Gyerekekkel kampányoltatott Pődör Zoltán, Jagodits Zsuzsanna a Savaria Fórum szerkesztési elveit firtatja, az Éljen Szombathely! a területi választási iroda működését kritizálja

Farkas Bazsi 2024-05-08 14:13:00
Kis színesek a kampány szombathelyi mindennapjairól.

Több témát és érintbe tartott szerda délután sajtótájékoztatót Horváth Attila, az Éljen Szombathely! képviselőjelöltje.

Horváth elsőként azt kifogásolta, hogy Illés Károly, a Fidesz-KDNP jelöltjének választási rend megsértése miatt tett fellebezését a területi választási iroda úgy fogja tárgyalni, hogy a Fidesz delegáltján kívül a többi jelölőszervezet delegáltjai nem lesznek jelen az ülésen, hiszen a bizottság még nem eskette fel őket.

Illés azt kifogásolta, hogy önkormányzati cégek ugyanazzal az arculattal tettek ki plakátokat, mint amit az Éljen Szombathely is használ. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Panaszt tett a Fidesz-KDNP egy másik szombathelyi képviselőjelöltje, Jagodits Zsuzsa is, aki a városi hetilap, a Savaria Fórum szerkesztési elveit firtatta. Jagodits azt panaszolta, hogy az önkormányzat egyik alpolgármestere a városvezetés eddigi eredményeiről és megvalósult programokról beszélt a lap hasábjain. 

Horváth azt mondta, hogy a területi választási bizottság levelet írt a Savaria Fórum szerkesztőségnek, amelyben a szerkesztési elvek után érdeklődtek. Véleménye szerint a bizottság nem viselkedhet nyomozó hatóságként, és csakis az eléjük tárt bizonyítékok alapján hozhatnak döntést.

Mindezek mellett kifejezetten arra kérték a kiadásért felelős cég vezetőjét, és a lap főszerkesztőjét, hogy minnél rövidebb idő alatt, és minél részletesebben válaszoljanak a megkeresésre.

17 éves gyerekekkel kampányoltatott Pődör Zoltán, a Fidesz-KDNP Gyöngyöshermán-Szentkirályon induló képviselőjelöltje. Ezzel kapcsoltaban Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely jelöltje tett panasz a helyi választási bizottságnál. Mivel a választási törvényben külön szabályozás nincs ilyen esetre, a bizottság egyhangúlag utasította el a beadványt, azonban egy ombudsmani állásfoglalást alapulvéve határozatukban leírták, hogy:

A Bizottság meggyőződése, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Fontosnak tartja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.

(...) A gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés. Önmagában a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet, ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz.

Rendkívül aggályosnak tartjuk és etikátlannak, hogy valaki gyerekeket vonjon be kampányolni - összegzett Horváth. 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.