Bana Tibor: "Megújulásra és új arcokra van szükség a politikában, teret kell adni a fiataloknak"

Bazsó Bálint 2022-04-12 17:57:00
Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje szerinte mindent megtettek, ám a háborús hazugságpropaganda sokakat megtévesztett, büszke a tisztességes kampányra, de elképesztőnek tartja, hogy volt pártja, a Jobbik ma már a DK tagozataként működik. Hamarosan meglepetéssel készül Szentgotthárdon.

V. Németh Zsolt 66 százalékkal győzött, szavazóinak számát kis mértékben növelte is. Mit érzett a választás estéjén?

Természetesen csalódott és szomorú voltam, hiszen rengeteget dolgoztunk. A mi lelkiismeretünk tiszta, mindent megtettünk, valamilyen formában minden településre eljutottunk. Minden szavazatot és segítséget köszönök szórólapozásban, plakátolásban, szavazatszámlálásban és minden másban is! Köszönöm szépen, hogy 12 évig szolgálhattam a körmendi-szentgotthárdi körzetben élőket és Magyarországot országgyűlési képviselőként! Mi, jó emberek tudjuk, hogy a szeretet mindig erősebb, mint a gyűlölet. Sajnos ezen a választáson is az emberek félelmeire épített a Fidesz, hazug gyűlöletkampányt folytattak országosan és helyben egyaránt, aminek ez lett az eredménye.

A háborús hazugságpropaganda sokakat megtévesztett. Tökélyre fejlesztették a hűbéri rendszert is, amelyben a polgármesterek többsége teljes mértékben kiszolgálja a Fidesz akaratát.

Fotó: Malatinszky Dávid.

Korábban arról adott hírt, hogy a választás estéjén megfenyegették, feljelentést is tett, konkrét neveket is megemlítve. Hol tart az ügy?

V. Németh az egész választókerületben szinte csak negatív kampányt folytatott ellenem, a választás éjszakáján pedig börtönnel fenyegettek meg a képviselő emberei. Még győzni sem tudnak méltósággal. A feljelentést megtettem, kíváncsian várom, hogy lesz-e belőle valami - tartok tőle, hogy nem. Bár a jelek pillanatnyilag nem erre mutatnak, bízom benne, hogy eljön az idő, amikor egy európai, nyugatos és szeretetteljes országban élhetünk!

Mit csinálna másként az eredmény ismeretében?

Semmit. Büszke vagyok arra, hogy mi pozitív és tisztességes kampányt folytattunk.

Orfaluban 43, Szattán 40, Szalafőn 38, Őriszentpéteren 37, Kissomlyón, Nemeskoltán és Szentgotthárdon 36, Táplánszentkereszten és Jánosházán 33, Harasztifaluban és Kétvölgyön 32, Felsőmarácon, Pácsonyban, Tanakajdon, Bögötén, Jákon és Hegyhátszentjakabon 31, Daraboshegyen, Döröskén, Megyehídon és Nagyrákoson 30 százalék lett az eredményem. Az ott élőknek külön köszönöm a bizalmat! Ezeken a településeken valószínűleg valamivel jobban és alaposabban tudtak tájékozódni a választópolgárok, mint másutt.

Köszönöm más pártok szavazóinak támogatását is egyéni jelöltként! 26,76 százalék lett az eredményem, miközben az ellenzéki lista 23,74 százalékot szerzett a körmendi-szentgotthárdi körzetben. Számszerűsítve 1415 szavazattal többen támogattak, mint az ellenzék listáját.

Ez is jelzi, hogy a kispártok szavazói, valamint bizonyos mértékben kormánypárti szavazók is engem szerettek volna egyéni képviselőként látni a jövőben.

Köszönöm a nemzetiségi listára voksolók támogatását is, a legnagyobb számban ezt a magukat szlovénnek vallók tették meg Szentgotthárdon és környékén!

Köszönöm szépen a külképviseleteken szavazók és átjelentkezettek bizalmát! Hálás vagyok azért, hogy a külföldön és máshova átjelentkezve voksolók között egyértelmű győzelmet arattam. Az ő szavazataikat a körmend-felsőberkifalui voksokkal együtt számolták meg, ami az egyik legfideszesebb szavazókör. Az eredményem így összességében 52 százalék lett (712 szavazat), míg V. Németh 42 százalékot kapott (570 voks), de ha a felsőberkifalui szavazatokat nem néznénk, akkor nagyjából 56%-38% lenne az arány. Ezért nagyrészt a fiatalokat illeti köszönet!

Fotó: Bana Tibor Facebook-oldala

Számos választást követő értékelés szerint az összefogás megbukott, az ellenzéki pártok eredményeit nem lehet összeadni, így például a jobboldali, de nem fideszes szavazók nem szavaztak az ellenzékre. Ön hogy látja, mi volt a váratlanul gyenge eredmény oka?

Mint említettem, a fő ok a háborús hazugságpropaganda és a totális kormánypárti negatív kampány volt. Ettől függetlenül azt is látni kell, hogy Gyurcsány Ferenc személye gátja az érdemi változásnak, az pedig elképesztő, hogy a Jobbik ma már a DK tagozataként működik. Megújulásra és új arcokra van szükség a politikában, teret kell adni a fiataloknak és a tenni akaró civileknek is. Hiteles és kikezdhetetlen jelöltekre van szükség az EP-, az önkormányzati- és a következő parlamenti választáson is. Sajnos ezzel most bőven volt probléma.

Ön 2010 óta tagja az Országgyűlésnek, most távozik. Mihez kezd most? Marad a közéleti pályán?

Ez alatt az idő alatt ellenzékből is konkrét eredményeket értem el például a gotthárdi barokk templom felújítása, a Felsőszölnök-Kétvölgy út megépítése, az ingázók és a buszsofőrök ügyében. 288 felszólalás, 294 önálló indítvány, 365 nem önálló indítvány – ezek a számok. Voltak sikerek, eredmények, nehézségek és persze kudarcok is. Volt rengeteg munka, fejlődés, akadtak viták és persze hibák is. Számtalan nemzetközi találkozón és konferencián vettem részt, külföldön is sokszor képviseltem a hazámat. Bárhogyan is alakulnak a dolgaim, számomra az a legfontosabb, hogy egy olyan országban élhessek, ahol a szeretet erősebb, mint a gyűlölet, ahol értelmes vitákkal lehet előbbre jutni, nem mások mocskolásával. Hiszem, hogy egyszer ilyen országban, valódi demokráciában élhetünk.

Határozottan kiállok Márki-Zay Péter mellett. Néhány pártvezető rendkívül szánalmas módon már a választás éjszakáján a közös miniszterelnök-jelöltet kezdte okolni a vereségért ahelyett, hogy magukba néztek volna. Péter nyilván követett el hibákat, de ezzel a háborús gyűlöletpropagandával nem lehetett felvenni a versenyt. Jól ismerem őt, tudom, hogy egy tisztességes, művelt, szeretetteljes ember.

Az én közösségem a Mindenki Magyarországa Mozgalom, de nagyon büszke vagyok a Minden Fiatal Magyarországa tagjaira is. Egy jobbközép, európai, nyugatos pártra pedig égetően nagy szükség van. Fontos lesz a jövőben a Közösen Vas Megyéért Egyesület és a Közösen Szentgotthárdért Egyesület munkája is.

Néhányat alszom arra, hogyan tovább, de az biztos, hogy kiváló minősítésű politológus-közgazdász diplomával, felsőfokú angol és német nyelvtudással tudok munkát találni, miközben a demográfus-szociológus doktori tanulmányaimat is be kívánom fejezni. Szentgotthárdon pedig feleségemmel hamarosan meglepetéssel jelentkezünk, érdemes lesz figyelni a Facebook- és Instagram-oldalainkat!

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.