Vegyük szépen sorra: mi kell pontosan ahhoz, hogy elnöknek válasszanak Amerikában?

Székely Zoárd 2020-11-04 17:44:00
120 éve nem szavaztak ekkora tömegben az amerikaiak.

Szám szerint az 59. elnökválasztás zajlik éppen az Egyesült Államokban - kis túlzással kijelenthetjük, hogy az egész világ várja a végleges eredményt. Amíg a szavazatokat számolják, röviden összesítjük a jelenlegi állást, valamint elmagyarázzuk, hogyan is működik az elektori rendszer a tengerentúlon.

Az elektori kollégium jelenleg egy 538 elektorból álló testület, amely hivatalosan az USA elnökét választja meg. Valójában azonban az elektorok – nagyon ritka történelmi kivételektől eltekintve – valamennyi esetben az államukban megrendezett választásokon a választópolgárok leadott voksai alapján szavaznak az elnök személyéről, gyakorlatban döntési jogkörrel nem rendelkeznek.

A jelölteknek 270 elektori szavazatot kell megszerezniük, hogy elnyerjék az elnökséget. Az egyes államok által delegált elektorok száma megegyezik a kongresszusba delegált képviselők és szenátorok számának összegével.

Minden államnak két szenátora és az állam népességétől függő számú kongresszusi küldöttje van. Ehhez adódik még a törvényhozási képviselettel nem rendelkező főváros, Washington három elektora. Az elektori szavazatok számát egyébként a tízévenként megrendezett népszámlálási adatok alapján határozzák meg.

Michiganben átvette a vezetést Joe Biden

Egyre optimistábban nyilatkoznak Joe Biden stábjának tagjai, a kampány egyik vezetője már arról beszélt a CNN-nek, hogy győzelemre számítanak az elnökválasztáson. Ahogy mi is megírtuk, a demokrata jelölt átvette a vezetést Wisconsinban és Michiganben – ezt a két államot négy évvel ezelőtt Donald Trump nyerte, de a stábja szerint Biden győzhet Pennsylvaniában is, ahol jelenleg még több mint 10 százalék Trump előnye, ám a feldolgozottság mindössze 76 százalék, sok levélszavazatot nem számoltak még meg, és péntek előtt nem is várható végeredmény. Az állam legnagyobb városában, Philadelphiában pedig még csak a voksok alig több mint felét számolták meg, és azok alapján Biden 76 százalékon áll.

A CNN egyébként továbbra is 224 biztos elektori szavazattal számol Bidennek, míg a New York Times 227-tel, a különbség oka, hogy a napilap a Maine államban kiosztható négy elektori szavazatból hármat már beszámított a demokrata jelöltnek. Trump mindkét lapnál 213 szavazaton áll, de neki például nem adták még oda Alaszkát, ahol biztosan begyűjti a három elektori voksot. A győzelemhez, ahogy az elején írtuk, 270 elektor kell, és több államban olyan kicsi a különbség, hogy a teljes feldolgozottság előtt nem lehet biztosat mondani. Arizonában ugyanakkor már 98 százalékos a feldolgozottság, és Biden több mint 3 százalékponttal vezet, ott 11 elektor a tét.

A Guardian összerakott egy igen hasznos listát, amelyből kiderül, hogy azokban az államokban, ahol még nem hirdettek győztest, mennyi szavazatot kell még megszámolni és az is, hogy mekkora a különbség Trump és Biden között magyar idő szerint szerda délután. Ez azért fontos, mert elsősorban a demokrata párti szimpatizánsok választották idén a levélszavazást, így ezek a hiányzó voksok Bidennek jöhetnek jól.

  • Wisconsin – 173 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 20 748 szavazattal
  • Georgia – 301 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 102 212 szavazattal
  • Michigan – 325 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 9975 szavazattal
  • Észak-Karolina – 348 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 76 712 szavazattal
  • Nevada – 589 ezer számolatlan szavazat – Biden vezet Trump előtt 7647 ezer szavazattal
  • Pennsylvania – 3,123 millió számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 560 010 szavazattal
  • Alaszka – 210 ezer számolatlan szavazat – Trump vezet Biden előtt 51 382 szavazattal

A részvételi arány egyébként magasan a legkiugróbb, mint az elmúlt 120 évben. A Floridai Egyetemen tanító-kutató prof, Michael McDonald adatai szerint

160 millióan voksoltak az USA-ban, ez pedig 66,9 százalékos részvételt jelent.

Utoljára 1900-ban volt ilyen magas ez a szám, akkor 73,7 százaléknyian voksoltak. Michigenben például eddig több mint 5,1 millióan szavaztak. A legmagasabb szám, eddig 5 millió volt 2008-ban, amikor Barack Obama nyerte az államot.

 

Fotó: AFP

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.