Sorozatossá vált a magyar újságírók vegzálása

Unyatyinszki György 2018-08-25 15:01:00
A független és a kormánypárti média munkatársainak is kijutott a népharagból az elmúlt bő egy évben, ám új jelenség, hogy hétköznapi életükben is zaklatják már az újságírókat.

Az augusztus huszadikai hosszú hétvégén Hont András, a HVG újságírója egy budapesti büfében vacsorázott, amikor egy férfi odalépett hozzá a telefonjával videózva, hogy "felkérdezze" egy Facebook bejegyzésben foglalt véleménye miatt. A szélsőjobboldali csoportokban, újabban fideszes körökben ismert férfi zokon vette, amikor Hont András "magyartalan idiótának" és "férgeknek" nevezte a magát nyíltan kormánypártinak hirdető 888.hu mellett elkötelezetteket, mert azok Heller Ágnes filozófust kritizálták egy cikkben szerinte elfogadhatatlan stílusban. Vélemények ütköztek – mondhatjuk.

Bár Hont sokáig tűrte a kopasz, megtermett testalkatú férfi vegzálását, mikor az a sokadik felszólításra sem távozott, végül az újságíró maga döntött úgy, hogy megszabadul zaklatójától: némi dulakodás után kipakolta a férfit a büféből. Az esetet a Pesti Srácok a zaklatótól szerzett, erősen megvágott videóval osztotta meg, amiben Hont agresszivitását emelik ki, noha nem cáfolták az újságíró Facebook-oldalán megjelent leírást, ami lényegesen árnyalja, hogy miért érezte úgy, hogy saját védelmében tennie kell valamit.

Hont András

Jó, én ennek nem akartam reklámot csinálni, de a megkeresésekből úgy érzékelem: mások igen, egyszerűbb, ha leírom én. Vasárnap éjjel nem messze természetes élőhelyemtől egy gyorsétteremben még...

Az eset azonban egy egyre erősödő jelenségre utal: az elmúlt két évben fokozódó kormányzati sajtóellenes megnyilvánulások már az újságírók hétköznapi életére is hatással van, a felbátorodott hívek úgy érzik, hogy "elégtételt vehetnek" a nekik nem tetsző vélemények, sőt, tényállítások miatt is.

A kormány az elmúlt nyolc évben egyre nehezebbé tette a sajtó munkáját. Az már a finomabb megoldások közé tartozik, hogy egyszerűen nem válaszolnak újságírói kérdésekre, különösen az adatigénylésekre, ami hosszú évek pereskedését is magával vonhatja. Ennek fokozása, mikor a kérdésre úgy "válaszolnak", hogy egy kormánypárti sajtóterméknek adják ki a kért adatokat, ahol a nekik kedvező szájízzel tálalják az információkat, a valódi kérdező pedig csak egy linket kap az Origo vagy a Magyar Idők felületein megjelent hírről.

Miután a társadalom nem kormánypárti része a rémisztően egyoldalú tájékoztatás miatt elkezdte álhírgyárként kezelni a közmédia, az Echo TV, a Magyar Idők, 888.hu és a Pesti Srácok, az Origo és csatolt részeik működését, a fideszes gépezet hasonlóan kezdett el "fake newst" kiáltani, amikor a független vagy az ellenzéki médiumok közöltek híreket. A társadalom ketté szakadt, a kommunikáció elérte célját: az átlagember szerint amit a másik állít, az hamis, nem is kell meggyőződnöm az állításairól, sőt, "nemzetrontó" tevékenysége miatt fel is léphetek ellene. Sajnos ez mind a kormánypárti, mind az azzal ellentétes elveket vallók táborára egyre inkábbb jellemző lett, a mérsékelten gondolkodók kiszorultak a közéleti vitákból.

Szomorú jelenség az is, hogy amikor A-oldal valamilyen meredek állítást tesz, akkor a B-oldal csak annak cáfolatával van elfoglalva.

Egyre ritkábbak azok a cikkek a napi hírfolyamban, amelyek mindkét – vagy akár négy-öt – szempontjai szerint mutatja be az eseményeket, az olvasóra bízva a következtetések levonását. Természetesen vannak egyértelműbb esetek, nehéz nem embertelennek nevezni például, amikor a magyar állam nem ad enni a határon jogerős döntés nélkül őrizetben tartott embereknek. A sajtó tehát nem értéksemleges, de lehet kiegyensúlyozott. Erre törekszünk mi is.

Vegyük tehát röviden sorra Hont András mellett azokat a jelentősebb eseteket, hogy mikor zaklatták a sajtó munkatársait, illetve mikor lehetetlenítették el erővel munkájukat a közelmúltban.

  • 2017 májusában kirángatták egy fideszes lakossági fórumról a 444 újságíróját, a telefonját elvette és kitörölte a felvételeket Szabó László, a párt újbudai politikusa.
  • Tasó László fideszes képviselő maga vitte ki a biztonsági szolgálat segítségével a Hír TV felszerelését, mikor forgatni akartak választási gyűlésén 2018 márciusában. A választási gyűlések a törvények szerint nyilvánosak, a sajtónak szabad bejárása van. A rendőrség tétlenül nézte.
  • Biztonsági emberek megakadályozták, hogy a 24.hu stábja bejusson az 1,2 milliárdos offshoreszámlával rendelkező Szabó Zsolt választási gyűlésére.
  • 2017. március 15-én a Pesti Srácok munkatársát érte inzultus. Bár szakmailag erősen megkérőjelezhető az illető tevékenysége, az mégis szót érdemel, hogyan próbálta a tömeg ellehetetleníteni a munkáját.
  • Leöntötték és akadályozták Császár Attila riporteri munkáját, aki még a G-nap előtti Hír TV munkatársaként próbált tudósítani a netadó elleni tüntetésről, ez 2014-ben történt, amikor elindult a nyílt hírhamisítás elutasítása.
  • Nem térhetek ki előle magam sem: március 15-én a Békemeneten erőszakkal távolítottak el a fideszes prominensektől, mert az egyik biztonsági őr szerint "túl sokat kérdeztem". Az ügyben akkori munkáltatóm, a Magyar Nemzet bejelentést tett a rendőségen, mert munkám ellátásban akadályoztak meg erőszakkal. Azóta sértetti kihallgatásomra sem került sor, a rendőrség nem válaszolt megkeresésemre, hogyan áll az esetem.

Előfordult már, hogy fenyegető vagy szitkozódó üzeneteket kaptak újságírók, ehhez a legtöbben hozzászoktak, akik politikával is foglalkoznak.  Hont András zaklatása azért jelent új szintet, mert eddig – ahogy a felsorolásból is látszik – az újságíró éppen aktuális tevékenysége váltott ki agressziót, míg az előző hétvégén a publicistát munkáján kívül, hétköznapi életét élve találta meg egy fanatikus. Hogy ez volt-e az utolsó csepp a szakma vagy a társadalom számára, azt a reakciók fényében nem lehet állítani. Azt viszont lehet, hogy a véleménykülönbségeknek nem lehet olyan következménye, ami nem "csupán" az újságíró jogait, a társadalom információszerzéshez való jogát sérti, hanem tettlegességig elfajul.

Ez pedig aligha vélemény, hanem demokratikus jogállami értékek kérdése.

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.