Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

ugytudjuk.hu 2024-04-24 15:05:00
Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elvárható tőlük, hogy olyan testi és pszichikai állapotban legyenek, amely alkalmassá teszi őket a szabályok betartására és a közlekedés biztonságának megóvására.

Az alkoholos állapot pedig hátrányosan hat a biztonságos közlekedésre, mind a közúti és minden más közlekedési ágazatban. Az abban résztvevő személyek életére és testi épségére is fokozott veszélyt jelent az ittas vezető.

Ilyen helyzetekben a vezető reakcióideje és sebessége is lecsökken, cselekvési képessége is káros befolyásoltság alá kerül. Könnyen előfordulhat, hogy elgázol valakit, aztán a törvény elől elmenekül, hátrahagyva a helyszínt és a sérültet. Az alkoholfogyasztás gyorsan oda vezethet, hogy megindul a büntetőeljárás cserbenhagyás miatt.

Ki követi el a cserbenhagyást?

A balesetben érintett jármű vezetője a cserbenhagyás elkövetője, aki nyilvánvalóan tudatában van, hogy baleset történt. Emiatt a cserbenhagyás bűncselekménye kizárólag szándékosan követhető el.

Amennyiben az elkövető ittas állapotban van, akkor is fennáll a szándékosság, erre nem hivatkozhat védekezésképpen. Pontosan emiatt előfordulhat, hogy nem észleli a baleset tényét, ami ugyanúgy felróható neki, a szándékosságot pedig nem zárja ki.

Vannak olyan helyzetek, amikor a jármű utasa buzdítja a vezetőt a helyszín elhagyására, ilyenkor őt, mint felbujtót is felelősségre lehet vonni. Ráadásul még segítségnyújtás elmulasztás is felróható neki.

Kötelezettség által felölelt magatartások

A cserbenhagyást elkövetők nagyon sok esetben valamilyen más jogsértő magatartásuk leplezése miatt nem állnak meg a helyszínen. Ilyen például az ittas vezetés, ami a Btk szerint szintén bűncselekmény.

A balesetben érintett járművezetők számára a törvény segítségnyújtási kötelezettséget ír elő. Ez azt jelenti először is, hogy meg kell állnia. Ezután pedig meg kell győződnie arról, hogy van-e a helyszínen sérült, illetve segítségre szoruló személy.

Ha az autó vezetője nem tesz eleget meggyőződési kötelezettségének, és a balesetnek van legalább egy sérültje, úgy nem cserbenhagyást, hanem segítségnyújtás elmulasztásának vétségét követi el. Ez az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekménynek minősül, ami minden állampolgárra kiterjed, nem csak a járművezetőkre.

Súlyosabb bűncselekmény

A cserbenhagyás csak akkor állapítható meg, ha az elkövető súlyosabb bűncselekményt nem valósít meg. Egy ilyen ügyben mindenképpen célszerű jogi segítséget, szakszerű védelmet kérni. Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd hatékony képviseletet tud nyújtani, amivel segíthet a büntetés mértékének realizálásában is.

Egy határozott és tapasztalt közlekedési ügyvéd az eljárás megindulásától kezdve szakszerű segítség lehet. Akár számos enyhítő körülmény feltárását is eredményezheti a megfelelő ügyvédi képviselet.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.