Őriszentpéter: nem támogatjuk a tervezett szénhidrogén kút megépítését

Nagy Donát 2021-02-17 15:00:17
Az önkormányzat álláspontja elég egyértelmű a kérdésben.

Elsőként írtunk még januárban az Őriszentpéter mellé tervezett ipari beruházásról, amivel kapcsolatban helyiek aláírásgyűjtést is indítottak.

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

A helyi önkormányzat hivatalos álláspontját változtatás nélkül közzétesszük:

Őriszentpéter teljes bel- és külterülete nemzeti parki oltalom alatt álló terület, mely természeti értékei, történelme, épített öröksége és településképi sajátosságai alapján érdemelte ki ezt a státuszt. A tervezett fúrási helyszínhez legközelebb eső településrész, Galambosszer talán az egyik legkifejezőbb, máig megmaradó példája a szeres település szerkezetnek, amely a természetközeliség érzését is adja a környező erdőkkel, mezőkkel és patakokkal. A fúrás helyszíne a Galambosszer alatti terület a Cser-völgyi patak vízgyűjtő területében, a picinyke folyástól nem több, mint 50 m-re. Három oldalról erdő övezi a területet, csak éppen a galambosszeri oldalról nem. Hogy itt a domb aljában tervezett műtárgyra a fennsíkról mennyire lenne közvetlen a rálátás, azt előre nehéz lenne pontosan megítélni, viszont tény, hogy a tervezett létesítmény mellett talán 150-200 m-re már van egy szénhidrogén kút és nem nehéz megérteni és elképzelni, hogy az egymás mellett sokasodó ipari létesítmények látványa egyáltalán nem kívánatos településképi szempontból.

Őriszentpéternek nincs jelentős ipara – az IPA éves nagysága nem éri el a 40 millió ft-ot (tavaly a 30-at) a település városi rangja ellenére. A hátrányból azonban előnyök is fakadnak, a tiszta, szép természeti környezet, amely nagyszerű lehetőséget biztosít a pihenésre, rekreációra. A településen több mint 60 magánszállás és több kereskedelmi szálláshely is üzemel, amelyeknek jelentős-, sokaknak pedig fő bevételéi forrása is a turizmus. Galambosszeren is többek megélhetését biztosítja a vendégfogadásból származó bevétel, amit az ipari beruházás és annak zavaró hatásai miatt egyértelműen veszélyeztetni látnak. A becsatornázott lakossági véleményekből ez talán a konkrétumokon keresztül sokkal jobban körvonalazódik, amelyek közül kiemelek néhány példát. A már meglévő gázkút üzemeltetése során rendszeres volt a gázkút kiégetése, mely nem kis zajjal, fénnyel és levegőszennyezéssel járt – írja egyikük. Az építési helyszín elérését lehetővé tevő, a megvalósításához elengedhetetlenül szükséges, várhatóan jelentős teherforgalmat lebonyolító út pedig a szélső telkek mellett 70m-re haladna el. Ez szintén komoly zavaró hatást jelentene a vendégfogadással, állattartással is foglalkozó portákon – panaszolja egy másik. Amit pedig mindegyikük elfogadhatatlannak tart, az az értékhatár feletti zajterhelés, ami nem csak a potenciális vendégeket, hanem az ott élőket is akadályozza a pihenésben és a nyugodt alvásban, mindezt négy-hat héten keresztül, napi 24 órában. A zajterhelés vélhetően az egész településen érzékelhető és zavaró hatású lehet, hiszen volt már rá példa a korábban említett kutatófúrás során – kifogásolta egy sokadik véleménynyilvánító tiltakozó.

Talán nem tekinthető szakmai érvnek, mégis figyelemre méltó annak a helyi lakosok által kezdeményezett petíciónak az eredménye, amely nagyon erős ragaszkodást mutat a meglévő és megszokott értékekhez, tájképi elemekhez, egyúttal rendkívül erős elutasítottságot jelez az ipari infrastruktúrát telepítő tájképi beavatkozással szemben.

Mindezen okokból Őriszentpéter Város Önkormányzata a megismert hatástanulmány alapján és a korábban bemutatott érvek, lakossági észrevételek, vélemények alapján nem támogatja az engedélyezésre benyújtott projektet és ugyanerre kéri tisztelt engedélyező hatóságot is!

Őriszentpéter, 2021. február 16.

Őr Zoltán, polgármester

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.