Kásler Miklós emberminiszer milliárdos fejlesztést adott át a szombathelyi kórházban, minket elfelejtettek meghívni

Vágvölgyi Bálint 2019-01-21 14:53:00
Egészen biztosan csak véletlenül nem kaptunk meghívót az eseményre.

Nagyon szívesen beszámoltunk volna mi is első kézből arról a több mint 1,1 milliárd forint értékű, elsősorban az onkológiai ellátást érintő fejlesztésről, amit ma adott át Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Csak sajnos nem kaptunk meghívót az eseményre. Úgy látszik tovább tart a bojkott, amit a polgármesteri kabinetiroda kommunikációs vezetője hirdetett az őket kritizáló sajtó ellen. 

Még múlt héten írtuk meg, hogy Molnár Miklós alpolgármester hatásköreinek visszavonása ügyén szétküldött közleménnyel kapcsolatban jelentette ki a kabinetiroda kommunikációs vezetője, hogy az Ugytudjuk.hu szerkesztőségének nem hajlandó azt elküldeni - mint mondta ő dönti el, hogy ki kap a városházáról sajtóanyagot és ki nem. Azután egy másik levélben azt közölték a sajtóval, hogy ezentúl nem küldik ki a képviselők heti programjának tervezetét sem.

Tiltakozunk!

A szombathelyi Polgármesteri Hivatal most már nyíltan bojkottálja az őket kritizáló sajtót. Tegnap, Molnár Miklós alpolgármester hatásköreinek visszavonása ügyén szétküldött közleménnyel kapcsolatban jelentette ki a szombathelyi polgármesteri kabinetiroda kommunikációs vezetője, hogy az Ugytudjuk.hu szerkesztőségének nem hajlandó azt elküldeni. Mint mondta, azt ő dönti el, hogy ki kap a városházáról sajtóanyagot és ki nem.

Persze akár a kórház is jelezhette volna, hogy ünnepség lesz náluk, de a Markusovszkyból általában akkor sem jön válasz, ha kérdezünk valamit.

Lehet, hogy azért vagyunk tiltólistán, mert mi olykor kényes ügyben is írunk. Abban pedig őszintén bízunk, hogy a szombathelyi szülészeten azóta minden rendben van és talán már a sürgősségi tömbben sem kell vödrökkel felfogni az esővizet egy zápor után.

Szóval meghívó híján nem tudtunk ott lenni az eseményen, ezért csak az MTI-ben közreadott anyagból tudjuk tájékoztatni kedves olvasóinkat:

Kásler Miklós a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több mint 1,1 milliárd forint értékű, elsősorban az onkológiai ellátást érintő beruházásainak avatásán azt mondta: olyan kulturális és egészségügyi fejlesztések zajlanak, amilyenek "Magyarország eddig ismert 1100 éves történetében még soha".

A vidéki egészségügyi hálózat fejlesztésének része a szombathelyi kórház beruházása, amelynek révén az ottani regionális onkológiai centrum már minden olyan diagnosztikai és terápiás kezelést biztosít, amit az Országos Onkológiai Intézet - tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a magyar onkológiai stratégiáról néhány évtizeddel ezelőtt lezajlott viták után példaértékű ellátórendszer alakult ki Magyarországon. Ennek csúcsintézménye a legmagasabb európai szintű elvárásoknak is megfelel, négy regionális centrum működik az országban, illetve a legtöbb vidéki kórházban van onkológiai osztály is.

A Szombathelyen kialakított regionális onkológiai centrum diagnosztikai és terápiás lehetőségei szinte teljesen azonosak azokkal, amelyek a központi intézetben elérhetőek, csak az ellátott betegségek körében van nem túl jelentős különbség. A betegeknek az új PET/CT beszerzése révén pedig már nem kell Budapestre vagy Kaposvárra utazniuk, ez évente mintegy ezer beteget érint.

A vasi megyeszékhelyen néhány éve a rendkívül magas szintű technológiát jelentő molekuláris patológiai tevékenységet is folytatnak, ami nélkülözhetetlen ma már a korszerű onkológiai terápiákhoz. A miniszter jelezte azt is: még ebben az évben elindul a salgótarjáni kórház onkológiájának fejlesztése is.

Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója elmondta: a kórház legrégebbi, 90 éves épületében működő sebészeti osztályt 523 millió forintból újították fel. A teljes korszerűsítés jóvoltából a betegek 21. századi körülmények közé kerülnek most már.

Hozzátette: a daganatos betegek diagnosztikáját szolgáló PET/CT, illetve a kemoterápiában alkalmazott CATO-rendszer megvalósítása az onkológiai betegek ellátásához nélkülözhetetlen fejlesztés. A kórház helyszínen kiosztott sajtóközleménye szerint az előbbi 520 millió forintba, az utóbbi 84 millió forintba került.

Hende Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a szombathelyi egészségügyi intézmény hosszú évek óta veszteség nélkül működik, jól gazdálkodva, magas színvonalú gyógyítást biztosít. A 2010 óta eltelt időszakban, a mostanival együtt már meghaladja a 20 milliárd forintot a kórház beruházásainak értéke, ami messze túlmutat a 2002 és 2010 között végrehajtott fejlesztések értékén.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az egészségügy három tevékenységi területére, a diagnosztikára, a gyógyításra és az elhelyezési körülményekre egyaránt kiterjedő, több mint 1,1 milliárd forint értékű modernizálással nemcsak a kórház fejlődött, hanem a város, a megye és a régió ellátása is.

Nagyon fontosnak nevezte az eszközpark javítását, de hozzátette, hogy "csodálatos eszközökkel sem lehet hivatástudat, empátia, a betegekhez való jó viszony nélkül gyógyítani".

Szólj hozzá!

Lemondott tisztségéről a Haladás ügyvezetője

A május 28-i közgyűlésen döntenek az utódlásról.

Orosz Bernadett: A kormány kergetett bele a jelöltségbe, és kitartok addig, míg az áldozatok számára biztonságos jogi környezet nem teremtünk

A Miskolcon önkormányzati képviselőjelöltnek induló egykori bántalmazott nő, az LMP hatására lépett be a politikába.

Egy este alatt döntött az ETO új edzője arról, hogy elvállalja a csapat vezetését

Az új tréner, aki egyelőre a szezon utolsó öt meccsére érkezett.

Az Alterába Kft. nyerte el az körmendi Ökocentrum üzemeltetésének jogát

Az pályázat kiírója, a Batthyány Örökségközpont közzétette a nyílt pályázatok anyagait.

Nem adott elsőbbséget az autós, súlyosan sérült a zebrán átkelő gyalogos Szombathelyen

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Napos idő lesz pénteken

Pár helyen lehet zápor.

Felmentették a 28 évvel ezelőtti, gersekaráti gyilkosság gyanúsítottját

Bizonyítottság hiányában született meg a döntés.

Teljes útlezárás az M86-os számú autóúton

Egy személygépkocsi gyulladt ki Szeleste térségében.

Hello Európa!

Szülinapi Wellhello koncert Szombathelyen az Uniós csatlakozás 20. évfordulóján. 

3 év 6 hónapos börtönbüntetést és a vezetéstől való örökös eltiltást kapott a szombathelyi ámokfutó

A szabályokra fittyet hányó vezető tavaly februárban rodeózott jogsi nélkül a belvárosban.

Kiengedték a győri rendőrkapitányt az előzetesből

Bűnügyi felügyeletben maradhat szeptemberig.

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.