Hajtó: A győri Fideszben is vannak viták néha, mint akárhol máshol

Pintér Bence 2022-05-10 14:30:00
Miért ilyen drágák a koncertek? Mennyi esély lenne elhozni Győrbe az AC/DC-t? Miért készített Gerzson és Panka-mintájú légvárat? Mi igaz a hírekből, miszerint összerúgta a port Radnóti alpolgármesterrel? Ritka pillanat: fideszes politikus, Hajtó Péter, Gyárváros önkormányzati képviselője adott interjút nekünk.

Ritkán van alkalmunk fideszes politikussal beszélgetni, közismert tény, hogy Dézsi polgármester például menekül a kameránk elől. Mi ennek az oka ön szerint?

Sokoldalú ember vagyok, többek között önkormányzati képviselő Fidesz-színekben, amire nagyon büszke vagyok. A ritkább interjúk oka azt gondolom a közösségi média azon hátránya, hogy ha az ember mond valamit, akkor rögtön fideszes „bérenc” lesz – azonnal megtámadják negatív kritikával. Nem úgy olvassák ezeket a cikkeket, hogy valaki nyilatkozik valamiről és esetleg még értelme is van, hanem azonnal támadnak az emberek. Ez mindkét irányban igaz.

Reméljük ez a jövőben változik, de rossz érzés, ha az ember ad egy interjút, akkor az első komment az, hogy biztos lop, csal, hazudik. El is olvashatnák a cikket, netán még el is hihetnék, ami benne van.

Azért ültünk le beszélgetni, mert május végén ismét lesz Szentiváni Fesztivál. Mint azt olvasóink tudhatják, ön rendezvényszervezéssel foglalkozik civilben, és ezzel foglalkozott a Győr Projekt Kft.-nél is. Itt azonban új vezetőt jelölt ki a polgármester, ön pedig úgy tűnt, kivonult erről a szavazásról. Tényleg kivonult?

Igen. Ennek prózai oka volt: azt gondolom, hogy a frakcióvezetőnek az lenne a dolga, hogy időben tájékoztasson – mint a frakció tagját – arról, hogy milyen napirendi pontok lesznek. Ez akkor nem történt meg. Aznap nem tudtam volna menni a közgyűlésre, a feleségem beteg volt, a gyerekeimre kellett volna vigyáznom, de ennek ellenére elmentem.

Kézhez kaptam ezt a napirendi pontot, amely kapcsán azt gondoltam, hogy ezt egy kicsit komolyabban át kellett volna beszélni.

Abban a pillanatban azt éreztem, hogy nekem ott nincs helyem, nem akarom a javaslatot se támogatni, se ellenezni, de még tartózkodni sem akarok. Érintett voltam valamilyen szinten, így aztán döntöttem, elhagytam a termet, több napirendi pont amúgy sem volt. Aztán később leültem a polgármesterrel, és megbeszéltük ezt a dolgot.

Azt sérelmeztem, hogy ezt nem beszéltük meg előtte, hiszen véleményem szerint Herceg Sándor remek munkát végzett a Győr Projekt élén. Például idehoztuk Győrbe az Úszó Nemzet Programot, ami azt gondolom, hogy minden gyereknek érdeke és óriási szakmai siker, hogy Győr végül részese lehet ennek a kiváló programnak. De ő a polgármester, joga van dönteni, és később tudtam meg, egyéb feladattal bízta meg. Így már érthető volt a döntés is. Nagy Gergő sem rossz választás a cég élére, bele fog nőni a feladatba.

És ön még a Győr Projektnél van?

Jelen pillanatban még igen, május 31-ig. Az én kérésemre közös megegyezéssel megszűnt ez a munkaviszony. Valaki nyilván majd tovább fogja vinni ezt az ágazatot, de én nem találtam meg magam ebben az új felállásban. Nem Nagy Gergő személye problémás, vannak más emberek, akikkel nem tudok együtt dolgozni.

De nagyon büszke vagyok arra, hogy 2021-ben a covid után egy mintaszerű évet tudtunk le és a vezetésemmel rengeteg eseményt bonyolítottunk le Győrben hiba nélkül.

Ami most ott van, az nekem nem kihívás, én pedig azokat szeretem. Polgármester úrral ezt megbeszéltük, tanácsot továbbra is adok szívesen ha szükség van rá, de ehhez nincs szükség bejelentett, főállású munkaviszonyra.

Két kimaradt év után lesz újra Szentiváni Fesztivál. Mivel készülnek, és mennyivel támogatja a város ezt a rendezvényt?

Két világsztárral: DJ Bobo és az East17 jön Szentivánra. Rajtuk kívül pedig jönnek magyarok: Pápai Joci, Majka & Curtis, G.w.M, Dj Dominique, Mr. Rick és Horváth Tamás is itt lesz.

2014 óta szervezem ezt az eseményt, és mindig kaptunk rá önkormányzati támogatást. Mikor képviselő lettem, leültünk polgármester úrral, és abban állapodtunk meg, hogy ezek a támogatások ne emelkedjenek, amíg a piaci körülményekhez tudunk alkalmazkodni. Erre a rendezvényre és az augusztus 20-ra bruttó 20, azaz nettó 16 millió forint támogatást kaptunk összesen a várostól.

Ez volt az előző évek gyakorlata is. De azt látni kell, hogy a szentiváni rendezvény 85, az augusztus 20-i 41 millióba kerül nettóban. Mindösszesen a költségek kb. 12-13 százalékát adja a város, a többit piaci alapon kell kitermelni. Kockáztatunk, vállalkozunk, mint sokan ebben a szakmában. Nincs titok, bármikor vállalom ezeket a számokat. Ezek a fesztiválok Győr kulturális életének komoly részét képezik, értéket teremtettünk, és gondolni kell azokra is, akik a cégben dolgoznak évek óta. Ez nem politikai kérdés, tisztán szakmai.

Hogy áll össze egy ilyen fesztivál műsora?

Ismerjük a közönség igényeit és ennek alapján alapvetően én szervezem a főbb részeket, a fiatalabbaknak szóló programokat a kollégáim. Idén a Europe-ot akartuk elhívni, de ők kaptak egy turné lehetőséget, és mivel már DJ Bobóval is felvettük a kapcsolatot, egyértelmű volt, hogy őt hívjuk,

egyébként is a szakmai bakancslistán volt, hogy egyszer szervezzek DJ Bobo-koncertet.

Hogy látja a rendezvényeket most Győrben? A covid miatt nem tudott az új városvezetés teljesen kibontakozni ezen a területen, de a kritika azért ott van, hogy Dézsi polgármester közismert ízlése erősen befolyásolja azt, hogy milyen koncertek, előadók kapnak helyet a városban.

Nem értek ezzel egyet. Igaz, több rockzene van Győrben, mint korábban volt, de más műfajok is erősen képviseltetik magukat. Itt volt Placido Domingo, Korda Gyuri, a Republic, Havasi, Kis Grofó például. Minden műfaj teret kapott és ez így van jól! A polgármester megosztó személyiség, divat támadni a mindenkori városvezetőt, olvasottságot generál.

A másik kritika, amivel mi is foglalkoztunk viszont, hogy iszonyatosan drágának tűnnek egyes koncertek.

Sejtem mire gondol! Egy produkció mindig sok részből tevődik össze. A Tankcsapda-koncerttel kapcsolatban nem ismerem a pontos számokat, de egy százfős stáb volt lenn például. Én azt gondolom, hogy bár soknak tűnik ez az összeg, egyáltalán nem szokatlan a szakmában. Ráadásul egy olyan színpadképet raktak össze, amit ritkán látni.

Akkor legyünk pontosak: a Tankcsapda 66, a Slade közel 100 millió forintért lépett fel a városban.

A Slade esetében fel kell hoznom a saját példánkat DJ Bobóval: ahogy ott, úgy itt is mi béreljük a hangszert, a pirotechnikát, a színpadképet, a szállást, a repülőjegyet, a tiszteletdíjat… Rögtön ott vagyunk, hogy 30-35 millió forintban áll meg, hogy itt van.

A covid után ráadásul mindenki brutálisat emelt az árakon, nem léteznek a korábban megszokott normák, kicsit olyan, mint az építőipar. Minden szinte napi áras és új feltételek vannak a teljes szakmában.

Akkor mindent az érkező előadó szab meg?

Sokszor igen, leadják a listát, hogy ők mivel szeretnek dolgozni. Fura, de ez egyébként jobb megoldás, mint idehozatni a sok cuccot külföldről: három-négy kamionnyi eszközről van szó. Ez DJ Bobo esetében például hatmillió forintba fog kerülni.

Nekünk szervezőknek talán a legnehezebb. Egyszerre vagyunk a megrendelők és a kiszolgálók is ebben a helyzetben.

Szentiváni Fesztiválon például a pénteki napon majd Majka, Pápai Joci és Horváth Tamás jön, és húsz percünk lesz átszerelni a színpadot a koncertek között, ami hatalmas munka a technikusoknak, összehangoltságra van szükség minden szereplőtől. Nagyon izgalmas feladat ez.

Több híres zenekar dobosa is koncertezik a városban a következő időszakban. Mennyi realitása lenne annak, hogy egy -egy tag helyett egy valóban A-kategóriás, külföldi rockzenekart hozzanak el Győrbe?

Egy Guns N’ Roses hárommillió dollár. Kitermelehetetlen és „megölnének” érte a választók. Nem életszerű, hogy idehozzuk mondjuk az AC/DC-t. De egy-egy zenekartagot összeházasítani a filharmonikusokkal: ez nagyon jól működik, és a filharmonikusoknak is jó referencia, ráadásul új köntösben hallhatók a legnagyobb slágerek. Ez egy kifejezetten jó döntés, sokkal több kellene belőle! A Police dobosát én is várom személy szerint, óriási élmény lesz!

Pár szó a Gerzson és Panka-mintájú légvárról

Mennyire igaz az ön meglátása szerint az a vélekedés, hogy Dézsi polgármester egyszemélyi irányítás alá vette a városvezetést, és úgy gondolja, hogy mindenhez ért?

Nem gondolom, hogy így van. Erre mindig azt szoktam mondani, hogy választottunk egy orvosprofesszort a város élére, aki úgy működik, mint minden orvos: odamegyünk, elkezdjük mondani, hogy mi a panaszunk, és a végén a zárójelentést is ő írja alá, végigkíséri az egész folyamatot. Ő így él évtizedek óta – polgármesterként miért várnánk el tőle mást? Nem árult zsákbamacskát, önmagát adta már a választási kampányában is, nagyon helyesen.

De az orvos sem egyedül műt, és a polgármester sem egyedül irányít, van körülötte egy csapat. Más kérdés, hogy ennek az összetétele jó, vagy nem jó. Kardiológusként kiváló csapattal dolgozik, de a város működésében néha akadnak hibák, ezek általában a rosszindulatú karaktergyilkosságok. Veszítettünk el emiatt szakembert véleményem szerint.

Én is szoktam neki jelezni, ha úgy látom, hogy rossz tanácsot kap. Vagy elfogadja, vagy nem. Más összefüggésben lát dolgokat, komplexebben természetesen. Sokat tanultam és is tőle az elmúlt években. De egyébként én is látni és érteni akarnék mindent, ha polgármester lennék. Minden egyes aláírással felelősséget vállal, nincs azzal gond, ha követi a folyamatokat.

A Győr Projektnél dolgozott, és bizonyára hallott már a polgármester „Nyílt városháza” szlogenjéről. Ha pedig olvas minket, azt is tudja, hogy a győri önkormányzat és a városi cégek nem kifejezetten átláthatóak, nem kerülnek fel nyilvános dokumentumok a weboldalaikra, közérdekű adatigénylésekre nem kapunk választ. Ön szerint kéne ezen javítani?

Hozzám talán kétszer fordultak önök ilyen kérdéssel, mind a kétszer válaszoltam rá. Szerintem az ember munkájában nincs titok. Tegyünk fel minden olyan szerződést amit fel lehet, vagy fel kell tenni! Ezen biztos van mit változtatni, és akkor nem lenne szükség az adaitgénylésre. Persze több lenne a rosszindulatú pletyka és újságcikk.

Inkább kevesebb lenne, hiszen pletykák helyett tényekről beszélhetnénk.

Lehet. De visszatérve a korábbiakra: az emberek a közösségi médiát használva sokkal rosszindulatúbbak, mint szemtől szembe.

Egyrészt tehát nem jó, hogy nem tesszük fel ezeket, de az se jó, ha egy vállalkozást kikezdenek azért, mert dolgozik az önkormányzatnak.

Például ha építek egy légvárat valamelyik rendezvényre, akkor biztos jön a komment, hogy miért a hajtó építi a légvárat. De miért ne? Ha pedig nem közszereplőről van szó, akkor még rosszabb a dolog hiszen semmi nem mást nem tesz, mint amit vállalt, működtet egy céget!

Ha már légvárak: Gerzson és Panka-mintájú légvára is van, ugye?

Az ön miatt van! Amikor megválasztottak kulturális igazgatónak a Győr Projektbe, akkor azt írta, hogy akkor most már építheti a Hajtó a Gerzson és Panka-légvárat. Úgy voltam vele, hogy jött egy lakossági igény, teljesítsük… Egyébként imádják az emberek. Ezen kívül egyébként van még 49 másik is!

Mindig örülök neki, ha hatással vagyok dolgokra. De elkalandoztunk. A nyílt városházához visszatérve: Szombathelyen a közgyűlések után minden alkalommal tartanak sajtótájékoztatót a politikusok. Győrben ilyen miért nincs?

Élőben közvetítjük a közgyűléseket, és már ott, kommentben feltett kérdésekre is szoktunk válaszolni. A rendőrkapitány is kapott így kérdést legutóbb. Haladunk a korral, Szombathelynek is ezt javaslom ha esetleg ott nem így működik. Szívesen mutatunk példát!

Igen, de ebben a rendszerben Győrben a polgármester válogatja meg, hogy milyen kérdéseket válaszol, vagy választoltat meg, ez azért nem ugyanaz, mintha élőben kérdezhetnénk. Az, hogy ritkán tudunk ilyen nyíltan beszélgetni fideszes politikusokkal, azt is eredményezi, hogy semmi biztosat nem tudunk arról, mi a helyzet a győri Fideszben. Nagy egyetértés van, vagy azért vannak viták? Úgy hallottuk például, hogy önnek épp van egy vitája Radnóti Ákos alpolgármester úrral.

Viták vannak néha, mint akárhol máshol. Volt olyan, hogy levettünk napirendi pontot az asztalról. És igen, úgy tűnik kiszivárgott már, hogy Radnóti alpolgármester úrral néha összeszólalkozunk. Nekem van egy vehemens habitusom, szeretem face to face rendezni a vitáimat, ő pedig egy egoistább típus – ha ez a kettő találkozik, ott lesz vita. De én elvégzem a saját munkámat, ő pedig az övét.

Én egyenrangú félként vagyok hajlandó kezelni az embereket, és ha valaki ettől eltér, akkor azt mindig szóvá fogom tenni. A tiszteletet pedig megkövetelem, hiszen én is megadom. Ha ezt nem kapom meg, nem érdekel, hogy Radnóti Ákosnak milyen titulusa van, meg fogom mondani a véleményemet a jövőben is!

Ő ezt nem adta meg, és a magam módján szóvá tettem. Én sem voltam a legudvariasabb, de amilyen az adjonisten... – szokták mondani. Összességében a frakció egyébként egyben van, a Fidesz-KDNP egy erős szövetség Győrben is.

A fideszes padsorokból mit gondolnak az ellenzéki, illetve független képviselők munkájáról? Általában ez abban kulminálódik, hogy Dézsi polgármester jól letorkolja Pollreisz Balázst.

Számomra kezdő képviselőként furcsa volt, hogy gyakran nem is arról beszélnek, ami a napirendi pont. Nyilván nekik politikát kell csinálni mindenből, bele kell kötni valamibe, mert abból lehet cikket írni önöknek. Ha tárgyilagosabb lenne a közgyűlés, akkor hatékonyabban tudnánk dolgozni.

A provokációt pedig így kell kezelni: de hát a polgármester és ha már itt tartunk, Pollreisz Balázs is teszi a dolgát, hiszen ő ellenzéki.

Az áprilisi győzelem után azt hiszem el kellene kezdeni együtt dolgozni, de van, akivel lehetetlen! Győrben nagyon nehéz ellenzékről beszélni, se erős hangjuk, se valódi tevékenységük nincsen. Pollreisz Balázstól, aki Gyárvárosban él, eddig egy lakossági panaszt sem kaptam. Balla Jenőtől, aki szintén itt indult, rendszeresen kapok.

Mi várható még idén a programok terén?

A szokásos győri rendezvények megszervezése már elkezdődött, lesz Bornapok, Fröccsnapok, Barokk Esküvő, Tóparty. A szervezőcsapat továbbra is kiváló.

A fényképeket Hajtó Péter Facebook-oldaláról, a cikk felcímét a Hobo Blues Bandtől kölcsönöztük.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.