Az egész Őrség bizakodó, hogy nem lesz itt semmiféle szénhidrogén kút

Nagy Donát 2021-02-19 18:30:12
Egy nagyon fontos szimpátiakiállást láthatunk Őriszentpéteren, ahol a közérdek felülírhatja a gazdasági érdekeket. Interjúnk Őr Zoltán polgármesterrel.

Mennyire érdeklődik a közvélemény a tervezett szénhidrogén kút miatt?

A tegnapi nap [kedd] az nagyon izgalmas, és nagyon-nagyon munkás volt. Ugye ez volt a határideje annak a felhívásnak, amit a lakosság felé tettünk. Ez a tájékoztató a honlapunkra is felkerült, illetve a leginkább érintett településrészünk, a Galambosszer lakóit még a pénteki nap folyamán közvetlenül is kiértesítettük, írásban, és vártuk észrevételeiket, javaslataikat. Nagyon sikeres volt ez az akció, és nagyon segítőkészek voltak a településrészen élők is, illetve óriási a közérdeklődés is a téma iránt, ami nem utolsó sorban annak is köszönhető, hogy lakossági kezdeményezésre egy petíció is indult. Ezt tegnap már 9 ezren írták alá, és ez is jelzés értékű.

 

Visszatérve, tegnap volt a határideje annak, hogy a lakosság visszajelzéseit fogadjuk és becsatornázzuk; ez azért megdolgoztatott engem, hiszen egy 20 körüli lakossági észrevétel érkezett be - főként az utolsó napon. Ezek mindegyike nagyon értékes volt, és voltak az érdek szempontjából is nagyon-nagyon használhatóak. Ezt én be is csatornáztam természetesen, az önkormányzati állásfoglalásba is szemléletes példaként többet kiemeltem. De eleve mindegyiket továbbítottuk az illetékes szakhatóság felé, ahol pedig azt a tájékoztatást kaptam, hogy a 45 napos ügyintézési határidő átnyúlik márciusba az újabb észrevételek miatt is, ezért korábbi döntés nem nagyon várható.

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Az összeállt önkormányzati állásfoglalásról azt gondolom, elég kifejező és elég szemléletes lett. Itt szintén megemlítésre került a petíció is, ami szakmai szemmel nem biztos, hogy értékelhető, viszont minden bizonnyal érdemes vele a döntéshozói szinten foglalkozni, ugyanis ez egyértelműen azt jelzi, hogy óriási a ragaszkodás az Őriszentpéter település és az Őrség tájképi jellegzetességeihez, értékeihez. Illetve az is látszik, hogy nagy az elutasítottsága annak, hogy bármiféle, a tájképet zavaró ipari infrastruktúrát telepítsenek erre a területre. Az állásfoglalásunkat tehát elküldtük a szakhatóság felé, illetve közvetlenül visszajeleztünk azoknak is, akik véleményt írtak nekünk.

Egyébként a tegnapi nap másik nehézsége éppen az volt, hogy ezeket a beérkezett véleményeket össze kellett fésülni, majd megfogalmazni, hogy elég ütősre sikerüljön az önkormányzati állásfoglalás.

Annak ellenére, hogy kértem, írásban, e-mailben vagy postaládába bedobva jelezzék a véleményeket - hiszen a szó elszáll, az írás megmarad -, mégis nagyon sokan telefonon kerestek telefonon is. Egyfolytában égtek a vonalak, egyfolytában az szűrődött be a titkárságról, hogy hogyan szabadkozk az ügyintéző, miért nem tud engem éppen kapcsolni. Most úgy tudtak nekem a legjobban segíteni a lakók, ha hagyták, hogy elvégezhessem az előttem álló munkámat, a helyi érdekképviselet megvalósításáért.

Őriszentpéter: nem támogatjuk a tervezett szénhidrogén kút megépítését

Elsőként írtunk még januárban az Őriszentpéter mellé tervezett ipari beruházásról, amivel kapcsolatban helyiek aláírásgyűjtést is indítottak. A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Mit tartalmaz az állásfoglalás?

A mi érvrendszerünk arról szól, hogy ez egy természeti terület, Őriszentpéter teljes belterülete és külterülete nemzeti parki oltalom alatt áll. Nyilván itt már ez a tény is jelzi azt az erős kontrasztot, hogy most pedig egy ipari infrastruktúra telepítéséről beszélünk. Azt is el kell mondani, hogy Őriszentpéter és az Őrség imázsát, a történelme, az épített öröksége, a természeti szépsége adja. Ezzel érdemelte ki a nemzeti parki oltalmat is. Iparunk nem nagyon van, az összes iparűzési adó a 40 millió forintot sem szokta elérni. Viszont ebből a hátrányból előnyök is adódnak, például mi egy ipari környezettel nem terhelt település vagyunk, így megmaradtak azok az értékek, amikről az imént beszéltem. Ez az ismertség pedig már országos léptékű, ami nagyrendezvényeinknek is köszönhető.

Valahol a petícióban is visszajön, ami szívmelengető, hogy ez egy fontos szimpátiakiállás az Őrség, és a megismert értékek felé. Ez egy nagyfokú érzelmi kötődést vetít elénk. 

De nincsenek illúzióink atekintetben, hogy egy fontos közérdekre történő hivatkozással gyakorlatilag zöld utat kaphat akár ez a beruházás is.

Tényleg a földgáz, vagy valójában a kőolaj kitermelése a cél Őriszentpéter mellett?

Egy nemrég közzétett tanulmány nagy port kavart az Őrségben élők és az Őrségbe pihenni járók között, akik petíciót is indítottak a tervezett építkezés ellen. De miért más a helyzet, mint a meglévő szénhidrogén kutaknál? Interjúnk Farnadi Péterrel és Szalai Lászlóval.

Azonban azt gondolom, hogy ezekkel a szakmai érvekkel, ezzel a szimpátia megnyilvánulással és ragaszkodással, az ipari struktúra elutasításával bőven sikerül alátámasztani, hogy ez is lehet olyan fontos közérdek, mint a projekthez kapcsolódó gazdasági érdek.

Mikor került először az önkormányzat látóterébe a tervezett beruházás?

Érdekes a történet, mert indirekt módon, szinte véletlenül tavalyi év végén botlottunk bele az ügybe. Méghozzá egy önkormányzati út igénybevételével kapcsolatban. Az ügy valós súlya, hogy ez mit is jelent, csak ez év januárjában derült ki. A kormányhivatal jegyző úrhoz fordult, és tájékoztattak minket, hogy egy előzetes eljárás van folyamatban. Ebben pedig két kérdést tettek fel a jegyző úrnak. Egyrészt azt, hogy ez helyi természetvédelmi szabályokba ütközik-e, másrészt, hogy rendezési tervbe vagy más szabályozási környezetbe ütközik-e.

Árkon, bokron, szénhidrogénen át

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán. Mind a Galambosszeren lakókkal, mind Őriszentpéter polgármesterével leültünk a beruházás kapcsán - az interjúkat hamarosan közzé is tesszük.

Az elsőre az volt a jegyző úr válasza, hogy helyi, erre vonatkozó természetvédelmi szabályozás nincsen, de erre nincs is szükség természetvédelmi területen, erre központi szabályozás, vagyis nemzeti parki szabályozás van, és ezt kell figyelembe venni. A másodikra pedig az volt a válasz, hogy ez a helyi építési szabályzatba ütközik, azaz a beruházás a helyi építési szabályzat módosítása nélkül nem lehetséges.

Ezt követően vettem fel a kapcsolatot a kormányhivatallal, mert még mindig nem volt világos, hogy Őriszentpéter önkormányzata hogyan érintettje ennek az ügynek. A kormányhivatalnál az osztályvezető egyébként rendkívül készségesen azt mondta, hogy természetesen számítanak a véleményükre, a lakossági észrevételekkel együtt.

Szüneteltetik az Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kút építésének tervezését

Elsőként írtunk a közvetlenül Őriszentpéter mellé tervezett szénhidrogén kútról, amelyről később több helyi és országos lap is említést tett. Az eset kapcsán helyi lakosok petíciót indítottak, de az önkormányzat is kijelentette: nem látnának szívesen egy újabb ipari létesítményt a település határán.

Végül is mi épülne itt? A tanulmány csak szénhidrogén kútról tesz említést, de nem egyértelmű, hogy földgázt, vagy kőolajat termelnének itt ki.

Konkrét ismeretünk nekünk sincsen erről. Vannak lakossági észrevételek, hogy itt földgáz helyett kőolajat kereshetnek, de ebben én sem tudok többet, mint a hivatalos dokumentumok.

Mit lát reálisnak, lesz valami az építkezésből?

Én bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy nem. Úgy gondolom, hogy azok az érvek, amiket ellene felsorakoztatnunk, azok ülnek és erősek. Itt az a mérvadó szerintem, hogy habár vannak gazdasági érdekek, de amiket mi továbbítottunk, azok is legalább olyan fontos közérdekek. Tényleg nagyon közel vannak ott az épületek, véleményem szerint ott nem valósulhat meg a beruházás.

Szólj hozzá!

Dr. Gasztonyi László lesz a DK másik győri képviselőjelöltje

A Demokratikus Koalíció a Győr 2. körzetben indítja az ügyvédet.

Elkezdődik a győri Nefelejcs köz felújítása, átalakul a forgalmi rend

Március egytől várhatóan két hétre változik meg a Nefelejcs köz környékének forgalma.

800 millióból forog Gyurcsány-ellenes film, még a választások előtt elkészülnek vele

Egyelőre nagy a titkolózás a fikciós politikai krimi körül, melynek fő témája Orbán nemezise.

A legtöbb győri vendéglátós az utolsókat rúgja

Várják az enyhítéseket, de addig is mindenki úgy boldogul, ahogyan tud, önerőből.

Március elsejétől Szombathelyen és Győrben is új InterCity bérletet vezet be a GYSEV

A Szombathely – Répcelak – Győr, valamint a Csorna – Győr között közlekedő menetrend szerinti IC-vonatokra lehet majd megváltani.

A pedagógusok nyílt levélben arra kérik Orbán Viktort, hogy rendelje el a digitális munkavégzést minden intézményben.

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete szerint komoly veszélyhelyzet alakult ki az általános iskolákban, óvodákban

Kigyulladt egy autó Celldömölkön

A tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a lángokat.

BL-győztes focista csatlakozott Gulácsi szivárványcsaládok melletti kiállásához

Jakabfi Zsanett is megszólalt a napok óta húzódó ügyben.

Stílusosan, hidegfronttal búcsúzunk a tél utolsó napjaitól

Péntekről szombatra akár 10 fokot is eshet a hőmérséklet.

Devecserit megműtötték, fél év kihagyás vár rá

A Hali védője Achilles-ín-szakadást szenvedett.

Egy nap alatt három embercsempészt és 11 határsértőt fogtak a rendőrök Vas megyében

Szombathelyen egy szerb és két osztrák ember próbált embereket csempészni.

Az MSZP körmendi szervezete rákérdezett Szijjártó Péternél, hogy a környező országokban lesznek-e az oltás igazolásáról szóló szabályozások

A lengyel kormány már meglépte, hogy csak olyan embereket enged be az országba, akiket az európai gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak be.

Hende Csaba megint kettős játékot játszik

Ezúttal a szemét van porondon.

van még itt cikk a témában:

Greenpeace: semmi keresnivalója nincs egy kőolajkútnak az Őrségi Nemzeti Parkban

A zöld szervezet elfogadhatatlannak tartja a kitermelést a nemzeti parkban.

40 ember, 60 órában 32 és fél tonnányi illegális szemetet szállított el 11 helyszínről Szombathelyen

Az elmúlt hetekben illegális szemétlerakókat tisztítottak meg a város különböző pontjain.

Drámaian pusztulnak az édesvízi halak

Tavaly, egyetlen év alatt 16 faj pusztult ki.