Vegyük szépen sorra: mi kell pontosan ahhoz, hogy elnöknek válasszanak Amerikában?

Székely Zoárd 2020-11-04 17:44:00
120 éve nem szavaztak ekkora tömegben az amerikaiak.

Szám szerint az 59. elnökválasztás zajlik éppen az Egyesült Államokban - kis túlzással kijelenthetjük, hogy az egész világ várja a végleges eredményt. Amíg a szavazatokat számolják, röviden összesítjük a jelenlegi állást, valamint elmagyarázzuk, hogyan is működik az elektori rendszer a tengerentúlon.

Az elektori kollégium jelenleg egy 538 elektorból álló testület, amely hivatalosan az USA elnökét választja meg. Valójában azonban az elektorok – nagyon ritka történelmi kivételektől eltekintve – valamennyi esetben az államukban megrendezett választásokon a választópolgárok leadott voksai alapján szavaznak az elnök személyéről, gyakorlatban döntési jogkörrel nem rendelkeznek.

A jelölteknek 270 elektori szavazatot kell megszerezniük, hogy elnyerjék az elnökséget. Az egyes államok által delegált elektorok száma megegyezik a kongresszusba delegált képviselők és szenátorok számának összegével.

Minden államnak két szenátora és az állam népességétől függő számú kongresszusi küldöttje van. Ehhez adódik még a törvényhozási képviselettel nem rendelkező főváros, Washington három elektora. Az elektori szavazatok számát egyébként a tízévenként megrendezett népszámlálási adatok alapján határozzák meg.

Michiganben átvette a vezetést Joe Biden

Egyre optimistábban nyilatkoznak Joe Biden stábjának tagjai, a kampány egyik vezetője már arról beszélt a CNN-nek, hogy győzelemre számítanak az elnökválasztáson. Ahogy mi is megírtuk, a demokrata jelölt átvette a vezetést Wisconsinban és Michiganben – ezt a két államot négy évvel ezelőtt Donald Trump nyerte, de a stábja szerint Biden győzhet Pennsylvaniában is, ahol jelenleg még több mint 10 százalék Trump előnye, ám a feldolgozottság mindössze 76 százalék, sok levélszavazatot nem számoltak még meg, és péntek előtt nem is várható végeredmény. Az állam legnagyobb városában, Philadelphiában pedig még csak a voksok alig több mint felét számolták meg, és azok alapján Biden 76 százalékon áll.

A CNN egyébként továbbra is 224 biztos elektori szavazattal számol Bidennek, míg a New York Times 227-tel, a különbség oka, hogy a napilap a Maine államban kiosztható négy elektori szavazatból hármat már beszámított a demokrata jelöltnek. Trump mindkét lapnál 213 szavazaton áll, de neki például nem adták még oda Alaszkát, ahol biztosan begyűjti a három elektori voksot. A győzelemhez, ahogy az elején írtuk, 270 elektor kell, és több államban olyan kicsi a különbség, hogy a teljes feldolgozottság előtt nem lehet biztosat mondani. Arizonában ugyanakkor már 98 százalékos a feldolgozottság, és Biden több mint 3 százalékponttal vezet, ott 11 elektor a tét.

A Guardian összerakott egy igen hasznos listát, amelyből kiderül, hogy azokban az államokban, ahol még nem hirdettek győztest, mennyi szavazatot kell még megszámolni és az is, hogy mekkora a különbség Trump és Biden között magyar idő szerint szerda délután. Ez azért fontos, mert elsősorban a demokrata párti szimpatizánsok választották idén a levélszavazást, így ezek a hiányzó voksok Bidennek jöhetnek jól.

  • Wisconsin – 173 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 20 748 szavazattal
  • Georgia – 301 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 102 212 szavazattal
  • Michigan – 325 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 9975 szavazattal
  • Észak-Karolina – 348 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 76 712 szavazattal
  • Nevada – 589 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 7647 ezer szavazattal
  • Pennsylvania – 3,123 millió számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 560 010 szavazattal
  • Alaszka – 210 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 51 382 szavazattal

A részvételi arány egyébként magasan a legkiugróbb, mint az elmúlt 120 évben. A Floridai Egyetemen tanító-kutató prof, Michael McDonald adatai szerint

160 millióan voksoltak az USA-ban, ez pedig 66,9 százalékos részvételt jelent.

Utoljára 1900-ban volt ilyen magas ez a szám, akkor 73,7 százaléknyian voksoltak. Michigenben például eddig több mint 5,1 millióan szavaztak. A legmagasabb szám, eddig 5 millió volt 2008-ban, amikor Barack Obama nyerte az államot.

 

Fotó: AFP

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.