A szombathelyi Fidesz egyik kedvenc vendéglátósa most az MMIK büfét bérelhette ki fillérekért

Farkas Bazsi 2021-11-25 17:03:00
Pályáztatás nem volt. Nettó 50 ezer forintot fizet havonta a Café 5 Kft.

Korábban nem egy cikket írtunk a szombathelyi Café 5 Kft.-vel kapcsolatban. A cég 2004-ben 10 évre pályázta meg a Savaria Mozi büféjének üzemeltetését, aztán a pályázati idő lejárta után a jogi lehetőségeket kihasználva előbb 1+1, majd 3 évre hosszabbította meg az üzemeltetést Szombathely akkori, fideszes városvezetése.

Az Opten cégnyilvántartó adatai szerint a cég egyik tulajdonosa Hetényi Norbert. Hetényi egy korábbi nyilatkozata szerint a Fidesz szimpatizánsa, esetleg még tagja is. 

2018 áprilisában a választás éjszakáján a megyei napilapnak így nyilatkozott:

“Örülök, hogy győztünk. Ezért dolgoztam négy évig, boldog vagyok, végre más lesz az ország. A barátaimmal találkozom itt, régi fideszesek, nyolcan-tízen hajnalig ünneplünk.”

A Café 5 egyébként 2014-től 366 ezer 800 forint + áfát fizetett havidíjként. Miközben ebben az időben már egy Fő téri kávézóért 800 ezer és egymillió forintot kértek el bérleti díjként.

A cég szervezésében könnyűzenei koncertek is voltak a Savaria Mozi aulájában. Egy 2019 januárjától májusig terjedő időszakot lefedő szerződés szerint a Café 5 Kft. mindössze 30 ezer forint + áfát fizetett ki alkalmanként bérleti díjként a hétvégi koncertekre.

Az aulába 300 ember fér be, 3-5 ezer forintos jegyekkel eléggé rentábilisnak tűnik egy-egy koncert megrendezése.

2019-ben járt le az utolsó 3 éves bérleti hosszabbítás, az Éljen Szombathely! vezette önkormányzat pedig pályázatot írt ki. 

Úgy tűnik jó biznisz volt a büfé üzemeltetése, hiszen a korábban 366 ezer 800 forint + áfát fizető Café 5 Kft. a pályázaton 890 ezer forint + áfát ajánlott a helyiségért. Ám végül nem ők lettek a befutók.

A cég a moziból kiköltözött. Közel kétéves kihagyás után pedig most bukkant fel újra, az augusztusban az állam által átvett szombathelyi MMIK-ban.

Az MMIK épülete a Vagyonkezelőtől a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványhoz kerül át. Az üzemeltető Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, vagyis az MMIK Nkkft. lett. A modellről itt írtunk bővebben.

A napokban kezdődött mozgolódás az MMIK büféjének környékén, így magát az intézményt kérdeztük meg, hogy ki és mennyiért üzemelteti az egységet. Ezt a választ kaptuk:

A kávézót a Café 5 Kft üzemelteti.
Az MMIK Nonprofit Közhasznú Kft-nek nincs pályáztatási kötelezettsége.
A jelenlegi használónak szerződése 2021. november 01-től 2021. december 31-ig van. Az épület teszt üzemmódban működik.

A használati díj 50 000 Ft/hó+áfa.

Az MMIK, ha ilyen-olyan kerülőkön keresztül is, de közpénzen fenntartott intézmény. Hogy miért nem pályáztatták meg a kávézót? Mi alapján választották ki az üzemeltetőt? Mi lesz 2021 december 31. után? És mi alapján állapították meg az 50 ezer forint + áfás bérleti díjat? - ezeket a kérdéseket küldtük el második körben az MMIK intézményvezetőnek. 

Egyelőre nem kaptunk választ. 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.