Közadatok: Szombathely jól, Győr rosszul szerepelt az átláthatósági teszten

Pintér Bence 2022-05-29 08:56:59
Nem múlik ez egyébként a városvezetés pártállásán, hiszen a fideszes Székesfehérvár átlag feletti, míg például az MZP-vezette Hódmezővásárhely átlag alatti eredményt ért el a civilek által végzett átláthatósági teszten.

Az Ugytudjuk.hu nem egy alkalommal számoltunk be arról, hogy Győrben kifejezetten nehéz hozzáférni közadatokhoz:

az önkormányzat még csak-csak felteszi honlapjára azt, amit nagyon muszáj, a városi cégek már alig-alig; közérdekű adatigénylésre pedig a legritkább esetben adnak érdemi választ.

Így a győriek nem kifejezetten ismerhetik meg, hogy az önkormányzat, illetve az olyan, évente milliárdos költségvetésből működő városi cégek mire költik pontosan a pénzüket, mint a Győr-Szol vagy a GYHG – ezek feltárásához arra volt szükség, hogy kiszivárogjanak hozzánk a megfelelő adatok, és mi feltárjuk, hogy pontosan ki és hogyan profitál a két nagy cég működéséből.

Ezután talán nem meglepő, hogy az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven 2019-ben meghirdetett átláthatósági programjának keretében megvizsgált önkormányzatok közül a sereghajtók között végzett a győri önkormányzat.

„Annak érdekében, hogy jobban megismerjük, teljesülnek-e az Ez a Minimum! vállalásai, tavaly ősszel egy több mint 40 szempontból álló audit szempontrendszert dolgoztunk ki a minimumprogram alapján. Az értékelés fókuszába itt már nem az elköteleződés módja és a szabályozás folyamata, hanem a megkövetelt adatok tényleges hozzáférhetősége került”

– írják az eredményeket összefoglaló cikkben. Tizenhét olyan önkormányzatot vizsgáltak, ahol valamilyen módon vállalták a program teljesítését, illetve tizenhárom olyat, ahol nem. Azt vizsgálták, hogy az adott területeken mennyire elérhetőek az adatok egyáltalán, illetve hogy ezek milyen formátumban elérhetőek, kereshetőek-e például.

A harminc vizsgált önkormányzat közül az Ez a minimum! programot egyébként nem bevezető Győr 41 százalékos eredménnyel hátulról a harmadik, míg az azt szintén nem bevezető Szombathely 54 százalékos eredményével a kilencedik lett.

Győr esetében a civilek azt ajánlják, hogy

  • az önkormányzat költségvetését és annak mellékleteit géppel feldolgozható, táblázatos formában tegyék elérhetővé.
  • tegyék közzé az önkormányzat által lefolytatott közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó hirdetményeket, az ajánlatok elbírálását tartalmazó összegzéseket és a megkötött szerződéseket is.
  • az önkormányzat az tegye közzé megkötött nagy összegű szerződéseinek listáját az Infotv.-nek megfelelő módon, illetve azok másolatát annak minden mellékletével és módosításával.

Szombathelyen is van azért mit javítani:

  • a jegyzőkönyvben vagy külön menüpontban tüntessék fel a képviselő-testületi szavazások név szerinti eredményét.
  • legyenek elérhetőek naprakészen az önkormányzat által benyújtott pályázatok dokumentumai a honlapon.
  • legyen elérhető a honlapon teljeskörű, géppel olvasható, kereshető, táblázatos formájú adatbázis az önkormányzati cégek által megkötött szerződésekről is.

Érdekes egyébként, hogy a vizsgált önkormányzatok esetében nem feltétlenül volt igaz az, hogy a fideszes önkormányzatok kevésbé átláthatóak, míg az országos értelemben „ellenzéki” vezetésű önkormányzatok mind nagyobb hangsúlyt fektetnek az átláthatóságra:

a fideszes Székesfehérvár közvetlenül Szombathely után a tizedik a listán, míg a Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhely éppen csak megelőzi Győrt, ha átláthatóságról van szó.

A harminc vizsgált város, illetve budapesti kerület eredményeiről itt lehet többet olvasni.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.