Több hálapénz, több megindított szülés és császármetszés

Abcúg 2019-05-08 17:04:00
A szülészet az egyik leginkább hálapénz-fertőzött terület az egészségügyben, a nők leggyakrabban azt vásárolják meg, hogy annál az orvosnál szülhessenek, aki a terhességüket is végigkísérte.

Az orvosválasztás annyira meggyökeresedett a szülészetben, hogy még a magánkórházakban is jelen van. Egy kutatás viszont feketén-fehéren megmutatja: a pénzért választott orvost fogadó nők jóval több beavatkozással – mesterséges szülésmegindítással, császármetszéssel – szülnek, mint azok, akik egyszerűen bemennek az ügyeletre, amikor elindul a folyamat. De ha már ennyire fontos a fizetett választott orvos, a szülészeti hálapénz felszámolásának legjobb módja szakemberek szerint az lenne, ha legálisan lehetne fizetni érte. Az Abcúg írása

A nők többsége azt szeretné, ha a választott orvosa, akivel a terhesség alatti vizsgálatokat is végigcsinálta, vezetné le végül a szülését is. És persze, ha lehetséges, mindenféle orvosi beavatkozás nélkül, természetesen szülne. Ez azonban lényegében a doktor állandó készenlétben állását igényelné, ami a társadalombiztosításból finanszírozott közegészségügyi ellátásba ben  fér bele. A szülő nőnek, aki saját orvost szeretne, tehát nem marad más választása, minthogy zsebbe fizet a választott orvosának azért, hogy nála szülhessen.

Ez a szülészeti ellátásban működő hálapénz-rendszer lényege, és a választott orvoshoz való ragaszkodás teszi a szülést az egészségügy egyik leginkább korrupcióval fertőzött területévé.

Eddig azonban Magyarországon még nem vizsgálták, milyen hatásai vannak pontosan, hogy a nők egy nagyon nagy hányada hálapénzen vásárolt választott orvossal szüli meg a gyerekét.

A K-Monitor és az EMMA Egyesület kedd esti budapesti rendezvényén bemutatott kutatás szerint – azon túl, hogy a szülőanyák valamivel jobb bánásmódot tapasztalnak a kórházban töltött idő során -, lényegében nem sok jó.

Választott orvossal több a beavatkozás

Egy, a Semmelweis Egyetemen kutató kanadai orvos-antropológus, Nicholas Rubashkin, a válaszadást megelőző maximum 5 évben szült 1200 nő körében végzett kutatása azt találta:

A választott orvossal szülő nők körében gyakoribb a császármetszés, mint azoknál a nőknél, akik nem választottak orvost, hanem a szülés megindulásakor épp ügyeletben lévő doktornál szültek. Ez azért lényeges, mert a nemzetközi egészségügyi sztenderdek éppen, hogy a császármetszések számának csökkentését sürgetik – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ezt a beavatkozást csak a legszükségesebb esetekben kellene alkalmaznia az orvosoknak.

Miközben a WHO szerint a születések 10 százalékánál nem kéne gyakrabban alkalmazni a császármetszést, Magyarországon a választott orvosnál szülő nők 45 százaléka esik át ezen a beavatkozáson. Míg ez az arány a választott orvos nélkül, a szülés megindulásakor épp ügyeletben lévő orvos segítségével szülő nők körében “csak” 33 százalék.

A másik probléma a mesterséges szülésindítás, amiben szintén nagyobb arányban részesülnek választott orvosnál szülő nők, mint az ügyeletben szülők. Nicholas Rubashkin azt találta, hogy előbbieknél 32, utóbbiaknál 19 százalék a mesterségesen megindított szülések aránya. Ennek oka a kutatás szerint, hogy a választott orvossal sokkal inkább van szükség a szülés idejének ütemezésére. Ha például az orvos szakmai vagy magánéleti okok miatt éppen szabadságra megy, inkább megindítja a szülést annál a nőnél, aki neki fizetett, ha valószínű, hogy a szabadságolás alatt magától megindulna a szülése.

Csakhogy a szülés-megindítás nem veszélytelen beavatkozás, ugyanis növeli a különböző komplikációk esélyeit. A megindított szülések ezért például nagyobb eséllyel végződnek császármetszéssel. Nem véletlen, hogy a WHO ajánlása szerint is csak akkor kell alkalmazni a szülés megindítást, ha a terhesség folytatódása nagyobb kockázatot jelent a babának és az anyának, mint annak lerövidítése.

A komfortérzet sem sokkal nagyobb

Egészségügyi szempontból átlagosan tehát semmiképp sem jártak jobban azok a nők, akik hálapénzzel fizettek a saját orvosos szülésért, mint azok, akik nem így tettek. De mi a helyzet azokkal a nem medikális tényezőkkel, mint a biztonságérzet, vagy az odafigyelés, amit szintén elvárnak a szülő nők a kifizetett hálapénzért cserébe?

A kutatás szerint ugyan a választott orvosnál szülők elégedettségi mutatói még mindig jobbak, mint az ügyeleten szülő nőké, de nem olyan látványosan. Például a saját orvossal szülő, tehát hálapénzt fizetett nőknek még így is 42 százaléka érezte a folyamat során, hogy tiszteletlenül bántak vele, 32 százalékuk pedig azt tapasztalta, hogy nem kérték a beleegyezését bizonyos kérdésekben. A legnagyobb különbség a fizető és nem fizető nők tapasztalatai között a nyomásgyakorlásra és az ellátás körülményeire vonatkozó kérdésekben volt. Előbbiek jóval ritkábban tapasztalták, hogy valamibe belekényszerítették volna őket, vagy hogy kifejezetten rosszul bántak volna velük.

Azonban hiába a rossz tapasztalatok: a saját orvossal szülő nők minden esetben odaadták a borítékot az orvosnak, ami Rubashkinék szerint a hálapénz teljes beágyazottságát mutatja.

A kutatás egyik érdekes eredménye volt azonban, hogy a szülésznők jelenléte a választott orvos mellett javíthatja a nők szülésélményét, és ami még fontosabb, statisztikailag csökkentheti a beavatkozások számát – azaz természetesebbé teheti a szülést.

Megoldások?

Hogy a szülészeti ellátásban (is) meggyökeresedett hálapénz-jelenséget hogyan lehetne visszaszorítani, arra két konkrét válasz érkezett a kutatás bemutatója utánra szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az egyik:

Pontosan meg kell határozni, hogy milyen ellátást tartalmazzon a társadalombiztosításból működő alapellátás, és az ezen felül felmerülő igényeket lehessen extra biztosítás keretében, a beteg/páciens saját költségére igénybe venni.

Ezt először Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház volt operatív igazgatója vetette fel, aki az utóbbi időben rendszeresen kritizálta a jelenlegi egészségügyi rendszert, többek között a hálapénz és a kórházigazgatók túlhatalma miatt.

Lantos szerint azért kiirthatatlan a hálapénz, mert nincs tisztázva, hogy a befizetett tb-járulékért mi jár, és mi nem. Így az olyan szolgáltatásokat, amik egyszerűen túl drágák ahhoz, hogy beleférjenek az állami újraelosztásból finanszírozott ellátásba, mégis szeretné őket a páciens, legálisan egyszerűen lehetetlen megvásárolni.

Így van ez a választott orvossal is, amiért, látszik, akkor is fizetnek a nők, ha ezt feketén kell tenniük. Az igény Lantos Gabriella szerint annyira erős, hogy még a magánkórházban, ahol dolgozott, sem sikerült leépíteni. “A szülő nők simán fizetnek akár százezer forinttal többet az alapdíjhoz képest, csak azért, hogy a szüléskor rendelkezésükre álljon az az orvos, aki végigkísérte a terhességüket. Próbálkoztam egy olyan szolgáltatáscsomagot bevezetni, aminek nem volt eleme a választott orvos – gondolván, a kórház neve alapvető garancia arra, hogy bármelyik orvosunk remek munkát végez -, de csúnyán bebuktam vele” – mondta.

Fazekas Pálma, az EMMA Egyesület elnöke azt mondta, a velük kapcsolatba kerülő nők az ellátás minőségének javulása (például, hogy ne avatkozzanak be a szülésükbe, ne érje őket hátrány) mellett a biztonságérzetet veszik meg, amikor a választott orvost fogadnak. Hogy erre ne legyen szükség, ahhoz szerinte az kell, hogy a kórházak kötelezzék a náluk dolgozó szülészorvosokat és szülésznőket arra, hogy egységes protokollok szerint dolgozzanak, amik nyilvánosak a szülő nők számára. Így nem kellene ugyanannál az orvosnál szülniük, akihez a terhesség alatt jártak azért, hogy ugyanazt az ellátást kapják.

A harmadik megoldás – a kutatás alapján – az lenne, ha csökkenne az – amúgy is fogyatkozó számú – orvosok szerepe a szüléseknél, és nőne a szülésznőké, dúláké, nővéreké, akik, ha nincsen semmilyen komplikáció, simán levezetnek egy szülést például Németországban – magyarázta Lantos Gabriella.

Eközben Magyarországon -mondta a közönség soraiból egy gyakorló dúla -, itthon sok kórházban a szülésznők leginkább az orvosok asszisztensei, és nem rendelkeznek semmilyen autonómiával. A hálapénz jelenlététől az sem független, hogy több kórházban csak akkor tud szülésznőt fogadni egy várandós nő, ha már orvost is fogadott mellé.

Szólj hozzá!

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.