk, de a decemberi bérük felét még mindig nem utalta el az állam. De én még szerencsés vagyok, több vendéglátós még semmit sem kapott. Amit a tévében hangoztatnak, hogy emelték ezt az összeget kétharmadra, hát erről konkrétan semmi infónk nincs, mi is csak a tévében hallottuk. A hírekben kétharmad van, de mi csak ugyanúgy a felét kapjuk.

Meddig tudjátok kihúzni még zárva?

Nekem ez a megélhetésem. Hogy meddig tudunk kitartani, azt nem tudom. Már mi is a végét járjuk. Ugyanúgy kell bérleti díjat fizetni, ugyanúgy kell rezsit fizetni, ugyanúgy kell járulékot fizetni a dolgozók után, bár nem teljeset. De ez is több százezer forint havonta, bevétel nélkül. És akkor erre mondják, hogy hát mi támogatva vagyunk.

Arról tudsz, hogy esetleg Ausztriában hogyan segíti az állam a vendéglátósokat?

Másodkézből van információm. Ausztriában a vendéglátósokat az előző év bevételének a 80%-át megkapják, hogy ne menjenek tönkre, és újból ki tudjanak nyitni. Magyarán semmit nem csinálnak, de a bevétel 80%-át kifizeti az állam, ebből pedig ki tudja fizetni a rezsit, a bérleti díjat, az alkalmazottakat. És meg tudnak élni a nyitásig. Nálunk ezt csak a szállodák kapják meg, senki más. Ezt nálunk is meg tudnák csinálni az edzőtermekkel vagy más vállalkozásokkal is, hogy ha nem is a 80%-át, de valamit kaphatnának, hogy ne menjenek tönkre. Az a baj, hogy most így semmi bevételünk sincs, nulla.

Ha egyszer majd ki tudtok nyitni, akkor mire számítotok, mire állhat vissza a régi vendégforgalom?

Egy nyitási dömping biztosan lesz, ami tavasszal is megvolt. Utol kell majd érni az embernek magát. Nyilván most az előző évek nyereségéből tudjuk ezeket a hónapokat túlélni és finanszírozni. Régen az ember azért biztos volt a vendéglátásban, hogy vendéglátás az mindig is lesz. Most elért egy olyan szintre az ember, hogy bármikor mondhatnak bármit. Vagy lekorlátoznak. Iszonyú módon le lehet korlátozni ezt a területet. És érdekes, tavasszal mindennek be kellett zárnia, iszonyú korlátozások voltak. Most csak minket zárnak be, de egy plázában, áruházban, butikban bármennyien lehetnek. Ez egy időhúzás, és csak hitegetnek minket. Az alkalmazott is azt mondja, hogy jó, egy - két hónapot még kibekkelek. De már most mondogatják, ha ezt tudják novemberben, hogy sok hónapig eltart, akkor elmennek máshová dolgozni, és majd visszajönnek.

Egy kompromisszum jobb lenne, teszem azt négyzetméter alapon meghatározott maximális vendégszám?

Persze, mert akkor életben tudnánk maradni. Távolságtartással, maszkkal. Korábban is mindent megtettünk, hogy betartsuk az előírásokat, ezzel semmi problémánk nem lenne. Én plusz embert vettem fel arra, hogy nézze a maszkokat, mert nem belátható a helyiség. Mindent megpróbál megtenni az ember, hogy betartsa azt, amit be kell tartani, de így is sokunknak vége.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Van olyan forgatókönyvetek, hogy vége lesz?

Ez mindig fennáll, a végtelenségig nem lehet húzni. Vagy profilt kell váltani. De az rengeteg pénzbe kerül, ezt pedig szeretjük csinálni. De ha minden kötél szakad, valamit muszáj lesz csinálni.

Tavaly a két lezárás között volt változás a forgalomban?

Annyit észrevettünk, hogy hiányoznak a fesztiválok, rendezvények. De az emberek nem mentek külföldre vagy nyaralni, inkább bejöttek ide, szóval mi csökkenést az előző évekhez képest nem tapasztaltunk. Sajnos a nyár amúgy sem egy jó időszak, mert az emberek inkább kertipartira mennek például, nálunk ősztől tavaszig van nagyobb vendégforgalom. Most ezt tették tönkre.

Iskolások, hallgatók többet voltak itt amiatt, mert nem volt fizikai oktatás?

Igen, észre lehetett venni, hogy nincs oktatás. De ha elmész a Plázába vagy hasonlóba, te is tapasztalod, hogy délelőtt is ott ülnek a fiatalok a boltok előtt. Plázáznak. Egy eladó ismerősöm mondta, hogy a forgalma neki nem lett nagyobb, de tele van fiatalokkal a bevásárlóközpont. Nem tudnak hova menni a fiatalok, ezért plázáznak. Ilyen szempontból Szombathelyre is meghozták a plázázás divatját, ami itt nem volt annyira jellemző.

Kihez tudtok fordulni segítségért?

Effektíve érdekképviseletünk, az nincs. Az érdekünkben senki nem tud kiállni, talán nem is akarnak. Nem értenek hozzá. Olyan dolgokkal sem foglalkoznak, hogy például a nagykereket sem kötelezik arra, hogy a lejárni készülő termékeket vegyék vissza. Semmi. Maximum kimehetünk az utcára, ha hallatni akarjuk a hangunkat. Valószínűleg sok dolog már előre el van döntve, sok beleszólásunk nincsen. Egy forgatókönyv van, ami alapján játszanak.

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.