Tényleg elvenné a polgármesterek döntési jogát a kormány a veszélyhelyzet idejére?

ugytudjuk.hu 2020-04-01 11:28:00
Az Index szerint a katasztrófavédelmi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan addig, amíg a vészhelyzet tart. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. A katasztrófavédelmi törvényt például úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben – írja az Index, azonban az Azonnali értelmezése szerint ez csak azokra a döntésekre vonatkozik, amelyben egyébként is a közgyűléssel közösen kéne döntenie a polgármesternek.

Egészen pontosan úgy egészítené ki a katasztrófavédelmi törvényt a törvénytervezet, hogy abba az alábbi szöveg kerüljön:

(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Ez a szakasz éppen azt a törvényhelyet egészítené ki, amely szerint 

veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

Az Index összegzése szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben a koronavírus-törvény által időkorlát nélkülivé tett veszélyhelyzetben a parlament (amely a kormányzati nyilatkozatok alapján addig biztosan ülésezik, amíg biztosítható a kétharmados többségük) elfogadja Semjén javaslatát, akkor

a polgármestereknek a védelmi bizottságokkal közösen kell majd dönteniük bizonyos kérdésekben.

Az Azonnali összegzése szerint a védelmi bizottságok általában jórészt katonákból állnak, illetve benne ül egy kormánymegbízott, maga a polgármester, és még pár további tag – tehát valóban nem egy demokratikusan választott szervről beszélünk.. „Ez egy szakértői szerv, amelynek az önkormányzati képviselőtestülettel ellentétben nincs közvetlen demokratikus felhatalmazása, viszont (legalább néhány tagja) ért a krízishelyzetekhez és gyorsan tud cselekedni” – írja a lap.

Az Azonnali cikke szerint nem arról van szó, hogy teljesen megkötik a polgármesterek kezét: mindez csak azokat a hatásköröket érinti, amiket normális esetben a képviselőtestülettel együtt tehet meg a polgármester (rendeletalkotás, költségvetés stb), és csak a veszélyhelyzet miatt lett volna lehetősége ezt egyedül megtenni.

A cikk szerint azokat a hatásköröket, amiket a polgármester eddig is önállóan gyakorolt, továbbra is önállóan gyakorolhatja.

Az a rendelkezése pedig az Azonnali szerint nem változik a katasztrófavédelmi törvénynek, hogy az önkormányzati intézmények átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről nem dönthet egyedül – és eztán a védelmi bizottsággal se – a polgármester, ehhez továbbra is kell a képviselőtestület.

Az utóbbi hetekben több ellenzéki közgyűléssel és fideszes polgármesterrel rendelkező városban is magához ragadta a hatalmat a polgármester, hogy egyszemélyben vigyen keresztül olyan döntéseket a vészhelyzeti jogosítvánnyal, ami egyébként nem ment volna át a közgyűlésen – mostantól például nekik is egyeztetni kell a védelmi bizottsággal ezekről a döntésekről.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.