Sorozatossá vált a magyar újságírók vegzálása

Unyatyinszki György 2018-08-25 15:01:00
A független és a kormánypárti média munkatársainak is kijutott a népharagból az elmúlt bő egy évben, ám új jelenség, hogy hétköznapi életükben is zaklatják már az újságírókat.

Az augusztus huszadikai hosszú hétvégén Hont András, a HVG újságírója egy budapesti büfében vacsorázott, amikor egy férfi odalépett hozzá a telefonjával videózva, hogy "felkérdezze" egy Facebook bejegyzésben foglalt véleménye miatt. A szélsőjobboldali csoportokban, újabban fideszes körökben ismert férfi zokon vette, amikor Hont András "magyartalan idiótának" és "férgeknek" nevezte a magát nyíltan kormánypártinak hirdető 888.hu mellett elkötelezetteket, mert azok Heller Ágnes filozófust kritizálták egy cikkben szerinte elfogadhatatlan stílusban. Vélemények ütköztek – mondhatjuk.

Bár Hont sokáig tűrte a kopasz, megtermett testalkatú férfi vegzálását, mikor az a sokadik felszólításra sem távozott, végül az újságíró maga döntött úgy, hogy megszabadul zaklatójától: némi dulakodás után kipakolta a férfit a büféből. Az esetet a Pesti Srácok a zaklatótól szerzett, erősen megvágott videóval osztotta meg, amiben Hont agresszivitását emelik ki, noha nem cáfolták az újságíró Facebook-oldalán megjelent leírást, ami lényegesen árnyalja, hogy miért érezte úgy, hogy saját védelmében tennie kell valamit.

Hont András

Jó, én ennek nem akartam reklámot csinálni, de a megkeresésekből úgy érzékelem: mások igen, egyszerűbb, ha leírom én. Vasárnap éjjel nem messze természetes élőhelyemtől egy gyorsétteremben még...

Az eset azonban egy egyre erősödő jelenségre utal: az elmúlt két évben fokozódó kormányzati sajtóellenes megnyilvánulások már az újságírók hétköznapi életére is hatással van, a felbátorodott hívek úgy érzik, hogy "elégtételt vehetnek" a nekik nem tetsző vélemények, sőt, tényállítások miatt is.

A kormány az elmúlt nyolc évben egyre nehezebbé tette a sajtó munkáját. Az már a finomabb megoldások közé tartozik, hogy egyszerűen nem válaszolnak újságírói kérdésekre, különösen az adatigénylésekre, ami hosszú évek pereskedését is magával vonhatja. Ennek fokozása, mikor a kérdésre úgy "válaszolnak", hogy egy kormánypárti sajtóterméknek adják ki a kért adatokat, ahol a nekik kedvező szájízzel tálalják az információkat, a valódi kérdező pedig csak egy linket kap az Origo vagy a Magyar Idők felületein megjelent hírről.

Miután a társadalom nem kormánypárti része a rémisztően egyoldalú tájékoztatás miatt elkezdte álhírgyárként kezelni a közmédia, az Echo TV, a Magyar Idők, 888.hu és a Pesti Srácok, az Origo és csatolt részeik működését, a fideszes gépezet hasonlóan kezdett el "fake newst" kiáltani, amikor a független vagy az ellenzéki médiumok közöltek híreket. A társadalom ketté szakadt, a kommunikáció elérte célját: az átlagember szerint amit a másik állít, az hamis, nem is kell meggyőződnöm az állításairól, sőt, "nemzetrontó" tevékenysége miatt fel is léphetek ellene. Sajnos ez mind a kormánypárti, mind az azzal ellentétes elveket vallók táborára egyre inkábbb jellemző lett, a mérsékelten gondolkodók kiszorultak a közéleti vitákból.

Szomorú jelenség az is, hogy amikor A-oldal valamilyen meredek állítást tesz, akkor a B-oldal csak annak cáfolatával van elfoglalva.

Egyre ritkábbak azok a cikkek a napi hírfolyamban, amelyek mindkét – vagy akár négy-öt – szempontjai szerint mutatja be az eseményeket, az olvasóra bízva a következtetések levonását. Természetesen vannak egyértelműbb esetek, nehéz nem embertelennek nevezni például, amikor a magyar állam nem ad enni a határon jogerős döntés nélkül őrizetben tartott embereknek. A sajtó tehát nem értéksemleges, de lehet kiegyensúlyozott. Erre törekszünk mi is.

Vegyük tehát röviden sorra Hont András mellett azokat a jelentősebb eseteket, hogy mikor zaklatták a sajtó munkatársait, illetve mikor lehetetlenítették el erővel munkájukat a közelmúltban.

  • 2017 májusában kirángatták egy fideszes lakossági fórumról a 444 újságíróját, a telefonját elvette és kitörölte a felvételeket Szabó László, a párt újbudai politikusa.
  • Tasó László fideszes képviselő maga vitte ki a biztonsági szolgálat segítségével a Hír TV felszerelését, mikor forgatni akartak választási gyűlésén 2018 márciusában. A választási gyűlések a törvények szerint nyilvánosak, a sajtónak szabad bejárása van. A rendőrség tétlenül nézte.
  • Biztonsági emberek megakadályozták, hogy a 24.hu stábja bejusson az 1,2 milliárdos offshoreszámlával rendelkező Szabó Zsolt választási gyűlésére.
  • 2017. március 15-én a Pesti Srácok munkatársát érte inzultus. Bár szakmailag erősen megkérőjelezhető az illető tevékenysége, az mégis szót érdemel, hogyan próbálta a tömeg ellehetetleníteni a munkáját.
  • Leöntötték és akadályozták Császár Attila riporteri munkáját, aki még a G-nap előtti Hír TV munkatársaként próbált tudósítani a netadó elleni tüntetésről, ez 2014-ben történt, amikor elindult a nyílt hírhamisítás elutasítása.
  • Nem térhetek ki előle magam sem: március 15-én a Békemeneten erőszakkal távolítottak el a fideszes prominensektől, mert az egyik biztonsági őr szerint "túl sokat kérdeztem". Az ügyben akkori munkáltatóm, a Magyar Nemzet bejelentést tett a rendőségen, mert munkám ellátásban akadályoztak meg erőszakkal. Azóta sértetti kihallgatásomra sem került sor, a rendőrség nem válaszolt megkeresésemre, hogyan áll az esetem.

Előfordult már, hogy fenyegető vagy szitkozódó üzeneteket kaptak újságírók, ehhez a legtöbben hozzászoktak, akik politikával is foglalkoznak.  Hont András zaklatása azért jelent új szintet, mert eddig – ahogy a felsorolásból is látszik – az újságíró éppen aktuális tevékenysége váltott ki agressziót, míg az előző hétvégén a publicistát munkáján kívül, hétköznapi életét élve találta meg egy fanatikus. Hogy ez volt-e az utolsó csepp a szakma vagy a társadalom számára, azt a reakciók fényében nem lehet állítani. Azt viszont lehet, hogy a véleménykülönbségeknek nem lehet olyan következménye, ami nem "csupán" az újságíró jogait, a társadalom információszerzéshez való jogát sérti, hanem tettlegességig elfajul.

Ez pedig aligha vélemény, hanem demokratikus jogállami értékek kérdése.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.