Városi legendákat szültek a legendás filmek Szombathelyen is

ugytudjuk.hu 2019-12-15 19:55:00
A Halálfejeseket betiltották, a Kenguru nagyot ugrott.

A szombathelyiek mindig is szerettek mozizni. Az Uránia, a Béke, vagy a Savaria Filmszínház – mert anno még ez járt ki, Filmszínház – az évtizedek során százezreknek nyújtott szórakozást. Voltak jobb, voltak rosszabb korszakok és voltak a legendák.

Máig első számú a legendák sorában az 1967-ben forgatott Halálfejesek című amerikai film, ami egy motoros banda kegyetlenkedéseiről szól, megfűszerezve némi nyers erotikával. A filmet, máig érthetetlen módon, átengedte a szűrőn a filmátvételi bizottság, ami tulajdonképpen a cenzor szerepét töltötte be. A hiba felismeréséig és korrigálásáig (betiltás) azonban az akciófilm jelentős karriert futott be, közbeszéd tárgya lett. A budapesti Puskin mozi hónapokra prolongálta, de akkora volt az érdeklődés, hogy egy évre előre eladtak az összes jegyet. Nem csoda: a magyar mozikban ekkor leginkább szovjet háborús filmek futottak, amiket a kutya sem nézett. Illetve dehogy nem: a középiskolásokat kivezényelték a vetítésekre. Elképzelhető, mennyire élvezhették a 16 éves, tvisztfrizurás, miniszoknyás diáklányok Kocsubej elvtárs híres kardcsapásait. Nem volt az sem ritka, hogy a film elején meghalt a hős, majd a harmadik részben feltámadt... 

Born Losers (1967) trailer

This mostly forgotten gem hit the circuit in 1967. This film is mainly notable for spawining the largely cult-worshipped "Billy Jack" series, with Tom Laughlin playing the titular character. The film was actually a modest money-maker and was American International's highest grossing flick until 1979, when The Amityville Horror was released.

A Halálfejeseket Szombathelyen is megelőzte a híre. A Savaria Filmszínház akkor még a Király utcában volt, kicsit elhasználódott, de mégis elegáns épületben. A tető rogyadozott, de voltak zsöllyék és hozzá félhomály. Legmenőbb az impozáns lépcsősor volt, ahol nyáron napozott az ifjúság. Amikor elterjedt, hogy levetítik a „szörnyűséget, amiben az is van", már eligazító és útmutató viták folytak a központi pártlap, a Népszabadság pártrovatában. Ez nem sok jót jelentett, de aki beállt jegyért a hosszú sorba, az reménykedett. A pénztár ki is nyitott, de jegyet újfent Csapajev elvtárs soros kalandjaira lehetett venni. Abszurd képlet volt: nyitva a pénztár, hosszú sor áll előtte, de senki sem vesz jegyet... Aztán eljött a várva várt pillanat, bejelentették az elővételt, roham! Majd szinte egyidőben közölték is: a Halálfejesek rothadó kapitalista eszmevilága ütközik a magasrendű szocialista erkölccsel, így a nézők követelésére (!!) leveszik a műsorról.

A pártsajtóban nem, de a köznapokban lett felzúdulás. De nem volt hova menni panaszra, mert amit politikai síkra tereltek, az maga volt a veszély. Könnyen jöhetett a nyíltabb beszédért, véleményért az izgatás vádja. Aminek alapesete is 2 év börtönnél indult.  A KISZ-ben még belengettek néhány vitatestet, de azt is lefújták. A Halálfejesek így üldözendő termék lett, másrészt meg városi legendák tárgya. Elterjedt például, hogy a moziban titkos vetítéseket tartanak. Erre fel kisebb tömeg gyűlt össze a lépcsőknél, de rendőrök mindenkit elzavartak. Aztán meg azt beszélték, hogy protekcióval meg lehet nézni, így a KISZ-klubban és a pártbizottságon. De erre nem volt bizonyíték, bár sok minden megesett akkoriban. Menő az volt, aki olyannal beszélt, aki bizonyíthatóan látta Pesten a filmet. A látó ember, miközben fizették a cehjét, részletesen elmesélte a cselekményt, amely valójában alig ütötte meg a gyenge alsó felét. De az akkori Magyarországon a film képi világa (díszes motor, fehérneműs nő, véres verekedés, erőszak) merően újdonság volt, illetve lehetett volna. Tom Laughlin rendező talán nem is tudta,hogy mekkora karriert ért el úgy egy távoli, jobb sorsra érdemes országban úgy, hogy nem is látták a filmjét. Abszurdka az abszurd korból. 

Sokkal simább volt az útja egy másik legendának, Zsombolyai János 1976-ban bemutatott Kenguru című zenés filmjének. A sztori ékegyszerű volt: egy fiatal sofőrsrác (Gálffi László) Paksra megy, az épülő „atomhoz" fuvarozni. Útközben felvesz egy stoppos lányt, (Tarján Gyöngyi), aki másféle világlátásával  ugyancsak megváltoztatja a gondolkodását, majd az  életét. A filmet igazából a remek zenék sora tette legendássá, meg is kapta a legjobb magyar hippi film jelzőt. Olyan egyéniségek jegyzik a művet zenei szerzőként, mint Benkő László, Frenreisz Károly, Szörényi Levente, Tolcsvay László, Latzin Norbert, Koncz Tibor, Somló Tamás... Ezt a művet már az új Savariában mutatták be, az akkori kor színvonalát meghaladó hangtechnikával és vászonmérettel. A Kengurut sem volt könnyű befogni a jegyre vadászóknak, mivel az üzérek előre felvásárolták a belépőket. Megszokott kép volt ekkoriban, hogy a sorban álló, majd jegy nélkül távozó, csalódott nézőt leszólították, aztán belépőt kínáltak neki két-háromszoros áron. Minél menőbb volt a film, annál drágábban (a Halálfejesekre állítólag 15-20 szoros árat is megadtak az üzéreknek).

Kenguru

Hát, húsz évvel ezelőtt még nem hittem volna, hogy létezik az érzés, ami mostanában egyre gyakrabban lesz úrrá rajtam! Űrt érzek. Az idő túl gyorsan repül, és a dolgok visszavonhatatlanul maradnak mögöttünk. Dolgok, amelyek már soha többé nem történhetnek meg velünk ugyanúgy, mint ahogy réges-régen megtörténtek. Hú, nem kellemes érzés...

De mi volt az igazi érdeme - a zene mellett - Zsombolyai művének? Az, hogy elsőként mutatta be mozgóképen a hippi világot, stílust, öltözködést, szóhasználatot. Az, hogy jelezte a másként gondolkodás tényét a szocialista eszmevilágon belül. A Kenguru nagyot ugrott a hetvenes évek közepén. Utána sorra jöttek az egyre merészebb képi világú, sőt bíráló hangvételű magyar filmek.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.