Volt idő, amikor Győr és Szombathely közös jövőről álmodott

ugytudjuk.hu 2020-04-06 11:20:00
A civil paktumban a térségi univerzális egyetem és régiós gazdaságépítés volt a cél.

A két nyugat-dunántúli város nem sokkal a rendszerváltás után ugyancsak rákapcsolt, ment a küzdelem a régiós vezető szerepért. Ma már hihetetlennek tűnik, de akkoriban még reális esélye volt annak, hogy Szombathely határozhatja meg a nyugat-magyarországi főbb folyamatokat. Főleg, hogy Sopron és Zalaegerszeg is inkább a vasi fővároshoz húzott.

Ahogy lenni szokott, a történelmi esély elment a történelmi formátumúnak nem nevezhető helyi politikusok mellett. Jó magyar szokás szerint az energiák kimerültek a pártok (személyek) csatározásaiban, főleg az MDF-SZDSZ egyre keményedő küzdelmében. A közmédiáért folyó háború már jelezte, a magyar demokrácia útja nem lesz rózsás.

Fotók: Ugytudjuk.hu

Visszatérve a kivételes pillanathoz: egy győri, a Győriek Győrért Szövetség és egy szombathelyi, az Éhen Gyula Kör civil szervezet megérezte és meg is értette ezt. Az országban elsőként térségi civil paktumot szerkesztettek és írtak alá, lefektetve a nyugati régió általuk elképzelt fejlesztéseit. Nem mosolyogtak rajtuk, sőt az ünnepélyes aláírásokon minden olyan térségi politikus és közéleti személyiség megjelent, aki számított. Szombathelyen például tiszteletét tette a hatalom első számú térségi képviselője, Horváth József Köztársasági Megbízott. 

De mi volt a cél, hogyan talált egymásra a két szervezet? Győrben a rendszerváltás után lett ismert a Győriek Győrért Szövetség (GYSZ), Szombathelyen pedig az Éhen Gyula Kör (ÉHK). Mindkét formáció elsősorban a saját városáért dolgozott, de felismerték a régiós együttműködésben rejlő lehetőségeket is. Főleg, hogy ekkoriban az ország reális eséllyel az EXPO (Világkiállítás) rendezőjének látszott, ami óriási fejlesztéseket ígért, főleg ebben a régióban. Ez nagy mozgatórugó volt.

Fotók: Ugytudjuk.hu

A civilek felvették a kapcsolatot egy győri aktivista révén és elkezdődtek a tárgyalások. Idővel a pártok képviselői is bekapcsolódtak, tanácsadói szinten. Ez annyira jól sikerült, hogy csatlakoztak az országgyűlési képviselők is. Hogy mindez átmenjen gazdasági, oktatási, kulturális szintekre is, közös szerződést készítettek elő.

Ezt Győrben írtak alá, majd 1991 április 19-én Szombathelyen ratifikálták.

A jeles eseményre a Savaria Nagyszálló Orchidea termében került sor. Elsőként Dusza András, a győri egyesület aktivistája köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Ballay Géza, a GYSZ elnöke mondott beszédet.

A győri civil vezető elmondta, hogy az ÉHK-val „közösen lobbizunk a nyugat-magyarországi fejlesztésekért, félre téve korábbi nézeteltéréseinket". Új elem volt, hogy az elképzeléseket, úgymond, tartományi struktúrában képzelték el. Ekkor még nem dőlt el, hogy milyen lesz az ország közigazgatási, helyi hatalmi szerkezete. Az osztrák mintájú rendszer mellett szólt, hogy Győrben a kormánypárt (MDF) emberei voltak meghatározók. Az SZDSZ-be „öltözött" Szombathelyen ezt a vonalat leginkább az ÉHK képviselte a választásokon meggyengült helyi MDF támogatásával.

A dokumentumot helyi részről Kozma Gábor, az ÉHK elnöke szignózta. Ő is közölt újat. Mégpedig, hogy szorgalmazzák egy új, térségi univerzális egyetem alapítását, de részleteket nem közölt. Azt viszont hangsúlyozta, hogy „a két térség felsőoktatási törekvéseit össze kell hangolni". Ekkor Szombathely még vezette az oktatási toplistát, tanárképző főiskolája a legnépszerűbbek egyike volt a Dunántúlon.

Fotók: Ugytudjuk.huA csaknem 30 éves dokumentum alapvetései sajnos nem valósultak meg. 1994-ben szocialista-szabaddemokrata formáció került hatalomra, más irányt szabva az eseményeknek. Időközben Győr jól kihasználta adottságait, térségi előnyét, lendületes fejlődésnek indult. Szombathely is igyekezett kapaszkodni, Oberwart-Graz-Szombathely hármas tengelyben gondolkodott, a Pannon régióra építve. Ez sem jött be. Győrben viszont megjelentek a németek az autóikkal és ezzel mind az együttműködés, mind a vezető szerep lekerült a napirendről. Idővel elkezdődött a  civil törekvések politikai szintű visszaszorítása, ellehetetlenítése. 

Az viszont biztos, hogy lokálpatrióta elődeink is mertek nagyot álmodni. Akkor még nem tudhatták, hogy a merész álmok e tájékon sima ébredéssel végződnek. Jó esetben.

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában: