Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

ugytudjuk.hu 2024-04-24 15:05:00
Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elvárható tőlük, hogy olyan testi és pszichikai állapotban legyenek, amely alkalmassá teszi őket a szabályok betartására és a közlekedés biztonságának megóvására.

Az alkoholos állapot pedig hátrányosan hat a biztonságos közlekedésre, mind a közúti és minden más közlekedési ágazatban. Az abban résztvevő személyek életére és testi épségére is fokozott veszélyt jelent az ittas vezető.

Ilyen helyzetekben a vezető reakcióideje és sebessége is lecsökken, cselekvési képessége is káros befolyásoltság alá kerül. Könnyen előfordulhat, hogy elgázol valakit, aztán a törvény elől elmenekül, hátrahagyva a helyszínt és a sérültet. Az alkoholfogyasztás gyorsan oda vezethet, hogy megindul a büntetőeljárás cserbenhagyás miatt.

Ki követi el a cserbenhagyást?

A balesetben érintett jármű vezetője a cserbenhagyás elkövetője, aki nyilvánvalóan tudatában van, hogy baleset történt. Emiatt a cserbenhagyás bűncselekménye kizárólag szándékosan követhető el.

Amennyiben az elkövető ittas állapotban van, akkor is fennáll a szándékosság, erre nem hivatkozhat védekezésképpen. Pontosan emiatt előfordulhat, hogy nem észleli a baleset tényét, ami ugyanúgy felróható neki, a szándékosságot pedig nem zárja ki.

Vannak olyan helyzetek, amikor a jármű utasa buzdítja a vezetőt a helyszín elhagyására, ilyenkor őt, mint felbujtót is felelősségre lehet vonni. Ráadásul még segítségnyújtás elmulasztás is felróható neki.

Kötelezettség által felölelt magatartások

A cserbenhagyást elkövetők nagyon sok esetben valamilyen más jogsértő magatartásuk leplezése miatt nem állnak meg a helyszínen. Ilyen például az ittas vezetés, ami a Btk szerint szintén bűncselekmény.

A balesetben érintett járművezetők számára a törvény segítségnyújtási kötelezettséget ír elő. Ez azt jelenti először is, hogy meg kell állnia. Ezután pedig meg kell győződnie arról, hogy van-e a helyszínen sérült, illetve segítségre szoruló személy.

Ha az autó vezetője nem tesz eleget meggyőződési kötelezettségének, és a balesetnek van legalább egy sérültje, úgy nem cserbenhagyást, hanem segítségnyújtás elmulasztásának vétségét követi el. Ez az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekménynek minősül, ami minden állampolgárra kiterjed, nem csak a járművezetőkre.

Súlyosabb bűncselekmény

A cserbenhagyás csak akkor állapítható meg, ha az elkövető súlyosabb bűncselekményt nem valósít meg. Egy ilyen ügyben mindenképpen célszerű jogi segítséget, szakszerű védelmet kérni. Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd hatékony képviseletet tud nyújtani, amivel segíthet a büntetés mértékének realizálásában is.

Egy határozott és tapasztalt közlekedési ügyvéd az eljárás megindulásától kezdve szakszerű segítség lehet. Akár számos enyhítő körülmény feltárását is eredményezheti a megfelelő ügyvédi képviselet.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.