Alkalmanként 15 ezer forintért bérli az MMIK Caffét a Café 5 Kft.

Farkas Bazsi 2022-05-04 07:09:11
Az MMIK épületének takarításáért pedig havi 250 ezer forintot tesz zsebre a cég.

50 ezer forint + Áfa - ekkora havidíjért bérelte a Café 5 Kft. az MMIK büféjét 2021. november 1 és 2021. december 31 között. Ez egy korábban a MMIK Nonprofit Közhasznú Kft-nek küldött közérdekű adatigénylésünkből derült ki

Az állami fenntartású MMIK nem pályáztatta meg a kávézó üzemeltetését. Indoklásukban az állt, hogy mivel a használat időtartama nem haladja meg a 90 napot, így a jogszabályok lehetővé teszik, hogy ebben az esetben meghívásos úton bízzanak meg üzemeltetőt. 

A nettó 50 ezer forintos havidíj egyébként a rezsit is tartalmazta.

A Café 5 Kft. egy Fidesz-közeli vállalkozó, Hetényi Norbert érdekeltségébe tartozik.

Hetényi korábban a Savaria Mozi büféjét üzemeltette, a 10 éves pályázati idő lejárta után még további 5 évig bérelhette a helyiséget. Az Opten adatai szerint a cég vezetését már egy ideje Norbert testvére, Hetényi Gábor Marcell látja el.

Hogy mi történt 2021. december 31. után az MMIK Caffeval, azt ismét közérdekű adatigényléssel próbáltuk meg megtudni, amelyre egyébként időben nem érkezett válasz, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, hogy járjon el az ügyben.

Hogy a NAIH hatására történt-e, hogy választ kaptunk azt egyelőre nem tudom, minden esetre a beérkezett szerződésből (A szerződést ide kattintva lehet letölteni.) a következők derülnek ki:

A korábbi 90 napos jogszabályi lehetőséggel élve most sem történt pályáztatás a kávézóra. A Café 5 Kft. egy használati megállapodást kötött az MMIK-val.

A dokumentum szerint mivel az épület jelenleg tesztüzemmódban működik, és eközben folyamatosak a karbantartási és felújítási munkák, így a cég csupán használati megállapodást kötött az MMIK-val.

Eszerint a Café 5 Kft. csak akkor üzemelteti a kávézót, ha az épületben program van.

Egy ilyen alkalomkor a Kft. 15 ezer forint + Áfát fizet ki.

A megállapodás 2022. február 28. és 2022. április 30. közötti időszakra szól.

Ez idő alatt maximum 28 alkalmat határoztak meg, amikor a Café 5 üzemeltheti a helyiséget. Ezért összesen bruttó 533 ezer 400 forintot fizettethetnek a céggel. Az elszámolást az időszak lejárta után május 15-ig végzik el.

A közérdekű adatigénylésünket február 26-án küldtük el, a Café 5 és az MMIK között kötetett megállapodáson február 25. dátum szerepel.

A kérdés egyébként még mindig fennáll, hogy 2022. január 1. és 2022. február 28. között ki és milyen szerződés alapján üzemeltette a kávézót. A MMIK Caffe Facebook-oldala ugyanis ez idő alatt is folyamatosan frissült, kávés, sörös fotókkal és minden más egyéb posztokkal. A rendelkezésünkre bocsátott iratok szerint azonban ebben az időszakban nem volt bérlője a helyiségnek. 

Az MMIK időközben egy új koncerthelyszínként kezdi kinőni magát Szombathelyen. Április 9-én nagyszabású koncert sorozatot rendeztek az aulában. A közönségről fotó is készült látni, hogy a helyiség csurig van.

Fotó: MMIK Facebook

A Vaskarika.hu így számolt be az eseményről: Az est fénypontja a ritkán fellépő, régen hallott kultbanda, a hiperkarma volt. A Nyárváró Miniturné szintén szombathelyi nyitókoncertjén egy tűt sem lehetett elejteni már a nézőtéren, a „dühöngőben", a büfében pedig már csak huszonvalahanyadik lehettem a sorban. 

Hetényi Gábor, az MMIK Facebookon a koncertről készült fotók alá azt kommentelte: És működik!

Nem csak kávézót üzemeltetni, de takarítani is tudnak

A Café 5 Kft. végzi el az MMIK takarítását is - ezt szintén közérdekű adatigénylésből (A szerződés innen letölthető.) tudtuk meg. 

A céggel 2022. január 3-tól kötött szerződést az MMIK határozott időre, 2022. június 30-ig. Ez idő alatt minden hétköznap, napi 4 órában kell a takarítást elvégezni.

A szolgáltatásért az MMIK havonta 250 ezer forint + Áfát fizet ki. Igaz a takarítószereket ebből a pénzből kell kigazdálkodnia a cégnek, ám hat hónap alatt így is 1 millió 500 ezer forint + Áfát tesz zsebre a Café 5. 

Durván beleálltak a kampányba

A kampányidőszakban az MMIK sorra rendezte az ingyenes koncerteket a Szombathely közeli településekre, a rendezvények előtt pedig Hende Csaba, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje mondott köszöntő beszédet. 

Toronyban, Charlie koncertjén mi is ott voltunk, ez akkor a következőképpen történt:

Hende Csaba beszéde Charlie ingyenes, toronyi koncertje előtt

2022 március 12-én adott ingyenes koncertet Charlie Toronyban. A koncertet az állami fenntartású szombathelyi MMIK szervezte. A fellépés előtt Hende Csaba, a...

Sében Bereczki Zoltán énekes előtt is mondott beszédet Hende. Az énekes pedig kiakadt azon, hogy az ő koncertje előtt kampányolnak. Erről Facebook-oldalán így számolt be:

Igen, csak és kizárólag a közönség miatt nem hagytam ott a rendezvényt, ezt ott el is mondtam! - kezdi így az írást Bereczki.

Nem, nem neveztem gyomorforgatónak a helyzetet, bár valóban annak tartom!

Nem, ilyenkor nem tudom hova megyek! Felkérnek, megkérdezem, (nem én, a kollégáim) ugye nem politikai a rendezvény? Ha a válasz egyértelmű “nem”, akkor elindulunk. (A helyszínen valószínűleg szándékosan a közönségem vezették át, hogy lássák ott vagyok, nehogy hazamenjek!) Ilyenkor a kisebbik rossz az, ha az ember fölmegy és végig csinálja! Mindenki láthatta mi az eredménye, ha az ember a szerződés be nem tartása miatt hazamegy - még jobban meghurcolják! Lásd pl.: ByAlex - hisztis, Demjén - biztos részeg…! 

Továbbra is a jóhiszeműség fog vezetni ilyen helyzetekben! Az ilyen méretű rendezvények nagyon nagy része (mondhatni túlnyomó többsége) önkormányzati. Nem egyszer fordul elő, hogy valaki beszédet mond előttem! Most fordult elő azonban először, hogy a szöveg kifejezetten politikai tartalmú volt!

Az énekes hozzátette, hogy a séi polgármester a koncert után odament hozzá bocsánatot kérni.

Április 3. óta az MMIK egyetlen kistelepülésen nem rendezett hasonló programot. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.