Szocialista harci programunk nélkülözhetetlen része

ugytudjuk.hu 2020-03-30 09:31:00
Kenyér és krumplileves hajtotta a szocialista brigádmozgalmat

Minden diktatúrának, legyen az kemény, vagy puha, szüksége van a legitimációra, de leginkább annak látszatára. Előbbit 99,9 százalékos választási sikerekkel, utóbbit pedig hurráoptimista mozgalmakkal éri el. Aki nem áll be a sorba, az ráfizet. A szocialista brigádmozgalom nem csak példát mutatott, hanem maga volt a példa.    

„Tisztelt Suszt Vilmosné elvtársnő!

Megkaptam, köszönöm (1966) augusztus 9-én kelt szíves levelét, amelyben brigádjuk életéről, munkájáról, eredményeiről számol be. Gratulálok az ezüst szocialista-brigád érem elnyeréséhez. Örülök annak, hogy brigádjuk két tagját felvették a párt tagjai közé. A levél egyéb hírei is arról beszélnek, hogy önök mindennapi munkájukban követik a szocialista brigádmozgalom legszebb törekvéseit. Üdvözlöm önt, a brigád tagjait. Jó egészséget, újabb sikereket kívánok mindnyájuknak.

Szívélyes üdvözlettel: Kádár János"

Az MSZMP főtitkárának szívélyes hangú levele a Budapesti Harisnyagyár kiemelt kollektívájának íródott. A munkáshatalom vezetőjének és egyszerű tagjainak könnyed levelezése olyan jól sikerült, hogy Kádár el is látogatott a gyárba. A vizitet akkoriban szokatlannak mondható felhajtás kísérte. Egyszerű munkásnők könnyeztek a szalagoknál, amikor meglátták Őt, mások tapsoltak, többen éljeneztek. Az egész őszintének tűnt, mégis maga volt az abszurditás. Hiszen csak 10 évvel vagyunk a forradalom leverése és a véres megtorlás után és még emberek százai sínylődnek a diktatúra börtöneiben.

De a kenyér és a krumplileves felülírta a társadalmi erkölcsöt és még hús is volt az üzletekben. Amit például nem mondhatott el a testvéri Románia és főleg nem Lengyelország, nem is szólva a főtestvér Szovjetunióról. Kádár egyszerű ember volt, ám értett a nép nyelvén. Hatalomtechnikában ösztönös, de meglepően hatásos volt, sorra jó lapokat húzott. Az egyik ilyen lap a szocialista brigádmozgalom beindítása volt, ami rejtett kockázatokat. Ugyanis Rákosiék az elfuserált sztahanovista mozgalommal teljesen lejárattak mindenféle munkaversenyt, de Kádár képes volt ezt is felülírni.

De mi is volt ez a mozgalom? Csóti Csaba kiváló tanulmányában (ArchívNet-2003) a többi között leírja:

„A szocialista brigádmozgalom valamilyen szintű létéről egy 1957-es határozat tesz először említést. Mégpedig a termelési tanácskozásokról és a szocialista munkaversenyben élenjáró dolgozók és vállalatok jutalmazásáról címmel. E határozatban így fogalmaznak: a termelési tanácskozáson a dolgozókkal megtárgyalva kell kialakítani a célok eléréséhez a helyi sajátosságoknak legjobban megfelelő versenyformát (egyéni, csoportos, brigád, műhelyek közötti verseny, stb.). Ugyanitt azt is meghatározzák, hogy az egyének és brigádok termelési eredményeinek értékelése 1957. július 1-vel kezdődően történik."

Vagyis a hatalom a munkaverseny-mozgalom folyamatosságát vállalta, az 1956 előtti korszak gyakorlatát azonban nem kívánta követni. 1957-től 1980-ig számos rendelet és határozat született, mely a szocialista brigádmozgalommal foglalkozott. Ezek a határozatok a brigádok létét minden esetben eleve feltételezték, a brigádalapításról meglehetősen nagy vonalakban szóltak csak. A munkaverseny 1956 előtti eredetére soha nem utaltak. A kezdetben kizárólag ipari-termelő brigádok mellett 1962-től mezőgazdasági, majd hivatali brigádok is szerveződtek.

A Rákosi- és a Kádár-korszak munkaverseny szemlélete között lényeges különbség volt, hogy míg a sztahanovista mozgalomban az egyén, a brigádmozgalomban egy dolgozói csoport munkateljesítményét mérték. A közösen elvégzett munka volt az, mely a nyereségérdekeltségbe a dolgozókat bevonta. Talán éppen ez, a kollektív nyereségérdekeltség, tette a brigádmozgalmat jellemzően "kádárista" szervezetté. Az anyagi érdekeltség erőteljesebb hangsúlyozása új elem volt. Erre utalt az 1969-es, jubileumi brigádvezetői értekezleten Kádár János is, aki - miután a hallgatóság figyelmét felhívta az erkölcsi és anyagi elismerés egyenrangúságára - a fő hangsúlyt a nyereségrészesedésnek a szocialista társadalomban elfoglalt helyére, illetve a nyereségérdekeltségi rendszer mechanizmusának működtetésére helyezte.

Tehát az anyagi (egyéni) érdekeltség lépett a "munka becsület és dicsőség dolga", gyakorlatban is megkövetelt magatartásmintája helyébe. Sőt, Kádár úgy fogalmazott, hogy

"népünk számára rendszeresen emelkedő életszínvonalat biztosítottunk, ami szocialista harci programunk nélkülözhetetlen része." 

Ez a szellem hatotta át a Vas megyei szocialista brigádmozgalmat is. A szombathelyi gyárak és üzemek több tízezer embert foglalkoztattak, ideális terepévé lettek a mozgalomnak. Nem volt olyan munkás, aki ne tartozott volna valamelyik brigádhoz. A brigádélet hamar túllépett a gyárkapukon, beszivárgott a magánéletbe. A ránk maradt brigádnaplók hű tükrei a mozgalomnak, mert megőrizték nem csak a munkaverseny dicsőségét, hanem a közösségi élet emlékeit is.

Színházlátogatások, mozijegyek, elolvasott könyvek száma és tartalma, közös családi események lenyomatai a naplók. Gyakran előfordult az is, hogy az adott brigád Timur és csapata módjára jótékonykodott, segített a brigád elesettebb tagjain, vagy hozzátartozóin. A kalákában való építkezés pedig már-már elvárás volt.  

Ugyancsak a szocialista szellemet erősítették az ingyenes, vagyis társadalmi munkák. Ez hangsúlyozottan önkéntes volt, így mindenki tudta, hogy kötelező. Egyénileg nem is lehetett elbliccelni, de a brigádok kifoghattak a kommunista szombatokon. Például úgy, hogy erre az időpontra valamilyen fontos brigádeseményt terveztek. Az esemény aztán a legtöbb esetben sörpartiba torkollott.

A szocialista brigádmozgalom munkaversenyben két szombathelyi cég járt elöl: az ÉLGÉP és a XII. Autójavító Vállalat (AFIT). Itt szinte hullottak az arany és ezüstkoszorús kitüntetések, oklevelek. Kellett is ez ahhoz, hogy a vállalat élüzem, vagy kiváló üzem címet kapjon, ami mind a vezetésnek, mind a dolgozóknak plusz pénzt – jutalmat – hozott. Később elterjedt a mozgalom a Latex és a Remix műhelyeiben éppen úgy, mint a Szövőgyárban. A mozgalom ökle azonban nem ők voltak, hanem a MÁV Járműjavító Vállalat. Ez volt a munkás-és káderképző.

A mozgalom mesze beváltotta a hatalom reményeit. Olyannyira, hogy még a rendszerváltás után is működtek brigádok, majd a formai megszűnés után közösségük egyben maradt. A szocializmus építésének „magasztos eszméi" több millió emberhez jutottak el. Olyannyira mély gyökeret eresztve, hogy máig hajtanak. 

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül regy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.