Sorozatossá vált a magyar újságírók vegzálása

Unyatyinszki György 2018-08-25 15:01:00
A független és a kormánypárti média munkatársainak is kijutott a népharagból az elmúlt bő egy évben, ám új jelenség, hogy hétköznapi életükben is zaklatják már az újságírókat.

Az augusztus huszadikai hosszú hétvégén Hont András, a HVG újságírója egy budapesti büfében vacsorázott, amikor egy férfi odalépett hozzá a telefonjával videózva, hogy "felkérdezze" egy Facebook bejegyzésben foglalt véleménye miatt. A szélsőjobboldali csoportokban, újabban fideszes körökben ismert férfi zokon vette, amikor Hont András "magyartalan idiótának" és "férgeknek" nevezte a magát nyíltan kormánypártinak hirdető 888.hu mellett elkötelezetteket, mert azok Heller Ágnes filozófust kritizálták egy cikkben szerinte elfogadhatatlan stílusban. Vélemények ütköztek – mondhatjuk.

Bár Hont sokáig tűrte a kopasz, megtermett testalkatú férfi vegzálását, mikor az a sokadik felszólításra sem távozott, végül az újságíró maga döntött úgy, hogy megszabadul zaklatójától: némi dulakodás után kipakolta a férfit a büféből. Az esetet a Pesti Srácok a zaklatótól szerzett, erősen megvágott videóval osztotta meg, amiben Hont agresszivitását emelik ki, noha nem cáfolták az újságíró Facebook-oldalán megjelent leírást, ami lényegesen árnyalja, hogy miért érezte úgy, hogy saját védelmében tennie kell valamit.

Hont András

Jó, én ennek nem akartam reklámot csinálni, de a megkeresésekből úgy érzékelem: mások igen, egyszerűbb, ha leírom én. Vasárnap éjjel nem messze természetes élőhelyemtől egy gyorsétteremben még...

Az eset azonban egy egyre erősödő jelenségre utal: az elmúlt két évben fokozódó kormányzati sajtóellenes megnyilvánulások már az újságírók hétköznapi életére is hatással van, a felbátorodott hívek úgy érzik, hogy "elégtételt vehetnek" a nekik nem tetsző vélemények, sőt, tényállítások miatt is.

A kormány az elmúlt nyolc évben egyre nehezebbé tette a sajtó munkáját. Az már a finomabb megoldások közé tartozik, hogy egyszerűen nem válaszolnak újságírói kérdésekre, különösen az adatigénylésekre, ami hosszú évek pereskedését is magával vonhatja. Ennek fokozása, mikor a kérdésre úgy "válaszolnak", hogy egy kormánypárti sajtóterméknek adják ki a kért adatokat, ahol a nekik kedvező szájízzel tálalják az információkat, a valódi kérdező pedig csak egy linket kap az Origo vagy a Magyar Idők felületein megjelent hírről.

Miután a társadalom nem kormánypárti része a rémisztően egyoldalú tájékoztatás miatt elkezdte álhírgyárként kezelni a közmédia, az Echo TV, a Magyar Idők, 888.hu és a Pesti Srácok, az Origo és csatolt részeik működését, a fideszes gépezet hasonlóan kezdett el "fake newst" kiáltani, amikor a független vagy az ellenzéki médiumok közöltek híreket. A társadalom ketté szakadt, a kommunikáció elérte célját: az átlagember szerint amit a másik állít, az hamis, nem is kell meggyőződnöm az állításairól, sőt, "nemzetrontó" tevékenysége miatt fel is léphetek ellene. Sajnos ez mind a kormánypárti, mind az azzal ellentétes elveket vallók táborára egyre inkábbb jellemző lett, a mérsékelten gondolkodók kiszorultak a közéleti vitákból.

Szomorú jelenség az is, hogy amikor A-oldal valamilyen meredek állítást tesz, akkor a B-oldal csak annak cáfolatával van elfoglalva.

Egyre ritkábbak azok a cikkek a napi hírfolyamban, amelyek mindkét – vagy akár négy-öt – szempontjai szerint mutatja be az eseményeket, az olvasóra bízva a következtetések levonását. Természetesen vannak egyértelműbb esetek, nehéz nem embertelennek nevezni például, amikor a magyar állam nem ad enni a határon jogerős döntés nélkül őrizetben tartott embereknek. A sajtó tehát nem értéksemleges, de lehet kiegyensúlyozott. Erre törekszünk mi is.

Vegyük tehát röviden sorra Hont András mellett azokat a jelentősebb eseteket, hogy mikor zaklatták a sajtó munkatársait, illetve mikor lehetetlenítették el erővel munkájukat a közelmúltban.

  • 2017 májusában kirángatták egy fideszes lakossági fórumról a 444 újságíróját, a telefonját elvette és kitörölte a felvételeket Szabó László, a párt újbudai politikusa.
  • Tasó László fideszes képviselő maga vitte ki a biztonsági szolgálat segítségével a Hír TV felszerelését, mikor forgatni akartak választási gyűlésén 2018 márciusában. A választási gyűlések a törvények szerint nyilvánosak, a sajtónak szabad bejárása van. A rendőrség tétlenül nézte.
  • Biztonsági emberek megakadályozták, hogy a 24.hu stábja bejusson az 1,2 milliárdos offshoreszámlával rendelkező Szabó Zsolt választási gyűlésére.
  • 2017. március 15-én a Pesti Srácok munkatársát érte inzultus. Bár szakmailag erősen megkérőjelezhető az illető tevékenysége, az mégis szót érdemel, hogyan próbálta a tömeg ellehetetleníteni a munkáját.
  • Leöntötték és akadályozták Császár Attila riporteri munkáját, aki még a G-nap előtti Hír TV munkatársaként próbált tudósítani a netadó elleni tüntetésről, ez 2014-ben történt, amikor elindult a nyílt hírhamisítás elutasítása.
  • Nem térhetek ki előle magam sem: március 15-én a Békemeneten erőszakkal távolítottak el a fideszes prominensektől, mert az egyik biztonsági őr szerint "túl sokat kérdeztem". Az ügyben akkori munkáltatóm, a Magyar Nemzet bejelentést tett a rendőségen, mert munkám ellátásban akadályoztak meg erőszakkal. Azóta sértetti kihallgatásomra sem került sor, a rendőrség nem válaszolt megkeresésemre, hogyan áll az esetem.

Előfordult már, hogy fenyegető vagy szitkozódó üzeneteket kaptak újságírók, ehhez a legtöbben hozzászoktak, akik politikával is foglalkoznak.  Hont András zaklatása azért jelent új szintet, mert eddig – ahogy a felsorolásból is látszik – az újságíró éppen aktuális tevékenysége váltott ki agressziót, míg az előző hétvégén a publicistát munkáján kívül, hétköznapi életét élve találta meg egy fanatikus. Hogy ez volt-e az utolsó csepp a szakma vagy a társadalom számára, azt a reakciók fényében nem lehet állítani. Azt viszont lehet, hogy a véleménykülönbségeknek nem lehet olyan következménye, ami nem "csupán" az újságíró jogait, a társadalom információszerzéshez való jogát sérti, hanem tettlegességig elfajul.

Ez pedig aligha vélemény, hanem demokratikus jogállami értékek kérdése.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.