Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Papp László Tamás 2021-10-18 11:24:00
Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben a Médiatanács elnökének, Karas Monikának lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés. Mint ismeretes Karas kinevezése 2022 szeptemberben járna le, már a jövő tavaszi országgyűlési választás után, tehát a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi Fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az utódját 

– írja az ellenzéki közlemény.

Mint korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla: október 31-ei hatállyal lemondott posztjáról Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyben a Médiatanács elnöke. Akinek a kinevezése 2022 szeptemberében járt volna le – már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Az elnököt ráadásul a hatályos médiaszabályozás alapján nem lehet újraválasztani.

Megint egy NER-kádert betonozhatnak be a médiahatóságnál Karas Mónika lemondása után

A 24.hu információja szerint október 31-ei hatállyal lemondott posztjáról Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyben a Médiatanács elnöke. A portál szerint Karas már tudatta is a döntését Áder János köztársasági elnökkel. Értesülésüket az NMHH Kommunikációs Igazgatósága péntek délután megerősítette. Mint írták, az elnök a lemondását „új szakmai kihívások keresésével indokolta".

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva a több tízmilliárdos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző Méditanács új vezetőjét

– írtuk.

Erre reagáltak most az ellenzéki politikusok.

A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjaiként ezúton is tiltakozunk és felháborító lépésnek tartjuk mindezt, amely érdemben és negatívan befolyásolja a jövő áprilisi parlamenti választásokat, hiszen a hazai torz médiaviszonyokat minden mérvadó hazai és nemzetközi elemzés is a valóban fair választásokat megakadályozó tényezőként azonosították, ezt egyébként az EBESZ nemzetközi megfigyelői már a 2018-as parlamenti választások esetében is megállapították, s azóta a helyzet tovább romlott

– állítják a testület ellenzéki tagjai.

Hiszen mint ismeretes 2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete

– teszik hozzá.

Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személy jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni.

Néhány hete pedig a Fidesz továbbra sem volt hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani miután a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választania a Médiatanácsba az Országgyűlésnek

– fogalmaznak.

Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési és megválasztási folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak

– zárul a

Dr. Brenner Koloman (Jobbik),

a bizottság ellenzéki alelnöke

Gurmai Zita (MSZP)

Keresztes László Lóránt (LMP)

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)

által jegyzett közlemény.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.