Úgy vagdalódzik a számokkal a magyar kormány, ahogy Észak-Korea szokta

Nagy Donát 2020-11-05 11:07:40
Hasraütésre bemondásnak tűnnek azok az adatok, amik a vírus terjedésének jobb megértését és a védekezést segítenék.

Hamis a járványképlet - írja a Népszava

A legfontosabb, hogy lélegeztető gépből elegendő áll rendelkezésre és ott továbbra is az a becslés, hogy tízezer fölé nem nagyon mehet azoknak száma, akik lélegeztetőgépre szorulnak, az is a legtragikusabb, már-már valószínűtlenül pesszimista becslés.

- ezt felelte a lapnak Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón, miután arról kérdezték, hány intenzív ellátásra szoruló beteggel számolnak december közepén, amikor a kormányfő közlése csúcsterhelés alá kerülhet az egészségügy. A cikk szerint a legrosszabb esetnek tartott 10 ezres szám már jelzésértékű.

A Népszava forrásai szerint az országban 2000 intenzíves orvos és 2300 intenzíves nővér vethető be. Nekik segíthet az a 2500 segédnővér, akiket 12 órás tanfolyamon képeztek ki. Ezt erősíti, hogy Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász is azt mondta az Új Egyenlőség podcastjában: „Intenzív ágyunk van körülbelül 1800-2000, és körülbelül ugyanennyi intenzíves orvosunk és intenzíves ápolónk.”

Viszont a covidos esetek mellett a más betegség vagy baleset miatt súlyos állapotba került páciensek ellátására is készülni kell, azaz "ezeknek az ágyaknak minimum a fele más esetekkel foglalt.”

A szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de például a páciens mozgatáshoz négy ápolóra van szükség.

Mindez azt jelenti: ha az orvosok, ápolók pihenőidejét, esetleges betegségét nem vesszük figyelembe, akkor is nehezen képzelhető el, hogy a szakmai normák szerint el tudna látni a rendszer egyszerre 10 ezer lélegeztetőgépen lévő embert.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely a szakorvosok, szakápolók számáról nem is beszélt, helyett inkább hosszan ecsetelte, hogy a magyar egészségügyi rendszer 32 ezer ágyon képes jelenleg koronavírus betegeket ápolni. A teljes magyar kórházi ágyszámkapacitás azonban 66-67 ezer, és ebből a kancelláriaminiszter szerint a halasztható kezelések megszüntetésével újabbakat lehet felszabadítani.

De nem csak az egészségügyi ellátórendszer adataival bánik nagyvonalúan a kormány. Gulyás Gergely például arról beszélt, hogy Magyarországon a koronavírus miatti halálozási átlag a fele az uniósnak.

Ez azonban egyszerűen nem igaz.

Valójában az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ statisztikái szerint Európában lakosságarányosan csak két országban rosszabb a két hetes összesített halálozási mutató, mint Magyarországon. Maga Orbán Viktor sem bontotta ki az igazság minden részletét, amikor kedd este arról beszélt:

A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Ez azért fontos, mert tapasztalataink szerint Magyarország öt-hét nap késéssel követi Ausztriát.

Arról már nem tett említést, hogy azért lehet több igazolt fertőzött Ausztriában, mert ott több mint kétszer annyit teszteltek. Arról pedig nem szól, hogy a friss adatok szerint Ausztriában körülbelül feleannyian szorulnak kórházi kezelésre, mint Magyarországon, s míg ott 1227-en haltak meg tegnapig a Covid miatt, addig Magyarországon 2063-an.

Messze az osztrák minta:

Magyarország - Ausztria
Tesztek száma: 1.129.648 - 2.334.815
Azonosított fertőzöttek száma: 90.988 - 127.246
Kórházban kezeltek száma: 4871 - 2584
Gyógyultak száma: 21.232 - 77.036
Lélegeztetőgépen/intenzíven lévők száma*: 355 - 383
Elhunytak száma: 2063 - 1227

*A magyar kormány csak azt adja meg, hogy hányan vannak lélegeztetőgépen, azt nem, hányan vannak intenzív osztályon

Forrás: koronavirus.gov.hu, osztrák egészségügyi minisztérium

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.