Se híre, se hamva a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosának

Farkas Bazsi 2021-01-16 09:32:49
Eddig sem nekünk, sem pedig az önkormányzatnak nem reagált a megkeresésre. Az épület állapota pedig csak romlik.

Szinte napra pontosan, hogy bejelentkezett egy vevő a szombathelyi Nagyszállóra. Bár így elsőre egy sima adásvételnek tűnik a dolog, nem volt az. Merthogy Nemény András (Éljen Szombathely!) még a 2019-es kampányban azt mondta, hogyha lehetőségeik engedik, akkor a szombathelyi önkormányzat meg fogja vásárolni az épületet, hogy aztán egy magánberuházóval közösen alakítsák ki azt, és adjanak neki új funkciót. 

Ahogy arról akkori cikkünkben is írtunk, a szállóra nem sokkal a tavalyi választások után új árverést írt ki annak végrehajtója az ING Zrt. A pályázati felhívás szerint az épület nettó 420 millió forintot ért, az adásvételi minimálárat viszont csupán 355 millió forintban határozták meg. 

 

És ekkor jött a Krosnow Property Kft., egy cég amelyik a szükségesnél drágábban szerette volna megvenni az épületet, hiszen

bruttó 597 millió 408 ezer forintot ajánlott érte. 

A szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, így közgyűlésnek kellett arról döntenie, hogy mi legyen a szálló sorsa. Neményék azt mondták, hogy 600 millió forint nagyon sok pénz, ráadásul a város nem tud ÁFÁ-t visszaigényelni.

A Fidesz azt hajtotta, hogy választási ígéret volt, így köteles a városvezetés megvenni a szállót. Végül egyébként a Fidesz sem szavazott igennel a szálló megvételére. 

Sokáig lógott a levegőben az épület további sorsa, a januári közgyűlés után hónapok teltek el, de sem a végrehajtó, sem pedig a vevő nem jelentkezett azzal, hogy végbe ment volna az adásvétel.

Végül októberben került rá a tulajdoni lapra az új tulajdonos neve, ebből aztán következtethető, hogy megtörtént a kifizetés. 

A céget korábban mi is kerestük, de válasz a céginformációban található email címről nem jött. 

Ez már csak azért is érdekes, mert ez épület nem csak, hogy 15 éve elhagyatottan áll a város közepén, hanem mára már életveszélyes is lett a folyton lehulló cserepek miatt. Nemrég a kormányhivatal szereltetett a tetőre hálót, hogy az megfogja a megmozduló cserepeket, ám ez sem életbiztosítás. Arról nem is beszélve, hogy az itt-ott már lyukas tető alá befészkeltek a galambok, a város legnagyobb kólóniáját létrehozva ezzel. A több tucatnyi állat pedig ürülékével szennyezi a környéket.

A Nagyszálló épülete, ha nem is a 24. órában van, de eléggé a végét járja. 

 

Ismét érdeklődtünk a szombathelyi önkormányzatnál, hogy sikerült-e egyeztetniük az új tulajdonossal a szálló további sorsáról. A városháza a következő választ küldte megkeresésünkre:

A volt Savaria Szálló épület balesetveszélyes állapotának megszüntetésére az ingatlan tulajdonost hatósági eljárás keretében a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala több alkalommal is kötelezte. (Az erről szóló tájékoztatót ide kattintva le lehet tölteni.) Önkormányzatunknak ilyen ügyben nincs hatásköre, így nem is adhatott ki kötelezést az állagmegóvásra.

Az épület tetőhéjazatának javítását a Kormányhivatal végeztette el 2019. évben.

Ugyanezen évben a Kormányhivatal felkérésére, a Kormányhivatallal együttműködve az épület körül szalag kordont helyeztünk ki az Önkormányzat költségén, a közlekedők biztonsága érdekében.

Az épület új tulajdonosa egyelőre semmilyen módon nem reagált az önkormányzat megkeresésére, így arról sincs pontos információnk, hogy mi a terve az épülettel.

A kérdés már csak az, hogy miért és minek fizet ki valaki közel 600 millió forintot egy olyan épületre, amit aztán birtokba sem vesz. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.